Mökkielämää ja tuliaisvinkkejä

Tällä kertaa pyysimme lukijoitamme kertomaan mökistään ja mikä tekee siitä maailman parhaan paikan. Pyysimme myös antamaan kolme vinkkiä mitä he toivoisivat saavansa vierailijoilta tuliaisiksi.

Vastauksia 221 kpl


Mökkituliaisena oiva on erilaiset juomat, lapsille mehua/pillimehut, aikuisille makuvichyä tai yhteinen kuohuva malja. Jos halutaan yhteistä ohjelmaa, niin tikkataulu, mölkky tms. Lapsille voi tuoda vesileluja esim. rantapallo, uimapatja, jos ollaan veden tai meren ääressä. Sadepäivän varalle voi tuoda myös luettavaa ja tehtävää esim. Kotivinkki, Venelehti, helpot ristikot, sudokut. Mieluummin ”yhteistä hyvää”, kuin jokin koristetavara.

Risuniemi


Kertakäyttöastiat, kuivamuona, juomia.

Incami


Mökkini on ikivanha eikä järven rannalla. Kesällä voi ovista kulkea vapaasti ja syödä sitten kun on nälkä. Illan suussa voi kokoontua kahville ja kerrata päivän puuhia. Läheiselle mäelle voi myös mennä makkaran paistoon ja ihailemaan maisemia.

Tuliaisiksi haluaisin jäätelöä, savukalaa ja paljon iloista kesämieltä.

Kaija


Missään muualla en elä hetkessä rentoudu niin hyvin, kuin omalla mökillä. Ihan tavallisiakin mökkiaskareita tehdessä tuntuu, että on vain olemassa mökki ja lähiympäristö, eikä mikään maailman vääryys ulotu sinne asti. Parhaita tuliaisia ovat ilman muuta ruoka, juoma ja saunatarvikkeet.

Enkelikello


Mökki on irtiottopaikka arjen tohinasta, sen rauhallisuus ja hiljaisuus saavat ajatukset sekä mielen lepäämään, ja mitkä silmää hivelevät maisemat!

Vieraat ovat aina tervetulleita, ystäviä on mukava tavata ja vaihtaa ajatuksia. Kaikki yhdessä nautittavat ruoka- sekä napostelutarvikkeet ovat parasta mitä mökille ja yhdessä oloon voi tuoda ystävien seuran lisäksi!

Kuhmon mökkiläinen


Tuliaistoiveet:

– kuivattu ruisleipä sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.

– mustaherukanlehtijuoma.

– nauru ja hyvä mieli.

Kaisa


Mökkini/rintamamiestalo on ennen ostoa jo kummasti vetänyt minua puoleensa jostain käsittämättömästä syystä ja kun se tuli myyntiin, se oli melkein pakko saada. Se sijaitsee ihan kuivalla maalla, pienellä tontilla mutta mikä sen tontin kasvillisuus ja muu ovat aivan käsittämättömiä. Puolukat, mustikat, kantarellit ja korvasienet löytyvät pihapiiristä, metsämansikkaa löytyy ja kalamiehille mahdottoman suuret kastemadot. Lemmikkejä, orvokkeja ja päivänkakkaroita pihalla aivan kun ennen vanhaan kukkakedolla kukkivat kautta pihapiirin. Tänne ajaessa menee n. 45 minuuttia kaupungista joten voi vaikka kesäajan asustaa joka päivä täällä. Puusauna pihapiirissä jonka seinustalla kasvaa luonnon vatukkaa, ja paikkakunta on lämpöisin ja sateettomin ollut jo monet kesät. Vierailta toivoisin jonkun sellaisen lyhdyn jonka voisin ripustaa uuden terassini kattoon jossa iltaa voisimme istuksia lukuisten ystävieni tuomien lyhtyjen valossa elokuun lämpimissä elonkerjuu juhlissa, muistellen menneitä ja pohtiessamme tulevia, jättäen sydämiimme ihanan, lämpöisen muiston yhteisistä hetkistä

Wilmiina


Mökillä oloni on samalla luontolomaa parhaimmillaan (kerrostalo-asujalle). Kun astut ovesta ulos, olet jo metsässä ja ihminen ammentaa voimansa edelleen luonnosta, luonnon tuoksusta ja tuulen huminasta, järven laineista, jopa vesisateestakin järven rannalla.

Mökkituliaisista esimerkkejä: kaikenlaiset kertakäyttötuotteet, esim. kertakäyttöastiat ja saunapefletit, ruisleipää ja tavallista pullaa, ei kauppojen mainostamia kesäkeksi ”säkkejä”, ei imelää. Juomatuliaisena kaupan kylmähyllystä Gefilus juomapakkauksia, tosi terveellistä, ei sokeria.

