Hyviä ja hulluja elämänohjeita

Näin kysyimme: ”Millaisia vinkkejä tai neuvoja sinä huomaat noudattavasi tai kertovasi edelleen? Mikä on ollut hulluin saamasi neuvo? Kerro ohjeesi ja neuvosi miltä tahansa osa-alueelta; järkeviä, käyttökelpoisia, hauskoja, pähkähulluja, saarnaavia, yllyttäviä, muistuttavia…”.

Vastauksia saapui 82kpl joiden joukosta arvottiin 3kpl 30€ lahjakortin voittajia. Voittajiin ollaan yhteydessä sähköpostitse.


Äitini neuvo / viisaus sopii useisiin tilanteisiin, kun mietitään uskalletaanko edetä jossain asiassa: ”Ei siinä tipahda kuin maton päältä lattialle, jos epäonnistuu”

-Sari Korpela


Äitini on kova neuvomaan ja valitettavasti se on tarttunut minuunkin. Kun lapsena huusin äitiäni apuun johonkin, kuului vastaus: Tule sinä tänne! Sieltä on lyhempi matka tänne kuin täältä sinne.

Yhtä huonon neuvon sain äidiltäni, kun halusin oppia tekemään ruisleipää. Sain seurata oppia sivusta: Suolaa laitetaan niin paljon kuin sulaa – sano joko riittää? Äiti katsoi minua ja samalla ripotteli kilon paketista suolaa taikinaan. Jauhoja laitetaan niin paljon kuin kastuu ja vissi summa lisää, kun alustetaan. Ensimmäistäkään leipätaikinaa en ole tehnyt.

-Kaisuliisa


Pitää kasvaa yli orkesterin!

Isäni antama neuvo, jonka syvällisen merkityksen olen tajunnut vasta aikuisena: kuuntele sydämesi ääntä ja kulje rohkeasti omaa polkuasi äläkä anna pahansuopien ihmisten varjostaa elämääsi juoruillaan ja tietämättömyydellään. Tee vapaasti omat valintasi niin pääset sinne minne haluat.

-Maku


Kannattaa tehdä heti kunnolla, niin ei tarvitse toista kertaa tehdä.

-Onerva


Vinkit vanhalta, viisaalta, kouluja käymättömältä isoäidiltäni Lapista:

– Ei se tulojen suuruus, vaan se menojen pienuus!.

– Älä tuhlaa energiaasi valittamalla asioista, joita et voi muuttaa, esim. sää tai pomo. Tee jotakin asioille, joita voit muuttaa

-Sirpa


Hyvä ohje monenlaisiin tilanteisiin esim. jännittämiseen on: Muista hengittää! Siitä on hyvä lähteä. Se rauhoittaa ja sitten voi keskittyä toimintaan tms.

-Jännittäjän äiti


Koulukaverini sanoi minulle (tuskailtuani saadessamme paljon tehtäviä opettajalta) : ”Jos sinulla on koppa täynnä perunoita, et voi kuoria niitä kuin yhden kerrallaan.”

Tästä on aikaa kahdeksan vuotta ja käytän sitä edelleen mielikuvissani kun töitä on paljon. Toimistossani on tulostettuna perunan kuva, jonka alla teksti: ”peruna kerrallaan”

-Perunankuorintaa


Minulla oli koiranpentu. Olin myöhässä töistä. Työtoverit neuvoivat laittamaan puhdistettavan maton likoomaan. Minulla ei ole matonpesuallasta ja matto oli iso keskilattiamatto. Siis muoviämpäriin vai?

Kun et pääse alkuun niin tee edes jotain!

-Saamaton


Mitään ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.

-Hanna


Entinen esimieheni ohjeisti minua nykyistä työtä aloittaessani, että ”Pidä pää kylmänä”. Ohje on ollut ihmeen rauhoittava, jos stressi tai paniikki on meinannut ottaa vallan haastavissa tilanteissa.

-Saara


Asioilla on tapana järjestyä …

-Tuula Ruotsalainen


Kun valitset itsellesi kumppania: Älä ota sitä jonka saisit, ota se, jonka itse haluat.

-Aittu


Elämänohje:

Pidä hyvät suhteet kaikkien ihmisten kanssa, sillä koskaan et tiedä, milloin päiväsi on viimeinen! Hulluin neuvo: Voita lotossa!

