Hääohjelmaa

Kaipaatko ideoita tärkeäksi päiväksi? Pyysimme Aamiaisvierailta hyväksi todettua ohjelmaa häihin ja niitähän löytyi runsain mitoin.

Toivottavasti vinkit auttavat tekemään päivästä unohtumattoman!


Kun kaksi toisilleen outoa sukua kohtaavat häissä, niin kukaan ei tiedä, kenestä sukulaisesta on kyse. Olin häissä, joissa sukujen istumapaikat oli sekoitettu. Jokainen sai rintaansa lapun. Morsiamen sukulaisilla oli vaaleanpunainen sydän ja sulhasen omaisilla vaaleansininen sydän, jossa luki vaikka ”Veli Matti”, ”Naapuri Ville” tai ”Koulukaveri Liisa”. Väristä näki onko kyse sulhasen tai morsiamen koulukaverista.

Kummitäti


1) Hääparin eteen asetetaan luonnosta poimittuja asioita kuten kiviä, havunneulasia, sammalta, lehtiä, kukkia – mitä erilaisimpia nyt löytääkin. Sen jälkeen hääpari poimii kumpikin yhden sellaisen asian pöydältä, joka mielestään kuvaa puolisoa ja kertoo ääneen, miksi se puolisoa kuvaa.
2) Puolison tuntemisleikki ohjelman ’Tuttu juttu’ – tyyliin.

Anne


Tervetuliaispuheen lopuksi olen lukenut hyvin häätouhuja kuvastaneen Titvi Ikäheimon runon ”Hiiren häät” (löytyy myös samannimisestä lastenkirjasta kuvituksineen…):

Voi hyvänen aika hyörinää tätä
on hiirineidillä häihinsä hätä.
Mitä tehdä – huntu on sumuna suolla
ja sormukset pitäisi vuolla
ja ommella sulhasen takkiin nappi.
Jo odottaa vihkiparia pappi
ja kissankello kummulla soi.
Mitä hiirineiti nyt tehdä voi?
Kas pääskyset suolle
lentäen liitävät
hunnun hopeisen tuovat
ja takaisin kiitävät.
Sormukset tekee tikkavaari,
on langan lento kuin riemukaari.
Sulho ja morsian kipinkapin
rientävät yhdessä eteen papin.
Käki metsässä onnea kukkuu,
mutta pöllövaari vain nukkuu
oksalla vanhan tammen
rannalla metsälammen.
Jo kohta äänin kirkkain
soi orkesteri sirkkain,
ja kaikki tanssivat, hyppivät niin
että melkein joutuvat pyörryksiin.
On juhlapöydässä herkkuja hyviä,
makeita marjoja, kermaa, jyviä.
Moni viiksiään kielellä sivelee,
hääkakku silmiä hivelee.
Simamalja hääparin onneksi juodaan,
riemu ja ilo ilmoille tuodaan
ja tanssitaan kunnes saapuu yö,
vasta huomenna alkaa hiirien työ.”

Näiden sanojen myötä on kiva toivottaa vieraat tervetulleiksi hääjuhlintaan:)))

Minna


Sulhanen riisuu sukkanauhan ja heittää poikamiehille, hääkimpun heitto olan yli neideille, Muutama poikamies ”ryöstää” morsiamen ja vievät hääpaikalta pois. Sulhanen kerää lunnaita häävierailta (rahaa) jotta morsian saadaan juhliin takaisin. Saadut lunnaat talletetaan tilille ja käytetään tulevien lapsien hyväksi.

Päivi


Laitetaan hääpari ja jommankumman vanhemmat ”kilpailemaan” vastakkain esim. lakanan vedossa, napin ompelussa (miehet ompelevat) ym ym, aika ja lopputuloksien laatu ratkaisevat. Lajeja voi keksiä itse mielikuvituksen mukaan.

Maria


Käpyjen keräys – hankitaan metsästä maahan pudonneita vanhoja käpyjä useampia ämpärillisiä.. häissä ohjelmanumerona sitten käpyjen keräys-leikki … kuka saa ämpärin nopeimmin täyteen (kävyt poimitaan maasta esim. nurmikolta tai lattialta. …) – on voittaja!

Jarmo


Perinteisen morsiamen ryöstän sijaan voidaan ryöstää esimerkiksi sulhanen, anopit tai appiukot. Olenpa kuullut sellaisestakin, että ryöstettiin sekä morsian että sulhanen ja appiukot koittivat saada heidät takaisin mm. laulamalla. Hauska ohjelma on laittaa hääpari sekä esim. kaksi muuta paria (esim. bestman + puoliso tms.) kilpailemaan. Esim. miehille virkkuukoukut ja lankaa, tehtävänä ketjusilmukoita. Naiset saa neuvoa, mutta ei koskea. Sitten naiset tekemään kravattisolmua, miehen opastaessa.