Nappi


Mökkimme on minulle se paras paikka, koska sieltä löytyy rauha ja kukkulalta avautuvat avarat näkymät auttavat ajatukset lentoon. Lisäksi paksut hirsiseinät ovat unelmieni täyttymys – tulee turvallinen olo. Tuliaiseksi toivon vanhaa ja kaunista tai itse tehtyä.

Marita


Oma 47 vuotta perheessä ollut isän tekemä ja miehen täydentämä/remontoima ison puutarhatontin mökki, saunatupa, pikkumökki ja upein ulkohuussi Päijänteen saaressa on paras paikka. Kotoa 10 km autolla ja 1 km veneellä mahdollistaa kesällä sieltä työssäkäynnin ja talvella hiihtoretken mökille. Tuliaisiksi vessa- ja talouspaperia ja mielenkiintoisia lautasliinoja. Itse vien aina kynttilöitä. Kaikkia näitä tarvitaan aina.

Leenuska


Mökkimme on pientila rakennuksineen puromaisen joen rannalla. Siellä on tilaa ja avaruutta isommallekin porukalle. Vanha päärakennus on lähes yhtä hyvin varusteltu kuin kotimmekin, sillä edeltäjämme olivat remontoineet sen kodikseen. Rakennukset jakaantuvat kahteen osaan: sauna ja nukkuma-aitta ovat joen läheisyydessä kun taas talo ja piharakennukset ovat koivikon läpi kulkevan polun takana. Näin eri sukupolvilla tai talonväellä ja vierailla on myös omaa yksityisyyttä kun on laaja alue ja useita rakennuksia käytettävissä.

Kun olen itsekseni mökillä, vietän aikaa talossa tai sen lähellä olevien kukkapenkkien ja puutarhan kimpussa. Lepohetket ja vilvoittelu joessa pulikoiden tai joenpartaalle asti ulottuvalla laiturilla istuen ja ohi virtaavaa vettä ja kaloja katsellen on rauhoittavaa ja mitä erinomaisinta stressinpurkua.

Koska mökillämme on tilaa, niin pääosa vieraistamme käykin tervehtimässä meitä mökillä ja yleensä yökyläilee, koska välimatkaa on useimmilla kaksi, kolmesataa kilometriä. Usein sovimmekin ennakkoon, että vieraat tuovat mukanaan osan ateriatarvikkeista ja mitä ruokia he valmistavat ja mitä ruokia isäntäväki tekee. Ruoka on kallista, joten tätä seikkaa pidän tärkeänä. Tämän lisäksi on toivottavaa tuoda mukanaan kahvia, teetä, limsaa, viiniä/olutta/siideriä, keksejä tai muita herkkuja pääaterioitten lisäksi. Shampoot, saippuat, wc- ja talouspaperikin ovat tervetulleita. Kaikkia näitä kuluu vierailun aikana. Näin vierailu ei käy kovasti isäntäväen kukkarolle. Bonustuliaisena joku kukka tms. isäntäväelle kiitoksena mökkeilystä.

Työtön mökkeilijä


Luonnon rauha, järvi, mahdollisuus säädellä ihmisten kanssa kommunikointia

Kahvin kanssa tarjottavaa, hyttystentorjunta-aineita, salaattia ruuan kanssa

Bobi1


Mökki on paras paikka, koska siellä on rauhaa ja luontoa. Ei ole mitään aktiviteetteja ja on pakko vain olla. Se rauhoittaa kehon ja mielen ja auttaa näkemään kauempaa asioita. Rauha astuu sydämeen.

Tubi


Lataantumispaikka, missä olen lähellä kaunista luontoa, saan pysähtyä, hengähtää arjen kiireistä ja muistella siellä vietettyjä ihania aurinkoisia päiviä. Kahvi, kynttilä ja viini ovat mukavia tuliaisia.

Auringon lapsi


Meillä ei ole varaa omaan mökkiin, mutta haaveilemme siitä. Meillä on kuitenkin ihan ikioma teltta jonka saimme ostettua viime kesänä ja se teltta on meille maailman paras mökki.