-Risto Reipas


Saimme yrityksen ostettuamme monet kerrat työntekijöiltä kuulla, että ette te voi. Kysyimme neuvoa viisaammiltamme ja voimme ihan kaiken, mitä ajattelimmekin, että täytyy tehdä, jotta yritys voi jatkaa.

-Auli


Noudatan mieluusti ohjetta: Tyhmä paljon työtä tekee; viisas pääsee vähemmällä. Kyse on myös luonnonsuojelusta ja taloudellisuudesta. Esimerkki: Ammattirakentaja teki hirsitalon yhden pienen ikkunan pielilaudat ja kokeili ja kysyi, tuliko hyvä. Minä piirsin ja näin siten, mikä malli on oikeasti sopusuhtainen. Sitten puolison kanssa tarkistimme ikkunoiden mitat ja teimme laudat kaikkiin ikkunoihin samoin tein, pisimmistä aloittaen. Vahauskin sujui urakalla ennen kiinnitystä. Tuli hyvä.

-Auli


Koskaan ei saa olla viimeinen euro menossa, aina pitää jäädä jotain pahan päivän varalle.

-Leko


Yhdestä saksalaisesta kirjasta saatu neuvo on tullut elämäni ihanin ”motto”, ja sen kerron myös usein eteenpäin, koska se tekee niin hyvää. Se menee näin : ole siunaus jokaiselle, joka on niin onnekas tavatakseen sinut (saksaksi : Seien Sie ein Segen für jeden, der das Glück hat Ihnen zu begegnen.

Ja jos en voi kerran olla siunaus, koska oma ego tuli väliin, haluan ainakin elää niin tietoisesti että huomaan sen, ja haluan sitten oppia jotain siitä.

Sen neuvon kautta elämäni usein hymyilee, muille ja itsellenikin. Koska siunauksia jotka annan, tulevat tavalla tai toisella takaisin.

-Dagmar Siivonen


Vie menneissä, tuo tulleissas.

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Myöhäistä katua maahan kaatunutta maitoa.

Hiljaa hyvä tulee.

Älä tee tänään mitään, minkä voit jättää huomiseen.

-Tarja


Kun olin vielä lapsi, ja sain esim. jonkin uuden vaatteen, alkoi äitini saarnaamaan minulle käsi nyrkissä, että pidä nyt se hyvin ja puhtaana eläkä likaa sitä!

Kun sain vuosikymmeniä sitten exmieheltäni turkin lahjaksi ja menimme sitä näyttämään kotiini äidilleni ja isälleni, alkoi äitini heiluttamaan kättään nyrkissä, että ’me ollaan vain työläisihmisiä, eikä meidän tytölle mitään turkkia tarvii ostaa’. Keppiä kuulema vaan persuksille ja sillä siisti! Oli todellakin surkuhupaisa esitys, sillä voisi nyt kuvitella, että omalle lapselleen soisi parempaa kuin vaan keppiä persuksille. On vähän ilkeä muisto.

’Riemun Ritva’


Kotitalousopettajan sanontaa ”mies tulee räkänenästäkin muttei tollasesta tyhjän puhujasta” kun pojat eivät tunnilla olleet hiljaa. Matematiikan opettajan sanontaa aina kokeiden jälkeen ”Hyvä näinkin mutta paremminkin voisi olla”. Ja erityisesti joskus luettua sanontaa yritän noudattaa ”Kun väittelet idiootin kanssa, pidä huoli että hän ei tee samoin”.

-Kikka


Ei se tapa, jos se ei ole kuolemaksi (jostan jutusta, joka on pakko tehdä, mutta ei oikein uskalla).

-Tlkkumummi


Ajatuksia, mietteitä ja runoja Esko Junnon pöytälaatikosta:

Työn orja

Olin aina niin kumartuneena työni ääreen ja hankkimaan toimeentuloa perheelle,

etten huomannut kuinka elämä kulki sillä välin selkäni takaa.

Kun työni lopulta tylysti päättyi, nousin ja katselin ympärilleni.

Ei siellä enää ketään ollut.


Aina väärässä

On jonkin verran lohdullista tietää

että me kaikki olemme väärässä

enemmän tai vähemmän ja asiassa kuin asiassa

riippuen katsantokannasta.


Epätoivosta

Älä menetä epätoivoasi.

Sinun on hyvä muistaa se silloin kun sinulla menee hyvin.

Aivan kuten ei kannatta menettää toiveikkuutta, jota tarvitset kun kaikki ei mene hyvin.


