Polttari-ideoita ja toteutuksia

Yksi mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus polttarisankarille on lento kasipaikkaisen purjekoneen kyydissä. Purjelento on yksi turvallisimpia lentomuotoja mutta hyvin monelle se on eksoottinen kokemus. Purjekoneet ovat lisäksi vielä taitolentokelpoisia, joten jos kippariksi saa sellaisen henkilön, joka omaa taitolentotaidot, niin luvassa on varmasti sankarille unohtumaton elämys. Lisäksi tämä käy molempien sukupuolien polttarisankareille. Eri ilmailukerhot jakavat varmasti lisää tietoa asiasta.

– Aarre


Yksi pieni osa illan ohjelmaa voi olla elämänohjeiden kerääminen.

Omissa polttareissani ystäväni olivat keksineen, että kerään vastaantulevilta ihmisiltä pikku vihkoseen vinkkejä tulevaan avioelämään. Se vihkonen on tallessa ja välillä selailen sitä hymy huulilla. Vielä, melkein 15 vuoden jälkeen, saan takaisin sen illan tunnelman ja niitä ihmisiä. Eivätkä ne vinkitkään ole olleet hullumpia – sangen käyttökelpoisia.

– Aikku


Viime kesänä tyttäreni järjesti serkulleen polttarit, serkku ei halunnut mitään ”riekkujaisia”. Aluksi hän sai nauttia jalkahoidosta, sitten hyvän aterian ja ilta kului bailatessa.

Nyt on tyttäreni vuoro; polttarir tulevat yllätyksenä, pienellä porukalla Lintsille, siellä UIT, syömään ja mitähän vielä…

– ei riekkujaisia


Siskolleni järjestettiin unohtamaton päivä. Hänen kaasonsa keräsi ystävät kasaan hieman salassa, mutta niin että siskoni läheisimmät saivat kutsun polttareihin. Yhdessä ideoimme soitellen puolin ja toisin.

Talvi ajankohtana rajoitti hieman, mutta päätimme purevasta pakkasesta huolimatta olla ulkona. Aluksi siskoni sai kyydin moottorikelkalla tapahtumapaikalle. Siellä oli tehtävärasteja niin, että joka rastilta löytyi joku ystävä. Oli runon lausuntaa, tulentekoa yms.

Rastien jälkeen söimme makkaraa ja salaatteja ja jokainen toi omat juomiset.

Tämän jälkeen siskoni sai lumikengät jalkaan, joilla hän taivalsi vajaan km:n matkan. Kapakan kautta, jossa oli hän taiteili pari maalausta häihin, menimme varattuun saunaan.

Siellä oli varattuna iltapalaa ja ohjelmana oli hierontaa siskolleni, jonka me teimme hänelle. Lisäksi siskoni sai ohjata hieman vatsatanssia meille. Ravintolaan lähtiessä pukeuduimme kaikki 70-luvun tyyliin. Hauskaa oli yömyöhään tanssiessa ravintolassa.

– Sisko


Perjantaina morsiamen yllätti töistä vieras mies, joka ruusun kanssa sai polttarikalun mukaansa valkeaan Mustangiin. Morsian vietiin levyttämään rakkauslaulu sulholleen ja sen jälkeen oli kokkarit. Levynjulkaisutilaisuus alkoi kuohuviinillä ja vaahtokarkeilla. Myöhemmin oli pientä ohjelmaa, saunomista ja illallinen hyvässä seurassa. Morsian palautettiin yöllä kotiin, mutta aamulla yllätettiin taas. Pakkauslista ylimääräisine yllätyksineen käteen ja viisi minuuttia aikaa valmistautua. Juhlakalu kyydittiin mökille, jossa nautittiin piknikki. Sen jälkeen juhlakalu suoritti morsiamen agilityradan, jossa testattiin tulevan vaimon hyödyllisiä taitoja. Iltapäivällä paistettiin lettuja ja nautittiin auringosta. Vastojen teon jälkeen oli perinteinen morsiussauna. Illalla grillattiin, syötiin ja juotiin hyvin. Kaikille jäi uskomattoman hyvät muistot!

– Onnellinen kaaso


Olen aina vierastanut ajatusta, että polttaripäivänä ”pitää” järjestää sellaista ohjelmaa joka nolaa naimisiin menijän.

Nämä viimeiset päivät ennen vihkimistähän tulisivat olla valmistautumista tulevaisuuteen. Tuntuu uskomattomalta, että niistä voidaan tehdä sellaisen tapahtuma, jota häpeää koko lopun ikäänsä.

Mielestäni mukava, rauhallinen yhdessäolo ystävien kanssa, jutustelu tähän asti eletystä vaikkapa saunomisen ja kylvyn yhteydessä olisivat mainio tapa viettää polttareita.

– Anne


Polttarisankarille voi varata yksityistunnin salsan opetteluun! Hauskaa on tiedossa muillekin porukassa ja ei haittaa vaikka ei olisi koskaan tanssinut! Polttariaikoja saa mm. tanssikoulu Baila Bailasta (www.bailabaila.fi)

– AR


Minä olin järjestämässä tädilleni polttareita muutama vuosi sitten. Järjestimme niin että mökkinaapurimme haki tädin moottoripyörän kyytiin ja toi Ruovedelle ravintola Lieran eteen. Siellä sitten muu väki oli vastassa. Veimme tädin hotellihuoneeseen ja puimme hänet Peppi Pitkätossuksi jonka jälkeen veimme hänet ratsastamaan.

Illalla vaihdoimme vaatetuksen kukikkaaseen hameeseen 60-luvun tyyliin ja tennarit jalkaan. Sitten tätini sai korin käteensä ja sinne olimme tehneet luonnonkukista kimppuja. Niitä hän sitten myi ja samoin hän sai myydä kukkia hameestaan. Joten loppuillasta ei hameessa ollut montaa kukkaa jäljellä.

Hääpäivänä sitten olimme tehneet polttarikuvista kansion ja annoimme lahjaksi kottikärryt, pienen borchen, hiirenloukun (ehkäisyvälineeksi), ison vaipan ja kaiken kruunasi hevosenkakka. No nuo lahjat tietenkin oli tätini huumoriin sopivia.

Mutta meillä kaikilla oli hauskaa ja niitä on muisteltu pitkään.

– Polttaritarina


Ihan oma polttaripäiväni oli kerrassaan ihana; kaasoni tuli aamusta herättämään minut (en tiennyt päivästä etukäteen) ja mukana oli anopin tekemä pullataikina! Aamu siis alkoi pikkupullien teolla. Harrastin tuohon aikaan aktiivisesti aerobickiä, eli leipomisen jälkeen lähdin pitämään tuntia ja osallistujina oli kuinka ollakaan lukuisa määrä ystäviäni! Tunnin jälkeen pelattiin tovi jalkapalloa (myös aikaisempi aktiiviharrastukseni) Tuolloin sain ensimmäisen ”lahjani”, futispaita johon oli painettu jos jonkinlaista tekstiä. Tämän jälkeen lähdettiin autoilla etiäpäin, minulla silmät sidottuna jotta en näkisi minne mennään.

