28.02.2006


Tilannekatsaus kotimatkan kynnyksellä

28.2.2006

Sri Lanka, 28.2.06
Suomalaisuuden päivänä, Laskiaistiistaina
Lämpötila 32 astetta

Olemme menossa kohti pääkaupunki Colomboa, jossa yövymme. Aamulla lähtö klo 7.30 Suomeen.

ON TILANNEARVION PAIKKA

Työntäyteinen 3 kuukautta. Väsyneinä, mutta onnellisina. Suomeen on tultava, sillä kredit vaatii rajua debetin hoitamista. Mutta silti olo on tyytyväinen, vaikka luottokortit on taas topissa.


Kun tulimme, naapuripellon riisi kylvettiin.
Kun lähdimme 3 kk jälkeen, sato korjattiin

Päivittäin tuskailimme usein saamattomuuttamme, mutta näin jälkikäteen arvioiden tulosta sentään saatiin aikaan melkoisesti.

Pikkutilpehööriä oli päivittäin vanhojen, jo vuosia sitten aloitettujen juttujen hoitamisessa. Lääkärimme Jari tutki myös Noona tyttösen, joka vuosia sitten paloi yli 50% karbiinilyhdyn kaaduttua hänen päälleen. 20 leikkauksen jälkeen tyttö on jo kohtuullisessa kunnossa. Vielä 2-3 leikkausta, niin asiat Noonalla alkavat olla siedettävän elämisen rajoissa. Suuret kiitokset tässäkin hankkeessa mukana oleville, ja olleille, auttajille. Tämä on yksi esimerkki Marjan käynnistämistä humaaneista toiminnoista.


Buddha ja munkki. Oranssinvärinen on Banagala


Lääkärimme Jari Vainio tauolla kookoslihan syönnissä


Tauolla kookomaitoskoolaus. Jari Vainio,
Keke Ahorinta, Marja ja Hope for Sri Lankan Titta

NYT KESKITYMME
VAIN NELJÄÄN PERUSASIAAN

1. ILOLA
40 aikuisen naisen vammaiskoti

Joulukuussa aloitettu terassien aitojen ja porttien rakentaminen on saatu suoritettua loppuun. Talo alkaa olla asiallisessa – inhimillisessä kunnossa. Radio ja tv viihdyttävät ja seiniä koristavat maalatut kauniit kukkaset ja eläimet. Asukkaat ovat iloisen tyytyväisiä – kotinsa nimen mukaisesti. On ilo katsella Ilolan väkeä. Työ on tehty.

Asukkaista tuli meille rakkaita ystäviä, joten emme unohda heitä. Kun mieli väsyneenä ja murheellisena tupsahdimme Ilolaan, kaikki muuttui. Sanoinkin Vekalle viimeksi käydessämme siellä, että miten ihmeessä pystyisimme oivaltamaan sen että ne, joilla on kovin vähän, osaavat olla onnellisia. Osaammeko me?


Gallen vammaiskodin seinäkoriste


Gallen vammaiskodin potilastiloja

2. ONNELA
Naapuruston vammaisperhe.


Valvontainsinööri ja Ananda Onnelan
rakennustyömaalla

Muiden rakennuskiireiden vuoksi tämän hankkeen rakennusprojektin aloittaminen viivästyi. Perheen äitiä kuskasimme Gallen sairaalaan fysioterapeutin hoitoon (ja Coolman jatkaa sitä). Isän jalat alkavat olla jo juoksukunnossa. Lääkärimme Jari kävi tarkistamassa äidin. Jarin arvion mukaan hänellä on hyvät mahdollisuudet saada oikeanlaisella kuntoutuksella itsensä jopa kävelykuntoon. Perheen pikkupoika jo hymyilee silloin tällöin.

24.2 purettiin vanha talo ja 27.2 klo 9.30 tähdet olivat oikeassa asennossa ja munkki Banagala aloitti kodin perustuksilla siunaustilaisuuden. Onnela sai alkunsa.


Onnelan vanhan talon fasadi enää jäljellä


Rakennuksen siunaukseen käytettävät tavarat

Työt alkoivat välittömästi neljän paikallisen miehen voimin. Neljä huonetta ja suihku/wc. Kustannusarvio on 5000€ sisältäen tilat vammaisliikkumisen huomioon ottaen. Keväällä talon pitäisi olla kunnossa. Ananda vastaa rakentamisen organisoinnista ja naapurissamme asuva Ave sekä volontääri Keke käyvät päivittäin paikalla tarkistamassa, että kaikki toimii asiallisesti. Ave hoitaa materiaalihankintojen ja laskujen tarkistuksen, sekä pitää päiväkirjaa tapahtumista. Hyvältä näyttää.


