31.12.2011 Joulutarina jatkuu

Sri Lankassa 30.12.2011


ERILAINEN JOULUTARINA JATKUU

Joulutarina srilankalaisesta LAKMAL-pojasta synnytti ennenkuulumattoman palauteryöpyn. Palautteet voin kuitata yhteisesti toteamalla, että lukijat toivat jälleen vanhalle miehelle ”veden glaseihin”. Moni ei tahtonut uskoa tarina olevan totta. Mutta se oli. Ja on. Näin tarina jatkuu:

Jouluaattona menimme Lotus Hill -vammaiskeskukseen toivottamaan heille hyvää Joulua. Paikalla oli vain yksi poika. Lakmal. Hänen hoitajansa, vanha mies, on kristitty, joten hän lähti kotiinsa viettämään Joulua. Tilalle tuli vanha nainen, joka toimii keittäjä/siivoojana keskuksessa. Olimme palkanneet uuden miehen hoitamaan hedelmätarhaa ja kasvimaata. Lakmal touhusi hänen kanssaan istuttaen taimia. Paikalla oli myös rakennusmiehiä, jotka korjasivat myrskyn aiheuttamia vaurioita, uusivat ovien lukkoja ja huolsivat monimuotoisesti rakennusta. Lakmalia lukuun ottamatta muut pojat olivat joululomalla perheidensä luona. Kun pojalta kysyttiin, onko hänellä ketään sukulaista, kenen luo hän halusi mennä, vastasi Lakmal, että tämä on hänen kotinsa ja täällä hänen on hyvä olla.


UUSI AITA VALMISTUU VAUHDILLA

Jouluviikolla FINLANDIA GROUP OYJ lahjoitti 10.000 euroa hankkeellemme. Kohde oli selvillä, joten ei siinä kauaa nokka tuhissut kun tilasimme 200 betonista aitatolppaa ja aidan teko alkoi. Nyt saamme koko vammaiskeskuksen aidattua. n. 400 metriä aitaa ja kaksi isoa porttia. Enää eivät pojat pääse öisille karkureissuilleen eivätkä villipuhvelit paskomaan poikien leikkikentälle.


NAAMA KUIN NAANTALIN AURINKO

Lakmal oli onnellinen, yksineläjänä paikalla olijoiden ainoana silmätikkuna ja kohteena. Veimme hänelle joululahjoina uudet shortsit ja paidan. Karkkia ja sitten vaauuu: komean rannekellon. Pojan naama venyi Naantalin Auringon levyiseksi. Se oli hänelle mieluisa lahja. Jouluaaton vietimme kotonamme lastemme perheiden kanssa kanelipuulla lämmitetystä saunasta nauttien.

Joulupäivän aamuna lähdin tuk-tukilla jälleen Lotus Hilliin. Olimme saaneet yllätykseksemme virallisen luvan hakea Lakmal kotiimme muutamaksi tunniksi vierailulle. Olihan se yhtä riemua pojalle. Poikamme Karioskari ja Yesenia nuorikkonsa kävivät vielä kylän kaupoissa täydentämässä Lakmalin vaatevarastoa. Nyt pojalla on jopa alushousut.

Nyt kun pääsimme oikein rauhassa tutustumaan poikaan, selvisi että Lakmal on todella terävä ja hoksaavainen. Alta aikayksikön hän löysi monitoimikamerastani videotoiminnon. Siinähän kuvaa tallentui. Tietokoneläppärin syövereihin hän heittäytyi alta aikayksikön. Aivan uskomaton vesseli. Englantikin sujui alustavasti. Vanhan sanonnan mukaan pojan hoksottimissa ei ole mitään vikaa. Traumaattiset lapsuuden kokemukset saivat hänet pois tolaltaan, mutta aika Lotus Hillissä on tehnyt Lakmalille todella hyvää. Hän on lisäksi paikallisittain hyvin lihaksikas kaveri ja kova urheilemaan. Munkki Samithan kanssa jo juttelimme hänen mahdollisuudestaan päästä urheilukouluun.

Joka tapauksessa alamme järjestää pojan tulevaisuutta, sillä hänen paikkansa ei ole enää pitkään vammaiskoti. Pojalle pitää antaa hyvät eväät elämään. Uskomme vakaasti hänen pystyvän vastaanottamaan sen. Ne lukijat, jotka haluavat olla mukana auttamassa häntä eteenpäin, voivat liittyä Lotus Hill tukijäseneksi ja täyttää tukijäsenkaavakkeen.JALATON POIKA

Muutama Joulu sitten kirjoitin erilaisen joulutarinan jalattomasta pojasta, ERANKASTA. Lotus Hill kummien varoin rakensimme hänelle ja hänen äidilleen sekä isoäidilleen uuden kodin ja hankimme proteesijalat. Pojan kasvaessa ne on pian uusittava, Erankan veli palvelee armeijassa ja sieltä on nyt luvassa uudet jalat. Poika on menestynyt koulussa loistavasti, ollen yksi luokkansa parhaimmista. Nyt hän on pääsemässä jatko-opintoihin yläasteelle. Jatkamme edelleen hänen koulunkäynti- ja ruoka-avustustaan. Eranka on yksi Lotus Hill ry:n monista onnistumistarinoista.