Päädyimme yhden ystäväni ihanalle mökille jossa sitten saunottiin, uitiin ja syötiin. Sain hellittelyä; jalkahoitoa, hierontaa, kynnet lakattiin. Sitten alkoikin pukeutuminen….minusta tuli oikea Justiina! Oli huivi päässä, esiliina edessä ja kunnon pallopaita ja hame, kieltämättä oikein osuva:) Mökiltä saimme upean venekyydin kaupunkiin. Siellä sitten kierrettiin terasseja ja baareja pullia myyden! Ilta päättyi tanssilattialle ja menoa riitti! Kotiin pääsin noin 12 tunnin jälkeen siitä kun herätys tuli… Ihana, ikimuistettava päivä, pieniä ylläreitä täynnä. Kaikesta on jo 3 vuotta ja niin kirkkaana mielessä! Aikaa ja järjestelyjä tuo oli varmana vaatinut mutta mikään ei mennyt pieleen. Ehkä kaasoni oli saanut itse kunnon polttarit vuotta aiemmin….:)

– Justiina


Yksi juuri toteutettu idea: Puetaan sankari EU-ehdokkaaksi ja pannaan vaalipöytä pystyyn torille/kauppakeskukseen ym. Etukäteen on haettu EU-tiedotustoimistosta muutama esite ja totta kai itse tehty vaalimainos, PowerPoint sopii hyvin:) Termari kahvia ja vähän keksejä. Muu polttariporukka toimii avustajina. ’Ehdokkaalle’ annetaan muutama tukisana ja eikun ihmisille EU:ta ’myymään’. Omat vaaliteemat voivat olla mitä vaan taivaan ja maan välillä.

Plussat:
+ ei vaadi rahaa
+ ei ole nolaamista
+ ei loukkaa ketään

Vaatii puhujanlahjoja polttarisankarilta.

– Valittu!


Olen ollut mukana järjestämässä ja viettämässä kaksia ikimuistoisia polttareita – myös morsiamien mielestä polttarit olivat hienot. Juhlat rakennettiin huolella etukäteen yhteistyössä ystävien kesken.

Tärkeintä ymmärtääkseni oli se, että juhlakalu sai olla juhlan keskipiste, häntä kunnioitettiin ja juhlittiin. Perinteisesti ensin saunaan, morsian meikattiin, kammattiin ja puettiin kauniiksi. Koko muu seurue pukeutui myös teeman mukaan. Syötiin hyvin, vähän ehkä viiniä, hauskaa sekoilua kaupungilla, ei mitään pakottamista tyyliin laula nyt keskellä toria.

Kaikki osallistuivat innolla myös ”tavaroiden” myymiseen. Niitä olivat ”maalaismunat” (kovaksi keitettyinä ja teeman mukaan pakattuina), ilopillerit jne.

– Eikku


Omat ikimuistoiset polttarikokemukset:

Minut kaapattiin yllätyksenä, kesken kotitöiden lauantai-iltapäivällä. Silmät sidottiin ja autolla vietiin jonnekin. Joku henkilö alkoi kysellä täällä oudossa paikassa kummallisia kysymyksiä kuten: miksi olen menossa naimisiin, onko valinta nyt varmasti oikea ym. kysymyksiä parisuhteeseen liittyen oli paljon. Ihmettelin kysymyksiä, vastasin niihin kuitenkin, kun kehotettiin ja lopulta, kun haastattelu päättyi minulta riisuttiin huivi silmiltä ja sain nähdä missä olin.

Minut oli kuljetettu paikallisradion suoraan lähetykseen!

Kaverit olivat nauhoittaneet haastattelun ja antoivat kasetin vielä häälahjaksi.

– Essu


Olen ikikiitollinen siskolleni ja kavereilleni polttareista, jotka järjestettiin sunnuntaipäivänä picnicin muodossa; oikea valkoinen liina ja nyyttäriperiaate, sopivasti suolaista ja makeaa syötävää ja mausteeksi vähän viiniä ja jälkkärikonjakkia. Päivälle odotettiin sadetta, ja meinasimme myöhästyä viimeisestä lautasta sitä odotellessa…

– Rouva 4 v


Mielestäni aikansa eläneitä ovat polttarit, joissa juhlien päähenkilö joutuu myymään jotain noloissa vaatteissa tai laulamaan suureen ääneen torilla iskelmiä. Kaikki tietenkin riippuu henkilön luonteesta. Joillekin tuollaiset polttarit ovat omiaan, mutta ei lähestulkoonkaan kaikille.

Omalle ystävälleni järjestimme viikonlopun kestävät polttarit suhteellisen pienellä budjetilla, pääasia oli, että sankari pääsi nauttimaan olostaan ja rentoutumaan. Perjantai-iltana veimme morsmaikun savusaunaan ja uimaan ja istuimme iltaa terassilla. Kuopiossa on savusauna ainakin Rauhalahdessa Jätkän kämpällä. Illalla vielä nautimme pientä iltapalaa morsiamen kotona (jonka muualta saapuneet ystävät valmistivat sillä aikaa, kun olimme saunomassa).

Lauantaiaamuna veimme morsiamen kasvohoitoon, olikohan se rentouttava kasvohoito tai joku vastaava. Mutta ei kuitenkaan mitään perinteistä mustapäiden puristelua, sillä koko päivä oli vielä edessäpäin. Sitten morsian pääsi kokeilemaan ratsastamista, minkä jälkeen nautimme välipalaa piknikin merkeissä hiekkarannalla. Seuraavaksi veimme sankarin vanhempieni maatilalle, missä helsinkiläisen vaimoehdokkaan tuli suorittaa emännän koe. Morsian joutui tekemään pullapitkon neljällä letittäen, lypsämään lehmän, ajamaan traktoria. Emännän kokeesta morsian sai todistuksen, jotta voisi tulevalle miehelleen todistaa olevansa pätevä emäntä. Nautimme vielä ennen lähtöä herkullista kasviskeittoa.

Illan vietimme tuttavien mökillä grillaten erilaisia herkkuja sekä saunomalla perinteisen morsiussaunan kaikkine taikoineen. Alkoholiakin nautittiin, mutta kohtuudella, että kaikilla olisi mukavat ja hauskat muistot viikonlopusta. Sää onneksi suosi päiväämme ja morsian nautti täysin siemauksin.

Sunnuntaiaamuna sankari sai vielä hierojaystävältämme hieronnan. Kaiken kaikkiaan morsian on muistellut useasti polttareitaan ja kiitellyt kovasti, ettei häntä puettu mihinkään sen kummallisempaan rooliasuun. Asuhan meilläkin hänelle oli, mutta se liittyi hänen nuorena elämäänsä hippikauteen, joten asu ei ollut mitenkään liian huomiota herättävä.

Osallistujia polttareissa oli n. 10 henkeä ja loppujen lopuksi jokaiselle tuli maksettavaksi n. 20 euroa. Eli pienelläkin budjetilla saa loistavat juhlat, kunhan käyttää hieman mielikuvitusta ja ihmisten suhteita/osaamisia. Mitään eriskummallisia seikkailutapahtumia ei välttämättä siis tarvitse järjestää, eikä sankaria valjastaa rahankeruuseen.

