Lotus Hill

Tule mukaan auttamaan

Onnellinen seinähullu – Turun Sanomien artikkeli (pdf)

Liity tukijäseneksi täällä

Kutsu LOTUS HILL -tukijäseneksi

TULE KANSSAMME AUTTAMAAN HEITÄ, JOTKA MUUT OVAT UNOHTANEET!

Toimimme Sri Lankan lounaisosassa auttaen Baddegaman ja Hikkaduwan alueella eläviä vammaisia ja orpoja lapsia, joiden olosuhteet tsunamin jälkeen ovat ja osin olivat jo ennenkin, epäinhimillisellä tasolla. Autamme myös köyhiä lapsia koulutielle. Olemme palkanneet lääkäreitä ja opettajia kaikkein köyhimpiin kyliin. Autamme niitä, jotka muut ovat unohtaneet.

LOTUS HILL on:

  • suomalaisten yksityishenkilöiden v. 1996 käynnistämä
  • poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton
  • ruohonjuuritasolla tapahtuvaa auttamista
  • Suomessa avustustoimintaan rekisteröidyn Lotus Hill ry:n kanssa toteutettava avustushanke Sri Lankassa
  • Yksi harvoista Sri Lankassa toimivista valtion virallisesti rekisteröidyistä avustusjärjestöistä.

Rekisteröity Sri Lankassa 19.01.2007 Rek.nro FL 11316
”HAS BEEN REGISTERED AS A VOLONTARY SOCIAL SERVICES/NON GOVERNMENTAL ORGANIZATION AT THE DIVISION IN THE MINISTRY OF SOCIAL WELFARE IN SRI LANKA”

Suomen Rek.no 196882

Rahoitus hoidetaan tukijäsen maksuin.

Ryhmässämme on yksityisiä ihmisiä, perheitä, yrityksiä, yhteisöjä, työporukoita ym jotka ovat valmiina maksamaan tukijäsenmaksua oman halunsa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Maksuvelvoitetta ei ole. Suurin osa maksaa 10 euroa kuukaudessa. Summa voi olla myös muun suuruinen. Tukimaksun voi suorittaa kuukausittain, puolivuosittain, vuoden kerrallaan tai kertamaksuna.

AVUSTUSHANKE ON ERINOMAINEN KOHDE NIILLE YRITYKSILLE, JOTKA HALUAVAT KANTAA YMPÄRISTÖ-, SOSIAALI- JA YHTEISKUNTAVASTUUTA.

YRITYSTEN ASIAKKAAT ARVOSTAVAT YRISTEN ARVOMAAILMAA. ASIANTUNTIJOIDEN MUKAAN EETTISYYS – SOSIAALINEN VASTUU TULEE OLEMAAN LÄHIVUOSINA YKSI TÄRKEIMMISTÄ YRITYKSEN KILPAILUKEINOISTA.

Tukijat saavat säännöllisesti tietoa hankkeiden edistymisestä Positiivareiden sivuilta. www.positiivarit.fi/lotushill

Vapaaehtoistyöntekijät eivät saa palkkaa. Rahan suora perillemeno ja sen valvonta ovat hankkeen yksi kulmakivistä. Pienellä rahalla suuria aikaansaannoksia. Köyhien lasten, erityisesti tyttöjen koulunkäynnin turvaaminen on yksi päätavoitteista.

Taustaa

Asumme talvisaikaan alueella ja olemme tehneet siellä avustustyötä pian 20 vuoden ajan. Avustustyössä on ollut mukana useita suomalaisia. Olemme rakentaneet koteja, kattoja, toiletteja, kaivoja. vesihuoltoa, jätehuoltoa, koulurakennuksia, terveyskeskuksia sekä ison vammaisten lasten koulutuskeskuksen.. Vesitankkeja, lääkkeitä, koulutarvikkeita, invalidivälineitä, ompelukoneita, silmälaseja, polkupyöriä, työkaluja, kulureppuja, koulukirjoja, hygieniatarvikkeita, ruokaa ja keittovälineitä on jaettu tarvitseville.

Vietimme joulua 2004 Sri Lankan kodissamme Hikkaduwan Naganden kylässä ja näimme ja koimme siten välittömästi tsunamin tuhot. Jäimme avustustyöhön kuukausiksi, ja palaamme takaisin aina kun se on mahdollista. Paikan päällä on aina joku tämän hankkeen edustajista. Olemme rakentaneet verkostoa, jonka yhteisellä ponnistuksella voitaisiin tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, jotka jo aiemmin ovat olleet erityisen huonossa asemassa ja jotka tsunamin jälkeen ovat entistä vähemmälle avulle. He ovat ihmisiä, jotka eivät pärjää ilman muiden tukea.

