31.01.2011 Kenkäpäivä

Ceylonilla 31.01.2011

KENKÄPÄIVÄ

Hankkeemme 1000 lapsen saattamiseksi koulutielle etenee. Entispäivänä ahnehdimme itsellemme kaksi kylää yhden sijasta. Aiemmin tällaiset hankkeet suoritettiin politiikkojen, munkkien ja virallisten ihmisten myötävaikutuksella. Ihan hyvä. Oikeita paikkoja, oikeita avustettavia. Mutta ne seremoniat. Ne kestivät tuntikausia. Istuttiin polttavassa auringossa ja kuunneltiin tusinan verran puheita käsittämättömällä kielellä. Kaikki olivat tuskastuneita. Paikalliset ja me. Paitsi puhujat.

Tänä talvena otimme käyttöömme aivan uuden kulttuurin. Sovimme Coolmanin kanssa avustettavat kylät ja hän kävi sopimassa kyläpäällikön kanssa asiat valmiiksi. Kun menimme paikalle, käytössä oli tarkat listat nimineen saajista jne. kenkätehtaan kuorma-auto ja 5 miestä hoiti jo rutiinilla kenkien koon määrittelyn ja kokeilemisen. Hyvin meni. Kaupanpäälliseksi hygienia- ja koulutarvikkeita. Nyt on jaettu kouluavaimet n. 700 lapselle ja työ jatkuu.

Viime jaossa jäimme tilaisuuden jälkeen istumaan hetkeksi varjoon jakkipuun alle keskustelemaan kyläläisten kanssa. Huomiomme kiintyi kahteen nuoreen tyttöön, jotka poikkesivat ulkonäöltään muista. Osaamme jo tunnistaa aliravitut, sairaat lapset. Heidän äitinsä oli lähtenyt livohkaan toisen miehen kanssa. Isä kiipeää työkseen palmuun ja hakee kookospähkinöitä. Raha ei kerta kaikkiaan riitä lasten ruokaan. Sitten hilppasi isäkin toisen naisen kanssa. Sisarukset jäivät kuin nalli kalliolle. Heidän isoäitinsä otti huoltaakseen tytöt. Isoäiti hankkii toimeentulonsa ostamalla naapurilta Göördiä (vesipuhvelinmaidosta tehtyä yogurtin tapaista) ja kulkemalla talosta taloon sitä myyden.

Tänään Marja lähti Coolmanin kanssa tutkimaan taustoja, miten ne oikeasti ovat. Coolman on mieletön urkkija ja taustaselvittäjä. Viimeistään naapurikateus antaa tietoa oikeasta tilanteesta. Vaikka uskommekin kuulemaamme, olemme oppimme saaneet. Kuten isävainaani sanoi: En luota kehenkään, en epäile ketään. Tyttäremme Meri ja hänen miehensä lupautuivat tämän perheen kummeiksi. Poikkesimme ryhmäkummikäytännöstä ihan vain sen vuoksi, että tytöt olivat niin säälittävän huonokuntoisia ja surullisen oloisia.

Vielä eräs helluinen yksityiskohta: Heidän talonsa on kaatumaisillaan oleva savimaja vuotavine kattoineen. Nukkuminen tapahtuu paljaan maan päällä. Vaikka majan ulkopuolella on samaa hiekkamaata kuin talon sisällä, riisuvat lapset aina sisään mennessään risaiset varvasvälitossunsa. Hyvät tavat ennen kaikkea.


KUVAKOOSTE


 Lotus Hillin ympäröivän kylän koululapsille
annettiin koulukengät ja hygieniatarvikkeet
yhteensä 200:lle
 

Naapurikylänkin köyhimmille lapsille
jaettiin koulutarvikkeita


Kookosmies työssään 22 m korkeudessa


Palmuviinin tehtaanmyymälä
kaikessa komeudessaan


Lotus Hill vammaiskodin lapsia tulossa
risusavotalta teelaaksosta


Suuri taulu Lotus Hill -vuosijuhlan kunniaksi


ILOLAAN VETTÄ JÄLLEEN

Aiemmin kerroin tästä ”vaahtosammutin -avustustyöstämme”. Sellainen tuli yllättäen taas eteen, kun naisten vammaiskodin Ilolan johtajatar saapui tuk-tukillamme porttimme taakse mukanaan 5 vuotta sitten tekemämme kaivon sähköpumppu. Lupasin ostaa uuden. Coolman ehätti väliin ja sanoi vievänsä vanhan pumpun ensin tarkistettavaksi. Korjauskelvottomasti se oli rikki. Tulihan varmistettua, kun aina ei tiedä.