Me saamme ottaa mökkimme mukaamme milloin tahansa pääsemmekään lähtemään, lähelle tai kauemmas. Saamme mökkimme ansiosta hetken luksusta arkeemme. Olla vaan ja unohtaa kaiken muun, nauttia luonnosta ja nukkua raittiissa ilmassa. Meillä on erityisjärjestelyt tehty ja hurjan paksut patjat, jotta voin nukkua siellä selkäsairaanakin pari yötä. mökkimme on maailman paras, koska se on itse hankittu unelman toteutus. Tuliaisiksi haluan raittiutta. Etteivät naapuri telttalaiset ryyppää. ja iloinen mieli mukaan. Kaikki muu, kuten esim. Lisää raikasta vettä, jokin ruokatarvike tai haaveilemme kuksasta, ne ovat extraa. Se viinan kanssa lotraaminen tuo liikaa ongelmia kaikkialla ja vaikkapa riita on asia, jota en parin päivän irtiottoa halua pilaamaan vierailtakaan.

Vilimarika


Aamulla sanoin isännälle, ”että onko juuri tosi, että lähdemme huomenna mökille, ihanaa. Meillä ei ole talviasuttava mökki. Mutta kyllä se äkkiä lämpenee, kun tulet pistää joka pesään. Takka, kiuas ja vesipata. Onneksi pakkasta ei ole luvattu kuin muutama aste. Toki ei haittaa vaikka olisi yli 30 astetta, on koettu (mökissä 10 astetta lämmintä aamulla). Aina on jotakin tekemistä mökillä, kuistin teko jäi viime kesänä kesken. Keväällä jatketaan, tämä on sitä mökkielämää, kun on jotain puuhaamista. Pääsiäiseksi myös mökille Leevin (7v, pojanpoika) kanssa, kelkkailemaan ja pulkkamäkeen tunturiin ja paistamaan makkaraa ja kuivalihaa. Illalla veden kantoa joesta saunaan tai sitten lunta sulatellaan saunavedeksi. Niin kuin yleensä talvella. Nam. Hyvää kevättä kaikille! Vinkit. Kuhan tuovat itsensä, mutta jos jotain on tuotava, luonnon kukkia kesällä, tai kahvipaketti, tai suklaamuna Leeville Pääsiäisenä.

Riitta


Mökki on minulle maailman paras paikka, koska siellä saa olla ihan oma itsensä kuunnellen lintujen laulua ja laineiden liplatusta. Tuliaisiksi toivoisin jotain hyvää syötävää, kynttilöitä tai ruukkukukkia.

Puusniekka


Meidän mökki on Päijänteen rannalla, appivanhemmat rakensivat sen 50 vuotta sitten ja nyt se on meidän oma ihana rauhanpesä mäntymetsän keskellä. Mikään ei voita sitä autuutta, minkä kokee, kun aikaisin kesäaamuna istahtaa rantakeinuun ja kuuntelee hiljaisuutta ja katselee ohitse uivaa vesilintua, maisema on piirtynyt syvälle sisimpään näiden 35 vuoden aikana.

Mökkituliaisiksi en kaipaa muuta kuin hyviä ystäviä, mutta jos jotain on mainittava, niin

huussikuivikkeelle, multasäkille ja jollekin seurapelille löytyy meidän mökillä aina käyttöä.

Kirsi


Kaunis luonto, rauha, puhdas järvivesi. Kaikki tämä vain tunnin ajomatkan päässä kodistamme.

Tuliaisiksi hyvää mieltä ja seurustelua, jos tavarasta kyse niin viinipullo, kahvipaketti leivonnaisineen tai jotain grillattavaa. Ei mitään tavaraa, sitä on ihan riittävästi ja osasta pitäisi päästä eroonkin. Usein matkaa kauppaa on melkoisesti ja jos isompi porukka tulee varsinkin yllättäen, hieman omia eväitä toivotaan, vaikkapa marjoja ja sieniä ja jotain muutakin pikkupakasteesta löytyykin.

Villi luonto


Mielestäni vieraiden ensisijainen tuliainen ovat he itse ja jos haluavat, voivat sitä ja yhteistä aikaa juhlistaa tuomalla tarjottavaksi yhteisesti esimerkiksi jotain herkkua.

Helinä


Sellainen kesäpaikka löytyy. Parasta on ympärillä oleva luonto ja Saimaa! Tuliaisiksi passaisi vaikka joku pieni eväskori – kun lähimpään kauppaan löytyy matkaa, niin ruokatarvikkeita tarvitsee aina ja niitä voisi yhdessä nauttia vaikka ulkona.

Ärrä


Sytykeruusut (kananmunakennosta tehtyjä ruusuja, jotka on kastettu steariiniin)ovat olleet yksi parhaimmista tuliaisista mitä ollaan saatu. Mökistä tekee maailman parhaimman paikan se, että siellä ei puhelin soi, eikä vieraita lappaa kuin aniharvoin. Hiljaisuus hiljentää myös mielen.

