Rakkain kesämuistoni

Kysyimme lukijoiltamme: Nyt on suvivirsi veisattu ja monen ensimmäiset lomapäivät vietetty. Kerro mikä on rakkain muistosi oman lapsuutesi kesälaitumilta.


Kun pikkusisko Riitta syntyi ja minä olin 4-vuotias. Olin siihen saakka ollut nuorin, vähän isojen siskosten paijaama, viisilapsisessa perheessä. Nyt vain kaikki katselivat ja paijasivat vauvaa ja kukaan ei välittänyt minusta. Nukahdin peukaloa imien hetekalle ja heräsin sitten karuun arkeen, en ole enää ”vauva”. Myöhemmin hoitelin ja nukuttelin pikkusiskoa laulamalla koululauluja ja sen ajan iskelmiä. Vuonna 1959 radiosta kuului usein mm. ”Oi Joosef, Joosef, muistako kun kuljit maan halki etelästä pohjoiseen…?”

-Risto Reipas


Olga-mummon kanssa käveltiin kauniina alkukesän iltana naapuriin maitoa hakemaan. Mummolla oli maitohinkki kädessään  ja minä pompahtelin vierellä. ”Katoppas ku on tuossa ojanpenkalla koreita sammakonkukkia” opetti mummo luonnontarkkailuun pientä tyttärentytärtään. Kohiseva koski ylitettiin puista siltaa pitkin kahteen tyttöön, käsi turvallisesti toistemme kädessä.

-Marju-Riitta Salonen


Minun mieleen painuvin ja rakkain kesämuistoni on se, kun pääsin äidin siskon perheen luokse olemaan moneksi päiväksi. Siellä oli kolme serkkuani ja naapurissa vielä lisää leikkikavereita. Meillä oli todella hauskaa keskenämme. Sinne pääseminen oli minulle ensiarvoisen tärkeää, koska en koskaan ole nähnyt mummojani enkä ukkejani. He olivat jo kuolleet. Minulla ei ollut mummolaa, jonne olisin voinut mennä.

-Tuulia


Lapsia vietiin sotaa pakoon myös maaseudulle. Pääsin, jouduin maatilalle jossa tein mm orjan lailla pitkät päivät mm kasvimaiden perkaamista rikka ruohoista. Äitini tuli katsomaan mitä minulle kuuluu, ja huomattuaan monet epäkohdat vei minut kotiin Helsinkiin.

-Kalevi Laakso


Rakkain muistoni liittyy uintireissuihin, joita tein yhdessä siskoni ja yhteisen ystävämme kanssa. Nämä uintireissut kestivät yleensä koko päivän ja päivän aikana käytiin läheiseltä grillikioskilta hakemassa niin herkut kuin lämminkin ruoka. Päivän kääntyessä jo iltaan, palattiin hikisenä kotiin, koska paluumatka taittui pyöräillen ylämäkeen – sitä mäkeä kun ei päässyt mitenkään kiertämään.

-Helinä


Kivointa oli kun mentiin mökille Hiidenvedelle. Sinne tulivat myös serkut, tädit  ja sedät. Meidät lapset lähetettiin hakemaan maitokannut lâheisestä maalaistalosta. Piti kulkea polkua pitkin metsän läpi. Polun varrella kasvoi mansikoita. Keksimme kaikenlaisia satujuttuja matkalla.

-Lentsu


Mummuloissa vietetty aika. Olivat mummut aina oikeasti läsnä!

-kka1968


Naapuritalon tyttären kanssa ajettiin hevosella myllyyn, ja kuorman päällä istui vanha pystykorva Hupi ja sen vieressä talon possu Oskari nimeltään. Myllyn pihalla Hupi ja Oskari tekivät kierroksen ja kun jyvät oli jauhettu ja säkit lastattu hevoskärriin, niin vihellyksestä tämä kaksikko pinkaisi takaisin kyytiin ja sitten me tytöt taas lähdettiin.

