Pikkujouluohjelmaa

Pikkujoulut toimistossa

Hyvin suunniteltu pikkujoulu on kaikille virkistävä ja iloinen tapahtuma. Hyvä ohjelma vapauttaa tunnelman ja luo yhteenkuuluvuutta.


Hyllyvä suo

henkilöt:
hyllyvä suo
korppi
sumu
kuivettunut varpu
hirvi
metsästäjä
mikroaaltouuni
synkkä metsä

Keskellä synkkää metsää on hyllyvä suo. Keskellä hyllyvää suota seisoo kuivettunut varpu. sumu leijailee suon yllä. On rikkumaton hiljaisuus. Rauhan rikkoo synkästä metsästä lentävä korppi, joka räpyttelee äänekkäästi raakkuen ympäri suota ja laskeutuu kuivettuneelle varvulle.

Yhtäkkiä korppi säikähtää metsästä kuuluvaa ryminää. Haavoittunut hirvi laukkaa kaameasti mylvien metsän läpi suolle. Perässä juoksee tuimailmeinen metsästäjä jolla on piipittävä mikroaaltouuni repussaan, jotta voisi hirven ammuttuaan paistaa sen päivällisekseen.

Hirvi pakenee metsästäjää, joka harmista kiljuen toteaa takaa-ajon olevan hänelle hyvin vaivalloista. Hirven voimat alkavat myös ehtyä. Metsästäjä on jo ampumisetäisyydellä. Hän kohottaa aseensa, tähtää ja laukaisee. Kun laukaus kajahtaa metsässä, hirvi ulvahtaa ja kaatuu maahan, mutta koska luoti on osunut vain sen oikeaan takajalkaan, se jatkaa vielä raahautuen pakoon. Hirvi huomaa metsästäjän saavuttavan sitä ja lataavan asettaan viimeiseen laukaukseen. Hirvi tekee elämänsä valinnan ja päättää raahautua keskelle hyllyvää suota. Metsästäjä seuraa hirveä kahlaten polviaan myöten etovassa suossa.

Uupunut metsästäjä piipittävä mikroaaltouuni selässään kohottaa aseensa uudelleen, tähtää, laukaisee, PAM. Tällä kertaa osuen maaliinsa. Hirvi päästää hillittömän kuolonkarjaisun ja nostaa kavionsa taivasta kohden, potkaisten samalla kuivettunutta varpua, joka räsähtää rusahtaen poikki. Korppi säikähtää ja lentää raakkuen synkkään metsään.

Metsästäjä rämpii kuolleen hirven luo, joka alkaa jo hiljalleen upota löyhkäävään suohon. Metsästäjä lysähtää uupuneena, mutta onnellisena hirven ruhon päälle istumaan. Yhtäkkiä metsästäjä huomaa sotkeutuneensa hirven jalkoihin. Hän yrittää kiskoa jalkansa karjuen punaisena, mutta ei onnistu. Vellova suo nielaisee hikeentyneen aneemisena kamppailevan metsästäjä sisuksiinsa.

Viimeisenä sihisevän suon pinnalle jää piipittävä digitaali-mikroaaltouuni, mutta lopulta senkin on annettava periksi haisevan suon mahdille ja vajoaa surkeasti piipittäen syvälle hyllyvään suohon.

Meteli alkaa vähitellen vaieta. Äkillistä hiljaisuutta ihmettelemään saapuu korppi, joka päättää istahtaa levähtämään kaatuneen varvun päälle.

Sumu laskeutuu suon ylle peittäen variksen ylleen.

Hyllyvä suo on jälleen rauhallinen.


Valitaan muutama mies ja yhtä monta naista. Miehet istumaan, naiset seisomaan tuolin taakse. Miehille annetaan sukkapuikot (2) ja lankaa, nainen miehen taakse neuvomaan kuinka kudotaan. Nainen ei saa koskea kutimeen. Hauskaa. Joskus löytyy joku joka osaa kutoa. Voittaja on tietysti pari joka saa eniten kudottua.

-Hannele


Järjestetään juhlaväki kahteen jonoon, mielellään vuorotellen mies-nainen-mies-nainen. Jonon ensimmäisille annetaan appelsiini leuan ja rintakehän väliin. Hedelmä tulee kuljettaa jonon viimeiselle käsiä käyttämättä. Leuka-rintakehä- ja polviotteet ovat suosittuja!

