26.09.2016 Uutisia Hymyjen saarelta

Uutisia hymyjen saarelta!

Hyvää kuuluu. Tai pikemminkin erinomaista. Elämä saarella kulkee entisellään. Uuden presidentin ja hallituksen myötä tilanne on hyvin rauhanomainen. Monimiljoonainen tamiliväestö elää entisillä taistelualueilla haasteellista elämää. Helppoa ei heilläkään ole.

Persoonallinen yksityiskohta vallan vaihtumisessa on se, että monet entiset ministeri jatkavat ministeriöissä. He vain vaihtoivat puoluetta vaalien alla tai niiden jälkeen. Sellaista demokraattista tasapainoilua.

Me olemme uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton avustusjärjestö, emmekä siis pohdi ainakaan maan sisäpolitiikkaa. Meille on tärkeää, että on rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Tätä hyvää tahtoa on Lotus Hill ry:n tukijäsenillä ollut kiitettävästi. Toisin kuin monilla muilla avustusjärjestöillä, suuren katastrofin jälkeen alkaa tukeminen hiipua. Me olemmekin saaren omalla alueellamme lähes viimeisiä ja ainoita aktiivisia auttajia. Pitkäjänteisyys ei ole kaikkien toimintakulttuurissa päällimmäisenä. Meidän avustuksemme kohteet ovat juuri niitä, jotka muut ovat unohtaneet ja siinä meillä työtä edelleen. Tästä huolimatta vielä on virtaa.


Iloisia ja tyytyväisiä koululaisia


Kouluruokailu on järjestetty niin kuin Suomessakin


Liikunta kiipeilytelineillä on hauskaa

Kuten aiemmin olen kertonut, meidän toimintaformaattimme on tähän asti toiminut erinomaisesti. Autamme alkuun ja annamme eväät omatoimiseen elämään. Tämä koskee myös yhteisöllisiä kohteitamme. Vammaisten koulutuskeskus Lotus Hill porskuttaa paikallisten voimin. Samoin lasten vastaanottokeskus Toivola. Unohdettujen Laakson terveyskeskuksen toimintaa olemme myös siirtämässä paikallisille viranomaisille. Olemme siitä jo alustavasti informoineet paikallisia. Tiedän, että siitä tulee kova vääntö. Mutta periksi emme anna. Akuutti toiminta laakson köyhien lapsien hoidossa oli aikanaan äärimmäisen tärkeää heti tsunamin jälkeen. Valtion terveydenhuolto kehittyy pienin askelin. Uskomme, että nyt on aika vaihtaa viestikapulaa tältäkin osin. Päätökseemme vaikuttaa myös se, että paikallisviranomaiset ovat lipsuneet sovituista säännöistä. Lääkäri palkattiin ja lääkkeitä ostetaan vain köyhän laakson lasten terveydenhoitoa varten. Nyt asiakkaita tulee laakson ulkopuolelta. Myös aikuisia. Mielestämme heidän hoito kuuluu viranomaisille. Me suuntaamme vähät varamme alkuperäistarkoitukseen, köyhien lasten auttamiseen.


Kylänvanhin rouvansa kanssa

Toinen suunnanmuutos tulee tapahtumaan Finlandia Housen toiminnan rahoittamisella. Tähän asti me olemme rahoittaneet koko toiminnan. Rakennukset, huolto, sähköt, kaivon, koulutarvikkeet, kouluruokailun ja opettajien palkat. Äskettäin saimme viranomaisilta ohjeen maalauttaa koulurakennus uudelleen. Rakennushan on uudehko ja hyvässä maalissa. Koulu pitäisi maalata nyt samoilla väreillä kuin valtion koulutkin. Katsomme, että meidän varamme kohdistuvat parempiin kohteisiin kuin uudelleenmaalaukseen pelkästään yhtenäisyyden vuoksi. Jos valtio haluaa koulun omalla värillään, se maalaa sen. Me maalaisimme koulun kauniin valkoiseksi. Onhan se Finlandia-talo. Auringon kuumuudessa se on kaiken lisäksi vielä järkevä väritys. Olemme tämän ilmoittaneet viranomaisille. Samalla ilmoitimme, että koulun kahden opettajan palkan katsomme kuuluvan valtion maksettavaksi. Pyrimme maksamaan vuoden 2017 yhden opettajan palkan ja 2018 alusta lähtien irtaudumme tästä kokonaan. Toistaiseksi maksamme kouluruokailun, koska valtio tuskin siihen lähtee. Sehän ei ole maan tapa. Tänä kesänä kustansimme uuden avokaivon rakentamisen ja siihen liittyvät sähkö-, pumppu- ja putkityöt. Entinen käsin tehty porakaivo lakkasi toimimasta.


Elämää kalasatamassa

Tiukkoja neuvotteluja on siis edessä. Ei pelota, mutta kyllä askarruttaa. Useasti paikallisilla on harhakäsitys, että olemme upporikkaita. Kaikki ulkomaalaiset. Oikeassa ovatkin, jos vertauskohtana ovat esimerkiksi Unohdettujen laakson lapset. Edessä ovat jälleen uudet kohteet ja uudet haasteet. Se on selvää, että jatkamme koulukenkähanketta uusin kohtein. Se hanke on osoittautunut konkreettisesti toimivaksi. Apu menee suoraan perille. Köyhät lapset kouluun ja kiinni elämään. Se on kehitysmaan yksi tärkeimmistä haasteista. Lasten koulukenkien hinta on saatu pidetty ennallaan kuudessa eurossa. Kengät pitää olla, että pääsee kouluun.

Elokuussa koulumme lapset pääsivät jälleen retkelle kustannuksellamme. Tällä kertaa kohteena oli saaren toisella puolella olevan luonnonpuisto. Raportin matkasta saatte pikapuolin.

Lähdemme jälleen paikan päälle 28.11. ja viisumit on haettu näin ensi hätään kolmeksi kuukaudeksi. Käykää tukijäsensivuilla. Saatte hyvän mielen lapsille ja itsellenne.

Rakkain terveisin

Kiitollisuudella

Marja ja Pentti-Oskari