Tämä oli kaupunkilaislapselle jotain ihan täydellistä kesänviettoa, maalla pikkukylässä. Suosittelen kaikille <3

-karjakosta kirjanpitäjäksi


Juhannuksena sai korin limonaadia, ihan parasta, muuten sitä ei juuri saatu. Makuja valittiin huolella ja pitkään.

-JPa


Hei ja heilimoivat kesäheinät!

Minun rakkainpiin  kesämuistoihin kuuluu yllätys yllätys, – jäätelönsyönti!!

Mutta ei toki ihan tavallinen jäätelönsyönti. Asuimme lapsuuteni ajan 1960- alkupuolella silloisen Mikkelin keskustan ulkopuolella Pursialan kaupunginosassa. Sieltä oli keskustaan noin kolme kilometriä.

Meille tuli joka kesä isäisäni sisko Helsingistä, Hanna-täti.

Hän vei joka kesä minut ja vuorollaan siskoni keskustassa sijaitsevaan ’Jäätelöbaariin’ nauttimaan jäätelöä niin paljon, kuin vain sitä jaksoimme syödä. Tai kuinka paljon jäätelöä, tuota silloin hyvin, hyvin harvinaisena pidettyä herkkua, saatoimme ilman ’tökkivää’ tunnetta syödä. Ensimmäinen annos, kolme palloa jäätelöä ja aitoa mansikkahilloa päällä, meni erittäin sujuvasti suusta alas ja vielä toinen ja nippanappa kolmaskin, mutta neljäs annos tökki jo niin paljon, että Hanna-täti joutui uhrautumaan ja nauttimaan sen.

Nyt vuonna 2019 ajatellessani noita ihania alku kesien herkutteluhetkiä muistuu mieleeni nämä ihanat jäätelöreissut niin, että joka reissu olisi se ensimmäinen reissu.

ja silloinen jäätelö maistuu vieläkin suussani: ihana vaniljan maku, jäätelö hyvin kermainen ja masikkahillossa oli kokonaisia, oikeita mansikoita!!!

-Riemun Ritva


Olin 10-vuotias, kun nuorin siskoni 1/2-vuotias Kirsti kuoli kotona Pohjanmaalla, Olin edellisenä päivänä kiukutellut, että en halua aina souvattaa eli keinuttaa itkevää. lasta.

Tunsin syyllisyyttä pitkän aikaa, että Kirsti kuoli minun laiminlyöntini takia.

-Anneli


Sain köllötellä hellepäivänä varjossa (en kestä kuumaa) ja lukea vanhoja Aku Ankkoja 🙂

-Syksynlapsi – 60


Tämä ensimmäisenä mieleeni tullut muisto liittyy kesäloman viimeiseen iltaa. Silloin minulla oli tapana mennä serkkuni kanssa Markkasen kankaalle ja mäihätä puukolla nauriita.

-Marjatta


Mieleenpainuvummat lapsuusmuistot ovat kesäiset leikit omalla kotipihalla tai kesämökillä ja lapsuuden onkireissut.

Kesällä tuli leikittyä paljon ulkona ja leikkiin ei tarvittu paljon kaupasta ostettuja leluja, vaan leikiksi riitti usein pelkät kivet, kepit, kävyt ja kasvien eri osat. Huolimatta minulla olleista ”oikeista” leluista juuri nämä leikit olivat parhaat, kun sai itse käyttää mielikuvitusta ja keksiä ympäristöstä löytyneille tavaroille tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Pikkukivet saattoivat olla vaikka perunoita, erilaiset kasvien osat salaattia (jota en kuitenkaan oikeasti syönyt, koska tiesin, että ne voivat olla myrkyllisiä), kepeistä tein muovieläumille aitauksia jne. Pihassa oli muutamia sopivia paikkoja, joissa saattoi hyvin leikkiä kotia, jota myös leikin, vaikka olin poika ja ne joidenkin mielestä ehkä ovat enemmän tyttöjen leikkejä.