Valitaan kaksi miestä ja kaksi naista (huumorintajuisia) ja molemmille mies-nais-pareille annetaan pussilakanat. Parien tulee mennä pussilakanan sisään ja vaihtaa siellä vaatteet keskenään (sovitaan ennalta missä vaatekappaleessa kulkee raja…). Yleisöllä on hauskaa, sillä merkillisesti pussilakanan sisällä olevat ovat kuin vaatehuoneessa, eivätkä ajattele että joka kommentti kuuluu ulkopuolelle…

-Maarit


Pyykkipojat kadoksissa. Yleisöstä valitaan 2-4 miestä ja naista tai leikkiin voi tulla myös halukkaat. Tässä leikissä on monta tapaa ideoida, mutta periaate on tämä: Peitetään silmät vaikkapa ensin miehiltä ja laitetaan 10 pyykkipoikaa vastaparin, eli tässä tapauksessa naisen vaatteisiin ympäri kehoa ja kaikki aloittavat yhtä aikaa etsimään pyykkipoikia silmät sidottuina naisen vaatteista ja sama sitten toisin päin. Yleisöllä on taatusti hauskaa eikä siinä jää totiseksi kilpailijatkaan.

-LH


”Sylituolileikki”, jossa tuoleja on yksi vähemmän kun leikkijöitä. Mukava leikki, jos miehiä ja naisia on suunnilleen yhtä monta. Miehet istuvat tuoleissa ja naiset kiertää, joka jää ilman syliä putoaa pois… Yksi syli vähennetään ja leikki jatkuu. Kun onnellinen voittaja on löytynyt, vaihdetaan ja miehet kiertää…

”Mitä pussissa on leikki”: Leikkijät jaetaan ryhmiin. Firmalle tuttuja esineitä laitetaan pusseihin ja ryhmien tehtävä on tunnistaa pussissa olevat tavarat (kirjoitetaan lapulle).

”Sanomalehtimuotinäytös”. Leikkijät jaetaan ryhmiin ja heille jaetaan kasa sanomalehtiä. Ryhmien tehtävä on tehdä yhdelle ryhmän jäsenelle muotiasu ja yhden henkilön on esitettävä tämä muotiasu. Yleisö äänestää parhaimman asun (pistelapuilla).

Meidän firman leikeissä ovat muuten ”minipullot” olleet suosittuja palkintoja.

-Helene


”Mikä esine?” Sopiva joukko – esim. yksikön johtoryhmä – tai vastaava huumorintajuisista henkilöistä kerätty joukko viedään odottamaan ulkopuolelle huonetta. Tarvittavat materiaalit 4-5 pesuvatia, muutama pöytä, pöydille ehdottomasti maahan asti ulottuvia pöytäliinoja. Ajatus on, että ulkopuolelle viedyt henkilöt otetaan yksi kerrallaan huoneeseen, jossa heidän edessään näkyy pitkillä pöytäliinoilla peitetty pöytäryhmä, jossa on jonossa alaspäin käännettynä 5 pesuvatia. Heille kerrotaan, että kyseessä on nopeustesti. Ohjaajalla kannattaa olla vaikkapa sekuntikello kädessä… Heidän tulee itse nostaa pesuvatia yksi kerrallaan vuorotellen ja sanoa heti, mikä esine vadin alla on. Esineiksi sopii mikä tahansa esimerkiksi kännykkä, snapsilasi (jos sanoo lasi – voidaan kysyä mikä lasi), kynttilä, kuulakärkikynä – ja viimeisen vadin nostettuaan hän löytää alta työkaverinsa pään! Olen itse ollut ”päänä” ja voin taata, että yllätys on suuri, kun vadin alta kurkistaa irvistelevä työkaveri… Homma hoituu nimittäin siten, että viimeinen vati asetetaan kahden pöydän väliin. Pää mahtuu mainiosti tulemaan esiin vadin alle ja pöytäliinoilla (joiden reunat ulottuvat lattiaan asti) varmistetaan, ettei tätä viimeistä ylläriä näy pöydän alla. Myöskään tällöin ei näy, että viimeisten pöytien välissä on kaulan mentävä rako.. Meillä oli käytössä matalat sohvapöydät, jolloin makasin lattialla ja pidin päätä vadin alla, mutta varmasti toimii korkeampienkin pöytien kanssa… Kannattaa testata!

-Tiina


Henkilökunnan pikkujoulussa yhden osaston tytöt olivat pukeutuneet suuriksi diivoiksi ja lauloivat mm. mä oon mikä oon. Heillä oli oikein koreografia ja todella seksikkäät puvut. Toinen on se kun parit tanssivat appelsiinit välissään. Ihmeellisiä vääntöjä tulee nähdyksi. Illan vetonaula oli yhden osaston narun päässä vetämä iso naula.

-Maija


Pictionary –korteista näytellään (ei piirretä) arvattavaa asiaa. Joutuu laittaan itsensä peliin ja kaikilla on hauskaa. Oikein arvanneelle piste ja esitysvuoro seuraavana.