Yhteistyöstä

Yhteistyötä syntyy ja sitä voidaan mitata sillä määrällä minkä osapuolet ovat tulleet yli puolivälin tosiaan vastaan. Yhteistyön tekemiseen tarvitaan vähintään kaksi mutta sen rikkomiseen riittää yksi.


Historian oppi

Ainoa mitä historiasta saisi tuoda tähän elämään, on sen opetukset meille. Ei sen toistaminen. Siksi pitäisi elää tätä hetkeä, eteenpäin suunnitellen ja vain oppi menneestä siihen tuoden. Ei jatkuvasti taustapeiliin katsoen, koska silloin kaikkia asiat tulevat elämän tuulilasiin 60 minuutin tuntivauhdilla yllätyksenä, eikä niihin ehdi reagoimaan.

Mitä se tarkoittaa:

Älä provosoi vanhoilla asioilla ja loukkauksilla, äläkä provosoidu niistä. Elä tätä hetkeä viisastuneena kaikesta aiemmin kokemastasi. Koeta ymmärtää etteivät menneet tapahtumat, sanat tai teot ole enää olemassa. On vain tämä hetki, joka määrää koko tulevaisuutesi. Jos jatkuvasti katsot vain menneeseen ja vetoat siihen, et voi nähdä tätä hetkeä jota elämme, etkä myöskään tulevaisuutta. Tilanteet ja asiat tulevat vastaasi jatkuvasti hallitsemattomina uusina asioina, joita vertaat vanhoihin asenteisiisi ja historiaasi. Et opi uutta ja käytöksesi on reaktiivista – ei ennakoivaa ”proaktiivista” jota sen pitäisi olla.


Synttäripäivän miete 2014

Mitä pahempi on pelon määrä

sitä korkeampi on puolustuksen muuri.

Mitä isompi on ilon määrä

sitä matalampi on vallihauta.


Ajan ja rahan tuhlausta

Olen havainnut ihmisillä tavan sanoa jotakin vastustamaansa asiaa kyynisesti ajan tai rahan tuhlaukseksi ja painottavan kuinka paljon jokin maksaa. Erityisen paljon julkisessa sanassa käytetään tuollaisia kyynisiä ilmauksia. Ilmeisesti koska juuri sen kautta pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin, eikä tiedottamaan asioista objektiivisesti siten että jokainen voisi itse muodostaa käsityksensä asiasta.

Minusta kyse on kuitenkin aina valinnasta ja sijoituksesta tulevaisuuteen, toisiin tai itseensä. Sillä eihän johonkin käytetty aika tai raha mihinkään katoa. Johonkin käytetty aika voi saada kohteessaan muutosta aikaan. Johonkin sijoitettu raha vain lähtee kiertämään valitun kanavan kautta eteenpäin ja työllistää sen kohteen tuottamiseen aikaansa käyttäneitä. On vain huolehdittava että raha jää kiertämään omassa valtiotason taloudessa.

Vertaus: Kanisterissa oleva öljy ei voitele moottoriasi, kuten ei myöskään naapurin moottoriin kaadettu öljy.

Esimerkki:

Tiehankkeen kustannusarvio jollekin välille on 300 miljoonaa euroa ja se pitäisi rahoittaa yhteiskunnan keräämin verovaroin. Onpa kallis, tuolla rahallahan saisi lasten sairaalan, vanhuksille hoitopalveluja ja vaikka mitä!

Esimerkissä tiehanke on yhteiskunnan infrastruktuurin-, yhteyksien- ja tulevaisuuden rakentamista ja asioiden mahdollistamista, joka työllistää välittömästi satoja eri ammattien työntekijöitä ja mahdollistaa paljon pysyviä uusia työpaikkoja, mahdollisesti sen lasten sairaalankin rakentamisen ja hoitopalveluja vanhuksille. 300 miljoonaa ei katoa minnekään, vaan kiertää yhteiskunnassa tiehankkeeseen liittyvien toimien kautta.

Lasten sairaalan rakentaminen ja vanhusten hoitopalvelujen järjestäminen ovat valinta, jossa rahasumma kiertäisi niiden toimien kautta. Ei se raha niissäkään mihinkään katoa, eikä ole pois yhteiskunnalta. Tietysti jos rahaa olisi yhteensä vain se 300 miljoonaa, jäisi em. valinnassa tie syntymättä, infrastruktuuri siltä osin rakentumatta ja tulevaisuuden mahdollisuudet luomatta.

