29.02.2012 Kaksi reikää sydämessä

Sri Lanka 29.2.2012 KAKSI REIKÄÄ SYDÄMESSÄ


PALANNEEN TALON PERHEELLÄ ON NYT HYVIN ASIAT

Kirjoitin tammikuussa päiväkirjassani naapuriperheen palaneesta talosta. Surullisesta kohtalosta. Hommat lähtivät liukkaasti liikkeelle. Siinä ei nokka kauan tuhissut. Tontti ostettiin ja rekisteröitiin lasten nimiin. Rakennuksen perusta siunattiin ja perheen isä, rakennusmies, alkoi pitkän päivän työt. Naapuristamme kuuluu useasti vielä yömyöhään kilkutus ja muut työn äänet. Välillä Coolman kävi hakemassa tiiliä, hiekkaa, sementtiä, kattopuita ja levyjä. Tänään 27.2  – eli siis alle kuukauden kuluttua – vietettiin tupaantuliaisia. Eihän koti kokonaan vielä ole valmis, mutta perhe muutti sinne jo asumaan. On sanan täydessä merkityksessä katto pään päällä. Nämä on näitä onnistumisen hetkiä. Kiitos taas kaikille mukanaolijoille.


Keittiön tulisijakin oli muurattu valmiiksi.
Esillä tupaantuliaisherkut


Huonekalujakin alkoi jo ilmestyä.
Pöytä, palli ja kello


Uskomatonta mutta totta. Kuukaudessa nousi
palannen talon perheelle uusi koti


Tyttäreni Nooran perhe mukana juhlistamssa tupaantuliaisia.
Ensimmäinen kattaus kutsuvieraille. Köyhyydestä huolimatta
vieraanvarasuus on vertaansa vailla.


KAKSI REIKÄÄ SYDÄMESSÄ


Gayathri Madushani on 12-vuotias tyttö

Noin puoli vuotta sitten aivan naapurimme muutti perhe. Isä, äiti ja kaksi tyttöä. Kun jaoimme viime vuoden lopulla kylän köyhille lapsille koulukenkiä, tutustuimme heihin. Äidillä oli mukanaan tytön sairaskertomus, jonka mukaan tällä oli todettu vähän aikaa sitten sydämessä kaksi reikää. Toinen 18 mm ja toinen 22 mm. Maan terveydenhuolto ei suorita kansalaisille erityistoimenpiteitä, kuten tällaisia vaativia leikkauksia. Ainoa keino on kääntyä yksityissairaalan puoleen. Suoritettujen selvitysten mukaan leikkaus maksaa noin 500.000 rupeeta eli vajaa 4000 euroa. Sen jälkeen vielä hoito ja lääkkeet leikkauksen jälkeen maksavat 1500 euroa.


Sydänsairaan tytön perhe

On ymmärrettävää, että köyhällä perheellä ei tähän ole varaa. Valtio on luvannut maksaa 700 euroa (sekään ei ole varmaa), mutta loppusumma on kerättävä muutoin. Perheen isä painatti ison kassillisen lipukkeita joissa on tytön tarina, sekä lahjoitettava summa 10 senttiä, 50 senttiä tai 75 senttiä. Hän sai lainaksi tuttavaltaan tuk-tukin ja megafonin, jolla hän lähti kulkemaan pitkin rannikkoa Mataraan asti. (noin 100 km). Koko matkan hän puhui megafoniin, pysähtyi kauppoihin, taloihin jne. ja kertoi tarinaansa. Hän sai kokoon noin 100.000 rupiaa (700 euroa) Mutta se ei riitä.

Siinä vaiheessa vielä avustusbudjetissamme oli varaa ja aloimme tutkia tarkemmin asiaa. Coolmanin avustuksella saimme myös perheen pankkikirjan, josta ilmeni, että rahaa oli tilille tullut, mutta että sieltä on myös nostettu rahaa, vaikkei leikkausta oltu vielä tehty. Tuskastuimme tästä ja päätimme hylätä hankkeen. Tällaisia täällä on vähän väliä ja niitä me kartamme kaikki kaikessa. Että tällainen juttu taas.
 