Möksä mummo


Mökki on paikka jossa saa olla niin kuin haluaa ja nauttia luonnosta kaikin tavoin. Paras tuliainen on, kun vieras tuo sapuskaa tai jotain käyttötavaraa – vaikka sitten vessapaperia. Ja tuliaisiksi voisi tässä tapauksessa lukea myös omat liinavaatteet yökyläilijöille!

Maru


Mökkimme omassa pihassa ja ulkohuussi takapihallamme. Ei ole fiksumpaa ratkaisua. Ajattele mökillä viettää aikaa rakkaitten kanssa, käy uimassa kaupungin rannassa ja saunoo myös siellä jos ei kehtaa omaa saunaa lämmittää (mieheni on kaupungilla töissä, siksi tällainen etu ja mahdollisuus) ja mikä ihaninta omalta mökiltä ei ole kuin muutama askel, niin pääsee omaan sänkyyn nukkumaan 🙂

Arja


Vähän ruokatarvikkeita ja kahvipullaa tai keksipaketteja. Hyvää ilosta mieltä ja kysyä tarvitaanko jossain apua. Omat yöpymistarvikkeet on hyvä olla mukana ja mennään isäntäväen ehdoilla tekemisissä.

Oliveri


2-5 paria kumihanskoja

Katarina


Oma mökki sijaitsee rauhallisella paikalla puhtaan järven rantatöyräällä ja siellä on takka, jonka loimussa saa oleilla.

– Pieniä luettavia kirjoja, joihin voi palata aina uudelleen.

– Aurinkoisen itsensä, jolla ei ole kiire.

– Kynttilöitä, ruokaa tms, joka ei jää iäksi mökille, vaan kulu käytettäessä ja muistuttaa tuojastaan.

KH


Mökki on Heinolassa ja vaarini rakennuttama v.1969.

Paikka on rakas, ollut jo viisitoistavuotiaasta lähtien vaikka rakennuttamisaikaan olinkin kuusivuotias.

Kahvi on aina ja ikuisesti hyvä tuliainen kuten kahvipulla ja servietit

Maria


Mökki meren rannalla ja vastarantaa ei näy – aavaa; on tilaa hengittää raikkaan suolaista meri-ilmaa…

 1. Jos tulevat vain ”kahville” kannattaa varata mukaan nisut.
 2. Yökylään tulevien kannattaa tuoda lakanat
 3. Sitten vaan positiivista vierailufiilistä

Mies


Luonnon rauha ja kauneus ympärillä, järvi, johon voi pulahtaa aamu-uinnille ja ilta-uinnille ja rakkaat läheiset, joiden kanssa saa nauttia näistä. Tuliaisiksi istutettavia kukkia tai pensaita, kesäkukkia, kynttilöitä.

Leena


Mökkimme on vielä rakenteilla, mutta olemme siellä jo yhden yön viettäneet. Se on paras paikka maailmassa, koska siellä on rauhallista. Vain keväisin lähellä olevan kosken kohina kuuluu sinne ja lähellä pesivien kalasääskien ääntely niiden lennellessä mökkimme yläpuolella.

Vieraat voisivat tuoda mukanaan jotain valmista syötävää, jotta emännän ei tarvitsisi häärätä niin paljon keittiössä.

Kipa


Omalle mökille ei ole pitkä matka, käymme siellä päivittäin kesällä ja talvellakin monta kertaa viikossa. Se on nimittäin tuolla talon takana metsän laidassa. Sauna lämpiää puilla ja vilvoittelemaan voi tulla nakusillaan, kukaan ei näe. Välillä voi pulahtaa uima-altaaseen taikka talvella kylpytynnyriin. Ah, ihanaa! Meillä käy ystävät saunomassa ja iltaa istumassa. Hyviä tuliaisia on esim. suihkusaippua, kynttilät, ehkäpä pullo kuohuvaa. Itse olemme joskus vieneet ystäville tulppaanin sipuleita, munkkipussin ja pari pyyheliinaa.

Sirkku


Minä toivoisin vieraiden tuovan säkillisen hyvää mieltä, ison pussillisen rentoa oloa ja riittävästi aikaa vierailuun. En halua mitään tavaraa. Hyvät ystävät ovat kultaakin kalliimpia.