Kyseessä on valinta ja priorisointi, ei tuhlaus tai rahan antaminen pois. Meillä on oltava kaikki se tarpeellinen rahamäärä kierrätettäväksi mitä välttämättömät asiat vaativat. Ne eivät saa olla toisensa kumoavia vaihtoehtoja. Kun varmistetaan ettei sijoitettu rahamäärä valu pois kiertämästä omassa taloudessamme, ei ole paljoakaan väliä minkälainen hintalappu milläkin hankkeella on. Itseasiassa siis jokaisen hankkeen kustannusarvio osoittaa vain paljonko sen asian kautta on ajateltu kanavoida rahaa kiertämään. Kuta enemmän raha kiertää, sitä enemmän talous piristyy, työllisyys kohenee ja infrastruktuurikin kehittyy.

Kaikki hankkeet joissa raha saadaan kiertämään, olkoon vaikka demokratian edistämisen nimissä päätetty puoluetuen lisäys, pitäisi olla palkitsevaa ja tavoiteltavaa yhteiskunnan sisällä. Kaikenlainen rahan panttaaminen ja makuuttaminen, vaikka korkotuottojen toivossa, olisi oltava kannattamatonta ja rahan sijoittaminen tai siirtäminen millä syyllä tahansa pois omasta taloudesta (valtiotasolla) olisi oltava jopa rangaistavaa.

Todistettu on jo usein, että esim. autoverokannan laskeminen lisää uusien autojen kauppaa, lisää kokonaisverotuloa huomattavasti, parantaa liikenneturvallisuutta autokannan uudistuessa ja aiheuttaa vähemmän yhteiskunnallisia kuluja, sairauspoissaoloja yms. Siis kun halutaan satsata em. asioihin, olisi toimivin ja nopein keino uusien autojen autoveron tuntuvampi alentaminen.


Miete elämän tuulista

Sinulla on aina myötätuuli elämässäsi kunhan kuljet samaan suuntaan mihin elämäsi tuulet puhaltavat ja hyväksyt siis elämän muutokset tervetulleina tuulen suunnan vaihteluina.

Esko Junno

-EVH


Joskus oli joku sienikampanja tms. iskulauseella: ”Tunne kaikki myrkkysienet. Poimi vain tuntemiasi sieniä.” Mielestäni kertakaikkisen harhaanjohtava ajatusmalli! Vuosien jälkeen vieläkin syksyisin metsässä hauskuutan itseäni ja muita moisella lausahduksella 🙂

-Saara N.


Äitini neuvoi ettei kannata murehtia sillä asiat eivät murehtimalla muuksi muutu sillä elämässä kaikki menee niin kuin on mennäkseen.

-Milja


Joka toista haukkuu, se itse on.

-Marja-Liisa Korhonen


Ystäväni neuvoi luopumaan hätäilemisestä sanomalla, että jos joku ei kuole, niin ei ole mitään kiirettä.

-Milja


Äitini sanoi vastoinkäymisten ilmaantuessa, että Mikä ei tapa se vahvistaa. Näin oli helpompi käsitellä vastoinkäymiset.

-Milja


Sain ystävältäni seuraavan neuvon. Jos joku haukkuu tai arvostelee sinua aiheettomasti, niin laske se läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että lasket kuulemasi heti toisesta korvasta ulos.

-Milja


Kaikesta löytyy jotain hyvää. En halua ajatella asioita negatiivisesti ja myllyttää ilmiselviä ikäviä puolia työyhteisössä tai ystäväpiirissä. Yleensä jokaisesta asiasta löytyy hyvä puoli, mutta olen huomannut että sitä on monen vaikea myöntää tai hyväksyä. Monasti tuntuu olevan myös epäkorrektia tuoda uusi myönteisempi näkökulma esille, siitä huolimatta jatkan sinnikkäästi mutten tyrkyttäen.

Kaikille mielipiteille on tilaa, mutta niistä pitää voida myös keskustella.

-Ei niin huonoa jottei jotain hyvääkin


Päivä vain ja hetki kerrallansa.

-Leena 65


Minulla oli kova yskä ja työkaveri oli kuullut joltain että yskä paranee, kun syö näkkileipää! En kyllä halunnut koettaa hänen neuvvoaan.

-Pelletär


Aamulla tavataan meillä joskus sanoa (varsinkin lapsille) että ”se pää ylös missä on hampaat”

-Johtikka


Hyvin menee, kun ei vertaile.