Uusi pumppu maksoi 16.350 rupiaa eli hiukan yli 100 euroa. Vammaiskoti olikin jo vaikeuksissa kannetun veden varassa pellon reunalta, sillä tekemämme kaivo on porakaivo. Tarpeeseen meni tämäkin apu. Kylän mies vielä talkoilla hoiti asennuksen.


RIEMURETKI KANSALLISPUISTOON

Huomen aamulla klo 5 lähtevät Marja, Ritva ja Eeva pitkään odotetulle retkelle Ilolan vammaisten naisten kanssa. Eeva hankki ystäviltään rahoituksen heille. Annoin Lotus Hill ry:n tilinnumeron ja oman viitenumeron. Rahaa kerääntyi 810 euroa. Hyvä Eeva ja ystävänsä. Näin se käy helposti esim. synttärilahjan ohjaamisessa.

Alun perin tarkoitus oli viedä naiset Kandyn hammastemppeliin, mutta viimeaikaiset sateet ja tulvat muuttivat suunnitelmat. Nyt matka kohdistuu saaren kaakkoisrannalle, jossa on upea JAALAN kansallispuisto lukuisine harvinaisine eläimineen. Coolman on tilannut ilmastoidun bussin ja haki tukusta limonadia muutaman korin. Matka tulee olemaan kovin haasteellinen, sillä osa potilaista on hyvin sairaita, liikuntarajoitteisia ja mentaaliongelmaisia. Kunnioitan suuresti näitä avustusladyjämme. Ei ole kyllä leipäpappeudesta tietoakaan. Paluusuunnitelma on klo 11-12 yöllä. Yöpyminen olisi ollut lähes mahdoton toteuttaa.PUUTARHA MONIPUOLISTUU

Työntekijämme Janaka toi tänään kolme papaian tainta. Ja huomenna hän tuo 3 ginkerin tainta. Pippurintaimia tuli juuri 3 kpl.  Ennestään on mangoja, banaaneja, hasselpähkinöitä, jakkia ja lemonia. Luin kirjan: Mats- Eric Nilsson – Aitoa ruokaa. Nyt meni meikäläisen ruoka-arvomaailma sekaisin. Osta kirja ja lue, miten meitä kusetetaan.


SUOMALAISET AVUSTUSTYÖNTEKIJÄMME

Lotus Hill -vammaiskodissa tapahtui vuoron vaihto. Anni lähti kotiin ja tilalle tuli kolmeksi viikoksi salolaispariskunta Ari ja Maire (suurkiitos) ja fysioterapiaopettaja Antti Arffman lähes 3 kuukaudeksi. Antilta saamme perusteellisen raportin tekemisistään lähiaikoina. Hyvältä näyttää. 

Olen saanut valtavasti tiedusteluja siitä, miten tänne pääsee avustustoimiin.
Tässä lyhyesti: Kerro oma elämäntarinasi, koulutuksesi, kielitaitosi, erityisosaamisesi, työkokemuksesi, harrastuksesi, elämäntilanteesi ja asenteesi ja arvomaailmasi. Terveysalan ja opetusalan koulutus ja kokemus ovat  Etusijalla. Kerro, oletko valmis vapaaehtoistyöhön vähintään 2 kk jaksoon. Mieluiten 6 kk.

Lähetä tietosi sähköpostilla


JÄLKIPOLVI SEURAA

Poikamme Karioskari lähti eilen takaisin Suomeen. Piakkoin tänne on tulossa tyttäreni Noora perheineen. Vahdinvaihto sisareni Leenan kanssa tapahtuu maaliskuussa, jolloin meidän rautarouvamme pistää viidakon miehet ojennukseen. Siinä se perheemme talvi sitten hupeneekin. Leipätyö saa sijansa. Se on realiteetti. Mutta on kiva koota rahaa tänne. Touhuta oikein tosissaan ja tulla sitten Suomeen lomalle.


YSTÄVYYDEN RANNENAUHA

Kaksi vuotta sitten toteutimme Positiivareiden kanssa YSTÄVÄNPÄIVÄN -rannenauhahankkeen. Myimme 10.000 rannenauhaa. Lotus Hill vammaisten koulutuskeskuksen loppurahoitus tuli sillä hoidetuksi. Mahtava apu. Rannenauhoja on vielä jäljellä. Rannenauhat ovat uskomattoman taidokkaasti käsin tehtyjä. Kauniita. Anna ystävällesi, työkaverillesi, perheellesi, kelle vaan, jota kohtaan tunnet positiivista mieltä. Saat taatusti saman olo itsellesi.

RANNENAUHAT LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Pentti-Oskari


Oskari Onnellinen. Älkää vaan kertoko
muille, tulevat pian kateelliseksi