Kesällä mökiltä pääsi kalastamaan ja ne reissut ovat jääneet hyvin mieleen erityisesti siksi, kun olo oli ylpeä  kun oli saanut kaloja ja ne savustwttiin tai paistettiin. Niitä tuli monet kerrat hyvällä halulla syötyä.

-Mies 37v.


Varmasti yksi ihanimmista lapsuuden muistoista kesälaitumilta on se, kun saimme paljain jaloin juosta mummin ja pappan isolla pihalla ja illalla sitten hinkattiin poppeleista tullutta likaa pois jalanpohjista. Minä istuin pyykinpesukoneen päällä jalat lavuaarissa ja mummi putsasi jalat. Tämä muisto tuo mieleen monta ihanaa asiaa: isovanhempien rakkaus ja läsnäolo, luonto, liikunta, isosisko, kesä…

-Onnellinen jokaisesta hetkestä


Kun olimme serkkujen ja muun poppoon kanssa tätini kesämökillä, ja aamusta iltaan uimme ja saunoimme. Sekä suvun yhteiset juhannukset.

-Merja


Heinäpellolla sekkujen kanssa hienoissa Kemijoen rantamaisemissa. Aurinko paistoi melkein aina kun heinää laitettiin haasioille ja seipäille.

Tauoilla päästiin Kemijokeen pulikoimaan ja tukkien päällä leikkimään. Juostiin uittopuomien päällä. Kahvit juotiin joskus pellon pientareella. Kylmä kotikalja kellarista vilvoitti.

Heinähännän kyydissä istuminen, kun isä ajoi heiniä latoon. Siellä ladossa saimme polkea heiniä ja se ihana kuivan heinän ja merisuolan tuoksu.

Jalat olivat aina ihan naarmuilla ja niitä kirveli kun illalla saunassa istuttiin kovan päivän jälkeen.

Yöllä sai lukea keskiyön auringon valossa Hertta sarjoja voileipäkeksejä mutustellen.

-Antsu


Kiitos kysymästä! Kyllä kai se oli se, kun ensin oli menty koko kesäkuu  kontallaan sokerijuurikasta harventamassa ja sitten niillä rahoilla ostin ennen juhannusaattoa ensimmäisen tangollisen miesten polkupyörän. Oli kevyt polkea juhannuskokolle.

-Artsi


Kaikki lapsuuden kesät jotka vietimme Forssassa meidän mökillä! Matkustimme sinne heti kun koulut loppu! Mökin lähellä oli maalaistalo jossa vietimme eläinten kanssa monta päivää!

-Tuija


Meillä Hämeenkyrön Kyröspohjassa singahdeltiin koko kylän kakarain kera uimarantaan (joka on nyt ollut vuosikymmenet ruohottunut)  sinne mentiin, isot ja pienet sulassa sovussa riemusta kiljuen!

-Janski


Mummon leipomasta ohrarieskasta tehty savulahnavoileipä kissan vieressä uunin pankolla. Jalat suorana istuen, koko leivän pituudelta leikattua leipäpalaa mutustaen.

-Anneli


Kaupungissa asuneet vanhapoikasisarukset, meidän kaikkien lasten ”varapappa ja -varamummu”, tulivat kesäksi maalle. Antoivat meille lapsille aikaansa, tekivät meille leikkejä käpylehmiä ja pajupillejä. Pikkuretkiä jäätelökioskille, merenrantaan ja kesäretkille metsäpoluille lykkimällä meitä tenavia maitokärryissä.

Niitulla evästauoilla kerättiin ojanpientareilta vesimansikat. Voi niitä kesiä, ei unohdu ikinä!