Hanna


Meillä oli sellainen Tuttu Juttu leikki, mikä takaa viihdykkeen ainakin yleisölle elikkäs vieraillesi. Tarkoituksena on selvittää, miten hyvin pari toisensa tuntee. Morsian ja sulhanen asettuvat istumaan selät vastakkain. Meillä oli sellaiset isot kädet pahvista niitattuna kepakon päähän. Niitä käänneltiin vastauksen mukaan: kyllä=peukalo ylös ja ei=peukalo alas. Leikin vetäjät, eli meillä kaksi kaasoani, tekevät kysymykset, joihin on vastattava sen mukaan kuin luulee toisen ajattelevan asiasta. Mukaan voi tietenkin ottaa hääparin lisäksi muitakin pareja jos suostuvat kisaan. Palkinnoksi ruusujen sijaan oli meillä koivun oksia, joista sitten illaksi saatiin saunavasta.

Jaana


Pidin siskoni häissä ”kuinka hyvin tunnette toisenne” -kilpailun hääparille ja appivanhempipareille. Parit istuivat tuoleilla selät toisiaan vasten, toinen kirjoitti vastauksen kysymykseen (esim. ”Missä ja milloin tapasitte 1. kerran?”), toinen sanoi sen tämän jälkeen, ja sitten luin toisen vastauksen ääneen paperilta. Palkintona oli sydänkonvehteja hopeisessa rasiassa, ja yllätyspari voitti!

Elina


Anopin (appiukon) ryöstö tavanomaisen morsiamenryöstön sijaan!

Eira


Siskoni häissä oltiin vieraille varattu huulipunia (n. 4 kpl) ja valkoinen, suuri paperiarkki. Morsiuspari punasi huulensa ja suuteli huulten kuvansa keskelle paperia rinnakkain. Tämän jälkeen he laittoivat etunimensä huultenkuvien alle. Sitten olivatkin vuorossa kaikki vieraat vauvasta vaariin. Paperia huulipunan pyyhkimiseen tarvittiin runsaasti, mutta kaikilla oli hauskaa. Nyt tämä taulu on kehystettynä siskoni sängyn yläpuolella. Mikä mukavampi muisto, kun kaikkein rakkaimpien suukkoja täynnä oleva taulu.

Leena


Ystäväni on loistava järjestämään ohjelmaa juhlaan kuin juhlaan. Viimeisimmissä häissä, jotka olivat toissaviikonloppuna hän organisoi liehutuspelin, joka sopii hyvin juhlan alkuun kun kaikki istuvat jo pöydissä. Pöytiin on jaettu silkkinauhat lautasten viereen ja kun liehutusvetäjä esittää kysymyksiä tyyliin ”Kaikki jotka olivat paikalla kun morsian syntyi saavat liehuttaa nyt” tai ”Kaikki jotka ovat matkustaneet sulhasen kanssa saavat liehuttaa” vieraat liehuttavat nauhojaan päänsä yläpuolella. Ihan hauska peli. Kysymykset kannattaa asettaa niin että kaikki saavat liehuttaa vähintään kerran.

Hanna


Olin itse häissä joissa bestman istui pöytään tuoreen hääparin kanssa. Muut katselivat. Bestman kehotti paria tekemään juuri niin, kuin hän näyttää ja koko aikana ei saa sanoa sanaakaan. Pöydässä oli Jägermaisteria pullo ja kolme lasia, joihin kaadettiin saman verran. Bestman siirteli lasia epämääräisesti pöydällä ja joi sen jälkeen sen tyhjäksi. Hääpari teki saman perässä. Näin jatkettiin aina uudella lasillisella. ”Viimeisellä” kerralla bestman ei niellytkään juomaa, vaan piti sen suussaan hääparin huomaamatta. Kun hääpari oli suorittanut saman perässä tottuneesti, purskautti bestman juoman suustaan takaisin lasiinsa. Tähän ei hääpari pystynyt ja siitäkös nauru syntyi.

Päivikki


Itse vietin häitäni viime kesänä. Bestman ja kaaso olivat ohjelmaa järjestäneet… Oli saappaanheittoa ja rotantappoa nämä miehille… Sitten hääpari puhalsi ja puhkoi palloja… Ja morsian istui tuolin ohi… Mitäs vielä niin tietysti perinteinen kilpailu jossa hääparille tehdään sitten palveluksia vuoden ajan… Ihan hyvin ovat niitä tehneet Meillä ed. mainittu kilpailu tehtiin tuolien kanssa mutta olen nähnyt muitakin versioita kuten esim. niin että nostetaan palloja lattialta… leikin nimi on ainakin ollut jerusalemin suutari. Onnea vaan tuleville hääpareille!