-lehdestä luettu


Homma on hoidettu vasta kun vehkeet on siivottu! Pätee aina ja kaikkeen 🙂

-Sari


”Kolmen sekunnin sääntö”, eli kun ruoka tippuu lattialle, niin sen voi hyvillä mielin poimia ylös syötäväksi. Koskee tosin vain kotiolosuhteita :).

-Sanna


Hei ,

Tässä käytännön vinkki pitkätukkaisten pienten lasten vanhemmille. Jos pitää kuivata lasten hiukset, niin aseta lapset selät vastakkain ja saat kuivattua molempien hiukset samaan aikaan. Voitte vaihtaa samalla päivän koulukuulumiset. …Sitten vaan kuivan tuuleemaan…..

-Riitta


Et voi estää surunlintuja lentämästä pääsi päällä, mutta voit estää niitä tekemästä pesäänsä hiuksiisi.

-Gitta


”Kun kaadat keitinvettä esim perunakattilasta kannen reunan alta, kaada aina itseesi päin, jotta ei kuuma höyry polta sinua.” En muista, kuka on antanut e.m. oivan ohjeen, mutta sitä olen eteenpäin vienyt.

-Pirjo


Olin eläkeläisten kanssa seurantalon keittiössä laittamassa tarjottavia paikoilleen, kun kuulin takaani hyvin tiukkasävysen ohjeen: ”Älä pyörähtele niin joutuisasti, minulta menee ihan pää sekaisin”. Ohjeen antaja oli tilaisuuden emäntä.

-Ohjeistettu


Joskus -50 luvun alussa olin vihainen veljilleni, äitini sanoi: ”Niin, kaikista muistahan sinä aina pääset eroon, omasta itsestäsi et koskaan. Opettele tuntemaan itsesi ja tulemaan itsesi kanssa toimeen, se riittää.” Ja se on riittänyt, en ole hukannut energiaani vihoitteluun tai kiukutteluun.

Oma ohjeeni: Lapsi ei tarvitse kasvatusta, riittää kun kasvattaa itseään, lapsi kasvaa kyllä mukana.

-Mummi


Kun lähdet marja- tai sienimetsään, niin ota mukaasi pitkä nuolipäinen terästanko, jossa on kahvat poikittain molemmin puolin tankoa itsesi päässä, jos karhu tulee vastaan, niin tarjoa hänelle teräskeppiä kahvoista nuolipää karhun vatsaa kohden, kunhän vetäisee kahvoista niin…

Piirros olisi ollut helpompi havainnollistaa.

-Milla


Parempi paskaa nurkissa, kuin puhdas helvetti

-pia


Vie mennessäs, tuo tullessas ja tee siellä ollessas😊

-Varpu Baarman


Ole ystävällinen, ymmärtäväinen ja pitkämielinen – näin sanoi isäni aina ja samaa toistelen minäkin. Pienenä tosin kuulin pitkämielisen pitkäpiimäisenä.

-Johanna


”Tuo tullessas, vie mennessäs” opetti mummoni aikoinaan. Niinpä suunnittelen aina reitin, kun lähden asioille liikun sitten kotipiirin ulkopuolella tai kotinurkilla. Se on säästänyt monen monta tuntia elämäni aikana ja autolla liikkuessa polttoainetta.

-Nitta


Tunne oma arvosi. Anna arvo toisellekin.

-Inkkuliini


Kukaan ei kysy kuinka kauan siihen meni, vaan kuka sen teki.

-Jarkko Nyman


Hyvät tevot tehää aena huopikkaat jalassa neuvoi Olga-mummoni . (Toisin sanoen: lähimmäistä autetaan, eikä siitä numeroa tehdä)

-Marju-Riitta


mitäpä se hyväjää

aina voi yrittää uudestaan

ole armollinen itsellesi

vesilasiin ei jää kuoppaa (työelämässä et ole korvaamaton eli pitää muistaa, että on muutakin elämää)

vierivä kivi ei sammaloidu

ota oppia kissanpennusta ja muista venytellä

-Erja


”Olen aina siellä

Missä minun kuuluukin olla,

saamassa juuri niitä

kokemuksia, mitä

minun kuuluukin saada

oppiakseni niitä asioita,

joita minun kuuluukin oppia.

