Onnistujan pikku-jättiläisen synty

”Kiitos oikeista työkaluista!”

Kesän kallistuessa kohti syksyä huomasin vaatteitteni käyneen paikoin ahtaaksi. Kutistuvatko housut ja kauluspaidat kesän lämmössä? Syynä oli tietysti jäätelö, grillimakkara ja suloinen toimettomuus auringossa. Mietin mielessäni, mistä saisin riittävästi tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä ryhtyä karsimaan ylimääräisiä kilojani. Joka kerta sama juttu, äs.

Joskus ratkaisu löytyy yllättävän läheltä. Huomasin pari päivää sitten kirjahyllyssäni Juhani Töytärin kanssa kirjoittamani ”Onnistujan Pikku-Jättiläisen”. Julkaisimme sen syksyllä 2007 kaikille ihmisille, jotka haluavat laatia elämässään tavoitteita ja onnistua niissä. Pikku-Jättiläisestä tulikin tähänastisten teostemme ehdoton hitti. Viime talvena otettu uusintapainos mukaan lukien sitä on ostettu jo noin 18 000 kappaletta ja kysyntä jatkuu ilahduttavasti.

Avasin kirjan summamutikassa. Tarvitset myönteisten tavoitteiden lisäksi onnistuaksesi kärsivällisyyttä, kykyä kohdentaa ajatuksesi haluamiisi asioihin ja kirkkaan kuvan tulevaisuudestasi. Opettelet visualisoimaan tavoitteesi, karsit niiden tieltä kaiken turhan, lopetat jahkailun ja suuntaat kohti parempaa tulevaisuutta.

Näinhän se tasan tarkkaan menee. Olemme saaneet teoksesta melkoisen määrän palautteita. Jotkut ovat kaivaneet pöytälaatikostaan kesken olleen väitöskirjan ja päättäneet viedä sen finaaliin. Monet ovat ryhtyneet elämäntaparemonttiin. Oma lukunsa ovat parisuhteensa kuntoon saattaneet, iloisiksi yrittäjiksi ja opiskelemaan ryhtyneet. Tällaiset tulokset kiittävät tekijöitä kaikkein kauneimmin. Työllemme on näin syntynyt todellinen tarkoitus, josta tunnemme suurta kiitollisuutta.

Kiihkeän elämän keskellä

Tein ”Onnistujan Pikku-Jättiläistä” keskellä kiihkeitä luentorupeamia. Kirjoitin samaan aikaan kolumneja ja tuotin aikakauslehtijuttuja, annoin medialle haastatteluja ja etsin kuumeisesti itselleni uutta kotia. Kirjamme syntyi lentokoneissa, junissa, rautatieasemilla, hotelleissa ja risteilyluennoilla, aamuisin, päivisin ja öisin. Samaan aikaan Juhani tahollaan Lahdessa paneutui omaan osuuteensa, josta minulle tipahteli pala kerrallaan sähköpostiin ympäri Suomen.

Olen monesti jälkeenpäin ihmetellyt, kuinka onnistuimme kaikessa hulinassa hankkeessamme lopulta niin hyvin. Juhani kirjoittaa teoksen ensimmäisessä luvussa sattuvasti:

Jos tavoittelet ennalta määriteltyä päämäärääsi ja tiedät, mitä teet, silloin onnistut. Ellet toimi niin, todennäköisesti epäonnistut. Liian yksinkertaista ollakseen totta? Lähes 30 vuotta onnistujien jalanjälkiä tutkineena ja itsekin niitä kulkeneena voin vakuuttaa, että juuri näin onnistuminen ja tavoitteellisuus toimivat.

Kun maan johtava positiivisuusguru antaa tällaisen yksiselitteisen vakuutuksen, siihen on paras uskoa. Ja siitä se alkaa: jos uskot, että onnistut, olet oikeassa. Jos uskot, että epäonnistut, sama juttu. Jos haluat tuloksia: usko!

Käytännöllistä ja toimivaa

Monet lukijamme ovat kiitelleet siitä, että olemme kirjassamme konkreettisia. ”Sain teiltä oikeita työkaluja”, kirjoitti yksi lukijamme Hämeestä. ”Liian usein elämäntaitokirjoissa on perustelemattomia väitteitä ja usvaista filosofiaa. Teillä on kirjassanne oikea tekemisen meininki. Kiitos siitä, täällä tapahtuu jo ihmeitä!”

Niin siinä kävi, että kaiken uurastuksen ja luentorumban keskellä onnistuin löytämään Helsingistä uuden kodin (jossa asun edelleenkin) ja myin itse vanhan asuntoni Porvoossa. Hankkiuduin eroon silloisesta toimistostani ja onnistuin löytämään pääkaupungin keskustasta uuden, jota pidin ihanteellisena ratkaisuna. Ja kaiken kukkuraksi lopetin sikarien polton, sain pudotettua painoani toistakymmentä kiloa ja nostettua fyysisen kuntoni hyvälle tasolle. Tällä kertaa suutari ei kulkenutkaan paljain jaloin, omat ohjeet toimivat täydellisesti.

Tervetuloa tavoitteet!

Kun olin lopettanut ”Onnistujan Pikku-Jättiläisen” selailun kirjahyllyn vierellä, päätin lukea sen uudelleen kannesta kanteen. Innostuin jälleen tavoitteiden asetannasta ja niiden täsmällisestä muotoilusta. SMART-kaava toimii aina: tavoitteen tulee olla

  • Seikkaperäinen
  • Mitattavissa oleva
  • Aikaan sidottu
  • Realistinen
  • Tosi ja tärkeä itselle

Olen vakuuttunut siitä, että kesän aikana kertyneet ylimääräiset kiloni saavat muutamassa kuukaudessa kepeästi kyytiä. Olen lisäksi innostunut uusista tavoitteista, joita kirjaa selatessa alkoi tipahdella mieleeni kuin itsestään. Olen luennoillani korostanut arvojen merkitystä kaikessa inhimillisessä toiminnassa. Niistä itselleni tärkein on terveys ja sen nimissä tavoitteeni uudesta ja hoikasta habituksestani tulee satavarmasti todeksi ”Onnistujan Pikku-Jättiläisen” opeilla.

Olemme kaikki syntyneet onnistumaan!

Palaute ja luentotiedustelut Tompalle tästä.

Tompan kotisivu: www.advisor.fi