Virpi


Eläinleikki. Valitaan eläimiksi esim. sika, koira ja kissa. Tehdään esim. viisi sikalappua, viisi koiralappua ja viisi kissalappua. Laput jaetaan pöytiin sikin sokin henkilöille tekstipuoli alaspäin. Kun kilpailun vetäjä antaa luvan, lapun voi kääntää ja lähteä etsiskelemään omaa ryhmäänsä lapun mukaisesti ääntelemällä esim. röh, röh. Voittaja on joukkue, joka ensiksi on koossa sovitussa paikassa. (Siis tässä tapauksessa viisi sikaa jne.)

Hyvä palkinto voittajalle on esim. esiintyminen tai jotain eläimiin liittyvää. Kilpailun vetäjä ja mahdolliset lappujen jakajat voivat olla eläimeksi pukeutuneita, ääntelylappu voidaan jakaa ennalta sovitusti esim. itseoikeutetuille sioille. Häissä pitää olla seremoniamestari. Isommissa häissä nimilaput ja istumajärjestys. Horoskoopin mukainen istumajärjestyskin pelaa ja jokainen pöytä keksii ohjelmaa tietokilpailuista sukujen välisiin köydenvetoihin.

Ulla-Maija


Kysyä haluaako joku pitää puheen, tanssia ja yhteispotretti koko porukasta olis kivoja.

Satu


Poikani häissä viime kesänä toteutimme vieraskirjan siten, että suurimmalle osalle vieraista oli kerrottu idea etukäteen. Kirjaan sai tuoda kuvia menneiltä vuosilta ja pyydettiin jo etukäteen muistelemaan morsiuspariin liittyviä juttuja. Vieraiden käytössä oli myös kertakäyttökameroita, joilla saadut kuvat poikkesivat muusta kuvastosta ja näillä vähän ”epävirallisemmilla” otoksilla saatiin mukavasti täydennettyä vieraskirjaa.

Lopputulos on aivan ihana muisto. Vieraiden joukossa oli paljon lasten kanssa työskenteleviä morsiamen ystävättäriä, jotka olivat keränneet lasten lausumia rakkaudesta, avioliitosta, perheestä yms. Kooste näistä nosti kyllä ilon ja naurun kyyneleet moneen silmään.

Anja


Tyttäreni häissä 7.9.2002 oli minusta kolme erittäin mukavaa ”leikkiä”. Kaaso oli tehnyt puheen, johon morsiuspari (kumpikin omiinsa) oli sanellut adjektiivit ja ne sitten oli järjestyksessä lisätty puheeseen (morsiuspari ei tiennyt puheen sisältöä). Tulipahan kaikille monta riemastuttavaa hetkeä! Toisena leikkinä siellä oli kirjoittaa jokaisen vieraan nimet kaulimiin, pojat sinisillä ruseteilla koristeltuihin ja tytöt punaisilla ruseteilla ja se jonka kaulin (morsiamen tai sulhasen) ensiksi palaisi omistajalleen, olisi perheen pää.

Siinä jo morsiankin juoksutti tyttöjen kaulinta eteenpäin – mutta yhtäaikaa ne sitten saapuivat perille. Mukaeltu ”tuttu juttu” -show oli myös mukava ja harmiton. Kaaso ja bestman olivat myös hankkineet morsiusparille T-paidat – selässä luki ”Just Married 7.9.2002” ja parin pusukuva. Tarkoituksena on, että se, kumpi muistaa hääpäivän aamulla, pistää paidan päälleen ja muistuttaa toisellekin….

Kirsti


Yksi ihan mukava leikki on laittaa miehiä riviin ja morsiamen on tunnistettava oma puolisonsa silmät sidottuna pelkästään sääriä tunnustelemalla.

S.H.


Omissa häissämme tulevana kesänä aiomme unohtaa puhkikalutut leikit ja ohjelmanumerot. Pyrimme ideoimaan uusia ohjelmia tai ainakin rajulla kädellä uudistamaan vanhoja. Maailma on ideoita pullollaan, rohkeasti vain niihin käsiksi!

Jotta vastaisin kysymykseen, tässä yksi (vanha) ohjelmaehdotus: omenaan pistellään reilusti hammastikkuja. Hääparin tehtävänä on ottaa vuorotellen yksi tikku pois omenasta ja lausua kuuluvalla äänellä joku hellittelynimi, jota puolisostaan käyttää. Tikkuja ei saa olla liikaa, ettei yleisön aika käy pitkäksi kun pari loppuvaiheessa miettii ja miettii eikä keksi tai kehtaa sanoa…

Marja


Keksikää ystäväpiirin kanssa (tai sukulaisten!) hääparin yhteisestä elämästä kertova laulu johonkin helppoon ja tuttuun sävelmään ja laulakaa se parille suurella joukolla. Laulun sanat voi vaikka kehystää hääparille muistoksi. Jää varmasti mukava muisto.