-Harri


Noin ainakin 20 henkilöä, silmät sidotaan huivilla ja annetaan pitkä köysi mihin ihmiset järjestellään pitämään kiinni köydestä. Sen jälkeen heidän olisi tehtävä köydestä neliö…. Kivaa seurattavaa ja etenkin kuunneltavaa!

-Anne


Tarzanin valinta. Leikkijöitä on noin 10. Välineet: patja tai tyynyjä krokotiiliksi, Sininen peitto vedeksi ja lattiatilaa Tarvittavat henkilöt valitaan yleisön joukosta. Naispuolinen Janeksi, kolme tai useampi miespuolista Tarzan-ehdokkaiksi, 3-5 hengen Hollywood-filmiraati, juontaja. ”Hollywood tekee uutta Tarzan-filmiversiota. Siihen etsitään pääosan esittäjää ja te Tarzan-kanditaatit olette pyrkimässä filmiin. Jane istuu onnettomana ja peloissaan ”saarella” ja huutaa apua. Joessa makaa iso ja nälkäinen krokotiili, joka uhkaa Janen henkeä. Tarzan-ehdokkaat, kukin vuorollaan, kuulevat avunhuudot, vastaavat siihen, uivat rohkeasti joen yli, taistelevat krokotiilin kanssa ja selviytyvät voittajina saarelle. Tarzan nostaa Janen syliin ja kantaa tämän turvaan joen yli rannalle. Raati valitsee filmiosaan ”parhaan” Tarzanin.” Yleensä yleisö ulvoo naurusta ja esittäjilläkin on hauskaa. Samassa joukossa tämä leikki onnistuu vain kerran. Vinkki: tästä voi tehdä pienellä mielikuvituksella Joulupukin valinta leikin, kun keksii vastaavasti hauskan juonen joulupukin seikkailuun. Joulupukeille voi pukea oikeat pukin kamppeet päälle ja muorille kans.

-Leena


Järjestimme muunnellut rusettitanssiaiset yhtiön pikkujouluissa. Mukana oli n. 50 – 60 työntekijää puolisoineen. Teimme parillisen määrän erilaisia mietelauselappusia, miehille ja naisille eriväriset. Jokainen kiinnitti sisään tullessaan rintaansa mietelapun, jonka oli ottanut arpomalla korista, miehet omastaan ja naiset omastaan. Tarkoituksena oli etsiä vastakkaista sukupuolta oleva henkilö, jolla oli sama mietelauseteksti rinnassaan.

Voi sitä säpinää, kun ihmiset alkoivat etsiä pariaan jo ennen tavanomaista ruokailua. Suomalainen juhlien alkukankeus oli tipotiessään. Ihmiset tutustuivat toisiinsa jo alkuillasta. -Mitä sinun lapussasi lukee?, oli varmaan illan kysytyin kysymys. Totesimme, että monelle mietelause oli osunut kohdalleen, kuten: ”Elämä kuljettaa halukasta, vastahakoista se raahaa perässä.” jne. Loppuillasta saman mietelauseen löytäneet parit palauttivat lappunsa arvontakulhoon. Voittona oli upea hedelmäkori. Useat halusivat mietelauseen arvonnan jälkeen muistoksi itselleen. Niin, ja taisipa moni tanssahtaa illan aikana uuden parinsa kanssa.

-Eija


ArvausleikkiYksi osallistuja on kirjoittanut suomalaisten (ulkolaisten) elokuvien nimiä lapuille. Tehdään kaksi joukkuetta; joukkueen jokainen jäsen saa yhden tai useamman lapun. Joukkueen jäsenet yrittävät vuoron perään ilmein ja elein saada vastapuolen joukkueen arvaamaan kyseisen elokuvan.

-Pirjo


Meillä ainakin pidettiin kovasti omaan työpaikkaan sidotusta, hieman modernisoidusta joulukuvaelmasta (Luukkaan mukaan). Hauskaa oli niin yleisöllä kuin esittäjilläkin. Jopa uusintaa toivottiin. Toteutus vaatii leikkimielisen porukan työyhteisöstä. Täytyy myös muistaa, että joukossa saattaa olla niitä, jotka eivät hyväksy raamatun sanoman käyttämistä ko. tarkoitukseen.

-Eira


Meillä oli ennen pikkujoulun perinneohjelmana joka vuosi ”Tontut ja keijut”, jossa tytöt olivat tonttuina ja pojat keijuina. Aina uudestaan jaksoimme nauraa kömpelöille keijuille ja ripsakoille tontuille – ja tanssille jossa roolien vaihtumisen myötä sattui monenmoista kommellusta.