-Mummeli


Lapsuudesta ja lapsuuden kesistä nousee mieleen monia ihania ja onnellisia muistoja. Kerron sen, joka tuli aivan ekana ajatuksena: Lienen ollut kuuden tai seitsemän ikäinen. Oltiin vanhempieni kanssa mummolassa kesävierailulla. Nukuttiin aitassa, johon olin vielä jäänyt aamulla nukkumaan vanhempieni jo nouseskeltua. Kun heräsin ja tulin aitasta ulos aurinkoiseen ja tyyneen kesäaamuun, pappa toi minulle heinänkorren, johon oli pujottanut juuri poimimiaan metsämansikoita.

-Mansikka


Oli ihana kesäaamu ja vein lypsyjen jälkeen vasikoille juomaa lähellä olevaan vasikkahakaan.Vasikat riemastuivat ja alkoivat juoksennella pitkin poikin. Ei muuta kuin menin sekaan konttaamaan ja hyppimään. En ikinä unohda sammaleen pehmeyttä, enkä ruohon vehmasta vihreyttä. Olin silloin ehkä 8-9 -vuotias  Eikä ne vasikat yhtään ihmetelleet minun mukaan tuloa tanssiin.

-Viimeinen karjakko maatilallamme Pohjois-Karjalassa


Yksi mieleen jäänyt muisto oli kun sai kesäaamuna herätä aikaisin eikä tarvinnut lähteä kouluun. Saimme tehdä isot näkkileivät ja lähteä laittamaan rapumertoja valmiiksi ja onkimaan kaloja syötiksi. Sen jälkeen uimaan kavereiden kans, kun joki oli ihan vieressä. Päivät meni heinäpellolla ja haravoiden ja traktoria ajaen. Hypimme myös heinäladoissa ja saimme juoda kotikaljaa heinäseipäisiin nojaten. Illalla kavereiden kans ravustamaan ja saadut ravut myytiin seuraavana päivänä ostajalle, joka kävi postilaatikolla. Rahat saimme pitää itse ja käydä kylällä ostamassa jäätelöä ja karkkeja.

-Pelletär


Aina koulun päätyttyä lähdettiin mökille ja siellä asuttiin sitten koko kesä. Vanhemmat olivat töissä, joten mummo piti siskostani ja minusta huolen. Mökin takapihalla oli puutarhakeinu, siellä keinuimme mummon kanssa joka iltapäivä (sään niin salliessa) ja koska mummon näkö oli jo heikentynyt, niin luin hänelle päivän lehden. Sain välillä ”aikuisten juomaa” eli kahvia, jossa oli puolet maitoa, puolet kahvia ja reilusti sokeria. Tai sitten Rymd-mehua. Lisäksi syötiin korppuja. Lapsuuden kesät olivat ihania, sää oli lähes aina aurinkoinen ja naapurissa asui kavereita, joiden kanssa sai leikkiä kaiket päivät. Mökiltä lähdettiin itku kurkussa vasta kun koulu syksyllä alkoi.

-Marketta


Rakkain muisto tämä ei ehkä ole mutta mieluinen. Olen 50-luvun lapsi ja kotini pihapiiri oli sen mukainen. Leikkimökki oli kotileikkejä varten, mutta aitan nurkalle rakentelin jonkun tason päälle leikkikaupan. Äiti antoi ”kauppaani” tyhjentyneet ruokatavarapurkit ja purnukat, joilla sitten leikeissä kauppaa tein. Ehdottomasti halusin olla kaupan täti.

Ja se minusta tuli aikuisenakin.

-Lahjuska


Kummin luona maalla koki ihmeitä toisensa jälkeen. Lehmien laitumille pääsy vallattomuuksineen, serkkupojan kanssa tehdyt mato-onkiretket läheiselle järvelle ja mahtavat kalansaaliit, jotka kummi vielä iltasella jaksoi perata ja paistaa meille iltapalaksi. Kuka voisi unohtaa ilta-auringon viime säteissä pellon yllä leijuvaa utua ja kuovin huutoa….ja Pohjois-Karjalan vaaramaisemia.

-Aikuinen nainen