Taru


Jotta häistä jäisi ainakin vuoden kestävä muisto voisi häissä kokeilla seuraavaa leikkiä. Otetaan 11 tuolia ja valitaan 12 vierasta (morsian valitsee kuusi ja sulhanen kuusi). Tuolit laitetaan ympyrään istuin puoli ulospäin. Valitut henkilöt kiertävät tuoleja ympäri musiikin tahdissa. Kun musiikki loppuu, yrittävät vieraat löytää vapaan tuolin ja käydä siihen istumaan. Homman nimi on se että aina on yksi tuoli liian vähän jolloin henkilö joka ei ehdi vapaalle tuolille vaan jää seisomaan ilman tuolia saa tehtävän.

Tässä leikissä tehtävät jaetaan ”vuoden jokaiselle kuukaudelle”. Esim. Jos häät pidetään kesäkuussa 16. päivä ensimmäinen tehtävä voi olla vaikka: ”Soita hääparille ja kysy kuinka kuherruskuukausi on mennyt. Kuitenkin viimeistään 16.heinäkuuta” Tämän jälkeen otetaan yksi tuoli pois ja leikki jatkuu. Kun musiikki loppuu jää jälleen yksi henkilö ilman tuolia. Ja jälleen hän saa tehtävän. Leikkiä jatketaan kunnes jäljelle jää vain yksi henkilö.

Tehtäviä voisi olla esimerkiksi:
2.kk/Elokuu: ”Kutsu hääpari luoksesi kesän viimeisiä kesäiltoja viettämään esim. rantasaunalle. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16.elokuuta”
3kk/syyskuu: ”Vie hääparille juuri leivottu omenapiiras herkuteltavaksi. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16. syyskuuta”
4kk/lokakuu: ”Vie hääparille kynttilöitä luomaan tunnelmaa pimenevissä illoissa. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16.10”
5kk/marraskuu: ”Tarjoa apuasi jouluostoksien kantamisessa tai jouluruokien tekemisessä. Tee tämä kuitenkin viim. 16.marraskuuta”
6kk/joulukuu: ” Vie hääparille tähtisadetikkuja tulevaksi uudeksi vuodeksi. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16.joulukuuta.”
7kk/tammikuu:” Tarjoa apuasi kuusen ulos viemiseksi. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16. tammikuuta”
8kk/helmikuu: ”Kutsu hääpari luoksesi illalliselle. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16.helmikuuta”
9kk/maaliskuu: ”Osta hääparille raskaustesti ja vie se heille … josko haikara olisi jo tehnyt pesän, onhan häistä kulunut jo yhdeksän kuukautta. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16. maaliskuuta”
10.kk/huhtikuu: (jos hääparilla on lapsia) ”Tarjoudu lapsenvahdiksi jotta hääpari pääsevät yhdessä rentoutumaan. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16. huhtikuuta”
11.kk/toukokuu: ”Vie hääpari teatteriin, elokuviin, museoon jne. heidän toivomaansa paikkaan. Tee tämä kuitenkin viimeistään 16. toukokuuta”
1v/kesäkuu: ”Vie hääparille kukkakimppu yksivuotis hääpäivän johdosta. Tee tämä 16.kesäkuuta.”

Muista antaa kilpailijoille muistilaput ja kirjoita tehtävät / tekijät muistoksi myös hääparille. Nyt hääpari voi odottaa iloisia yllätyksiä koko vuoden ajan.


Hääparilta sidotaan silmät huivilla (molemmilta). Sitten annetaan heille lakana käteen ja se pitää viikata silmät sidottuina. Morsian antaa neuvoja mitä pitää tehdä. Nämä sanat on ne mitä he sanovat toisilleen hääyönä. Ihan hauska ja viaton ohjelmanumero! Toinen on tämä tunnettu tehtävä-leikki. Otetaan 12 hlöä piiriin. Kaaso ja bestman ovat aikasemmin jo tehneet paperit valmiiksi, eli jokaiselle kuukaudelle yksi tehtävä. esim. ”toukukuussa tuot hääparille ilmapalloja”. ja näin keksitään joka kuukaudelle joku tekeminen (marraskuussa lumenluonti ym.)siis kaverit ovat piirissä ja heidän keskuudessaan kulkee esim. avain ja kun musiikki pysähtyy se kellä avain on saa tehtävän. Näin käydään kunnes kaikki ovat saaneet tehtävän. Tämäkin on hauska leikki, josta on iloa vielä häiden jälkeenkin pitkästi.

Päivi


Kiinalainen kastraatio on mukava. Siinä sulhanen laitetaan vieraiden eteen istumaan ja hänelle kerrotaan, että on aika ukkomiehenä rauhoittua ja tarkoitus on varmistaa kiinalaisella kastraatiolla ettei tee mieli liikaa kotoa lähteä. Sulhasta pyydetään riisumaan kenkä toisesta jalasta. Samasta jalasta pyydetään sukka. Bestman tai kuka homman hoitaakaan kertoo että nyt on tosi hetki ja kaivaa taskustaan sakset ja leikkaa sukasta kärjen pois. Taatusti menohalut vähenee!