Myös miesten missikisat oli todellinen menestys. Meikkaukseen, pukeutumiseen, koruihin ym. satsattiin niin, että kun missit tulivat numerolappuineen esittäytymään, emme kaikkia tunnistaneet. Niin olivat hyväsäärisiä ja kauniisti meikattuja. Hauskaa oli kaikilla – ei vähiten misseillä itsellään. Illan tansseissa hakivat poikia.

Kerran oli sellainen leikki, että isossa jätesäkissä oli erilaisia vaatekappaleita: hameita, housuja, sukkahousuja, kenkiä, hattuja jne. Leikkiin osallistuvat pukivat silmät sidottuina vaatteita ylleen – ja porukalla oli hauskaa!

-Kaarina


Kasvot tuhannessa kurtussa. Hanki suurehkoja kumilenkkejä 1/osallistuja (ne tavalliset punaiset ovat hyviä). Jokainen laittaa kumilenkin ”päähänsä” niin, että se kiertää nenän ja korvien alta niskaan. Seuraavaksi kaikilla on hauskaa, kun jokainen yrittää ilman käsiä pelkillä kasvolihaksilla (eli naamaa eri tavalla väännellen) saada kumilenkin kaulaansa. Takaan, että hauskaa on.

-Kaija


Pidimme ”muotinäytöksen” työpaikan aulassa, ei esiintyjillä glögilasi kädessä… vaatteet olivat esim.. t-paita, paita ja rinnuksissa nuppineuloilla teepusseja, pillerirasia… buranasta leikatut rasiat kiinnitetty laukkuun, kellohame, hame jossa roikkui kelloja, pussihousut… housuissa paljon paperi-, muovi- ym pusseja… pikkutakki… 4 numeroa liian pieni takki mannekiinin yllä ja jne. Oli tosi hauskaa ja meillä oli hyvä selostuskin.

-Aino


Hengästyttävä tarina. Pikkujoululeikkejä löytyy moniakin, mut yksi hauskimmista on varmaankin ollut kun tanssiporukastamme otettiin n. 10 henk. jotka jaettiin seuraavasti: joulupukki, joulumuori, 4 tonttua ja 4 poroa. Sitten meidät istutettiin tuoleihin niin, että pukki oli muorinsa kanssa edessä, perässä seurasivat ensin tontut ja sitten porot. Leikki alkoi tarinalla jossa kerrottiin joulupukista, hänen muoristaan sekä tontuista ja poroista. Aina kun oma hahmo mainittiin piti kiertää tuoli kerran ympäri ja istahtaa uudelleen. Lopuksi olimme vain läähättävä joukko joka palkittiin iloisilla tapatuksilla ja ”jouluglögillä”..

Hauskaa oli =)

-Henna


Free Style. Leikkiin tarvitaan kaksi frisbee- tai posliinilautasta. Toinen lautanen polvien väliin ja toinen pään päälle ja menoksi…. Käsittämättömän hauskoja tyylejä. Kokeile salaa ruokatunnilla ja ihastu!

-Tapani


Kierrätyslahjoja Jokainen osallistuja tuo mahdollisimman kauniissa kääreessä kotoaan jonkun sellaisen tavaran, josta hän haluaa päästä eroon, vaan ei kehtaa roskiinkaan heittää. Paketit asetellaan kuusen alle, tai johonkin vakkaan, ja sitten arvotaan lahjanvalitsemisjärjestys! Otetaan siis paketti omalla vuorollaan… mutta kukaan ei saa avata pakettiaan, ennen kuin kaikilla on paketti otettuna – vakka on tyhjä!

Leikkiin kuuluu, että jokaisella on mahdollisuus haluta jonkun toisen paketti, eli niitä voi vielä ennen avaamista vaihdella keskenään. Meidän työyhteisössämme on ollut tämmöinen juttu useampana vuonna, ja kaikki ovat saaneet itselleen mielenkiintoisia joululahjoja tästä ”turhien tavaroiden” vakasta!

-Raili


Pohjoisnavalle mukaan…. Yksi on kyselijänä, muuta vastaa. Kaikki voivat osallistua. Kyselijä kertoo, että rekikunta on lähdössä pohjoisnavalle ja nyt pitäisi yhdessä miettiä, että mitä sinne olisi hyvä ottaa mukaan. Itse hän ensimmäisenä kertoo, mikä hänen mielestään pitäisi ottaa mukaan. Nimeää yhden asian, joka alkaa hänen oman nimensä alkukirjaimella. Sitten alkaa kyselemään vuoron perään muilta. Tietenkään hän ei kerro, että leikin idea onkin siinä, että mukaan otettavat asiat tulevat kunkin nimen alkukirjaimen mukaan. Kun joku ehdottaa jotain muuta, kyselijä ilmoittaa, että sitä ei tarvita ja kun joku keksii idean tai muuten vain sattuu ehdottamaan oman alkukirjaimen mukaisen jutun, kyselijä sanoo, että se on hyvä ehdotus. Tämä tietenkin edellyttää, että kyselijä tietää kaikkien osallistujien nimet.