Tämä yhteistyö on mahdollistanut mm. 250 yhden kuution vesitankin hankkimisen kouluille, sairaaloille, kylille ja yksityisille. Yksityisten henkilöiden, yritysten ja järjestöjen lahjoitukset turvasivat puhtaan veden saantia alueella, jossa suolainen merivesi on tsunamin jäljiltä pilannut pohjavedet.

Suurimpina yksittäisinä kohteina ovat olleet 40 vammaisen kodin kunnostaminen, 150 lapsen vastaanottokeskuksen saneeraus sekä 10.3.2009 valmistunut saaren ensimmäinen vammaisten lasten hoito-ja koulutuskeskus (1200 m2). Unohdettujen laaksoon on valmistuu 2014 myös uusi pienten lasten koulurakenus. Työtä voidaan verrata myös VPK:laiseen toimintaan. Apua annetaan tässä ja nyt aina tilanteen mukaan. Pieniä paloja sammutetaan, jotta ne ei kasva suureksi.

Tiivistelmä tavoitteista

1. TOIVOLA

Satuimme vuosia sitten törmäämään paikalliseen Baddegaman lähistöllä sijaitsevaan valtion lastenkotiin, johon oli sijoitettuna noin 150 lasta iältään 5-18 vuotiaita, ja saimme pyynnöstämme luvan tutustua siihen. Se ei ollut avolaitos vaan suljettu sekä sisäpuolelta että ulkopuolelta. Tutustuminen oli meille järkytys. Laitokseen tuodaan kasvatettavaksi ja koulutettaviksi karanneet, kodittomat katulapset, pikkurikolliset, laiminlyödyt ja hyväksikäytetyt lapset. Nimesimme paikan Toivolaksi ja ryhdyimme töihin siihen luvan viranomaisilta saatuamme.

Paikan ja lasten hygieniatila kaipasivat kunnon kohennusta. Aloitimme juuriharjapesusta, desinfioinnista, täipesusta ja syyhyn myrkyttämisestä. Rakensimme uudelleen keittiön ja ruokailutilat. Rakensimme pyykinpesutilat, kuivauskatoksen, uusimme vessoja ja suihkuja, saneerasimme kaivon, uudistimme vesi- ja viemärijärjestelmän. Toteutimme kaksi urheilukenttää, tietokoneluokan, kirjaston ja leipomon. Kunnostimme Medical centerin. Hankimme peruslääkkeet ja -tarvikkeet ja palkkasimme päivittäin vastaanottoa pitävän ammattitaitoisen lääkärin osapäivätoimiseen työhön. Palkkasimme kaksi ompelu- ja käsityöopettajaa, apuopettajan preppaamaan jälkeenjääneitä kylän kouluun siirtymiseen, voimisteluopettajan, osapäivätoimiset puutarha- ja leipomotyönohjaajat. Nimi TOIVOLA periytyy sanonnasta: ”Talo toivoa täynnä”. Toivon määrä on määrätön. Haluamme auttaa toivon toteutumiseen. Edes ihan vähän, joka on heille paljon. Kahden ensimmäisen vuoden aikana saimme mm. 74 lasta prepattua kouluun. Nyt keskuksen lapsista yli 90 osallistuu koulunkäyntiin. Laitoksen johtaja kiertää lähes päätoimenaan maakuntaa loytääkseen aikuistuiville lapsille työpaikan. Toimessaan hän on onnistunut hyvin.

2. ILOLA

Ilola on noin 40 vammaisen koti, joka tsunamin jälkeen oli täyteen ahdettuna ilman alkeellisimpiakaan saniteettitiloja. Juuriharja sai aikaan kummia. Nyt suihku- ja toilettitiloissa on vaaleanapunaiset kukkakaakelit.Yksi suurimmista kohteista on kattojen uusiminen. Vapaaehtoistyöntekijämme ovat harjoittaneet potilaiden kanssa fysio-, ja taideterapiaa. Potilaille on järjestetty useana vuonna koko päivän bussiretki saaren eri osiin. Huikeita matkoja.

Nimi johtuu asukkaiden elämänasenteesta. Ette ikinä usko kuinka talossa vallitsee suuri ilo pienistä tekemisistämme. Rakastettava potilaista on cp-vammainen nainen, joka sinnikkäästi kutoo jaloillaan erilaisia tuotteita. Mm. käsilaukkuja.