(-Katie Byron)

” Jokaisella meistä on puuttuva palamme

siihen keskittyminen vie vain voimiamme,

keskity siihen hyvään

mitä on

sinussa

elämässä.”

(oma teksti)

-Kevään valo


Neuvo äidiltä:

Kun levittää pyykit ulos kuivumaan, pitää ensimmäisenä laittaa narulle joku MIESTEN vaate. Se takaa pyykille kuivumisen, koska säidenhaltija ei koskaan kastele miesten vaatteita! Tuota neuvoa olen noudattanut yli 40 vuotta. Se tulee aina mieleen, kun olen aikeissa ryhtyä pyykin levittämiseen. Hulluinta on, että välillä synkätkin pilvet kaikkoaa, kun miehen paita tai kalsarit liehuu narulla😁😃

-Äitiään uskonut


Hulluimmista on ehkä se että jos nainen tiskaa ja toistuvasti kastelee paitansa, saa juopon miehen. Olen huomannnut, että vanhan kansan sanonnat ovat ihan outoja, mutta perusidea kaikissa, saada ihmiset käyttäytymään siivosti ja siististi.

-Tuula Lahtinen


Kiireen keskellä asioiden jäsentäminen paperille esim. jakamalla tehtävät eri päiville, lisää levollisuutta.

-Elämän uudelleen opetellut


Kun on jokin ongelma, tee jotain vaikka ihan pientä asian eteen. Siitä se sitten lähtee ongelma purkautumaan. Tai jos ei lähde niin on ainakin sellainen tunne että saattaa lähteä. Siis parempi mieli. Murehtimista kannattaa välttää, kun ei se asiaa auta.

(tosin aina en kyllä onnistu olemaan murehtimatta, mutta silloin yritän TEHDÄ jotain asian eteen. Mutta aina ei sekään onnistu, kun murhe painaa päälle. Silloin ystävä auttaa, hakeudu ystävän seuraan.)

-Iloa elämään


Jos pikkulapsesi voi huonosti autossa ja oksennusta riittää, niin apu löytyy laastarista. Ennen matkaa peitä lapsen napa laastarilla, niin oksentelu loppuu. Täysin hullu idea, mutta meillä se toimi. Kannattaa kokeilla.

-Hunaja


Elä joka päivä täysillä!

Jos teet jotakin, niin tee se kunnolla!

Hulluin: Elä syö enemmän ku tienaat!

-Helena65


Juttelin isäni kanssa puhelimessa, kun supistukseni olivat alkaneet. Isän rohkaisusanat olivat: ”Häntä pystyyn!”

-Anja


Asiat tuppaavat järjestymään. Kaikella on tarkoituksensa. Näillä ajatuksilla etenen ja näitä viljelen 🙂

-Sonja 38


Hakematta tuli mieleeni Martta-mummon ohje:

”Kun vikapaekan näet, niin korjoo.”

-Poejantytär


Äitini ohje: Vetolaastari

Kun saat tikun sormeesi, etkä saa sitä kaivettua pois, niin tässäpä oiva ja kokeiltu ohje:

Ota palasaippuaa ja raasta siitä lastuja. Lisää lastujen päälle hienoa sokeria ja tee lastuista ja sokerista tahna sekoittamalla. Laita tahna sideharson päälle. Aseta tahnakohta tikun päälle ja sido tiukasti kiinni sormeesi.

Jonkin ajan kuluttua alkaa tuntua vetoa, kun saippua/sokeriseos alkaa vetämään tikkua pois.

Anna olla vähintään yön yli. Tällaisella vetolaastarilla saa tosiaan tikun pois kaivelematta, eikä haava tulehdu. Testattu on ja toimii varmasti!

-Annijok


41 vuotta sitten olin ekaluokkalainen. Opettaja kehotti juomaan aamulla lasillisen vettä mikä on ollut lasissa yön yli. Vesi on hapettunutta, muita perusteluita en enää muista. Ihan 41 vuotta näin en ole tehnyt, mutta vuosikymmeniä kuitenkin. Jotenkin se vesi on pehmeää ja hyvänmakuista ja se on hyvä tapa aloittaa päivä.

-Siiri-opelle terkkuja


Minun piti jatkuvasti tarkistaa muistinko tehdä jonkin asian: poistaa silitysraudan pistokkeesta, lukita oven tms. Olen alkanut sanoa ääneen kun teen tällaisen huolettavan asian esim. ”poistin silitysraudan pistokkeesta” Enää minun ei tarvitse huolehtia, koska muistan, että olen asian hoitanut..