– Hanski


Lähdimme kehittämään polttareita asioista, jotka ovat ystävällemme tärkeitä. Sekaan ujuttautui myös muita hauskoja asioita:

Aamulla haimme hänet ja hän sai aikaa muutaman minuutin kerätä listaamamme tarvikkeet mukaan. Listassa oli asioita joita hän ei todellakaan tarvinnut, mutta se lisäsi hänen ”kauhuaan” päivää kohtaan (tiskiharja, virsikirja, wc-paperia päivän tarpeisiin, korkokengät jne).

Kävimme puistossa, jossa hän oli pukeutuneena Väiski Vemmelsääreksi ja jakoi lapsille porkkanoita (puistossa oli perhetapahtuma juuri sopivasti!). Veimme hänet tietenkin Korkeasaareen ja lukitsimme Vanhaan karhulinnaan. Pois päästäkseen hänen piti tehdä temppuja, joita ohikulkijat pyysivät. Kärrynpyörien ja runonlausunnan jälkeen vietimme piknikkiä, jonka jälkeen rooli vaihtui nunnaksi. Veimme hänet rastitehtävälle Espalle. Hän kiersi vihjeiden perusteella patsaalta tms. maamerkiltä toiselle ja sai tehtäviä kuten runonlausuntaa, virrenveisuuta, kädenvääntöä, ruutuhyppelyä jne. Hän jakoi myös pususakkoja pariskunnille ja ehkäisyvälineitä. Polttari-iltaan kuului myös saunomista, syömistä ravintolassa ja yökerhossa käynti karaokea laulamassa. Ravintolassa ystävämme tilasi Fantasia-pitsan ja sai eteensä annoksen, joka muistutti miehen… Kun tarjoili toi annoksen polttarisankaritar puhui tulevan miehensä kanssa puhelimessa ja hän vain sanoi: tilasin fantasia pitsan mutta tää onkin joku…” Hyvää kuitenkin oli lihtipihvi ja nunnamme sanoi tilaavansa toistekin Fantasia-pitsan jos saa tällaisen annoksen!

Päivä oli tosi onnistunut, sää suosi ja pääasia oli että ystävämme nautti jokaisesta hetkestä ystäviensä kanssa! Myöhemmin olemme saaneet kiitosta ja päivää muistellaan mielellään.

– Polttarinunna


Morsiussauna on mukavampi vaihtoehto ”perinteiselle” nöyryyttämiselle. Ystävättäret saunottavat avioituvan ystävänsä kukin ja yrtein koristellussa saunassa. Neidon selkään hierotaan suolaa ja hunajaa. Suola pitää ajatukset poissa vieraista miehistä, hunaja suo hedelmällisyyttä. Hänen selkänsä vihdotaan vastalla, jossa on katajan oksa muistuttamassa, ettei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Iltaa jatketaan syöden hyvin ja mahdollisesti neidolle voidaan antaa pieniä, tulevaa avio-onnea edesauttavia lahjoja. Illasta ja sen kulusta tehdään kansio muistoksi. Perinnekirjoista ja netistä löytyy paljon ”ohjeita” morsiussaunan valmistamiseksi, niitä soveltaen syntyy ikimuistoinen polttari-ilta.

– Kaaso


MORSIUSSAUNA,

Morsiussauna on vanha riitti, jonka avulla puhdistaudutaan menneistä ja karistetaan kateellisten kaunat. Sauna koristellaan kauniisti ja valaistaan kynttilöin. Morsiamelle rakennetaan lauteille oma valtaistuin, johon laitetaan kukkia ja lehtiä, mutta myös jotain pistävää, kuten kuusen oksia. Neulasten pistelystä aiheutuva kipu muistuttaa, että avioliitto ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista vaan siihen kuuluu toisinaan surua, kipua ja ongelmia.

Morsiussaunassa liat ja vanhat kaunat pestään pois, jotta liitto voi alkaa puhtaana ja puhtaalla sielulla. Puhtaus symboloi myös terveyttä, jota näin siirretään alkavalle liitolle.

Hyvän tuloksen takaamiseksi, vihittävän selkää hierotaan suolalla ja jauholla, jotta vanha suola ei vastaisuudessa janottaisi. Sitten selkään hierotaan hunajaa, jotta varmistetaan lasten saanti. Pestessä loitsutaan ja annetaan ohjeita tulevalle vaimolle. Lopuksi morsian huuhdellaan maidolla.” Mene, mene miehelään, mene lempeästi. Mene, mene miehelään, mene vailla kaunaa”

Muita Morsiussaunaan liittyviä taikoja ja uskomuksia

Morsiamen tulee juosta saunan ympäri niin monta kertaa, kun on vanhoja rakkauksia ollut ja huutaa jokaisen vanhan rakkauden nimi metsään. Huutamalla vanhat poikaystävät saa lopullisesti pois mielestä.

Naimaonnen kannalta sauna on hyvä paikka, sillä naimaonnen uskotaan siirtyvän saunan kautta naimattomille. Se ken ensin istahtaa morsiamen paikalle lauteilla, saa haluttua naimaonnea itselleen. Samoin morsiamen vihdalla vihtominen siirtää naimaonnea käyttäjälleen.

Saunottajien tulee paukutella saunan seiniä ja huutaa Paha pois, jotta pahat henget eivät saapuisi pilaamaan hääpäivää.

Morsian saattoi yöllä vielä hiipiä takaisin saunaan ja polttaa saunan pesässä toiveitaan. Jokainen toive tuli kirjoittaa erilliselle paperille ja jokainen paperi polttaa yksitellen, sanoen ääneen toiveensa. Modernissa morsiussaunassa, voi jokainen saunottaja, saunomisen jälkeen kirjoittaa morsiamen liitolle hyvän onnen toivotuksia ja loitsuja. Kun laput ovat valmiina, morsiamelle annetaan kynttilä. Jokainen saunottaja lukee ääneen tulevaisuuden toiveensa morsiamelle. Kun toive tai loitsu on luettu, paperi sytytetään morsiamen kynttilästä ja paperin annetaan palaa tuhkaksi.

– Käly


Sisareni polttareissa päähenkilö aloitti päivän rentouttavalla niska-hartiaseudun hieronnalla. Sitten juhlakalulle laitettiin päähän kaunis kukkaseppele ja lähdimme porukalla kokeilemaan pomppukenkiä, minkä jälkeen aterioitiin eksoottisessa ravintolassa. Vossikka-ajelun jälkeen vielä vetovarjoliitelyä ja illalla morsiussauna jonka yhteydessä avio-onnea povaavia leikkimielisiä riittejä. Päivästä jäi hyvä mieli kaikille, myös juhlakalulle!

– Heli


Mukana vain lähimmät ystävät tai ainakin mukava yhteensopiva porukka; kokoontumispaikkana, vaikka perinteinen saunameininki jossakin mökillä. Hassuttelua hyvällä maulla. Hauskoja tehtäviä naimisiin menijälle ja muullekin porukalle vieraiden ja budjetin mukaan, hemmotteluhoitoja, tietty ruokateema, yllärivieras, poikkeaminen jossakin ”maalaisbaarissa” tai tanssilavalla…Jos urheilullista porukkaa, niin pyörillä matkaan ja teltat mukaan ja kohteena jokin mukava leiriytymispaikka jne..