Satu


Työpaikallani oli kerran kilpailu, jossa oli mies-naisparit. Mies puhalsi täyteen ilmapalloja ja työnsi ne sitten naisen hameen alla. Kuka pareista sai eniten palloja pysymään naisen hameen alla oli voittaja. Tämä olisi ehkä mukava hääohjelma, jos morsiamella on pitkä leveä hameosa puvussaan. Silloin oletettavasti morsiuspari voittaa kilpailun, jos muilla naisvierailla on vain pikkuiset kireät minihameet päällään!

Marjatta


Morsian laitetaan tunnistamaan silmät sidottuna sulhasensa rivissä seisovien 5-6 miehen joukosta. (ja päinvastoin)

Jaana


Hauska ja tunnelmaa heti tilaisuuden aluksi keventävä ohjelmanumero viimekesäisissä häissämme oli huiskutusleikki. Kaaso ja bestman pyysivät pöydässä istuvia vieraita vilkuttamaan vuorollaan, jotta ihmiset vähän tutustuisivat toisiinsa.

Ensin vuorossa olivat sisarukset ja kummit ym. sitten pyydettiin vaikkapa seuraavaa: ”Ne saavat huiskuttaa, jotka ovat pelanneet sulhasen kanssa palloa.” ”Ne saavat huiskuttaa, jotka ovat hääparin kaimoja.” (Toiset nimet muistuvat mieleen kirkosta.) Tai: ”Ne saavat huiskuttaa, jotka ovat olleet morsiamen kanssa saunassa.” Naurutakuu!

Sanna


HÄÄPARI KUITENKIN JÄNNITTÄÄ, NIIN YKSI HYVÄ JÄNNITYKSEN LAUKAISIJA: BESTMAN TMS. KULKEE AIKA AJOIN KAHDEN VESIÄMPÄRIN KANSSA, TÄYTTÄÄ VETTÄ TOISESTA ÄMPÄRISTÄ TOISEEN NIIN, ETTÄ KAIKKI NÄKEVÄT, TEKEE SITÄ MITÄ KUMMALLISIMMISSA TILANTEISSA, MUTTA EI PUHU MITÄÄN. KUN HÄÄVALSSI ALKAA, TÄMÄ SAMA KAVERI TULEE JA HEITTÄÄ KOKO ÄMPÄRIN SISÄLLÖN HÄÄPARIN PÄÄLLE…KUINKA OLLAKAAN, SIELLÄ ONKIN RUUSUN TERÄLEHTIÄ! ( TAI ESIM KOIVUN LEHTIÄ, KUN ON KESÄ )

Tuija


Morsiamen ryöstö on ehdoton juttu! Tosin, jos sulhanen on ujoa sorttia ja epäilette hänen suoriutumiskykyään tällaisesta leikistä, ryöstäkää anopit! Tuore aviopari voi sitten kisata kumpi saa pelastettua oman anopin aikaisemmin. Hyväksi koettu myös talvihäissä (aikuiset innostuvat leikistä enemmän kuin lapset!). Polttareista on hyvä tehdä jokin taltiointi, valokuvia, video, äänite tms. ja sitä sitten esitellä häissä. Eräissä häissä morsian oli laulanut karaokea ja se oli äänitetty, sulhasen piti tunnistaa muutamia kappaleita ja yhtäkkiä morsiamen epävireinen jodlaus tuli ja oli siinä miettimistä kenen laulusta oli kyse.

Heidi


Kokemuksesta voin sanoa, ettei ohjelmaa kannata järjestää liikaa! Vaikka se olisi miten hauskaa tahansa, liika on liikaa. Häissä tapaavat usein sellaiset ihmiset toisiaan jotka eivät ole nähneet pitkään aikaan ja olisi myös mukava rupatella. Uusiin ihmisiin ja uusiin ”sukulaisiin” on mielenkiintoista tutustua. Jos koko ajan leikitään tai kilpaillaan, tulee sirkusmainen olo.

Tarja


Omissa kesähäissäni kesken häävalssin kuului hirveä räsähdys. Kummisetäni tuli keskelle tanssilattiaa ja pudotti posliinisen teekupin lattialle. Sirpaleiden määrästä sitten laskettiin tulevien lasten lukumäärä; 2 isoa sirpaletta ja 30 pientä.( Lapsia meille on siunaantunut 2) Hassu ohjelmanumero oli myös mieheni ystävien (miesystävien) perustama tyttöbändi joka lauloi playbackinä meidän suosikkikappaleitamme.

Britta


Sukujen välinen 5-ottelu: Suvut valitsevat 5 osallistujaa. Esim. omissa häissä oli tikanheitto ns. huonommalla kädellä, onnentoivotuksen rakentaminen yksittäisistä kirjaimista, nopanheitto tosi suurella nopalla, lauluesitys yms. kivaa katseltavaa kaikille. Morsiuspari toimi tuomarina ja kisa päättyi valtavista kannustuksista ja tuomarien lahjonnasta huolimatta sopu-tasapeliin. Muista lapset! Varaa lapsille puuhasteltavaa. Lasten kesäpelejä, piirustus / maalausvälineitä jne. Anoppien ryöstö: Sulhanen joutui laulamaan muutamia itseensä liittyviä lauluja, jotta anopit saatiin vapautettua.

