Kypsän avokadon tuolla puolen

tom_lundbergKun olin nuori, kuvittelin tapaavani jonakin päivänä viisaan ja vanhan miehen, joka kertoisi, mitä minun pitäisi elämälleni tehdä. Kohtasin kyllä lupaavia kandidaatteja, joita kunnioitin ja ihailin, mutta kukaan heistä ei antanut odottamiani suuria ohjeita. Odotin myös ”salassa pysyneen, Amerikassa asuvan sukulaiseni” testamentanneen minulle lukuisat öljylähteensä. Aikaa kului, mutta mitään ei kuulunut.

Toimin vuosikymmenten ajan esimiestehtävissä ja olisin toisinaan kipeästi tarvinnut pulmatilanteissa viisasta apua. Parisuhdeasioissa ja suurissa taloudellisissa ratkaisuissa olisi gurulle ollut käyttöä. Aina saatoin pallotella vaihtoehtoja ystävän tai kollegan kanssa, mutta lopullinen vastuu päätöksistä tuli aina kantaa itse. Elämä ei tuntunut yksinkertaiselta, hallittavalta tai helpolta.

Kun seuraan vähän yli parikymppistä tytärtäni ja hänen sukupolveaan, ihastelen rentoutta, joka heissä on – ja joka omalta sukupolveltani puuttui. Ehkä aikamme nuoret aikuiset eivät laillani haikaile ulkopuolista auktoriteettia kertomaan, mitä pitäisi tehdä tai jättää tekemättä. Nuorilla ei ole varmuutta tulevaisuudesta, mutta he tietävät, mistä saa halvat lennot, parhaat sushit ja kypsät avokadot.

Muistan elävästi, kuinka koin voimakkaita vapauden ja riippumattomuuden tunteita vuonna 1974, kun suuntasin rättäcitikkani kohti Roomaa. Rahoitin matkani kirjoittamalla juttuja nuortenlehteen, mutta muuten reissasimme kaverini kanssa ympäri Eurooppaa kuin Ellun kanat. Mihin katosi aikuistumisen myötä rentous ja kokemuksille ehdoitta antautuminen?

Nyt kun vuosia on enemmän takana kuin edessä, ymmärrän olevani itse se lapsena kaipaamani viisas mies. Vastaukset kysymyksiini olen löytänyt kompuroimalla, eksymällä ja harhailemalla. Öljylähteistä viis, sillä rahat oli sittenkin tehtävä itse, ja elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita. Viisaudessa on kysymys valinnoista, joita matkan varrella teemme. Niitä voi katua, mutta menneisyys ei tunne sanaa ”jos” – ja tästä hetkestä eteenpäin on vain yksi sana.

Nyt.

-Tom Lundberg

Luento- ja juontajatilaisuudet
Tompan kirjat verkkopuodissamme