Rukousnauhan sitominen Onnelan pikkupojalle

3. TOIVOLA
130-150 lapsen orpojen huostaanottokoti

Odottaessamme varsinaisen Lotus Hill rakennushankkeen alkamista, olemme keskittyneet vahvasti tämän kohteen olojen parantamiseen. Työn alla on 5 paikallisen miehen voimin toteutettava keittiön, ruokavaraston ja ruokailutilojen rakentaminen. Kustannusarvio on 12.000€. Työt sujuvat suunnitelmien mukaan. Ananda vastaa töiden sujuvuudesta ja materiaalien hankinnasta. Kohteen uskomme olevan valmiina huhtikuussa.

Liimanin Veka ja Titta huseeravat Medical Centerin kimpussa. Seinät, ikkunat ja ovet on maalattu ja parhaillaan Veka laatoittaa lattiaa. Keke aloitti tänään hänen apunaan. Kalustus odottaa valmiina ja asennetaan heti kun tila on muutoin kunnossa.

Peruslääkkeet, laastarit ym. odottavat. Lapsille on hankittu koulukengät, vapaa-ajan kengät ja hygieniavälineet. Matematiikan tukiopettaja ja ompeluopettaja on palkattu. Marjan aloittamaa ensiapuhoitoa jatketaan Keken toimesta mahdollisuuksien mukaan.

Lääkärimme Jari Vainio järjesti kahteen otteeseen vakiohenkilökunnalle koulutuksen lasten hygieniasta täiden ja erityisesti syyhyn hoitamisessa. Viime tingassa ilmaantui hallinnollisia ym. ongelmia näiden asioiden toteuttamiseksi. Pitkä juttu, enkä vaivaa Teitä sen enempää.


Keke saa hyvää onnea tuottavan rannelangan.
Ave odottaa vuoroaan

Paikan johtajan kanssa saimme Banagalan ja Anandan tuella sovituksi, että paikalle jäävä Keke hoitaa tämän projektin loppuun. Yksi ongelmista on saada terveydenhoitaja paikalle. Paikallista emme ole vielä löytäneet, eikä vapaaehtoista Suomessa ole vielä ilmoittautunut.

Asioiden hoitoa vaikeuttaa vielä se, että uuden Presidentin myötä astuivat voimaan entistä tiukemmat säädökset valtion laitoksissa ulkomaalisten vierailua ja avustustyötä koskien. Marjalla ja minulla on luvat kunnossa ja rakennusprojektiin osallistuvilla myös. Mutta kaikki uusi vaatii entistä enemmän paperia. Tämä paikka on nk. suljettu laitos, johon normaalisti ei pääse kukaan ulkomaalainen. Otimme aika kunnianhimoisesti tämän kohteen, koska siellä olevat lapset ovat juuri niitä unohdettuja. Helppoa asioiden hoitaminen ei ole, mutta miksi pitäisi olla?

Joka tapauksessa olemme täälläkin saaneet paljon aikaan. Kiitos monille ystävillemme, jotka ovat olleet talkoissa mukana ja ryhmäkummeille rahoittamisesta kuin myös monimuotoisesta kannustuksesta, joka on ollut meille tärkeätä uskon vahvistusta. Välillä on oltu aika yksin. Tämä työ jatkuu. Haaste on kova, mutta usko vielä kovempi.

4. LOTUS HILL

Perushankkeemme elää ratkaisevaa aikaa. 6 kk:n taustatyömme jälkeen Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n hankevastaava Kirsti Palonen ja yli 20 vuotta erilaisissa kehitysapu- ja katastrofitöissä palvellut Jari Vainio saapuivat 2 viikon tehorupeamaksi.

Perusteellinen tutustuminen olosuhteisiin, ihmisiin, viranomaisiin jne. Eräänä päivänä tutustumismatkamme kesti 12 tuntia ja sisälsi useita vammais- ja lastenkoteja. Halusimme saada mahdollisimman kattavan kuvan paikallisista olosuhteista.

Raportin tekeminen UM:lle ja sopimusten teko paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ammattitaitoisen kirjanpitäjän ja asiallisen, ulkopuolisen tilintarkastajan löytäminen, maksuliikenteen hoitaminen jne. ym. Viime hetkillä ilmaantui vielä tieto, että paikallisviranomaisten lupa toimintaamme ei riitäkään, vaan hankkeen pitää rekisteröityä Colombon ministeriöissä.