Anne


Meidän perheessä on ollut tapana antaa hääparille kaksi täsmälleen samanlaista pakettia (kenkälaatikko on hyvä koko), joista toisessa on sisällä kaulin ja toisessa tossut. Hääpari valitsee kumpikin oman pakettinsa ja avaamisen jälkeen tiedetään, kumpi hallitsee alkaneessa avioliitossa. Yleensä morsiuspari pyrkii päättelemään paketin painosta, mitä siinä on. Siksi pakkaaminen on syytä tehdä siten, etteivät paketit kolise ja ovat suunnilleen yhtä painavia.

Arja


Sidotaan tuoreelta avioparilta silmät ja laitetaan heidät sitten sokkona viikkaamaan lakana. Aika monesti lakana menee keskeltä solmuun. On hauska katsoa kun sokkona viikkaavat lakanaa.

Toinen harmiton juttu vois olla sellainen että esim. naispuoliset kaverit palauttaisivat ’muka’ sulhasen asunnon avaimia, esiintyisivät ikään kuin entisinä tyttöystävinä.

Paula


Leikkaa pahvista kirjaimia kaksi kutakin. Leikissä on kaksi joukkuetta, jokaiselle annetaan yksi kirjain. Kummassakin joukkueessa on samat kirjaimet esim. T, I, R, A ja P. Leikin vetäjä sanoo näistä kirjaimista muodostetun sanan ja joukkueet järjestäytyvät niin että yleisö voi lukea pahviset kirjaimet kyseisenä sanana esim. parit, rapit, pirta jne. hämmennystä voi aiheuttaa lyhyemmällä sanalla esim. ripa jolloin yksi jää rivistä pois. Nopein joukkue voittaa aina sanan. Tämä leikkimielinen kisa huvittaa myös lapsia, jotka voivat osallistua myös joukkueisiin, kuitenkin niin että joukkueessa on muutama lukutaitoinen, jotka ohjaavat lapset oikeille paikoille.

Virpi


Morsian tanssii piirin keskellä ja kaikki naisystävät ja tutut piirissä, sitten vaihdellaan vuoronperään keskellä tanssijaa – saman tekevät sulhanen ja hänen ystävät omassa piirissään…Ei saa kestää liian kauaa, ettei kukaan koe piirin keskellä tanssimista nolottavana tilanteena, jos ujous iskee..

Johanna


Anopin ryöstäjäiset, jossa vävy joutuu laulamaan anopin takaisin. Morsian saa katsella tilannetta rauhassa ja henkäistä. Riemukasta oli!

Sananselityskilpailu, jonka osanottajina ovat hääpari ja appivanhemmat (ja mahdollisesti muita pariskuntia). Peliä pelataan monille tutun Aliaksen tapaan: lapuille kirjoitetaan sanoja (esim. häävieraat voivat kirjoittaa sanoja pöydissä oleville lapuille). Näistä lapuista jokaisen parin toinen osapuoli vuorollaan vetää yhden vaikkapa hatusta ja yrittää selittää kumppanilleen sanan. Aikaa yhtä selityskierrosta varten voi rajoittaa vaikkapa puoleen minuuttiin tai minuuttiin. Voittajan palkitseminen halutulla tavalla. Kilpailu saattaa paljastaa kumppanista ja muista kilpailijoista yllättäviä piirteitä.

Hanna


Neidon ryöstön sijasta sulhasen kidnappaus – on muuten hääkansan suut auki kun naamioituneet miehet menevät morsianta kohti ja vievätkin sulhasen vierestä! Morsiamen onkin paljon helpompaa kerätä lunnasrahat kuin sulhasen…

Jaana


Häihimme kaaso oli koonnut sukulaisiltamme ja ystäviltämme esineitä, joihin liittyi hauskoja tarinoita joko lapsuuteemme tai seurusteluumme liittyen. Saimme eteemme laatikon, josta vuorotellen valitsimme esineen ja kerroimme, mitä siitä tuli mieleen. Jos oikea tarina ei heti meinannut löytyä, kaaso auttoi. Yleisöllä oli hauskaa. Laatikosta löytyi mm. vauvan amme, jolla mieheni oli pienenä seilannut läheisellä järvellä.

Katja


Veljeni häissä oli eräs juttu jolloin kaikki nauroivat itsensä kuoliaiksi. Morsiamen silmät sidotaan aivan ensimmäiseksi. Sitten kutsutaan lavalle muutama mies vieraiden joukosta ja kaikki pistetään riviin sulhasen kanssa. Morsiamen tehtävä on tunnistaa oma sulhasensa pelkän hajun perusteella – ei saanut koskea. Kaiken huippu oli kun morsiusneito ilmestyi keskelle riviä järkyttävän kokoisen kalan kanssa. Siinäpähän morsian haisteli tätä tuoretta kalaa pitkään luullen että se oli joku vieraista – hän jopa kehui että mies haisi mukavasti keväiseltä niityltä!