3. ONNELA

Vuosikausia oman talvikotimme naapurissa olimme seuranneet liikuntakyvyttömän, vammaisen äidin, sairaan työkyvyttömän isän ja apaattisen pojan onnetonta elämää. Lotus Hill kummit mahdollistivat uuden käytännöllisen vammaiselle sopivan kodin rakentamisen. Onnen määrä on nyt kodissa määrätön. Siitä Onnela. Perheen isä sairastaa myös, eikä pysty tekemään töitä. Avun tarve heille on krooninen.

4. LOTUS HILL VAMMAISKESKUS

Yli kymmenen vuoden mittainen haave on toteutunut. Baddegaman lähistölle valmistui saaren ensimmäinen vammaiskeskus. Sen rakentaminen kesti yli 3 vuotta ja korjaukset, parannukset ym. jatkuvat kovien olosuhteiden vuoksi.Vammaisten lasten hoitolaitos, jossa on yli 20 vammaisen hoitopaikan lisäksi runsaasti koulutus- ja seminaaritiloja. Katettua tilaa yhteensä 1200 m2. Kalusteineen keskus maksoi lähes 300.000 euroa. Sanovat rakennuskompleksia saaren kauneimmaksi. Se on Lotus- kukan muotoinen. Keskuksen toiminnasta paikallisella tasolla vastaa munkkien hyväntekeväisyysjärjestö. Tarkoitus on, että saaren Terveysministeriö ottaa vetovastuun lähitulevaisuudessa.Tulemme olemaan silti mukana monimuotoisesti huolehtien, että kohde saa arvoisensa käytön. Suhtautuminen vammaisiin Sri Lankassa on kuin Suomessa 40-luvulla, joten lasten vanhempien, virkamiesten, opettajien ja politiikkojen asennekasvatus tulee tulevaisuudessa olemaan yksi tärkeimmistä haasteistamme. Kulttuurieromme asettavat toimintamme aivan uudelle tasolle. Joustavuutta, ymmärrystä ja humaanisuutta sekä ennen kaikkea pitkämielisyyttä tarvitaan, ”maassa maan tavalla”. Vuoden 2012 alussa 15 pojalla oli 3 opettajaa, eli ryhmien koko on optimaalinen. Ruokahuollon omavaraisuutta on rakennettu 50 kanalla ja 10 vuohella sekä isolla puutarhalla, joka tuottaa pojille paikallista lähiruokaa. 8.3.2012 kun keskus täytti 3 vuotta, luovutimme taloudellisen vastuun sveitsiläiselle pienelle avustusjärjestölle. Suomalaisia avustusyöntekijöitä emme enää ole järjestäneet, koska toiminta vaatii jatkuvaa pakallaoloamme. Äskettäin kuulimme, että valtion sosiaaliviranomaiset olivat valinneet Lotus Hill-kohteemme saaren parhaimmaksi ja parhaiten hoidetuksi hoitokodiksi.

Katso rakennuksen pohjapiirustus

5. UNOHDETTUJEN LAAKSO

Tämä on uusin ruohonjuuritason kohde. Ennen 2004 tsunamia kalastajat ym. asuivat rannalla ei kenenkään maalla. He eivät virallisesti omistaneet maata ja taloa, joten he jäivät väliinputoajiksi avustuksiin kun asumukset tuhoutuivat. Paikallinen pormestari hankki usean tuhannen hehtaarin syrjäisen laakson näille perheille. Jokainen sai ilmaiseksi oman maatilkun. Asukkaita talvella 2014 oli n. 2500 henkeä, joista lapsia noin 900. Työttömyys, juomaveden puute jne. ovat heidän suuri ongelmansa. Hankkeemme on rakentanut useita kaivoja, rakentanut terveyskeskuksen ja palkannut lääkärin. Maaliskuun toinen päivä 2014 vihitään käyttöön suomalaisen Finlandia Group Oyj:n sponsoroima 40 pienen lapsen koulu. Lotus Hill hanke keskittää merkittävän osan avustustyöstä juuri tämän laakson lasten hyvinvoinnin parantamiseen. Koulukenkien ja – asujen sekä – tarvikkeiden lisäksi heille on jaettu satoja pehmoleluja.