– Imppu


En ole kuullut vielä kenenkään tätä tehneen, mutta joskus tarjosin jollekin polttareiden järjestäjälle neuvoksi.

Siis valitkaa ympäristöstänne vanhainkoti. Menkää tyttö- tai poikaporukalla sinne muutamaksi tunniksi ja antakaa vanhusten kertoa omista avioliitoistaan. Varmasti kuulette monta hellyttävää ja unohtumatonta tarinaa. Vanhukset mielellään jakavat varmasti myös neuvoja, jotka voi koota polttarikirjaksi, lahjaksi hääparille. Sen lisäksi, että polttariporukka pääsee ammentamaan ihmismielen aarrearkkua myös monen vanhuksen päivään tulee piristystä ja iloa. Voihan mummoille ja papoille tarjota vielä vaikka mansikkakakkua.

Muisteloiden ääreltä sitten kylpylään, mökille tai muuhun viihtyisään paikkaan, jossa hellitään mieltä ja kehoa saunomalla ja ruokailemalla hyvin.

Varmasti lähtemätön kokemus. Mikäs sen mukavampaa kuin jakaa hyvää mieltä ja iloa!

– Johanna


Minut ”huijattiin” työhaastatteluun, joka tehtiin paikallisen tv-yhtiön studiossa (koska haastattelijat haluavat katsoa nauhalta miten käyttäydyn kameran edessä). Mukana huijauksessa oli maakuntalehden päätoimittaja ja yliopiston rehtori, eli kaasoni on todella hyvä puhumaan ihmisiä ympäri.

Työhaastattelun jälkeen harrastimme kaupunkisotaa laserluolassa, sain aromaterapiaa ja kävimme syömässä laivaravintolassa. Ilta jatkui vielä ystävien seurassa: sain harjoitella kunnon vaimon ja äidin tehtäviä (sukanparsimista, ruoanlaittoa, saippuasarjojen katselemista jne.)

– Morsian –98


Parasta polttariohjelmaa on sellainen, mihin koko polttariporukka voi osallistua. Esim. tanssitunti, savenmuovailu tai turvesauna. Näin sankari saa touhuta yhdessä ystäviensä kanssa eikä heille jää vain sivustakatsovan maksajan osa.

– Katri


Pidin ystävälleni polttarit muutama viikko sitten. Kiireiden takia en ollut ehtinyt kovasti suunnittelemaan päivää ja täytyy myöntää että aamulla hieman jännitti miten kaikki sujuisi. Olimme varanneet mäkiautoradan, koska ystäväni on kova hurjastelija. Eikä maine muuttunut kisan jälkeen. Polttarisankari päihitti kaikki muut ja ajoi joka kierroksella nopeimman ajan.

Ryhmässä improvisoimme ystävällemme pikku tehtäviä kaupungilla, mutta mistään nolausjuhlista ei ollut kyse. Kävimme vielä syömässä ja hohtokeilaamassa ennen siirtymistä mökille illanviettoon. Uskon, että ystäväni nautti saunasta, ruuasta ja juomasta sekä ystävien kanssa yhdessä olosta. Ystäväni on asunut jo varsin pitkään poissa kotiseudultaan miehen työn takia. Siksi kaikkien vanhojen kamujen kokoaminen yhteen oli varmasti tuon päivän tärkein ja mieleenpainuvin asia.

– Katriina


Omat polttarini vietettiin viime kesänä keskellä kuuminta hellettä. Sain kotiini kirjeen muutamia päiviä ennen h-hetkeä ja kuoressa kerrottiin, että minulle on luvassa jotakin hunajaisen hauskaa. Seuraavan kuoren, jonka iso kuori sisälsi saisin avata vasta perjantaina. Siinä kuoressa oli minulle sitten nalle puh -rekvisiittaa: kynä, kumi sekä nalle puh -lehti ja tehtäviä, joita minun piti suorittaa junamatkan aikana (minulle oli myös junalippu piilotettu kuoreen).

Polttaripäivän aamuna mieheni vei minut paikallisen juna-aseman eteen ja sieltä alkoi päiväni. Ensin tarkistettiin kotitehtävät ja sitten matka jatkui vaatteita vaihtamaan: minusta tehtiin ihka oikea Nalle Puh! Kaasoni oli nähnyt valtavasti vaivaa puvun tekemisessä ja puku Nalle Puh -fanille oli minulle todella mieleinen. Siinä minä sitten tarjosin puolen hehtaarin metsän ystäville (ohikulkijoille) hunajaa ja kerroin hunajan terveysvaikutuksista.

Pääsin myös laulamaan ja loruja kertomaan ja leikkimään sekä hääpukuliikkeeseen uusia mittoja ottamaan, kun massu oli vähän päässyt kasvamaan ; ) Sen jälkeen minut palkittiin aterialla ystävieni seurassa ja sieltä matka jatkui morsiussaunaan, minulla tietenkin silmät sidottuina loppuun asti. Kiipesin portaat lauteillekin silmät sidottuna, hih. Savusaunassa eli morsiussaunassa sitten tehtiin kaikki morsiussaunaan kuuluvat rituaalit ja saunan päätteeksi istuin ohdakkeita sisältävän kukkakimpun päälle ja heitin saunavastan olan yli saunan katolle. Minulla vieraili saunassa myös hieroja.

Saunan ja hieronnan jälkeen matka jatkui. Koskapa olin viikkoa aikaisemmin telonut jalkani, emme päässeet lavatansseihin, kuten pääni menoksi oli suunniteltu, vaan menimme kesäteatteriin. Teatteri oli minulle mieluinen yllätys, sillä joukossa oli minulle tuttuja näyttelijöitä, joiden kanssa pääsin näytelmän loputtua yhteiskuvaan.

Matkaa jatkettiin jälleen teatterin jälkeen: luvassa oli karaokelaulua ja sen jälkeen lähdettiin kohti uusia seikkailuja leirintäalueelle, jossa yövyimme. Vielä pientä yöpalaa ja väsynyt mutta polttareistaan ikionnellinen morsian unten maille!

Aamulla söimme auringonpaisteessa aamiaista järven rannalla ja aamiaisen jälkeen kultani tuli minua ruusun kera noutamaan.

Ne olivat polttarit, joita en ikinä tule unohtumaan! Paikalla olivat parhaat ystäväni ja heidän kanssaan minulla oli upea päivä! Kiitos vielä kerran kaikille mukana olleille hienosta päivästä!

-Nalle Puh puh puh


Varmaan sellainen, jossa on ollut aidosti yhdessä kivaa ja lämmin tunnelma. Ei sellainen, jossa alkoholi ja älyttömät, myöhemmin hävettävät temput, ovat hallinneet päivää.

– Siistit polttarit


Mm. Morsiamen piti kerätä kiviä ja nimetä jokainen kivi entisen heilansa mukaan, raahata kivet selässään kylille ja lopulta heittää jokeen kertoen jokaisesta ex heilasta jotain hyvää… ja eräillä polttareilla morsiamen selässä luki ”isän kulta III”

Itse olisin halunnut vesihiihtoa, melontaa ja muita vesiaktiviteetteja, laskuvarjohypyn ja ehkä miesstripparin…

Voisi laittaa morsiamen myös käymään seksikaupassa ostamassa jotain kivaa hääyön varalle….