Tiina


Tein serkkuni, joka on koiraharrastaja, häihin laulun sävelellä ”Oi katsopas vaari tuota hauvaa”. Laulussa käsittelin lyhyesti parin koko yhteisen historian, sopivasti riimitettynä. Sulhasesta en tiedä, mutta morsian itki ja halasi. Vaikeinta oli pitää ääni vakaana häävieraiden edessä.

Tuula


Ovatko häät kaupungissa vai maalla? Minulla oli perinteiset maalaishäät vaikka asun kaupungissa. Kyselin vanhoilta sukulaisilta mitä ennen muinoin on ”leikitty” häissä. Niinpä häissäni oli perinteisiä sen paikkakunnan pelejä ym. ohjelmaa, ei ryöstetty morsianta eikä ryypätty itseään rapakuntoon. Kaikilla oli todella hauskaa ja muistavat ne häät vielä pitkään. Eikun nyt vaan mummoja ja pappoja haastattelemaan!

Johanna


Jos on pidetty polttareita, niin hääpari vois saada vuorostaan pitää hauskaa polttariporukoiden kustannuksella. Poikani häissä polttariporukat kutsuttiin esiin ja pistettiin tanssimaan hääparille sutsi satsia. Ja hauskaa oli sekä tanssijoilla että muulla hääväellä!

Eija


Olin itse vuonna 1999 kaasona parhaalle kaverilleni, ja päätimme yhdessä bestmanin kanssa järjestää häissä huutokaupan. Pyysimme morsiusparin vanhemmilta myyntiin sulhasen ja morsiamen tavaroita, ja myimme niitä häävierailla. Tavarat olivat lapsuudesta, harrastuksista (esim. jääkiekkokypärä) ja kesätyöaiheisia (Esim. vesimelonien myynti torilla). Tapahtuma oli kaikkien mielestä hauska, ja tavarat menivät kuin kuumille kiville. Hääpari sai rahat häämatkaansa varten.

Anu


Poikani häissä ennusteltiin lasten lukumäärä laittamalla posliinilautanen kummin pään päälle, kummin piti pyörähtää ympäri niin, että lautanen tipahtaa. Ja sitten vain lasketaan palasten =lasten lukumäärä. On kuulemma vanha perinne tehdä näin.

Eija


Otapa esille netistä http://www.juhlitaan.net/haaopas/ohjelma.php Löydät linkistä koko repertuaarin häistä ohjelmavinkkeineen. Itse voit tietysti keksiä lisää.

Sisko


Omissa kesähäissäni erityisen mieleenpainuva ja hauska ohjelma oli, kun serkkuni mies tuli kesken kaiken ihmisten keskelle, sanoi päivää, kaatoi vettä isosta ämpäristä toiseen, sanoi kiitos ja poistui paikalta ämpäreittensä kanssa. Kaikki ihmettelivät, mistä oli kysymys. Sama toistui useamman kerran päivän aikana. Loppu illasta; häävalssin jälkeen, sama mies tuli ämpäreittensä kanssa ja heitti ”vedet” tanssijoiden niskaan. Kaikki luulivat tietenkin ämpärissä olevan vettä ja säikähtivät (minä myös; kallis hääpukuni!) mutta ämpärissä olikin riisiä ja karkkeja! Siitä on riittänyt puhumista ja muistelemista vuosiksi.

Marika


Olin viime kesänä järjestämässä ystävän häitä, joten moniakin leikkejä on mielessä. Mutta ihan alkuun leikki, joka poistaa kankeuden. Seremoniamestari pyytää vuorollaan jokaista nousemaan seisomaan. Tyyliin: nyt nousee ylös morsiamen vanhemmat, sisarukset, nyt sulhasen, nyt morsiamen serkut jne. jne. käydään läpi vieraslista, kaikki sukulaiset ja ystävät eri yhteyksistä. Näin vieraat tutustuvat toisiinsa jo heti alussa. Ja siitä voi tulla hauska leikki kuten viime kesän häissä, kun kaikki eivät muistaneetkaan ketä ovat suhteessa morsiusparin ja toiset hoputtavat, nouskaahan nyt jo ylös Ai, niin minähän olenkin morsiamen täti. Tai muuta vastaavaa ja hauskaa oli. Sopii ennen kaikkea tilanteissa, joissa häävieraat eivät tunne toisiaan.

PI


Annoin häissäni oikean hääkimppuni (ei siis heittokimppua) seuraavalla tavalla. Minun silmäni sidottiin, kaikki naimattomat naiset menivät rinkiin ympärilleni ja pyörivät piirissä. Kun piiri pysähtyi ojensin sokkona kimpun eräälle ystävistäni. Tällä tavoin ne rauhallisimmatkin pääsivät osallisiksi ja kimppu pysyy varmasti kasassa.