Syntymästään asti kuuromykkä poika
nauttii sylissä olosta

Lähtöpäivän aamuna ”lobbarimme” saapui Colombosta paperinipun kanssa. Hän oli käynyt 3:n eri ministerin juttusilla. Nyt tarvitsemme vielä Suomen Ulkoministeriöltä todistukset heidän osuudestaan hankkeeseen. Ilman Kirstiä ja Jaria olisimme kyllä täysin kuusessa. On hienoa, että olemme saaneet tällaiset ihmiset tiimiimme. Hienoa asia meidän kaikkien puolesta. Haluan korostaan erityisesti sitä, että molemmat työskentelevät täysin ilmaiseksi omaa loma-aikaansa käyttäen. Siis todellisia volontäärejä.

Arkkitehdin ja valvovan insinöörin kanssa tehdään vielä loput muutokset piirroksiin, sekä valvonta- ja vastuusopimukset. Sitten vain odottamaan UM:n kantaa tehtyyn raporttiin ja selvityksiin. Itse asiassa tuntuu hyvältä tämä byrokratia, sillä sen avulla uskon kontrollin toimivan. Kyllähän UM:llä on kokemusta tällaisista hankkeista. Huojentavaa ja helpottavaa meille saada vastuunjakajia.


Kuuromykkä poika pääsi kyytiin

Rakennusvastuu ja myöhemmin toimintavastuu on paikallisilla. Me toimimme konsultoivana ja kontrolloivana osapuolena niin kauan kuin se on tarpeellista. Asenne- ja ammatillisessa koulutuksessa meillä on paljon heille annettavaa. (Hei – tämä on harvinaista!)


Hauska kontrasti: Sikaria poltteleva
härkävankkurikuski

Vähintään kolmen vuoden projekti on saavuttamassa ensimmäisen virstanpylväänsä. Olipa hyvä, ettemme aikanaan tienneet työn määrää. Olisimme ehkä pelästyneet ja perääntyneet. Nyt sitten mennään eikä meinata. Se on kunnia-asiamme.

KOHTA KOTONA

Suomessa on kuulema kuulas talvisää. Nyt on kaksinkertainen ikävä Suomeen. Mahdankohan palella, kun olen vielä laihtunutkin. Marjan arvion mukaan 250 grammaa. Tämän 3 kuukauden rupeaman jälkeen totesimme perustellusti, että nyt lähdemme välillä lomalle Suomeen.

Kiitos Onnelan osakkaat ja kiitos Lotus Hill kummit. Eilen oli koossa 394 ryhmäkummia. Enää 106 kummia, niin tavoite on saavutettu. Kerrohan kaverillesi.

Veimme Ilolaan mennessämme kassillisen legoja. Yksi potilaista istahti lattialle, kippasi legot viereensä ja alkoi koota vempelettä. Hetken kuluttua hän nosti sen kasvojensa eteen kohdistaen sen meihin ja sanoi: ”Klik” Hän otti valokuvan meistä. Tämä kuva piirtyi ainakin minun muistiini.

Ystävällisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas

Kiireapulainen
Höyrylaiva Ukkopekka/Herrankukkaro/Positiivarit/Lotus Hill -hanke

E-mail: oskari@herrankukkaro.fi
Tekstiviesti: 0400-221122
Lisätietoja Lotus Hill -hankkeesta ja ryhmäkummiudesta:
www.herrankukkaro.fi/srilanka
tai www.positiivarit.fi
AUTETAAN HEITÄ, JOTKA MUUT OVAT UNOHTANEET !

PS.
Kotimatkalla sain viestin, että kotiin tultuamme pitäisi olla heti perjantaina vastaanottamassa Kiinan supersuosittua filmitähtöstä, jota kuvataan Herrankukkarossa matkailuohjelmaan. Mahtaahan silmät mennä viirulle, kun näytän heille Kiinan Presidentti Jang Zeminin yhteiskuvan vuosien takaa. Kun kävi Ahtisaaren kanssa meillä vierailulla.

Jang Zemin pyysi Ahtissarelta vastavierailulahjaksi meidän saaristoleipäämme, jonka Martti unohti. Veimme ne sitten perästä päin tyttäreni Merin kanssa Pekingiin. Sekin olisi pienen kirjan arvoinen juttu. Mutta antaa olla, koska kukaan ei kuitenkaan usko. Aion kuitenkin filmitähtöselle vähän vihjaista….. jospa pääsisi paremmin tykö!