Karaokea, jos morsian pitää laulamisesta.

Urheilullisia ohjelmanumeroita, jos morsian on urheiluhullu.

Keilailu on kivaa yhdessäoloa.
(Morsiamen nimettävä keilat aina ex sulhasten mukaan.)

Pitää tuntea todella hyvin, jotta tietää millainen huimapää morsian on tai haluaako rauhallisemman illan ystävien seurassa. Ja täytyy myös tuntea huumorintaju ettei mennä liian pitkälle… ja Viinaksia vain kohtuudella, ettei mene muisti ja jää edes jotakin muistoja.

Voisi laittaa myös morsiamen viemään ensimmäisiä polttarikuvia pika (1t) kehitykseen… Mustassa Filmipurkissa olisikin tamponeja… (he he…) ja Kaikkea arvaamatonta… mm. mennä uimarannalle ja heittää morsian laiturilta veteen (edellyttäen että hän pitää uimisesta ja veteen hyppimisestä)… ja baari-illan jälkeen naku-uinnille, ennen kotiinpaluuta. Tai syksymmällä voisi olla myös avantouintia.

Edellyttäisin rentoa meininkiä myös mukana olevilta ystäviltä, heittäytymistä mukaan eikä murehtia huomista.

Yksi valokuvaaja riittää, ettei koko ajan joku halua ottaa kuvia. Siitä menee maku koko touhusta, jos liikaa kuvataan ja sitten saa myöhemmin hävetä häissä esitettäviä kuvia.

Ennen kaikkea kiireetöntä yhdessäoloa, ei liikaa ohjelmaa eikä mitään typeriä / turhauttavia ohjelmanumeroita, mm. eräs ystäväni joutui tekemään linnunpöntön. Mitäs se sillä tekee, keski-kaupungissa asuva neitokainen?

Ennen kaikkea on suunniteltava morsiamen kiinnostusten mukaan. Unohtakaa kaikki baarissa lorvailut ja keksikää parempaa ohjelmaa hyvässä seurassa.

-2 lapsen äiti (28v)


Muistoissa säilyy elämykset, joiden valmistelussa on aidosti mietitty juhlinnan kohteelle sopivaa ohjelmaa. Koskettava ja porukan yhdistävä asia voi olla pieni: jos vaikka polttariporukasta osa on harrastanut jotain yhdessä jo lapsena, kaikille päälle ne partiohuivit tai mukaan ne vanhat kiiltokuvakansiot tai jääkiekkojoukkueen junioripassit…

Kauhutarinat kertovat erilaisista polttarisankarin tai sankarittaren nolaamisista. Kannattaa nähdä vaivaa, jotta keksii jotain kivaa ja positiivista! Kyllä teemana saa olla myös hemmottelu :).

Vanhat kansanperinteet ja ”aikuisten satumaailma” ovat suosiossa: omia rituaaleja on hauska keksiä tai kalevalaisia toivotuksia voi hyödyntää – ja saunottaa/leikittää morsianta tahi sulhoa niiden kera.

Jotakin juhlinnan kohteen luonteeseen sopivaa yhdessä tekemistä, josta samalla nauttivat kaikki osallistujat: melontaa, maastoratsastusta, minigolfia, kuumailmapalloretki.. tai pienemmällä budjetilla vaikka omat suunnistusrastit (kivoine vihjeineen ja tehtävineen). Ellei ulkoilua, tai sen kaveriksi, vaikka rakkausruokien valmistusbileet (muistoksi itse koottu keittokirja) tai leikkimielellä valmisteltu workshop emäntä/isäntä-roolia varten…

– Marika


Ensin ”tilattu” poliisiauto pysäytti ko. morsion (morsian oli ajamassa töihin aamulla) ja ajoi kuulemma ylinopeutta ja ei kun kamarille… mutta poliisi veikin keskustaan ja siellä odotti porukka ja puki Suomi verkkarit päälle, pipo päähän ja monot sekä sukset jalkaan ja keskustaan hiihtämään… on porukoilla näkemistä ja hauskaakin! tässä tapauksessa ei kerätty rahaa, morsio ei halunnut!

Ja tämän jälkeen olivat vuokranneet mökin, ja sinne tilanneet ruuat ja sinne saunomaan ja syömään… ihan kesyt polttarit, mutta kuulemma olivat hyvät
– Marjukka


Täällä maalla on noussut ideaksi vuokrata ZetorSauna, joka kuljettaa polttariporukkaa paikasta toiseen niin halutessa. Kyydin aikana voi löylyä heittää. Tämä on ikimuistettavaa. Saunaa vedetään Zetor 25A tai K-mallilla.

– marii


Tuttavapiirissäni polttarit olivat usein sellaisia, että tuleva morsian keikkui hassuissa, joskus vähän nolostuttavissakin vaatteissa tekemässä mitä lie hullunkurista. Omat ystäväni järjestivät minulle kuitenkin polttarit, jotka tulen aina muistamaan. Aluksi minut vietiin syömään ja sitten kokeilemaan rullaluistimia. Seuraavaksi ajoimme erään kosmetologin mökille, jossa minulle tehtiin kasvo-, käsi- ja jalkahoidot. Siellä minä löhöilin mansikkaviinilasi kädessä, naamiot nassussa! Lopuksi mökin omistaja tarjosi minulle vielä huimat kyydit vesiskootterilla, jotta heräsin taas sen kaiken hemmottelun jälkeen. Ilta jatkui vielä saunomisen, uimisen, taikojen ja turvehoidon merkeissä. Sain myös ”leikekirjan” elämäni tärkeistä tapahtumista. Meillä oli niin mukavaa…

– Mia


Eräissä polttareissa järjestettiin morsiamelle hemmottelupäivä. Ensin menimme koko polttariporukka ratsastamaan ja sen jälkeen kylpylään, jossa morsiamelle oli varattu rentouttava aromaterapia ja hieronta. Tämän jälkeen koko polttariporukka lähti rentoutumaan ja nauttimaan kylpylän riennoista. Illalla oli sitten vuorossa kaupunkikierros ja perinteisesti morsiamen myös piti myydä jotain. Ilta päättyi paikalliseen yökerhoon, jossa törmäsimme poikaporukkaan, joka oli ollut viettämässä myös polttareita.

– Miia


Sammakko-mummo ja Aavikon sankari meni naimisiin. Olimme ilmoittaneet että lapsenlapsi tulee kylään, mutta yllätykseksi tulikin ystävä ja veli hakemaan sekä Aavikon sankaria että Sammakko-mummoa ulos. Muut ystävät odottivat ulkona yllätykseksi. Järjestimme polttarit molemmille samana iltana, pojat erikseen (lähtivät keilaamaan ja syömään). Lähdimme tuntemattomaan paikkaan? Veimme Sammakko-mummon saunomaan ja uimaan. Hän sai vihreän uimapuvun, räpylät, sammakkopesusienen ja sammakkomyssyn. Ja sitten leikittiin uima-altaassa lasten musiikin soidessa. Kaikki eivät tunteneet toisiaan, joten kerroimme kuinka jokainen oli tutustunut Sammakko-mummoon ja koska. Näin tutustuimme toisimme ja saimme kuulla mukavia juttuja vuosien varrelta. Söimme. Parhaat naurut saimme kun laitoimme peilin kiertämään ja jokainen katsoi peiliin ja sanoi kolme kertaa: ”Voi kuinka kaunis minä olen” (saunapuhtaina ja ilman meikkiä) oli siinä pokassa pitämistä. Tämän kaiken voi aina katsoa videolta ja muistella nauraen ikimuistoista iltaa.