Toinen leikki ”Voi, voi, kun mieheni on niin sairas… Leikki alkaa siitä, että toinen kertoo toiselle, että ”Voi, voi kun mieheni on niin sairas? Toinen kysyy, että ” Mikä häntä vaivaa?” Edellinen vastaa ja kertoo mikä vaiva miehellä on. Näin vuoro lähtee pyörimään, mutta aina kun vastataan, mikä miehellä vaivana, oman vaivan lisäksi kerrotaan ne kaikki edellisetkin vaivat. Tässä tarvitaan hyvä muisti ja miehet tietenkin voivat kertoa vaimojensa vaivoista. Voittaja on se, joka muistaa eniten. Jotta leikki olisi viimeisen päälle hauskaa, jokaiselle on puoliksi katkaistu tulitikku hampaiden välissä! Tämä onkin se leikin olennainen hauskuus. Voin vakuuttaa, että yleisöllä on hauskaa.

-Arja


Kirjaimet järjestykseen. Sellainen leikki, jossa oli 3 viisihenkistä joukkuetta. Jokaiselle joukkueelle annettiin 5 pahvia, joissa yhdessä oli V-kirjain, toisessa A, 3. L, 4. I ja 5. O. Kullakin kilpailijalla oli yksi pahvilappu edessään yleisöön päin. Kun esitettiin kysymyksiä, joihin vastaukset olivat esim. VALIO, OVI ja VALO, kilpailijat järjestäytyivät oikein muodostaakseen sanan. Voittaja oli se, joka ensin ehti järjestäytyä oikein ja sai pisteen. Voittajajoukkue keräsi eniten pisteitä.

-M.A.


Joskus lapsena ollaan pikkujouluissa tehty ns. ”adjektiivijuttu”. Joku kirjoittaa etukäteen tarinan, jossa on adjektiivien paikalla viiva. Juhlijat sanovat sitten vuorotellen adjektiivin, jotka tarinan keksijä kirjoittaa tarinaan. Lopuksi juttu luetaan. Juttu on hauskempi, jos siinä esiintyy paikalla olevia ihmisiä.

-Hanna


1. KYYKKYKYNÄ: Muodostakaa kaksi joukkuetta. Lähtöluvan jälkeen ensimmäisenä vuorossa olevalle sidotaan vyötäisille naru, jonka toisessa päässä roikkuu kynä (sopiva korkeus on noin polvitaipeiden kohdalla). Kilpailija juoksee etäämmälle asetetun viini- tms. lasipullon luokse ja yrittää käsin koskematta pujottaa kynän pullonsuusta sisään. Suoritus on hyväksytty, kun kynän kärki kopsahtaa pullon pohjaan. Sitten nopeasti takaisin ja naru seuraavana vuorossa olevalle kilpailijalle jne. Voittaja on tietysti nopein joukkue.

2. MUUMIO: Parikilpailu (mies ja nainen muodostavat parin). Kilpailevia pareja voi olla vaikka kuinka monta. Miehen tehtävä on seistä tukevasti pystyssä (pikkujouluissa tämäkin saattaa olla haastavaa…). Naiselle annetaan täysi wc-paperirulla. Tehtävänä on kääriä mies vessapaperiin päästä varpaisiin mahdollisimman nopeasti. Leikki päättyy, kun nopein käärijä saa rullan tyhjäksi ja tuikkaa tyhjän hylsyn parinsa jalkojen väliin. Takuunaurut!

-Hannele


Hauskimmasta en tiedä, mutta mukava ja toimiva on sekin, kun lauletaan porsaita äidin oomme kaikki, siten että aina sanan PORSAITA kohdalla miehet nousevat seisomaan ja istuutuvat saman tien, ja aina sanan ÄIDIN kohdalla naiset tekevät samoin ja sitten sanan KAIKKI kohdalla kaikki nousevat ja istuutuvat. Aloitetaan hitaasti ja kiihdytellään kunnon mukaan.

-Juhani


Ehdottomasti hauskinta aikuisten pikkujouluissa on Joulupukin saapuminen. Kerrankin on aikuisella lupa olla lapsenmielinen ja hihkua innosta saadessaan pienen lahjan.

-Eira


Tämä on osoittautunut hauskaksi leikiksi: Jokaisen nimi kirjoitetaan lapulle ja ne jaetaan. Muille ei saa kertoa, mitä lapussa lukee. Sovitaan yhdessä, että kerrotaan vuorollaan esim. mikä huonekalu / ajoneuvo / soittoääni / soittokappale tms. häntä kuvastaa ja miksi (muutkin perustelut ok).Vielä ei saa arvata, vaan vasta, kun kaikki ovat kertoneet. Leikissä osallistujien maksimimäärä on n.12.Jos on enemmän ihmisiä, kannattaa jakaa ryhmiin. Huumoria mukaan..

