24.02.2006


Lasten kuntokartoitus ja saman tien toimeen

24.2.2006

24.02.06

”Volontääri-Keken” preppaus asioihin ja ihmisiin vei aamupäivän. Kekellä tukka sekaisin, vaikka miehellä on 3 mm pystytukka. Kyllä hän sisään pääsee, vaikka yhtäkkisesti saattaa tuntua outojen asioiden vastaanottaminen hämmentävältä.

Iltapäivä varattiin Halpatotan ”Toivolan” orpokotiin tutustumiseen. Jarille ja Kekelle se oli ensi kerta. Keken tarkoitus oli tutustua yleisesti paikkaan ja Jari aloitti välittömästi lasten ”kuntokartoituksen”. Kun paikalliselta valvojalta kysyttiin syyhyn levinneisyyttä, vastaukseksi saatiin arvio korkeintaan 5 lapsesta. Ja nekin on tulleet muualta. Lyhyen selvityksen Jarin tuomio oli selkeä. Koko porukka hoitoon. Syyhy on levinnyt käytännöllisesti katsoen jokaiseen. Täikartoitus oli yhtä murheellinen. Keke katseli työmaataan. Pikainen arvio toimenpiteistä. Sukurooliroolit ovat myös avainasemassa. Vain nainen voi hoitaa tyttöjä jne.


Lääkäri Jari Vainio suorittamassa terveyden
perustarkastusta. Vasemmalla volontääri Keke.


Keken ensitutustuminen poikiin

Jari, Keke ja Marja lähtivät Coolmanin tuk-tukilla Gallen apteekkiin. Jari kysyi, että paljonko budjetissa on varaa? Osta kaikki tarvittava, hankin rahat vaikka kiven alta, vastasin. Syyhylääkkeet koko porukalle 2-3 kuuria varten, täilääkkeet, madotuslääkkeet sekä monivitamiini TABLETTEJA 5000 kpl ja penissiliiniä pahimpia tapauksia varten 1000 kpl muutaman kuukauden tarpeeseen. Syyhylääkkeisiin saimme jo Suomesta lahjoituksen.

Monivitamiinit 5000 kpl, matolääkitys 140:lle, täishamppoot 140:lle , 1000 kpl penissiliinitabletteja, pyykkinarua, pensselit syyhylääkkeen levittämiseen ja 2 laatikkoa kertakäyttöhanskoja. Kaikki tämä maksoi yhteensä 17800Rupiaa eli 145 €

Tukat pitää ajaa pois, sanoi Jari. Se riittää. Täit eivät pysy pelkässä päänahassa.

Tarvitsemme Banagalan apua saadaksemme johtajan ymmärtämään tilanteen vakavuuden. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. Jari antoi armoa tytöille, joiden identiteetin osana ovat upeat paksut ja pitkät hiukset. Ne hoidetaan täishampoolla. Huomenna aamulla tapaamme koko paikallisjohdon.

Keke jo katseli paikkoja, mihin vedetään muutama sata metriä pyykkinarua. Vaatteiden täytyy olla 24 tuntia pois ihon lähettyviltä ulkona ja auringonpaisteessa mahdollisimman paljon, jotta syyhypunkit kuivuvat. Sen jälkeen vaatteet pitää vielä pestä. Onkohan kaikilla edes kaksia vaatteita? Myös patjat ja tyynyt aurinkoon kuivumaan.

Onnistuminen edellyttää lapsilta 100% osallistumista. Nyt jo muutama lapsi piiloutui kun näki koetarkastuksen. Ei ole elämämme haasteita vaille eikä mielenkiinnotonta.

Tällaisten käyntien jälkeen kotona illalla kutiaakin paikat niin turkasesti. Se on henkistä laatua – onneksi. Sanoi Jari. Uskon häntä, vaikka kutiaakin.

Pentti-Oskari

Toivolan lasten juhlakulkue harjoittelee