Juhlapuheita

Shampanjalasit

Päättäjääsruno

Onnea ja Siunausta kaikille juhulijoolle
ja niillekki jokkei juhuli

Siniselle taivahalle
aurinko nousi
piliven hattarat souteli
tuulenvirees
huiskuu koivut ja heinät
kesä saapuu kohinalla
nyt on juhulapäivä
hymy herkäs ja ilo kuplii
soi laulu
’oi katso mikä aamu’
’jo joutui armas aika’
jopa
’maa on niin kaunis’

kaikis näis soi Luojan ääni
kaikilla näillä sanoolla
toivotamma
Siunattua kesää ja kaikkia hyvää
ihan jokaaselle jolla on juhula
ja jolla ei oo juhulaa
soi samat siunaavat sanat

Onnea jokaaselle

-Mairemuori

Opintonsa päättävälle

Sanotaan, että suomalainen ei usko, ennen kuin hän näkee. Olet osoittanut itsellesi ja muille, että asia menee juuri toisin päin: ensin uskot ja vasta sitten näet.

Ihminen oppii uusia asioita minkä ikäisenä tahansa, hän voi toteuttaa unelmansa ja saavuttaa tavoitteensa läpi elämänsä, kunhan tahtoa, tunnetta ja toivoa on riittävästi.

Takanasi on kultainen opintie: olet lukenut, tehnyt, kuullut ja nähnyt paljon. Tietosi ja ymmärryksesi ovat kasvaneet. Olet oppinut uusia asioita ja uusia taitoja. Olet kohdannut opettajia, jotka ovat välittäneet sinusta ja tavoitteistasi.

Olkoon positiivisuus tärkein työkalusi, kun keräät onnistumisia, tavoittelet menestystä ja hyvää elämää. Myönteinen asenne on ainoa keino ratkaista ongelmia, yltää tavoitteisiin ja löytää ilo, joka kantaa sinua vuodesta toiseen.

Toivon sinulle sydämeni pohjasta menestystä elämässäsi, ihmissuhteissa, opinnoissasi ja työssäsi. Olet ansainnut kukkasi, onnittelut ja kunniaksesi kohotettavat maljat.

Elä unelmaasi

Sanotaan että suomalainen ei usko, ennen kuin hän näkee. Olet osoittanut, että asia menee juuri toisin päin: ensin uskot ja vasta sitten näet. Ihminen oppii uusia asioita minkä ikäisenä tahansa, hän voi saavuttaa tavoitteensa aina, kunhan tahto, tunne ja toivo kohtaavat mielen ytimessä.

Vaali tätä muistoa vielä silloinkin, kun vuodet ovat kellastaneet valokuvasi, kun elämä on koetellut sinua, kun aika on käärinyt kohtalosi itse valitsemaasi lahjapaperiin.

Opettele hyvin kielioppisi

Opettele hyvin kielioppisi, niin kaikki muukin luonnistuu. Elä aktiivissa, älä passiivissa. Ajattele mieluummin sitä, mitä sinä saat maailmassa tapahtumaan, kuin sitä, mitä sinulle tapahtuu.

Elä indikatiivissa mieluummin kuin konditionaalissa. Ole kiinnostunut asioista sellaisina kuin ne todella ovat, älä ajattele millaisia ne voisivat olla.

Elä preesensissä. Suorita velvollisuutesi valittelematta mennyttä tai murehtimatta tulevia. Elä ensimmäisessä persoonassa. Arvostele itseäsi äläkä etsi vikoja muista.

Elä yksikössä. Arvosta enemmän omantuntosi ääntä kuin joukkojen suosiota. Ja jos haluat taivuttaa jonkun teonsanan, et voi valita parempaa kuin ”rakastaa”.

-W. Hyde

Oikea aika on juuri nyt

Usko pois, kukaan ei ole sinulle elantoa velkaa. Se, mitä elinaikanasi saavutat tai jätät saavuttamatta, riip­puu suoraan siitä, mitä teet tai jätät tekemättä.

Ihmiset eivät valitse vanhempiaan tai lapsuuttaan, mutta voit valita suuntasi. Kaikilla on esteitä ja vaike­uksia voitettavana, mutta sekin on jokaiselle yksilölle suhteellista.

Mitään ei veistetä kiveen. Voit muuttaa mitä tahan­sa elämässäsi, jos haluat sitä tarpeeksi. Tekosyyt ovat häviäjiä varten. Ne, jotka ottavat omista teoistaan vas­tuun, ovat elämän todellisia voittajia.

Voittajat kohtaavat elämän haasteet kiertelemättä tie­täen, että mitään takuita ei ole, ja antavat sitten kaik­kensa. Älä koskaan ajattele, että on liian aikaista tai liian myöhäistä aloittaa. Aika ei suosi ketään ja se ku­luu siitä riippumatta, toimitko vai et. Ota elämä omiin käsiisi. Uskalla unelmoida ja ottaa riskejä.

