Kohta pääset töihin lepäämään

tom_lundbergLoma alkoi, kauhea hoppu. Täytyy käydä tervehtimässä iäkkäitä vanhempia toisella puolella maata. Sitten ajamme ystävien mökille… ja takaisin kaupunkiin. Sisko tulee kyläilemään ja lähdemme Tallinnaan. Menemme lastenlasten kanssa Korkeasaareen, marjaankin pitäisi ehtiä ja korjata laituri. Sittenhän loma onkin jo pian ohi.

Kun kuuntelen ihmisiä, mieleen hiipii ajatus siitä, onko heillä lomaa lainkaan. Monet ovat pakanneet kesänsä täyteen suoritteita ja kiiruhtavat tukka putkella paikasta toiseen. Missä välissä he ehtivät hengähtää, nauttia joutenolosta ja ladata akkujaan?

Lomastressi on ilmiö, joka näyttää monilla toistuvan vuodesta toiseen. Ensin töissä on paineita, kun täytyy saada pöytä puhtaaksi ennen kesälaitumia. Sen jälkeen alkaa loman silmitön suorittaminen. Töihin palattua ryhdytään sitten perkaamaan kasautuneita töitä ja odottelemaan seuraavaa lomaa, huhhuh.

Pidin itse vuosikausia lomani lyhyissä pätkissä. Se oli kelvotonta elämää, sillä ensimmäinen viikko menee siihen, että hengitys tasaantuu. Vasta seuraavalla viikolla loma alkaa ja pian onkin edessä orientaatio töihin. Akut eivät latautuneet edes puoliksi.

Oman lukunsa muodostavat ihmiset, jotka ovat kesälomansa aikana jatkuvassa yhteydessä työpaikalle, lukevat sähköpostejaan ja roikkuvat puhelimessa. Risusavotan ja Pori Jazzin välillä voi sitten päivitellä korvaamattomuuttaan. Hautausmaat ovat kyllä täynnä sellaisia ihmisiä; he tosin lepäävät jo rauhassa.

Jos ihminen ei töissä koe mielihyvää ja onnistumisen tunteita, vaanivat turhautuminen ja stressi nurkan takana. Sama koskee lomailua. Siihen täytyy järjestää sopivasti joutenoloa ja mieluisia aktiviteetteja. Kieltäydy heti juoksemasta vain muiden tarpeita tyydyttämässä.

Hyvällä lomalla mieli ja kroppa rentoutuvat. Et murehdi tulevia tai suunnittele syksyn ohjelmaa. Parasta on olla vahvasti ”tässä ja nyt”, kuunnella itseään ja luonnon ääniä, nauttia läheisten leppoisasta seurasta ja antautua elämyksille. Lomailu on taitolaji, joka kannattaa opetella.

Aloita tänään.

-Tom Lundberg

Luento- ja juontajatilaisuudet
Tompan kirjat verkkopuodissamme