– Tehokaasu


Mielestäni polttarit tulisi suunnitella siten, että se istuu morsiamen/sulhasen olemukseen. Nöyryyttäminen on OUT!

Parhaat polttarit ovat olleet niitä, joissa tehdään asioita joista polttarikalu pitää esim. kiireiselle hemmottelua; hierontaa, jalkahoitoa, manikyyri tai urheilulliselle; kiipeilyä, benji-hyppyä, värikuulasotaa tai erähenkiselle; yöreissu erämaahan hyvällä porukalla ja juhlavin eväin.

Yllätykset ovat tietysti monien mielestä ihania. Itse pidin eniten siitä, että paikalle oli yllätyksekseni haalittu eripuolilta Suomea rakkaimmat ystävät!

Tuli loppuiäksi sellainen muisto, että Minua oli todella ajateltu.

– Minnis


Minulle kävi näin:

Menin naimisiin lähes 50-vuotiaana. Minulla on viisi lasta ja melko rankka työ. Ystäväni osasivat järjestää minulle ja miehelleni aivan loistavat polttarit.(Miehelleni oli omat ohjelmat, niistä en kerro).

Ystäväni mies tuli minua kotoa hakemaan autolla. Minut vietiin tuttavieni kotiin, missä minulle tarjottiin kahvit ja konjakkia (vain yksi) ja hyvää syötävää. Sitten silmäni sidottiin ja minut vietiin keittiöstä kammariin ja laitettiin hierojan pöydälle. Minulle oli hankittu mieshieroja, joka teki minulle rentouttavan hieronnan! Matka jatkui ja minut vietiin toisen tuttavani luo.

Siellä pöytä notkui herkkuja, oli täytekakkua ja muuta hyvää syötävää erittäin runsaasti. Siellä oli myös tanssiporukkani naiset odottamassa minua. Minut vietiin saunaan ja (kylmä) olut tarjottiin tietysti lauteille. Oli myös vaahtokylpy, jonne tuotiin vaaleanpunaista kuohuviiniä lasissa, jossa oli mansikka! Saunomisen jälkeen minut istutettiin tuoliin ja kolme naista ryhtyi hoitamaan minua. Yksi huolehti kasvoista, toinen käsistä ja kolmas jaloista. Ylellistä kuin mikä! Juttelimme ja nauroimme ja pidimme lystiä naisten kesken. En unohda tätä iltaa koskaan!

Läksiäisiksi sain lahjaksi pyyhkeet sekä itselleni että miehelleni. Minut vietiin kotiin joskus yöllä. Täysikuu paistoi taivaalla ja maalaismaisema oli kauneimmillaan kesäyössä. Monen lapsen äitinä ja työssä raatajana en voi kuvitella, että polttari-iltani olisi voinut olla parempi!

Vieläkin tulee tunnelma mieleen ja hyvä olo valtaa koko olemukseni. Ystävät ovat kullanarvoisia!

– Mirja


Polttareissa pitää ottaa huomioon eniten se, mitä morsian haluaa. Ei älytöntä remeltämistä, jos päivän päähenkilö ei sellaisesta välitä. Itselläni oli (ensimmäistä avioliittoa ennen) ihanat polttarit: ystävät toivat kotiin aamiaisen hopeatarjottimella, käytiin kaupungilla ym. mutta ei mitään huutometakkaa. Tehtäväni eivät olleet noloja vaan haastavia – hevosia hiukan pelkäävänä, samoin suljettuja paikkoja, minut vietiin ratsastamaan ja kokeilemaan laitesukellusta. Jälkimmäinen sukeltajien leirillä lähikunnassa. Eli jos on jotain harrasteleirejä lähellä, kannattaa kysäistä sieltä jos voisivat ottaa polttarikalun käymään siellä, joskus se sopii. Illalla sauna, herkkuja ja ravintolaan, ihan omissa vaatteissa. Tanssittiin aamuun asti. Ikimuistoista iloisessa mielessä, ei häpeässä… Itselleni sellaiset polttarit, joissa olisin pukeutunut hassusti ja riekkunut kaupungilla tekemässä jotain tehtäviä olisi ollut äärimmäisen epämukavaa ja olinkin iloinen kun ystäväni tiesivät järjestää jotain muuta. Ihanat ystävät, ja polttarit.

– Päivi


Polttaripäivä voisi olla päivä rumana, kun hääpäivä on elämän kaunein päivä.

– päivittelijä


Minä olen ollut polttareissa, jossa aluksi tyttö puettiin meneviin vehkeisiin, mentiin sitten sen diskon edustalle, jossa olimme aloittaneet diskoilun aikojen alussa. Sieltä siirryimme kaupungin keskustaan, siellä laitoimme tytön vaihtamaan vaatteet puhelinkoppiin. Kylläkin ystävät olivat näkösuojana. Sen jälkeen tyttö suksille (kesäaikana) ja torille hiihtämään. Sen jälkeen menimme useampaan ravitsemusliikkeen. Olimme laittaneet tytölle mukaan merkkareita, jotka markkeerasit ”himopillereitä” ja toisena myytävänä artikkelina oli kondomeja. Hän sai hyvät rahat kokoon illan mittaan, kun kiersimme useammassa ravintolassa pyörähtämässä. Kaiken lopuksi meidän piti mennä yöksi urheilukentälle nukkumaan, mutta se jäi kuitenkin tekemättä.

Oli todella ikimuistoinen ilta tyttöporulla.

– SEIKUN POLTTARIT VUONNA 1985?


Jokerit (asiaan vihkiytymättömille tiedoksi Helsingistä) ja TPS (Turusta) 90-luvulla mittelivät Suomen mestaruudesta jääkiekossa ja olivat toistensa verivihollisia. No yhtenä vuonna sitten TPS jäi hopealle ja polttarit pidettiin Turussa. Jokeri-paita päällä oleva sulho istutettiin soutuveneeseen, vietiin keskelle Aurajokea ja kaverit myi hyvällä hinnalla rannalla kananmunia ohikulkeville…Aihe syntyi vähän liian kiireessä niin munia ei ehditty mädättää.

– Inksu


Asuksi mäkihyppypuku ja päähän sompreero, että erottuu.. Sitten ei mitään kovin nolaavaa homma vaan meillä oli polkupyörällä ajoa ilman penkkiä ja renkaat tyhjinä ja matkalla oli rasteja jossa ”palkinnoksi” sai penkin tai pumpun.. Hevosella ratsastus ainakin miehille toimii! Naisille jostakin korkeasta paikasta alas tulemista.

– pyörä


Järjestimme ystävälleni polttarit tänä keväänä. Tuleva morsian on hieman ujo, eikä niin valmis tekemään kaikkea. Meidän kaveriporukka on jo hieman levinnyt ympäri Suomea, niinpä halusimme viettää mukavan päivän omalla jengillä. Ei mitään pahoja jäyniä.