-Mari


Viime pikkujouluissa meillä oli keskiaikaiset kekkerit, ritarikaavut ja kaikki. Ohjelmaa järjesti sama porukka joka Turun keskiaikaisilla markkinoilla esittää hovia, narreja, kylähulluja jne ja paikkana vanhasta navetasta remontoitu ”linnankellari”. Hauskoja lauluja, leikkejä, jne. Merimiespainia miehille, voittajan piti saada ”talon tytär omakseen”. Tosin tytär löysi kosijoista mitä ihmeellisimpiä vikoja – hauskaa oli! Ruoka syötiin puulankulta sormin, juomat savimukeista, kynttilänvaloa ja keskiaikaista musiikkia… Aika hieno tunnelma!

-Tero


Karaoke ehdottomasti. Sitten yhteislaulut ja työntekijöiden tekemä näytelmä. Tämän vuoden ehdoton ykköshitti on opetella las ketzupin biisin koreokrafia!

-Susanna


Varaat neljä kananmunaa, niistä kolme keitettyä. Keittämättömän munan merkitset ruksilla. Pyydät sitten lavalle neljä vapaaehtoista miestä, jos et onnistu, avustajasi etsii ne pikkujouluvieraista. Hupsista, sinulla putoaa vahingossa raaka muna lattialle ja särkyy. Silloin ilmoitat tarvitsevasi vain kolme miestä. Sitten tulee etsiä kolme vapaaehtoista naista. Kananmunat annetaan naisille ja heidän pitää panna kananmuna paidan kaula-aukosta sisään ja ottaa se housunlahkeesta ulos. Käsillä saa avustaa vain vaatteiden päältä. Kenen kädessä on muna sitten lahkeensuusta löytyneenä. HE OVAT VOITTANEET.

-Aira


Hauskoja leikkejä kaikkiin juhliin on esim: Kävelytietokilpailu: menee niin, että kaikki ovat samalla lähtöviivalla, esitetään tietokilpailukysymyksiä, joka vastaa oikein saa mennä askeleen eteenpäin, väärästä vastauksesta taas joutuu tulemaan askeleen taaksepäin. Askeleen mitan saa määrätä itse molempiin suuntiin (tietysti mahd. pitkä eteenpäin ja lyhyt taaksepäin). Joka on ekana päätepisteessä on tietysti voittaja. Suuressa tilassa esim. huoneen toisesta päästä toiseen päähän. Toinen hauska ja yksinkertainen (ei siis vaadi paljon valmisteluja): koetetaan arvata minuutin pituus, aika alkaa ja kuka luulee, että minuutti on kulunut nousee seisomaan (siis ollaan istumassa kun minuutti alkaa). Kuka on arvannut lähemmäksi on voittaja. Myös matkan pituutta voidaan arvailla samaan tapaan. Kaikenlaiset leikit ja kilpailut ovat tosi mielenkiintoisia ja hauskoja. Olen itse juuri viettänyt kaksi viime viikonloppua ystävien kanssa yhdessä ja olemme kilpailleet ja leikkineet ja se on ollut tosi hauskaa.

-Pirjo


Hauskin kilpailu pikkujoulussa oli, kun ripustettiin pieni matonkudekerä vyötäröltä roikkumaan kilpailijoiden taakse noin polven korkeudelle. Kerää heiluttamalla piti kuljettaa lattialla tulitikkulaatikkoa tietty matka. Sekä kilpailijoilla että yleisöllä oli tosi hauskaa. Kokeiltiin myös lasten diskossa ja toimi sielläkin.

-Eija


Alias –sananselityspeli siten, että sana kirjoitetaan isolle lapulle ja joku pitää sitä yleisöön päin käännettynä, kun toinen selittää ja toinen vastaa.

-Elina


Ehdottomasti sellainen jouluinen vatsatanssi: Jossa kädet ja pää (molemmat ilmassa ylhäällä) ovat peitettynä punaiselle tonttulakilla, vatsa paljaana – johon on piirretty silmät ja suu sekä nenä ( jonka voi myös askarrella kuminauhasta ja askartelupallosta) ja vyötäröstä laitetaan kiinni talvitakki ja hihoista lapaset. Lisäksi jalkaan kalsarit ja kengät jalkaan.. Mielellään 4-5 esiintyjää ja yhteinen koreografia sekä taustalle hyvää musiikkia.. Yleisöllä on tosiaan hauskaa, sen voin luvata.