6. Vpk-lainen ensiapu

Jokainen uskoo, että avun tarve on mittaamaton. Olemme yrittäneet yli 20 vuoden kokemuksella paikalliseen kulttuuriin tutustuen ja siinä eläen ”kylmettää” itsemme valikoimaan tärkeät tässä ja nyt -hankkeet. Taloudelliset, henkiset ja fyysiset voimavaramme rajoittavat toimintaamme kuitenkin toimimaan kuin vaahtosammuttimella suurpalossa. Tositarve on enemmän kuin minimikriteeri. Inhimillisyys on realismin tärkein kumppani. Paikallisten ystäviemme avulla uskomme saavamme oikeanlaisen näkökulman päätöstemme taustaksi. Yksin ei ole kukaan mitään.

Koulureppu Koulukenkähanke

Vuodenvaihteessa 2006-2007 toteutettiin ”Joulureppukeräys”, jolla rahoitettiin köyhille lapsille koulureppu, koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä koulukengät.

Tavoite oli 650 reppua eli 13.000 euroa. Keräyssumma nousi yli 21.000 euroon ja paikallisten mukaantulo tavaranhankintaan mahdollisti lähes 3000 Joulurepun jakamisen. Helmikuuhun 2014 mennessä köyhiin kouluihin on jaettu lähes 10.000 paria koulukenkiä, koulu- ja hygieniatarvikkeita köyhien kylien lapsille.

Yhteistyökumppanimme

Paikallisena yhteistyökumppanina on vuonna 1991 hollantilaisten aloitteesta perustettu hyväntekeväisyysjärjestö Van der Looij Educational and Social Services Foundation Sri Lanka (Reg. No. 14/G/91), joka on valtion virallisesti hyväksymä. Sen vetäjä ja iso osa mukana olevista avustustyöntekijöistä on paikallisia buddhalaisluostarin munkkeja. Srilankalaisessa sosiaalihuoltojärjestelmässä munkkien hyväntekeväisyysjärjestöillä on suuri merkitys. Hankeemme siirtyi 1.3.2012 omaksi toimijakseen tekemällä yhteistyötä eri tahojen, mm. köyhien kylien kyläpäälliköiden kanssa.

Kumppanuutemme POSITIIVAREIDEN kanssa mahdollistaa hankkeen näkyvyyden ja tiedon välittämisen kummeille ja muille lahjoittajille. Vesitankki-, koulukengät, ystävyyden rannenauha- ja joulureppuprojektit ovat tästä oivallisia osoituksia. Myös Hymypäivän Kalenterien ja Onnellisen miehen tarinoita teosten myynnin kautta varainhankinta toimii hienosti. Myös Positiivareiden henkilökunta osallistuu talkoisiin. Positiivarit julkaisee myös nettisivuillaan päiväkirjaani hankkeen etenemistä.

Hankkeen perustajaperheen omat yritykset Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka, Herrankukkaro Oy sekä Vaakahuone, ovat olleet henkilökuntineen vahvasti mukana alusta lähtien avusustoiminnan käytännön järjestelyissä. Se on osana näiden yritysten sosiaalivastuuta.

Kirjoilla ja kalentereilla varainhankintaa.

Hankkeen varojen keräämiseen on valjastettu myös kirjallinen toiminta. Pentti-Oskari Kankaan Onnellisen miehen tarinoita on ilmestynyt jo 3 osaa ja lisää tulee.Onnellisen miehen keittokirja kuuluu myös tähän samaan varainhankintasarjaan. Viikoittaisia kirjeitä, Onnellisen miehen tarinoita lähetetään sähköisesti joka perjantai halukkaille ilmaiseksi. Saajia onkin jo kymmeniä tuhansia. Tilaa kirje, siis ilmaiseksi: www.perjantairesepti.fi

Rahat suoraan perille.

Hankkeemme poikkeaa ratkaisevasti monesta muusta hankkeesta siten, että yleensä emme anna avustettaville rahaa suoraan. Rakennamme, hankimme ja annamme avun tavarana. Näin pystymme seuraamaan rahan perillemenon oikeasti ja oikeaan osoitteeseen. Hankkeemme on kooltaan pieni, toimii ruohonjuuritasolla ja avustukset tapahtuvat suomalaisten vastuuhenkilöiden ollessa paikan päällä. Toimimme myös ilman palkkaa.

Liity tukijäseneksi täällä

Ystävällisesti,

Marja ja Pentti-Oskari Kangas
Lisätietoja annamme mieluisasti.
puh. Marja 0400 330128
puh Pentti-Oskari 0400 221122
e-mail: oskari@herrankukkaro.fi

Tule mukaan auttamaan.