25.08.2009 Kummipostia


SÄVELET SOIVAT SYÖMEISSÄNI,
MUTTA EN SAA KONEHESTA IRTI,
SANOI ENTINEN HAITARINSOITTAJA

Painolasti harteiltani poistui. Sain avatuksi tietokoneen ja sormeni näpyttelemään päiväkirjaani. Miksiköhän täällä kotona ollessani sormeni eivät oikein lennä näppäimillä. Sri Lankassa taasen en saa niitä pysähtymään.  Selityksiä?  Kyllä. Puolustelen outoa käyttäytymistäni sillä, että kotona ollessani päiväni täyttyvät arkisista työ- ja kotiasioista. Sri Lankassa elän 100 %:sti  hankkeessamme. Kaikki mitä siellä tapahtuu, liittyy tavalla tai toisella Lotus Hill -toimintaan. Vaikka kotona ollessamme osa päivätyöstä liittyy Sri Lankaan, kyllä kaiken ydin on paikan päällä. Täällä ja täältä hoidettavat asiat ovat enemmänkin teknisiä. Sydän sykkii ja tapahtumat ovat paikan päällä. Niin se vain on. Välillä tuntuu, että siellä tapahtuu päivässä enemmän kuin täällä kuukaudessa, vaikka elämäni on täälläkin kovin monipuolista ja mielenkiintoista. Päiväkirjani ovat keskittyneet Lotus Hill tapahtumien taustakerrontaan. Ne ovat myös tärkeä kanava yhteydenpidossa kummeihin ja  palautteisiin.

Itsekkäästi arvioiden myös  sen terapeuttinen merkitys minulle on ollut hyvin tärkeä. Varsinkin vaikeuksien keskellä. Kirjoittaessani tuntoni talteen, tavallaan haen tukea  elämäntarinaani. Kaikkein merkityksellisin perusta tälle päiväkirjakirjoittelulle on oma vahva haluni jakaa hyviä ja iloisia kokemuksia muiden kanssa. Jos olemme kokemassa jotain ainutlaatuista (niin kuin me olemme kokeneet),  emme halua kokea sitä yksin, vaan jakaa sen muiden kesken. Usein siihen riittää toinen ihminen (eiköhän avioliiton yksi tärkeimmistä kulmakivistä ole juuri tämä), mutta useimmiten mieluisasti sen jakaa vähintäänkin ystävien kesken.

SITTEN ASIAAN

Paljon on vettä virrannut Baddegama-joessa sitten viime yhteydenpidon. Kahdella sanalla tiivistäen: Kaikki hyvin.

Yli vuosi sitten tapahtunut Lotus Hill -tukikohdan ja talomme valtausasia etenee osin oikeudessa. Istuntoja on ollut ja ollut. Käsittely on lykkääntynyt mm. sellaisten syiden vuoksi, kun toinen osapuoli ei ole ilmestynyt oikeuteen.  Toinen valtaajista on saanut lähestymiskiellon taloon ja toinen on vangittu. Kun kysyin tuomariltamme syytä, hän kertoi, että vastaavanlaisia talonvaltauksia tällä paikallisella paholaistanssijalla on onnistuneesti  ollut lukuisia. Meidän talostamme he lensivät kuin leppäkeihäät, oman kylämme miesten avustuksella. Solidaarisuutta ja auttamishalua löytyi. Tämä tapahtuma sisältää niin paljon uskomattomia yksityiskotia, että uskottavan kirjan kirjoittaminen on vaikeaa, kun pysyy tositapahtumissa. Olimme muutaman kuukauden maastapoistumis- ja maahantulokiellossakin, koska meitä vastaan oli nostettu syyte luvattomasta kotiimme tunkeutumisesta. Ihan totta. Ja samaan aikaan asiaamme käsiteltiin oikeudessa. Puolustele siinä sitten. Onneksi meillä on poikkeuksellisen hyvä tuomari paikan päällä. Huh huh. Ei siitä sen enempää. Kerronpahan vain, että mitalin toinen puolikin tulisi esille. Kaikki muu onkin sitten ollut positiivista. Pahat miehet eivät ole päässeet rahastamaan, kun maksut menee suoraan autettaville. Korruptiotakaan ei tarvitse joka hetki katsoa, kun ruohonjuuritason hankkeilla ei välikäsiä ole. Viranomaisluvat ovat viimeisen päälle kunnossa.

COOLMAN,  toimelias avustajamme hoitaa käytännön asioita ja soittelee harva se päivä. Lotus Hill on hänen sydämenasiansa.  Haastattelee henkilökunnan perusteellisesti siellä käydessään ja kertoo sitten mitä pieniä puutteita on ilmennyt.

TARJAN  yksi pennuista jäi taloon ja siitä on tullut Onkkelin lemmikki. Nimeämme, kun menemme paikalle.

THILAKASIRI  vieraili sisarensa luona Saksassa, joten on saanut hieman esimakua länsimaalaisesta merkillisestä ajattelutavasta ja poikkesi meillä. Saimme viikon ajan tutustua toisiimme ja ystävyytemme ja kunnioituksemme toisiamme kohtaan vain vahvistui. Hän tapasi myös useita Lotus Hill kummeja. Hän on hankkeessamme tärkeä yhteys viranomaisiin ym. tahoihin.  En ole 10 tuttavuusvuoden aikana päässyt vielä havaitsemaan vilperttiä.

