Kerropa kolme hyvää syytä

tom_lundbergSelvitän usein luennoillani, mitä tarkoittaa väittämä asenne ratkaisee aina. Tutkimukset ja käytäntö osoittavat onnistumisten olevan päätöksenvaraisia asioita. Optimistiset kauppiaat myyvät enemmän kuin pessimistit, joiden mielestä asiakkaat ovat hankalia. Positiiviset ihmiset tienaavat paremmin ja he ovat myös terveempiä. Kerropa edes yksi syy, miksi kutsuisit itseäsi realistiseksi pessimistiksi.

Luin vanhan jutun talonmiehestä, joka työskenteli Pyhän Pietarin kirkossa, Lontoossa. Yksi kirkon nuorista papeista sai selville, että talkkari oli luku- ja kirjoitustaidoton ja antoi hänelle potkut. Jäätyään työttömäksi talonmies sijoitti vaatimattomat säästönsä pieneen kukkakauppaan. Hän sai sen menestymään, osti toisen, laajensi edelleen ja lopulta hänellä oli miljoonien arvoinen kauppaketju.

Kerran lounaalla pankinjohtaja tuumaili hänelle: ”Olet pärjännyt tosi hyvin mieheksi, joka ei ole käynyt lainkaan kouluja. Kuvittelehan missä nyt olisitkaan, jos osaisit lukea ja kirjoittaa?”

”Niinpä…” mies tapaili sanojaan, ”olisin varmaan edelleen talonmiehenä Pyhän Pietarin kirkossa.”

Pennsylvanian yliopistossa tehdyissä laajoissa tutkimuksissa selvisi, että myönteisesti asennoituvat myyjät ansaitsivat ensimmäisenä vertailuvuotena 29 prosenttia enemmän kuin negatiiviset kollegansa. Vuoden kuluttua ero oli jo 130 prosenttia. Kerropa nyt toinen syy, miksi kutsuisit itseäsi realistiseksi pessimistiksi.

Suomalainen kenkätehdas lähetti kaksi myyntimiestä Pohjois-Afrikkaan selvittämään markkinoita. Toinen soitti pääkonttoriin seuraavana päivänä: ”Tulen takaisin iltakoneella”, hän ilmoitti. ”Kukaan ei Saharassa käytä kenkiä”. Kollega hehkutti seuraavana päivänä tehtaalle: ”Lähettäkää heti laivalastillinen jalkineita… kukaan ei käytä täällä kenkiä!”

Entäs tämä? Tanssilavalle lähtevä keski-ikäinen nainen pyysi ystävätärtään mukaansa. ”En lähde”, tämä vastasi. ”Tässä iässä ei enää löydä kunnollista miestä.” Lavalle lähtenyt nainen kohtasi sielunkumppaninsa ja hän on ollut onnellisesti naimisissa kahdeksan vuotta. Kerropa vielä kolmas syy, miksi kutsuisit itseäsi realistiseksi pessimistiksi.

Sitä saa, miten tilaa. Aina.

-Tom Lundberg

Luento- ja juontajatilaisuudet
Tompan kirjat verkkopuodissamme