TS: Lyökin poika sai mitalin, jota piti ensin vitsinä

Julkaistu Turun Sanomissa 20.9.2021

– Herrakukkaron saaristolaisfiilinki ja henki minulla oli mielessäni jo silloin, kun tämä avattiin. Rekvisiittaa on hankittu kotisaarelta ja lisää pikkuhiljaa myös Rymättylästä, Pentti-Oskari Kangas toteaa omaa kyläänsä katsellen.

Kuva: Jane Iltanen

– Herrakukkaron saaristolaisfiilinki ja henki minulla oli mielessäni jo silloin, kun tämä avattiin. Rekvisiittaa on hankittu kotisaarelta ja lisää pikkuhiljaa myös Rymättylästä, Pentti-Oskari Kangas toteaa omaa kyläänsä katsellen. 

Fiilinki, henki ja hymy ovat vieneet Pentti-Oskari Kankaan pitkälle. Tunnustusta hän on saanut köyhien lasten hyväksi tehdyistä avustusprojekteista.

Naantalilainen matkailuyrittäjä ja monitoimimies, Pentti-Oskari Kangas, arvostaa saamaansa huomionosoitusta. Rauman opettajaseminaarista vuonna 1964 valmistunut mies sai viime toukokuussa OAJ:n kultaisen, Kulttuurin hyväksi -mitalin.

– Ensin ajattelin, että se oli vitsi. Minä toimin opettajana vain kahden vuoden ajan jo 55 vuotta sitten. Luettuani mitalin myöntämisen perusteet ymmärsin, että syynä olivat Sri Lankan koululapset, mies toteaa.

Pentti-Oskari ja Marja Kangas ovat viettäneet lähes 30 vuoden ajan talvet Sri Lankassa. Vuosiin on mahtunut lukuisia köyhien lasten avustusprojekteja, jotka ovat tavalla tai toisella liittyneet myös kouluihin.

Ensin he käynnistivät hankkeen, jolla Sri Lankaan rakennettiin saaren ensimmäinen – ja edelleen ainut – vammaisten lasten koulutuskeskus. Seuraavaksi uusittiin hyljättyjen lasten vastaanottokeskus ja aloitettiin lasten koulutus.

Kolmas suuri hanke oli Finlandia House -koulun perustaminen. Kankaat palkkasivat kouluun henkilökunnan ja aloittivat siellä jopa kouluruokailun, jota maan opetusministerikin kävi ihmettelemässä.

Lisäksi pariskunta on jakanut Sri Lankan koululaisille yli 20 000 paria maassa valmistettuja koulukenkiä. Kengät koulupukuineen ovat saarella edellytys kouluun pääsylle.

– Opastan aina uusia työntekijöitä, että olkaa niin itsekkäitä, että rakastatte asiakkaiden kiitoksia, silloin teille tulee hyvä mieli, yrittäjä ja opettaja Pentti-Oskari Kangas tuumailee.

Kuva: Jane Iltanen

– Opastan aina uusia työntekijöitä, että olkaa niin itsekkäitä, että rakastatte asiakkaiden kiitoksia, silloin teille tulee hyvä mieli, yrittäjä ja opettaja Pentti-Oskari Kangas tuumailee. 

Kulttuurierot ovat opettaneet paljon. Pentti-Oskari Kangas myöntää, että alussa heillä oli iso kassillinen länsimaisia ideoita, joilla saaren lasten elämää parannettaisiin.

– Haaveet hiipuivat nopeasti. Nyt ymmärrän, että siellä on oikea kulttuuri siihen maahan. Voimme tukea siellä, mutta emme muuttaa heidän tapojaan. Minulle kontrastit ovat tärkeitä. Kun näkee tarpeeksi maailmaa, sitä osaa arvostaa omaa kotimaata entistä enemmän.

Sri Lanka valikoitui Kankaiden kohteeksi vuonna 1985 saarelle tehdyn turistimatkan jälkeen. Saaren ihana luonto ja ystävälliset ihmiset aitoine hymyineen lumosivat pariskunnan.

– Kun olet tarpeeksi köyhä, sinulla ei ole enää muuta kuin hymy, Pentti-Oskari Kangas muistuttaa.

Hymyn merkitys on Kankaalle edelleen suuri. Miehen lähipiirissä tiedetään, että hymy edustaa hänelle myös palvelualttiutta.

– Muistutan aina työntekijöillemmekin, että ihan sama mihin päin sen haarukan pistät, kunhan hymyilet.

Rymättylän Herrankukkaron rauhassa on vaikea ymmärtää, miten kahdesta tyystin erilaisesta kulttuurista paikan isäntä on innostunut.

Herrankukkaro on vanha kalastajatila, joka hankittiin Kankaiden kesäpaikaksi 1970-luvulla. Vuodesta 1995 tila on palvellut ryhmämatkakohteena. Perheyritykseen kuuluu myös illallisristeilyjä tekevä höyrylaiva s/s Ukkopekka.

Yritysryppääseen kuului lisäksi turkulainen ravintola Vaakahuone, josta kuitenkin luovuttiin vuonna 2018.

– Se oli oikea onnenkantamoinen, sillä sen myynnillä olemme päässeet vaikean korona-ajan yli, Kangas toteaa.

Hänen mukaansa korona on jossakin määrin muuttanut yritysasiakkaiden käytöstä. Aiemmin työporukat tulivat päiväksi virkistäytymään Rymättylään, nyt etätöissä puurtavat tekijät tuodaan viikoksi luonnonrauhaan tekemään ryhmätöitä ja nauttimaan luonnosta.

Kuva: Jane Iltanen 

Menneitä muistellessaan 78-vuotias, Uudenkaupungin Lyökin saarella kasvanut yrittäjä toteaa, että oikeastaan hän on aina nauttinut kiitoksista.

Kansakoulunopettajan ura vaihtui vuonna 1966 viihdyttäjäksi miehen perustettua yhtyeen nimeltä ”Pentti-Oskari Kankaan 7 seinähullua veljestä” eikä keikkapalkkio ollut se suurin kiitos.

– Kyllä tärkeintä olivat ne yleisön reaktiot. Ne hymyt ja iloiset ilmeet.

Viihdyttäjän siirryttyä matkailubisnekseen ja myöhemmin avustustoimintaan, on paras palkka edelleen sama: iloinen, aito hymy.


Haluatko tukea Lotus Hillin toimintaa?
Liity tukijäseneksi täällä