Aamulla alkoi Marjon Amazing Race, yllä mukavat keltaiset haalarit ja tietysti nuoruuden villitys: Bula-hattu. Reitti kulki tarhalta ala-asteelle, sieltä yläasteelle ja kauppaoppilaitokselle. Rastit olivat hyvin urheilupitoisia: tandemhiihtoa, jalkapalloa (tulevan miehen harrastus), cikcbikella rullailua, ritsa-ammuntaa, maalausta ja palapelin ratkaisu (jokaiselta rastilta sai yhden palan, kuvasta tuli heidän kihlajaiskuva). Sitten syömään ja juomaan, sauna, manikyyri, kampaus ja aivan ihana pupuasu päälle! Kaikilla oli kivaa eikä kenenkään tarvinnut murjottaa!

– pia


Itse en halunnut polttareita pitääkään, kun mua ei noi tyypilliset polttariperinteet hotsittaneet ei sitten ollenkaan – saa olla koko illan kaikkien katseiden keskipisteenä yleensä jossain naurettavassa/hävettävässä asussa ja parhaat (!) kaverit nauraa ja yllyttää vieressä. Loppujen lopuksi sainkin sitten kaksin kappalein! Ensin mentiin työkavereiden kanssa ravintolaan syömään ja sitten ulos (ihan siviileissä kun tiesivät jo tarkkaan mielipiteeni) ja toiseen kertaan vastaava muiden ystävien kera. Ja hauskaa oli!

Polttari-ilta/ -päivä pitää minusta suunnitella ajatellen sulhon/morsiamen luonnetta ja mieltymyksiä eikä suinkaan syöksyä suoraan järjestelemään niitä aina samaa kaavaa noudattavia, usein nöyryyttäviäkin menoja. Hieno juttu voisi olla esim. ns. hemmottelupäivä vaikka kauneushoitolaan tai kylpylään ja hierojalle kavereiden kera, tai vaikka seikkailupäivä eri urheilulajeja kokeillen. Sitten vaikka ravintolaan syömään tai grillibileet pystyyn, ja jos vielä energiaa riittää niin ulos tanssimaan mutta ilman sitä tyypillistä narrin asua.

Näistä olisin ainakin itse ikionnellinen!

– Pixu


Eräs morsian joutui polttareissaan myymään lauantai-iltana saunavastoja vastaan tulevilla ja hyvin kävi kauppa!

– pipa


VELJENI ON SÄHKÖMIES, HÄNEN VAIMOLLEEN OLI LÖYTYNYT OIVA IDEA POLTTAREIHIN. MORSIAN MUISTUTTI UUNO TURHAPUROA, HÄNELLÄ OLI HIUKSET KUN PEIKON POJALLA, VAATTEET REPALEISET JA KASVOTKIN OLI ”MEIKATTU” JA SELÄSSÄ KOMEILI TEKSTI ”OLEN SÄHKÖMIEHEN ISKEMÄ”! HÄN KAUPITTELI SÄHKÖTARVIKKEITA PIUHAA, SULAKKEITA YM.

VELJENI OLI PUETTU GORILLAN PUKUUN JA HÄN JAKELI MARKETEISSA BANAANEJA JA KULKI POLKUPYÖRÄLLÄ KAUPUNGILLA. KOVIN MONI EI KUITENKAAN ROHJENNUT MENNÄ BANAANEJA OTTAMAAN.

– KEIJO & SAANA


Vähän tuntuu siltä että polttarit ovat aikansa eläneet ja moni ihan pelkää mihin älyttömään joutuu. Kiva idea on ihan vaikka saunailta tyttö- poikaporukassa ja siihen liittyen jotain pientä hauskaa, turvesauna yms.

– Saara


Tämä on mielestäni aika hauska polttari-idea, alkuillaksi ainakin.

Juhlakalu ei tiedä mitään asiasta. Joku hänelle tuntematon tulee tuomaan kotiin kirjeen jossa on ohjeet toimia, esim. klo 16 uimahallin parkkipaikalla uimapuku päällä ja tee uimaliikkeitä. Sieltä taas seuraava tuntematon henkilö tulee hakemaan tai antamaan uudet ohjeet. Pisteitä voi olla niin monta kuin haluaa ja missä päin kaupunkia vain. Matka voi sitten päättyä jonnekin missä kaikki ystävät ovat odottamassa! Takuuvarmaa jännitystä juhlakalulle ja hauskaa myös muille jotka näkevät hänen touhunsa! Ainahan voi seurata piilosta, mitä se touhuaa! Alussa kannattaa antaa rohkaisuryyppy…

Näin ainakin oman polttari-iltani alku oli hauska!

– Saikkuli


Moro ! Aikanaan omissa polttarissani ohjelma oli hyvin urheilupainotteinen, koska en käytä alkoholia. Minun polttaripäivään kuului seuraavaa:
– Kahdeksasosa triatloni (500m uintia, 20km pyöräilyä ja 5km juoksua)
– Kahdeksan ottelu (100m aidat, kuula, keihäs, korkeus, 800m, 400m, pituushyppy ja kolmiloikka)
– Purjelentoa (kaverini lentää purjekonetta)
– Nyrkkeilyä (kaverini on nyrkkeilyvalmentaja, joten jouduin ottamaan 3 x 1,30min matsin)
– Mikroautoilua

Voin kertoa, että seuraavana päivänä oli moni muukin paikka kipeä kuin ainoastaan pää 😉

Kaikki polttarikaverini osallistuivat kahdeksanotteluun ja mikroautoiluun.

Sami


Tämä kuuluu sarjaan, mitä ei missään nimessä pidä tehdä polttareissa, mutta joka säilyy kyllä muistoissa läpi elämän, ehkä nyt yli kymmenen vuoden jälkeen vähän hymyilyttääkin…

Tämä tapahtui mieheni polttareissa, kun hänen kaverinsa ryhtyivät leikkaamaan mieheni hiuksia hänen nukkuessaan. Häihin ei ollut aikaa kuin pari viikkoa ennen polttareita. Kaksi kertaa piti käydä oikeassa parturissa sen jälkeen, että niistä tuli edes jonkinnäköiset, mutta siili mikä siili. Hääkuviin mentiin sitten vasta parin kuukauden päästä häistä, kun hiukset olivat kasvaneet edes jonkin verran.

– Santtu


Itselläni on jo jonkin verran ikää, ja alkoholiin olen aina suhtautunut negatiivisesti. Jos olisin suunnittelemassa polttareita, niistä ei varmasti tulisi ainakaan mitään perinteistä kosteaa läträämistä. Morsiamen voisi laittaa vaikka leipomaan ilman reseptiä, ”omasta päästään”, ja sitten myymään leivonnaisiaan. Sulhaselle niistä pitää tietysti myös säästää. Vaellus luonnon keskellä nuotioineen ja laavuineen voisi olla vaihtoehtoinen polttarielämys.

– S. Anneli


Mies juoksemaan naisten kymppi naisen vaatteissa

– naisten vaatteissa


Tyttärelläni oli polttarit, vähän aikaa sitten ne menivät näin:

Kaverit olivat ilmoittaneet töihin polttariasian ja työnantaja oli laittanut juuri sopivan työvuoron, jotta tyttäreni oli aivan ihmeissään, vähän jopa enemmänkin kun aivan vieras mies (tyttäreni kaverin tuntematon poikaystävä) tuli hakemaan hänet ja antoi listan jossa oli tarvikkeet joita piti ottaa mukaan, mukana myös hämytarvikkeita.