-Liisa


Työpaikan ryhmien / ”teamien” välinen laulukilpailu, levyraatityyliin pistearvostelu. Jo-kainen pääsee osalliseksi sekä esiintymisen, arvostelun että arvostelun kohteena olemisen ilosta (ja vastuusta / jännityksestä).

-Kauko


Jos juhlimassa on sekä miehiä että naisia, valitaan yksi mies ja yksi nainen (ei mikään pari) ja he menevät toiseen huoneeseen. Sillä aikaa sovitaan muiden kanssa mikä on tilanne kun nainen ja mies palaavat ryhmään. Se voi olla esim. hääyö. Mitään ohjeita ei anneta parille vaan heidät vaan pyydetään takaisin. Ryhmäkään ei puhu mitään vaan odotellaan vaan mitä pari tekee ja sanoo. Makeat naurut saadaan kun pari kyselee että ”mitä meidän nyt sitten pitäisi tehdä” tai ”ei tää ole niin helppoa” jne. Ja muut vaan nauraa. Ja hauskaa on parillakin sitten kun leikin loputtua juoni selviää.

-Johanna


Miellä oli kerran pikkujoulussa mukaeltuna TV-ohjelma Kuutamolla, jossa henkilökunnan edustajat esittivät omia kokemuksiaan ja yleisön piti arvata mikä oli vale. Se oli tosi hauska kun mukaan oli valittu tai alkaneet näyttelijänkin lahjoja omaavat henkilöt.

-Eija


Mietimme valmiiksi pienille paperilapuille suomalaisia sananlaskuja. Sananlaskut jaettiin pareille / ryhmille, jotka näyttelivät parhaansa mukaan ja muut yrittivät arvata. Hauskaa oli sekä näyttelijöillä että arvaajilla. Sananlaskuja on todella runsaasti, ei muuta kun kokeilemaan seuraavissa pikkujouluissa!

-Maria


”Muotinäytös”, eli sellainen, missä sananmukaisesti esitetään konkreettisesti esim: kellohame = riippuu joulu-, ranne- ’tasku- herätys- ym. kelloja hameesta. kansitakki = kattilan kansia ja muita kansia kiinnitetään takkiin. puolihame = vain toinen puoli hameesta yllä. puolikenkä = leikataan vanhat kengät poikki ja etuosa jalkaan. lenkkipuku = HK:n sininen tms. kiinnitetään ulkoilupukuun. pussihousut = erilaisia muovi-, paperi- ym. pusseja kiinni housuihin. kotelomekko = pieniä pahvikoteloita ripustetaan mekkoon . Tässä muutama esimerkki, lisää voi keksiä mielikuvituksensa mukaan.

-Pirkko


Kymmenen erikokoista ja näköistä miestä tanssii vatsatanssia, jota he ovat nähneet matkoillaan tai kuvista ja televisiosta. Heille on varattu pikkuhousujen päälle isot huivit ja muita killuttimia koruja siis kaulaan ja ranteisiin ja eikun itämainen musiikki soimaan ja hauskaa on. Meillä ainakin vielä muistellaan vuosia kuinka itse kukin yritti parhaansa mukaan tanssia.

-Merja


Työpaikan pikkujouluun saa tiernapojista mojovan version. Sanoja muutellaan työpaikan henkilöihin sopivaksi; päällikön täytyy tietenkin olla Herodes, meillä oli ylettömän hauskaa kun päällikkö julisti: ”En minä ole mikään styranki”.

-Esa


Sketsit, etukäteen tehty ajankohtaisesta aiheesta

-Minna


Muutama vuosi sitten firman pikkujoulu pidettiin työpaikalla. Itse kehiteltiin ohjelma illaksi. Yksi ohjelmanumero oli ”Karhunkaato” -niminen näytelmä. Näyttelijät, lavasteet ym. koostuivat pikkujouluun osallistujista. Esilukija luki kertomusta ja sen mukaan näyttelijät ja lavasteet esiintyivät. Porukalla oli hauskaa – niin osallistujilla kuin katselijoilla.

-Pirkko


Rakkaudenpatsas: Haluttu määrä osallistujia (mies+nainen) ohjataan toiseen huoneeseen. Ensimmäinen pari kutsutaan sisään ja käsketään heidän muodostaa ”rakkaudenpatsas”. Kun patsas on heidän mielestään valmis kutsutaan seuraavan parin toinen osapuoli sisään, hänelle kerrotaan edessä olevan rakkaudenpatsas jonka kipsi ei vielä ole aivan kuivaa. Hän saa muotoilla patsaan mieleisekseen ja kun patsas on valmis muotoilijan käsketään itse asettumaan äsken muotoilemaansa patsaaseen miehen tai naisen tilalle, riippuen siitä kumpaa sukupuolta muotoilija itse on. Kutsutaan seuraava muotoilija sisään jne.