Miia


Jos haluat harmittomat häät, älä pidä kesähäitä.

Kauko


Häissä voi järjestää esim. Tuttu juttu -leikin. Meidän häissämme 2,5 vuotta sitten pari sukulaista pisti meidät istumaan selin ja kyseli mm. kuka meillä tekee ruoan, jos tulee vieraita, kumpi on taloudellisempi, hellempi jne. Meille oli tehty suuret sydämenkuvat, joissa oli toisella puolella minun ja toisella puolella mieheni nimi. Niitä sitten näyttelimme sen mukaan, miten halusimme vastata. Saimme ison kasan palkintoja vastauksista. Hääväellä oli ainakin hauskaa, se suorastaan ulvoi naurusta. Kyllä meitäkin nauratti!

Mirja


NÄYTELMÄ; esiintyjät yleisöstä, jotka eivät tiedä tarinaa. Kaulaan laput, jotka kertovat esiintyjän roolin. Prinsessa, prinssi, puu, tuuli, jne. Kertoja kertoo tarinaa ja esiintyjät inspiroivat kuulemansa mukaan ilman sanoja.

TIETOKILPAILU
kysymykset parin elämästä, mieltymyksistä, suunnitelmista. Muutama vaihtoehto. Parhaiten arvannut joukkue palkitaan heti-juotavaksi-määrättävällä shampanjapullolla.

Vuokko


Ystäväni syntymäpäivillä leikittiin seuraavaa leikkiä: Kahdesta ihmisestä (mielellään vähän toisilleen tuntemattomista mutta kai tututkin keskenään käy) muodostetaan pari eli joukkue. Maahan on laitettu n. 10 metrin päähän joku (kierrettävä) esine ja näitä esineitä tulee olla yhtä monta kuin on joukkueitakin. Joukkueen ensimmäiselle jäsenen vyötärölle solmitaan sukkahousut, joiden toisessa varvasosassa on tennispallo. Housut sidotaan niin, että tuo pallo ylettyy lähes maahan mutta se ei saa ”laahata”. Tuolla sukkahousutennispalloviritelmällä on tarkoitus tuuppia maahan laitettua tulitikkuaskia eteenpäin niin, että se 10 metrin päähän laitettu esine kierretään ja palataan takaisin ”maaliin”. Sukkahousut solmitaan parin toisen jäsenen vyötärölle ja hän tekee saman matkan. Nopein joukkue voittaa. Tämä leikki kirvoittaa hyvät naurut, sillä lantion ketkutuksessa moni lyö Marko Bjurströmin kirkkaasti laudalta. Tikkuaskia liikuttaakseen kun täytyy lantiota heilutella edestakaisin, että sukkahousuviritelmä heilahtaa ja tuuppaa askia. Sopii niin aikuisille kuin lapsillekin mutta ei liian kilpailuhenkisille ihmisille.

Marketta


Lapsille omaa kivaa tekemistä, jotta aikuiset voivat rauhassa juhlia.

Maija-Kaarina


Kerätään kymmeneltä naiselta toinen kenkä. Valitaan 10 miestä, annetaan jokaiselle kenkä. Miehet etsivät naisen, jolle kenkä kuuluu ja vievät hänet tanssimaan. Ja sitten musiikkia soimaan ja kohta on parketilla monenlaisia pareja. Lisävinkkinä vielä, että juhlapaikalle kannattaa hankkia vieraiden käyttöön kertakäyttökameroita, jää muistoksi hauskoja tilannekuvia.

Sinttu


Morsiuspari piirtää toisistaan kasvokuvan. Se jonka kuvaa piirretään pitää käsillään naamansa edessä ihan nenässä kiinni reilusti naaman kokoista pahvia, ja piirtäjä on hänen selkänsä takana ja sieltä sitten näkemättä piirtää tussilla pahviin puolisonsa naamakuvan. Tulee taatusti hauskan näköisiä kuvia ja niistä saa mainiot taulut nuorenparin kodin seinälle. Omissa häissäni näin teimme ja niitä tauluja on katseltu olohuoneemme seinällä jo kohta 13 vuotta, eikä niitä myydä / hävitetä mistään hinnasta.

Esko


Harmitonta ohjelmaa on tuttu juttu- leikki, meillä oli se ja saimme palkinnoksi oikeista vastauksista tikkarin. Jännittävin oli, kun kummipoikani, silloin 3v, toi minulle alttarille ruusun ja sai palkaksi halauksen. Hauskaa on tehdä valmiiksi pari kirjeentapaista, johon yleisö lisää adjektiiveja, jotka lisätään lauseisiin ja sulho ja morsmaikku lukevat ne sitten toisilleen, lähinnä tyyliin mikä toisessa on parasta…

Marianne