HUUMEHÖRHÖINEN ISÄ KUNNOSTAUTUU

Onnistumistarina on myöskin entisen naapurimme RUBIKAN perheen elämä. He asuivat viheliäisessä riukumajassa hetteikössä. Isä ryyppäsi ja sekoili huumeissaan sekä toi kavereitaan öisin kotiinsa. Ensin hän ajoi vaimon ja lapset pöheikköön. Juostiinhan mekin välillä karkuun, kun hän rivopäissään heilui viidakkoveitsellään.

Heidän auttamisensa oli yksi vaikeimmista ja kesti monta vuotta. Nyt heillä on uusi kaunis koti ja teini-ikäiset pojat jatkavat yläasteella hyvin menestyen. Nuorin lapsista, tytär, aloitti myös juuri koulunkäynnin. Ja ette ikinä usko, jollette itse olisi näkemässä. Perheen isä toimii nykyään Hikkaduwan uuden koulun vahtimestarina ja käveli tänään meitä vastaan mustissa housuissaan, valkoisessa paidassaan ja kravatissaan. Asiakirjasalkku kädessään.

Suonette meille onnistumisen ilon. Eilen Rubika tuli meille kylään tyttärensä kanssa. Marja ja Rubika istuivat vain käsi käsikkäin pitkään. Kun ei ollut yhteistä kieltä, ei tarvinnut puhua mitään. Ei ollut tarpeenkaan puhua. Ei aina tarvitse.

Uudenvuoden päivänä klo 14.00 oman Naganden kylän köyhät lapset tulevat hakemaan koulutarvikerahaa ja annamme heille myös uudet koulukengät. Taas on portinpieli ahtaana. Ensi viikolla alkaa rundimme köyhiin kyliin ja koulukenkiä ja tarvikkeita jaetaan taas melkoinen määrä. Coolman on valmistellut jo kelpoisia kohteita. Eihän niistä puutetta ole, mutta perusteet pitää olla hoidossa.

Elämä Sri Lankassa kulkee entisillä raiteillaan. Suurin osa hotelleista on peruskorjattu ja loppuja korjataan paraillaan. Turisteja odotellaan. Edelleen. Arviot eivät toteutuneet ja aika rauhallista on vieläkin. Tavallisesti luotettavista tietolähteistä saamamme informaation mukaan viime hetken lähtöjä saa nyt tänne hyvin edullisesti. Valmismatkoja Suomesta tekevät Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Spies. Ja jos jaksaa mennä esim. Spiesin Ruotsin tai Tanskan sivuille, sieltä voi löytyä todellisia helmiä. Eräskin mies lensi tänne 250 eurolla ja samalla hinnalla vielä takaisinkin. Äkkilähdöt ovat tulleet jälleen takaisin.

Pihallamme kasvaa erilaisia hedelmäpuita, myös Papaijapuita. Ne ovat herkullisia, luonnon antibioottia. Pitää vatsan pöpöt kurissa. Harmi vaan, kun ne eivät säily kypsänä kuin pari kolme päivää. Kun ostin kylältä, se säilyi viikon. Jaanaka sanoi, että niihin on ruiskutettu jotain säilytysainetta. Kun sitä ihmettelin, hän totesi, ettei varmaan muualla olla niin tyhmiä kuin ahneet ihmiset täällä.Vaihdoin puheenaihetta äkkiä kun nolotti niin. Nyt Jaanaka hakee tutulta kyläkauppiaalta myrkyttämättömiä hedelmiä meille. Silloin kun oman puutarhan sato ei riitä. Kasvussa on mangoja, sitruunoita, ananaksia ja paljon banaanipensaita. Pieniä makeita banaaneja.

Harvoin toivotukseni ”Lämpimästä Joulusta” oli niin oikeaan osunut kuin tänä vuonna. Maailmankirjat on täälläkin sekaisin. Viime yönä oli lämpötila +19 astetta.

Hymyillään vaan

PS. Sain Lotus Hill ry:n tiliotteen tuoreella päivityksellä. Monet, niin isot kuin pienetkin lahjoittajat ovat syvällä sydämissämme. Heille kaunis kiitos. Yritämme olla täällä ahkeria ja viisaita.