BANAGALA touhuaa viitta hulmuten. Lupasi tulla Suomeen, mutta nähtyäni hänen käyntikorttinsa, ymmärrän, miksi hän ei ehdi. Meidän hankkeemme ja oman koulunsa lisäksi hän rakentaa kotikyläänsä vanhustenkotia ja sodan loppumisen jälkeen tamilialueelle Trincomaleen, asuntoja…

Oheistan myös nipun dokumentteja, joita sain Banagalalta heinäkuun lopussa. Niistä selviävät Lotus Hill keskuksemme työntekijöiden palkat, siellä asuvat lapset, heidän päiväaikataulunsa, puute/toivelistansa  ja hänen kirjeensä.  Asiat ovat suhteellisen hyvällä mallilla. Yritämme itsellemme koko ajan saada ymmärrystä, että vie aikaa, ennen kuin he itse saavat toiminnan meidän odotusten mukaiseksi. Lähdemme sinne syksyllä, loka-marraskuussa. Ehkä saamme jotain vielä aikaiseksi.

SVEITSILÄINEN vammaisten lasten hoitamiseen erikoistunut lady otti yhteyttä ja kanssakäymisemme tuloksena hän menee syksyllä kahdeksi kuukaudeksi paikan päälle toimintaan. Hän on koonnut myös Sveítsistä ystäviltään varoja, joten hän on – totta kai – tervetullut keskukseemme. Ehkäpä saamme hänestä jatkajan rahoitukselle.

ERANKA, jalaton poikamme, joka sai uudet upeat jalat, oli välillä suruissaan.  Kalliit ja hienot proteesit menivät rikki. Valmistaja väitti pojan tahallaan potkineen ne rikki eikä katsonut aiheelliseksi takuukorjata niitä. Sanomattakin on selvää, että hankkeemme hoiti asian kuntoon. Erankalla siis taas kaikki hyvin.

TOIVOLASSA opettajamme ja lääkärimme toimivat entiseen tapaan. Thilakasiri ja Coolman käyvät paikan päällä säännöllisesti ja raportoivat meille. Hyvää kuuluu, meitä odotetaan kovasti, kun olisi muutama pieni toivomus. No – totta kai. Kun menemme, niin katsomme asiat.

SOTA on todellakin loppunut.  Voidaan sanoa rauhan olevan maassa.  Ottamatta kantaa maailmanpoliittisiin ja sisäpoliittisiin asioihin, rauhan hinta oli suuri. Inhimilliset kärsimykset jatkuvat. Vielä kauan. Maan talous on kuralla, sillä sotilasmenot ovat edelleen suuri osa valtion budjetista. Nyt on meneillään sissien löytäminen ja eliminointi. Jatkuuko sissisota?  Oman ymmärtämykseni mukaan ehkä jatkuu, mutta hyvin rajoitetusti ja rajoitetulla alueella. Koko maa on nyt 100% hallituksen valvonnassa. Mahdollisilla sisseillä ei ole aseita eikä rahoittajia maailmalta enää taida löytyä.  Ehkä tämä on toiveajattelua.  Suuret asiat on sopimatta valtaväestön ja tamilien välillä.  Sodalla ongelmia ei ratkaistu.  Nyt on kansainvälisillä järjestöillä avainasema, jotta humaaninen ratkaisu saataisiin. YK: n uusi pääsihteeri lienee edes jonkinlaisissa väleissä hallituksen kanssa. Hän on korealainen ja Korea on maan suuri avustaja. Mm. etelän halki rakennettava moottoritie on heidän rahoittamansa ja rakentama.

TURISMI  on kärsinyt,  totta kai, suunnattomasti sodasta. Tietojeni mukaan suuret eurooppalaiset matkatoimistot ovat aloittamassa seuramatkojen tekemisen sinne. Tsunamin avustusrahoilla rakennettiin teitä ja korjattiin hotelleja. Olosuhteet turisteille ovat loistavat. Ja hinta hivelee lamalaisen lomalaisen kukkaroa. Edullisin keino on lentää sinne reittiliikenteellä. Edestakaisen lipun hinta liikkuu 700-900 euron välillä. Vaihtoehtoja löytyy. Olemme käyttäneet toistakymmentä vuotta, samoin kuin lukuisat ystävämmekin  matkatoimisto  MYJET:iä.  Sitä kautta saa edullisesti myös majoituksen ja lentokenttäkuljetukset.

puh. 09 6850740
www.myjet.fi
e-mail myjet@myjet.fi

Hyvät Lotus Hill kummit!  Mikäli Teillä on mahdollisuus matkustaa sinne ensi syksynä tai talvena ja tarvitsette lisätietoa, kirjoittakaa minulle. Autan hyvin mieluisasti.
Hikkaduwan yrittäjät odottavat Teitä. Heh heh. He ovat palvelualttiita ja hymyssä suin toimivia. Heidän käyttämisensä on myös avustustoimintaa.

Ystävällisesti
Pentti-Oskari