Kun olimme vihkimässä palaneen talon perheen uuden kodin peruskiveä, kävi selville, että naapurissa asui juuri tämä tyttö ja perhe. Saimme perheen isältä hellyttävän kirjeen ja aloimme uudelleen tutkia taustoja. Niinpä kävikin selville, että tililtä oli nostettu rahaa tytön tutkimuksiin ja myös kohtauksien yhteydessä ambulanssimatkoihin pääkaupunkiseudun yksityissairaalaan.

Koko perheen tarina on hyvin surullinen. Perheen äiti on orpo ja hän oli ollut koko lapsuutensa Halpatotan lastenkodissa. (Meidän Toivolamme!) Perheen isä ja äiti rakastuivat ja menivät naimisiin. Tämä toimenpide pudotti heidät alimpaan mahdolliseen kastiin. Vaikka kastijakoa virallisesti ei ole, käytännössä useasti on. Kun aviovaimo on peräisin lastenkodista, he kuuluvat kaikkein alhaisimpaan kastiin. Myöskään myötäjäisiin ei ole varaa. Miehen perhe hylkäsi poikansa täydellisesti. Kukaan ei edes tervehdi heitä. Hän oli perheen ainoa poika, joka ajettiin kotoaan pois.

Tämä hyljätyn perheen isä on maalari ja hyvin ahkera. He ovat asuneet vuokralla erinäisissä rötisköissä. Isän jaloissa on paha allergia. Jalat ovat osittain melkein mustat tulehduksen vuoksi. Ostimme ison määrän hänelle lääkkeitä. Äidillä on kilpirauhasen ylitoiminta ja hän hakee päivittäin yhden pillerin kerrallaan apteekista varojen niukkuuden takia. Naapurien kertoman mukaan perheen isä ja äiti ovat äärimmäisen kunnollisia ja tunnollisia. Se on naapurien kertomana hyvin harvinaista. Toisin kuin Suomessa. Vanhimmalla, 15-vuotiaalla tyttärellä on lievä kehitysvamma ja nuoremman tytön sydänvika löytyi puoli vuotta sitten. Lääkärien mukaan elinaikaa ei ole paljoa jäljellä. Kaiken kaikkiaan todella surullinen tarina. Jopa lähistöllä asuva yhteyshenkilömme Thilakasirikin ihmetteli kuinka me voimme löytää tällaisia tapauksia. Hänkin oli itkun partaalla.

Vaikka olimme tämän perheen jo hylänneet avustustoiminnassamme, yli kuukauden selvittelyjen jälkeen pyörsimme päätöksemme, vaikka budjettimme oli jo kiinni.

Täällä vierailleen Maakannaksen perheen Paavo 15v ja Maija 12v olivat koonneet viikkorahojaan 4500 rupian edestä (30 euroa) ja  avasivat keräyksen. Poikamme Karioskarin syntymäpäivien ystävät lähtivät mukaan hankkeeseen kuin myös täällä vieraillut Meri-tyttäremme perheineen. Parhaillaan täällä on myös vanhimman tyttäreni Nooran perhe. Nooralla on Turussa Butik -niminen kampaamo ja hän on siellä myynyt ystävyyden rannenauhoja. Nämä rahat, 210 euroa, laitettiin tähän. Koossa on nyt suunnilleen 1000 euroa, joka on leikkauksen valmistelun ja varaamisen kynnysraha. Lupasimme perheelle, että haemme rahan vaikka kivien ja kantojen alta. Lähipäivinä äiti matkustaa Colomboon sopimaan leikkauksesta.


TULE MUKAAN AUTTAMAAN

Jos katsot mahdolliseksi tulla mukaan tämän sydänsairaan tytön pelastamiseen, klikkaa viestin lopussa olevaa linkkiä ja täytä tukijäsenkaavake. Tukijäsenmaksu voi olla mikä tahansa. Kunkin elämäntilanteen ja varojen mukaan. Tässä olisi myös yrityksille sosiaalivastuun näytön paikka.

Jollemme saa muutoin rahaa kokoon, kirjoitan vaikka kaksikymmentä ”Onnellisen miehen tarinoita” kirjaa vielä. Tiedän, että saamme asian hoidetuksi. Tavalla tai toisella. Tällaisiakin riskejä elämässä voi ja pitää joskus ottaa.

Me pidämme tukijäsenemme ajan tasalla asian edistymisessä.

Klikkaa tästä tukijäsensivustolle

Merkitse viitteeksi 2192

Ystävyydellä


Pentti-Oskari ja Marja Kangas