Sitten mentiin, Tampereella kun oltiin, Hatanpäälle Arboretumiin kukkien keskelle, jossa morsian piirsi annetun aiheen mukaan ”taideteoksen” johon liittyi myös mukana olevat ystävät, tämän jälkeen kirkkovenesoutua jossa tahdinantajana oli morsian, tämän jälkeen ratsastettiin hepalla, tyttäreni kun on tähän asti pelännyt hevosia sitten käytiin uimassa kastamassa talviturkki, vesi oli noin 3-4asteista, jonka päälle ystävättären luokse saunaan koko konkk ronkka siellä tietysti nautittiin ruokaa ja juomaa…. ja illalla riennettiin kaupungille vaihtamaan onnenlantteja (karamellilantteja) arvokkaisiin aforismeihin tulevan avioliiton onnistumisen varalle.

Kaiken aikaa palkittiin morsian hyvästä suorituksesta, pienellä pullolla (jossa hyvänmakuisia sekotuksia)

Sivusta seurannut morsiamen äiti.

– Polttareille vihje


Paras polttaripäivä on sellainen, että tuleva morsian/sulhanen saa kokea ystävien kanssa asioita, joita ei muuten ikinä tulisi kokeiltua. Tärkeää on mukava yhdessäolo ja se, ettei juhlan keskipistettä nolata millään tapaa!

Oma polttaripäiväni on jäänyt ikuisesti mieleen. Pääsin paloauton kyytiin, asiaankuuluvassa varustuksessa. Sain venekyydin kauniina kesäpäivänä, kokeilin hiihtoa hiihtoputkessa, maisemia katseltiin maisemahississä ja kesäkelkkamäessä. Lopulta pääsin vielä hevosen selkään ja saunomaan järven rannalle. Ystäväni olivat järjestäneet todella ihanan toimintapäivän! Kiitos siitä heille 🙂

– Tanja


Ihanat polttarit!

Minulla itsellä oli ihanat polttarit, kiitos ystävien. Aamu alkoi herätyksellä, rosvojoukko tuli herättämään. Sain päälleni aamutakin ja huivin päähän. Sitten minut ”raahattiin” autoon ja vietiin järven rannalle kuohuviini- ja mansikka-aamiaiselle. (oli mukana toki tukevampaakin aamiaista) Tämän jälkeen pääsin hemmotteluun, kylpylään kylpyyn ja kasvohoitoon. Sitten alkoikin toimintapuoli. Sain asun päälle ja lähdin hauskuttamaan ihmisiä, lauloin ja vedin jumppaa -> kävin jopa jalkapallopelissä vetämässä alkulämmön joukkueelle. Seikkailuakin oli, suunnistin kylällä liikkeestä liikkeeseen keräämässä kysymyslappuja, joista myöhemmin koottiin ”sairaskertomus” kun niihin olin jotain aina rustannut (se oli kyllä hyvä idea, jäi muisto omasta ”mielentilasta”) Tulin myös pallon sisässä mäkeä alas muutaman kerran (ei sovi heikkohermoisille) Karaokeakin pääsin paikalliseen laulamaan, tietysti kera ystävien. Syötiin ja saunottiin. Minulle tehtiin morsiussauna loitsuineen ja vihtoineen.

Päivässä oli paljon toimintaa, mutta ihaninta oli että niin iso joukko ystäviäni pääsi paikalle ja meillä oli hauskaa yhdessä. Uskoisinkin että hyvä pohja polttareille on sekoitus vähän kaikkea hemmottelua, esiintymistä (jos tykkää), seikkailua/toimintaa ja rentoa yhdessä oloa ystävien kanssa.

Netistä löytyy kyllä tosi paljon kaikkea ohjetta joista saa mukavia vinkkejä ja ideoita, ei muuta kuin surffaamaan ja iloisia hetkiä ystävien kanssa kaikille.

– Pirtis


Järjestimme Turussa asuvalle ystävällemme polttarit Helsingissä etukäteen sopimalla, että hän tulee yhden meistä vieraaksi. Polttaripäivänä sitten yksi toisensa jälkeen ”peruimme” tulomme, kertoen hyvin erilaisia syitä sille, miksemme sittenkään päässeet paikalle. Hän oli hyvin pettynyt ja apeana, mutta piristyi illemmalla, kun kuitenkin ilmestyimme yllättäen paikalle. Itse asiassa kidnappasimme hänet kadulta, ja hän luuli meitä ensin käsilaukkuvarkaiksi ja löi yhtä meistä käsilaukullaan päähän. Se on jäänyt hyvin mieleen, enkä usko että hänkään sitä on unohtanut!

– Tiina


Polttaripäiväni alkoi kuuden aikoihin aamulla, kun polttariporukka rynni makuuhuoneeseeni. Ensimmäinen tehtävä oli keittää puuroa trangialla muiden nauttiessa herkullista aamiaista oluen kera. Päivän aikana olimme splätter-sotaa, laskeuduimme kalliolta ja kävimme ajamassa mikroautoilla. Päivän ateriat valmistin itselleni trangialla, tietenkin, kun muut taas nauttivat hampurilaisista yms. herkuista. Päivän päätteeksi oli 24h risteily, jossa tehtävänäni oli ihastuttaa ja samalla rahastaa naisia Tommy Tabermanin runoilla.

– runonlausuja


Tulevan morsian oli nuoruudessaan ollut varsin aktiivinen jalkapalloilija, joten idea illan teeman tuli siitä. Asianmukainen asustus eli pelipaita, jossa tuleva sukunimi painettuna (äidiltä tarkistettiin silloinen pelinumero), shortsit (oli vilpoista, joten tummat pitkikset alle), nappulat (tilattiin taas äidiltä) ja pelikassi. Jalkapallo olisi ollut ehkä turhan vaarallinen sisätiloissa käsiteltäväksi, joten rekvisiittaan mukaan puhallettava rantapallo, johon illan sankaritar myi mainostilaa. Kaikille jututetuille kävi selväksi kenen ”tiimiin” hän oli lähiaikoina liittymässä ja sponsoreita löytyi tutuista tuntemattomiin.

Teema otettiin käyttöön vasta illalla saunomisen jälkeen. Päivällä keräsimme yhdessä juhlakoristeisiin toivottuja luonnonmateriaaleja ja kävimme siivoamassa tulevan avioparin kodin.(häihin oli aikaa viikko ja kotiinkin oli tulossa majoittujia)

Tärkeintä päivän onnistumisessa oli pitää ehdottomasti salassa päivän ohjelma (sillä niin liikuttava yllätys sitten illalla oli, kun pelipaidasta löytyi oma numero). Päivän tallentaminen kuviksi, nimmareiksi, tyhjentyneeksi rantapalloksi, omaksi pelipaidaksi jne. on vähintäänkin yhtä tärkeää. Nyt hauskaan iltaan voi palata myöhemminkin, polttarikansion kanssa.

– hyödyllistäkin, mutta hulvatonta hupia 🙂