-stressittömämpi elämä


Minulla on ollut aina vaikeuksia erottaa harakka ja varis, eli kumpi on kumpi. Nyt 61-vuotiaana osaan tunnistaa ne mieheni neuvon perusteella. Harakka on se nätimpi väriltään ja alkaa H-kirjaimella ja varis on rumempi väriltään ja alkaa V-kirjaimella.

Eli nätimpi alkaa aakkosissa aikaisemmalla kirjaimella (H) ja rumempi alkaa aakkosissa myöhemmällä kirjaimella (V).

-Riitta Mononen / Ritu


Parempi pyy pidossa kun 10 oksalla.

Niin makaa, kun petaa.

Joka ottaa ja antaa, se katinpaskan kantaa. Siinähän niitä 😊

-Inkkuliini


Pieni teko on parempi kun ei mitään ja monesti huomaa, että kun aloittaa minkä tahansa työn, sen saa valmiiksi nopeammin kun osasi kuvitella. Eli ei kannata vitkutella aloituksen kanssa.

-Leena


Kun joku kehuu päälläsi olevaa vaatetta, älä vastaa että ’tämä nyt on tämmöinen vanha vaan’..sen sijaan sano iloisesti ’kiitos’!

-Mikki


Positiiviseen ajatteluun käänteinen ajatustapa sopii suomalaisille. Huomaan työssäni toistavani elämänohjeita ajattelun kääntöön tällä.

Pallopelissä pelkäät saavasi pallon päähän. Sehän tulee silloin juuri sinun päähäsi. Jos huono toimii näin niin hyväkin. Pitää vain uskoa että se hyvä on jo sinulla.

Hulluin saamani vinkki. Koska en minäkään, niin et sinäkään.

-Maiju


Kun lähdin itse opiskelemaan 90-luvun alussa, 30-luvulla Helsingin yliopistossa opiskellut vaarini muistutti, että opiskelu on 10 % tutkintoa varten ja 90 % elämää varten – pitää tehdä muutakin kuin opiskella, pitää luoda verkostoja ja opetella miten toisten kanssa toimitaan yhteistyössä. Samaa muistutan uusille ylioppilaille aina onnittelupuheessa. Se sääntö pätee edelleen, vaikka nykyopiskelijoita kovasti patistellaankin nopeaan valmistumiseen..

-Teija


Jos haluaa, keksii keinot. Jos ei halua, keksii selitykset.

-Minna


Lempifilosofiani Kattokassista lainaten:

”Älähän hättäile!”

”Se on vain maallista!”

Ja äidiltä opitut lauseet:

”Asioilla on taipumus järjestyä!”

Ja elämän onnen pikkupupanoista ja varsinkin isoista asioista kiittäminen ja erityisesti niihin pieniin huomion kiinnittäminen

”Kiitos, kiitos, kiitos!”

-Jonna Ropponen


Jo rajan toiselle puolelle siirtynyt mummuni sanoi minulle jo pikkutyttönä, että ”älä ajattele liikaa, siitä tulee vain pää kipeäksi”. Tämän neuvon arvon olen ymmärtänyt vasta pari kymmentä vuotta myöhemmin aikuisiällä. Pätee edelleen ja harjoittelu asian tiimoilta jatkuu.

-Herkkä


Minulle on jäänyt mieleen, kun äiti aina sanoi: ”Kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.” Nuo sanat ovat auttaneet minua pysymään paikoillani vaikeina hetkinä. Työpaikkaakin olen vaihtanut silloin, kun siellä on kaikki hyvin. Koskaan ei tiedä, minkä oven joutuu avaamaan uudelleen. Olen pyrkinyt käsittelemään suden. Luullakseni se on paljon helpompaa kuin kohdata karhu.

-Leena


Tiukan paikan tullen (kun joku saa sinut ärsyyntymään) pysähdy, hengitä syvään niin monta kertaa, että rauhoitut. Sitten vasta reagoit.

Villasukat jalkaan, silkkihuivi kaulaan, runsaasti sekä juotavaa että lepoa. Näillä flunssan tapaiset taudit heikkenevät.

Kun et tiedä, mitä tekisit, älä tee mitään, kunnes tiedät, mitä tehdä.

-Pirkko Puonti


Liikunta on paras lääke kaikkeen. Kerron joka päivä tyttärelleni että Rakastan sinua.

-Äiti 49