-Iiris


Bumtsi bum sekä miesten MR-kisa (jossa uimapukukierroksella oli tietysti vanhat raidalliset uimapuvut joissa on T-paita ja shortsit tavallaan yhdessä).

-Nanna


Mukava ja ihan kiltti leikki on seuraava: Otetaan vessapaperirulla, juontaja kertoo, että unohti ostaa paperia ja toivoo vieraiden nyt varaavan itselleen illan aikana tarvittavan määrän… Jokainen ottaa rullasta haluamansa määrän paperiarkkeja. Kun kaikilla on omansa, juontaja teettää ihmisillä erilaisia asioita. Tehtävien määrä riippuu arkkien lukumäärästä. Voi esim. kertoa itsestään positiivisia asioita, kertoa syitä miksi tuli pikkujouluihin, kehua emäntää jne. Ahneella on tässä tietysti enemmän tekemistä….

Toimii kaiken ikäisillä….

-Anna-Liisa


Järjestimme tonttuleikin smurffi-musiikin tahtiin. Asusteena meillä oli iso tonttulakki, jota kannatettiin käsillä ylhäällä niin, että käsivarret oli suorina ja yläruumis rintojen alapuolelle saakka oli tonttulakin alla piilossa. Napa jäi paljaaksi ja vatsaan maalasimme kasvoväreillä kasvot. Housuina meillä oli harmaat pussihousut, ihan niin kuin tontuilla ja paljaat varpaat. Tanssikuviot ei kauhean vaikeat voineet olla, koska hatun alta ei juuri nähnyt mitään, mutta meillä ja yleisöllä oli hauskaa!

-Mervi


Tanssikilpailu Valitaan juhliin osallistujista esim. kuusi paria (mies ja nainen muodostavat parin) ja heille annetaan yksi sanomalehden aukeama. Juontaja soittaa musiikkia (joku hidas valssi / tango on helpoin) ja parit tanssivat kukin oman lehtensä päällä. Kun juontaja katkaisee musiikin, niin pelistä otetaan pois ne, jotka ovat musiikin aikana astuneet lattialle. Muut juhlavieraat toimivat yleisön lisäksi tuomareina. Voittajaparit taittavat sanomalehtensä puoliksi ja tanssiminen jatkuu. Joka kerran musiikin katkettua karsitaan lattialle astujat pois ja jäljelle jääneet kilpailijat taittavat lehtensä puoliksi. Voittaja on se pari, joka jää viimeiseksi. Ainoat säännöt tanssimisessa ovat, että musiikin aikana on molempien tanssijoiden liikuttava sekä pysyttävä lehden päällä eikä muita tanssijoita saa tyrkkiä. Muut keinot ovat vapaita.

Tarinanäytelmä Juhliin osallistujista valitaan joukko esiintymään, heille määrätään roolit ja he asettuvat näyttämönä toimivan alueen reunalle. Juontaja lukee satua ja aina, kun hän mainitsee roolihenkilön, niin henkilö tekee sadussa kerrotun tapahtuman, esim. ”Karhu (ja karhuksi määrätty henkilö astuu esiin) saapui suolle (suohenkilö tulee karhun viereen), suo hyllyi karhun alla (henkilöt saavat itse keksiä, kuinka toteuttavat hyllyvän suon karhun alla). Karhu haisteli suopursua (suopursu-henkilö tulee karhun viereen ja karhu toimittaa haistelun) jne.” Yleisöllä on hauskaa, varsinkin, kun rooleihin määrätään muitakin kuin kaksijalkaisia maalla käveleviä otuksia (puut, pensaat, tuuli, joki, käärme, hyttynen).

Laulujen esittäminen Erilaisten lastenlaulujen esittäminen osallistujista valitulla joukolla tuottaa yleisölle hyvät naurut. Lauluina voi käyttää esim. Fröbelin palikoiden lauluja (”Näytä sormelle, mistä sinua kutittaa…”), Röllin lauluja ym., joissa tapahtuu jotakin mukavaa tai hassua.

Erilainen karaoke Esiintyjäjoukko pukeutuu erilaisiksi laulajiksi ja musiikki ja laulu tulevat nauhalta. Esiintyjät tulevat lavalle ja laulavat kappaleen kerrallaan äänettöminä ja elehtivät matkien alkuperäisiä laulajia. Varsinkin miesten esittämät naislaulajat (Tina Turner, Dolly Parton) tuottavat yleisölle ilonkyyneliä, mutta kyllä Michael Jacksonkin on hervoton naisen esittämänä. Ryhmäesityksenä voi ottaa Abban.

-Merja