24.12.2005


24.12.2005 – Jouluaatto Sri Lankassa

 
Jouluaattoiltana 24.10.05 klo 22.00 paikallista aikaa

Todellista joulurauhaa

Niin kuin raumlaine sanois, et ”on niin eringaltane olo” Jouluaattomme sujui samoissa merkeissä kuin viime vuonna: yhtä rauhallisesti ja yhtä huolettomana huomisesta. Mikään ei viittaa siihen, että olisi tulossa luonnonmullistuksiakaan. Niitähän tulee tänne 2000 vuoden välein. Mikäli asiantuntijoihin on luottamista. Kylämme väki toki tietää meidän joulunviettotraditiomme ja niinpä lapset ovat huudelleet jo viikkokaupalla hyvänjoulun toivotuksia. Hikkaduwan hotelleissa näkyy olevan jo turistien miellyttämiseksi tehtyä tingeltangelirekvisiittaa, mutta onneksi hyvin vähän. Me vietimme Joulun tietenkin kotonamme.

Joulusavusaunan autuutta

Muutama naapuriystävämme oli saapunut savusaunaan. Viime vuonna Baddegaman munkit kävivät vihkimässä ja siunaamassa sen. Meidän savusaunallamme on sama synttäripäivä kuin Mestarillamme. Esi-isiemme Jumala oli Kaleva, ja häntä palvottiin heittämällä kylmää vettä kiukaan kuumien kivien päälle. Me palvoimme jälleen ja aikaan saimme itsellemme hyvän olon tunteen. Kanelipuun oksista tehty vihta laitettiin ensin lämpimään veteen (ei täällä kylmää vettä olekaan) hautumaan. Ja sitten suomalaisten tosikkosauna-asiantuntijoiden mielen vastaisesti vihta laitettiin kiukaan kivien päälle ja päälle reippaasti vettä.

Kuumista kivistä nouseva höyry esti lehtien palamisen tai edes kuivumisen, päinvastoin. Se pehmensi lehdet miellyttäviksi. Vihta sai olla kivien päällä vain muutaman sekunnin. Samalla saunaan nousi uskomattoman pehmeä kanelin tuoksu. Kuin joulupuuroa olisi nuuhkinut. Asiantuntijoille tiedoksi, että täällä tämä tapa on perinnettä. Se aloitettiin jo ANNO 2004. Kanelipuun lehti on paljon kovempi kuin kotoisen koivun. Sama temppu ei oikein hyvin onnistu Suomessa, mutta teen sen kuitenkin aina asiakkaillemme hämmästykseksi juuri ennen lauteille menoa.

Koivun tuoksu on myös miellyttävä ja koko savusauna tuntuu ihan toisenlaiselta. Usein otan kaksi vihtaa. Toisen uhraan tuoksun saamiseksi, toisen vihtomiseen. Koivuvihdan kanssa pitää olla tosi tarkka, etteivät lehdet ehdi kuivua. Savusaunan ylimmät kivet eivät koskaan ole niin kuumia kuin modernin saunan, jossa tuo temppu ei sitten onnistukaan. Että pitikin suomalaisten melkein hajottaa vuosituhansien elämiskulttuurin ydin.

Kinkkua pöytään

Jouluaaton ruokailu oli ”ekumeeninen”. Paikallisten ruokien lisukkeena 7 kg:n kinkku. Naapurikylästä hyvissä ajoin tilattuna. Olisiko ollut liiankin hyvissä ajoin, kun vatsaa alkoi kiertää oikein tosissaan? Klo 22 sänkyyn odotteleman mitä tuleman pitää. Nykyaikaisten joulukorttien piipitys kännykkään piti hereillä vielä jonkin aikaa. Tervehdykset tuntuivat tänne mukavalta.

Jouluaattoterveisin

Pentti-Oskari