27.11.2017 Menopäällä

On se vaan nyt tosiasia, että pala sydäntäni sykkii siellä Intian valtameren saarella. Vaikka takavuosien monimuotoinen laaja avustustoiminta on järkevöitynyt keskittymään resurssiemme mukaiseen toteutukseen, niin touhua kyllä riittää. Keskittymisemme Unohdettujen Laakson toimintaan pitää meidät virkeänä, sillä yhteydenpidot ovat lähes päivittäisiä. Syyskuussa tuli tilanne, että piti lähteä matkaan ennalta suunnittelemattomasti. Esille tulleet murheet saatiin hoidettua kolmessa viikossa ja niin siirryttiin jälleen etätyöhön Suomesta käsin.

Yhden yksityiskohdan haluan kertoa, koska se sai aikaan erityisen hyvän mielen: Jalattomana syntynyt Eranka poika oli Lotus Hill kummilapsena yli kymmnen vuotta. Rakensimme hänelle ensin WC:n ja sitten oman talon. Kuukausimaksut koulunkäyntiin ja ruokaan loppuivat viime talvena normaaliin tapaan, kun koulunkäynti loppui.

Sitten saimme hellyttävän kirjeen Erankalta. Hänet oli hyväksytty saaren pääkaupungin Colombon Yliopistoon opiskelemaan liiketaloutta. Waauuu!  Aivan uskomatonta. Kummisuhteemme palautui alta aikayksikön. Nyt kustannamme Erankan asumisen ja ruokailun yliopistolla. Koulutuksen hän saa valtiolta. Aivan upeaa. Eranka on upea nuori tai oikeammin nyt jo mies. Fiksu, kohtelias, terävä ja sosiaalisesti mallikelpoinen. Alun perin syrjäytettynä yhteiskunnastaan. On upeaa, että me ja tukijäsenemme olemme saaneet olla mukana tässä menestystarinassa.

Eilen it-avustajamme Ari-Heikki tyhjensi yrityksemme ylimääräisen läppärin ja asensi siihen englanninkielisen ohjelman. Silläkin alkoi uusi elämä Erankan kouluttautumisessa kohti ammattiaan.

Nyt on menoliput 9.12 ja paluu n. kolmen kuukauden kuluttua. Ilahduttavasti tukijäsenemme ovat pitäneet yhteyttä. Monta tapaamista on sovittu vuodenvaihteen tienoilla Hikkaduwassa. Vapaaehtoistyöntekijöitäkin on ilmoittautunut, mutta siitä ruljanssista emme enää pysty suoriutumaan. Mm. työskentelylupien saaminen alkaa olla jo byrokratiasta johtuen ylivoimaista. Mennään nykyisillä voimilla.

Moni lukijoistani vierailee tänä talvena kohteessamme. Niille, jotka ovat valmiudessa tuoda sinne jotain tavaraa, kerrottakoon että parasta antia ovat pehmolelut ja kynät. Silmälaseja olemme jo pakanneet aimo annoksen. Perillä saa käytännössä kaikkea tarvittavaa, ja ne ovat hinnaltaan ratkaisevasti edullisempia kuin meillä Suomessa. Paikallisen työllisyyden tukeminen on myös tärkeää.

Maassa vallitsee nyt pitkään jatkunut rauha, eikä ainakaan välittömiä rauhanuhkia ole näkyvissä. Myös turistien määrä lisääntyy jonkin verran. Tiedoksi, että QATAR AIRWAYS -lentoyhtiö on lisännyt merkittävästi Helsingistä lentovuoroja melkein suorilla lennoilla.  5.5 tuntia Dohaan, pieni kahvitauko ja 4.5 tuntia Colomboon. Joulun ja vuodenvaihteen aikaan alkaa olla täyttä ja hinnat nousevat. Tammikuun puolenvälin jälkeen taas halventuu. Omat lentomme varasimme jo kesällä. 650 euron hinta ei ole paha. Matkasta paratiisiin.

Lähettelen savumerkkejä kun pääsemme saarelle. Jos jollakulla on ongelmia joululahjan hankinnassa, muistanette, että 8 euron tukijäsenmaksulla yksi köyhä lapsi lähtee tammikuussa iloisena ja onnellisena kohti koulua ja uutta elämää.

Klikkaa tukijäsenlomakkeelle. Sieltä löytyy ohjeet hyvän mielen tuottamiseen.

Pentti-Oskari Kangas
Pentti-Oskari
kausityöntekijä