Lähde lennättämään leijoja

  • Jos saisin kasvattaa lapseni uudestaan, maalaisin enemmän ja osoittelisin vähemmän sormella.
  • Moittisin vähemmän, olisin enemmän yhdessä.
  • Tietäisin mieluummin vähemmän, mutta välittäisin enemmän.
  • Patikoisin enemmän ja lennättäisin useammin leijoja.
  • En enää leikkisi vakavaa, vaan leikkisin vakavasti.
  • Juoksisin useammin niittyjen poikki ja tuijottaisin enemmän tähtiä.
  • Halaisin enemmän ja tukistaisin vähemmän.
  • Olisin harvemmin tiukka ja kannustaisin useammin.
  • Rakentaisin ensin itsekunnioituksen ja vasta sitten talon.
  • Opettaisin vähemmän vallan rakkaudesta ja enem­män rakkauden vallasta.

-Diane Loomans

Yltäkylläisyys kuuluu sinulle

”Anteeksi”, sanoi valtameren kala toiselle, ”sinä olet minua vanhempi ja kokeneempi, ja voit varmaan aut­taa minua. Kerro minulle, mistä voin löytää sen, jota kutsutaan valtamereksi? Olen etsinyt sitä turhaan kaik­kialta.”
Vanhempi kala vastasi: ”Valtameri on se, jossa sinä uit juuri nyt.”
”Ai tämä? Mutta tämähän on vain vettä. Minähän et­sin valtamerta”, sanoi nuori kala pettyneenä.
Mekin olemme jo täydellisen yltäkylläisyyden kes­kellä. Meidän ei tarvitse yrittää löytää sitä. Vaikka tuo pikku kala uisi kuinka pitkälle, valtameri ei koskaan loppuisi. Se on tuolle kalalle yhtä universaalisti yltäkyl­läinen kuin maailmankaikkeutemme on meille.
Päätä kuinka itse aiot elää jokaisen päiväsi. Yltäkyl­läisyys on sinun, jos sitä pyydät. Se ei ole vain muu­taman harvan onnekkaan ulottuvilla. Yltäkylläisyys on osa ihmisyyttäsi. Se on olemassa odottaen, että virit­täydyt siihen juuri nyt. Mitä tahansa ajattelet juuri nyt, se lisääntyy. Pian tulet toimimaan noiden ajatustesi perusteella.

-Wayne W. Dyer

Kulje omaa tietäsi

Kun olit aikonut aloittaa
jotakin uutta ja ihanaa,
kuulit ehkä, kun korvissa soi:
ääniä tuolta ja täältä:
”Et sinä osaa! Et sinä voi!
Et edes uskalla uskaltaa!”
Vaan älä usko! Tietäsi kulje.
Kaikilta luuloilta korvasi sulje.
Elleivät voimasi perille yllä
matkallakin on mukavaa kyllä.
Iloisena saatat sanoa nyt:
”Olenhan ainakin yrittänyt!”

-Kaisa Kantola

Poikkea tutulta reitiltäsi

Sinulla on kyky saavuttaa haluamasi; sisimmässäsi ovat kaikki kuviteltavissa olevat mahdollisuudet. Täh­tää aina korkeammalle kuin mihin luulet pääseväsi. Kun mielikuvituksesi päästää kaikki kykysi irti, voit saavuttaa minkä tahansa päämäärän.
Jos ihmiset tarjoavat sinulle elämäsi varrella apuaan tai viisauttaan, ota se kiitollisena vastaan. Voit oppia pal­jon niiltä, jotka ovat käyneet edelläsi. Älä silti koskaan pelkää tai epäröi poiketa tavanomaiselta reitiltä: suun­nista omille teillesi, jos sydämesi ilmoittaa sen olevan oikean sinulle.
Säilytä aina usko siihen, että lopulta onnistut kaikissa tekemisissäsi, äläkä milloinkaan unohda sinnikkyyden, kurinalaisuuden ja päättäväisyyden arvoa. Sinun on määrä olla juuri sellainen, millaiseksi olet unelmoinut tulevasi.

-Edmund O´Neill

Äidiltä pojalle

Kuulehan nyt, poikani, kun kerron:
elämäni ei ole ollut mikään palatsin portaikko.
Siinä on ollut pystyssä olevia nauloja
ja teräviä tikkuja
ja haljenneita lautoja
ja paikkoja, joissa ei ole mattoja lattialla – paljaita.

Mutta koko ajan
minä olen jatkanut kapuamista
ja noussut porrastasanteelta toiselle
ja kääntynyt kulmista
ja joskus kulkenut pimeissä paikoissa,
joissa ei ole ollut valoja.

Älä sinäkään käännyt takaisin,
älä sinäkään istu portaille,
jos elämä tuntuu jotenkin niin vaikealta.

Älä anna periksi –
sillä minä jatkan aina vain matkaa,
kapuan yhä.
eikä elämäni ole ollut mikään palatsin portaikko.

-Langston Hughes