Helena Lehto


Meren äärellä mökki, jossa ollaan ja elellään luonnon ehdoilla. Laiturin nokassa vietetään parhaimmat hetket katsellen ohikiitäviä pilviä, kuunnellen meren aaltojen pauhua ja lintujen laulua. Joskus voi jopa huomata ohikiitävän merikotkan tai harmaahaikaran. Talvella patikoimme jäällä mökille, lämmitämme saunan ja paljun. Mikäs sen ihanampaa kuin nautiskella pakkasesta ja lumesta lumienkeleitä tehden, välillä luonnon muovaamassa avannossa kastautuen.

Juhannus, kesän kohokohta ja venetsialaiset elokuun tummuvassa illassa vietetään ystävien ja perheen seurassa. Myrskylyhdyt ja kokko kuuluvat ehdottomasti tunnelmaan. Meillä ei ole sähköä ja vedenkin viemme mukanamme mökille, mutta silti se on Maailman Paras paikka viettää vapaa-aikaa. Parhaita tuliaisia on ehdottomasti terva löylytuoksu, saunamme on aamusta iltaan kuumana. Makkara/tai sinappi, grilli aina valmiina herkkuja varten ja vieraiden rento, hyvä mieli on ehkä se paras tuliainen:)

Kuusilinnan Kristalli


Veljelläni on mökki ja tuliaisiksi saisi tuoda kanankoipia grillattavaksi. Siellä on oma rauha, kalastusluvat ja ihana mökki, jossa tupa ja sauna, pieni, hirsinen muttei mikään sähkökoti vaan kaasuöljy tmv. erämiehen unelma. Veljenpoika saa viettää isänsä kanssa siellä kivoja hetkiä ja jos ystävä on, niin tuo kanankoipia tuliaisiksi, muutoin ei tarvitse vaivautua, jos ystävä ei olekaan.

Christi


Luonnonrauha, vapaus, hiljaisuus, luonnon kauneus, hyvä rantasauna, vihta ja uimaan pääsy. Hyvät positiiviset ystävät ja terveellinen ruoka mitä voi itse kasvatella. Lisäksi voi retkeillä, sienestää,

marjastaa puhtaista metsistä ja kalastaa puhtaista järvistä. Tuliaisiksi voi tuoda positiivista mieltä ja asennetta, luomutuotteita, 70% tummaa suklaata.

Mervi


Ei ole mökkiä, mutta on oma talo, rauhan tyyssija, maailman paras paikka. On oma puutarha, jonka multaan voin upottaa murheeni ja paljon kukkia, joiden katselemisesta ja hoivaamisesta saan voimaa. Meille voi tuoda itsensä – eli hyvää seuraa .Ei aina tarvitse olla ’tuomisia’ 🙂

Lissukka


Mökillämme on ihanan rauhallista ja luonto metsineen, lintuineen ja muine eläimineen ympäröi sitä. Vaikka mökki on vaatimaton, se on minulle lähes paratiisi. Vieraat voisivat tuoda kynttilöitä, jonkin istutettavan kasvin, vessa- tai talouspaperia, tai vaikkapa pienen ruokakorin. On myös kohteliasta kysyä, mitä ruokaa ja juomaa voivat tuoda, jos vierailevat pidempään.

Mökkihöperö


Niinkin arkinen asia, kuin WC- ja talouspaperi. Niitä kaikki käyttävät, mutta tuskin kukaan tuo. Niin ja omat ruuat ja juomat ja omat lakanat.

Pike


Mielessäni on; edesmenneen mummini edesmennyt mökki, joka oli jokaisen kesän kotini. Edelleen voin mielessäni palata mökille, joka on ehdoton turvapaikkani. Etenkin puusauna ja pitkän laiturin päässä siintävä järvi kuului kiinteästi jokaiseen kesäpäivääni. Jos joskus saan oman mökin, kivoja tuliaisia olisi vessapaperi, säilyvät elintarvikkeet tai kahvi ja viini tai vesi.

Jenni


Mökkivieraat saavat mielellään tuoda kahvipöytään kuivatarvikkeita: valmiita lättymixejä, keksejä, korppuja. Myös omat saunajuomansa ja makkaransa, ei mökillä yksinkertaisesti ole vierasvaraa, jos ei ennakolta ole sovittu. Sinetöity vesitonkka kelpaa myös, kun mökin ruokavesi on kantovetenä. Kuivatarvikkeena sen vuoksi, että jos sattuukin olemaan niin jää seuraaville! Älkää tuoko kaupan kukkakimppuja, löylykiulua tai CD-levyjä, kiitos vaan.

Jaana


Mökkini on saaressa ja koska sinne pääsee vain veneellä, kaikki jotka sinne tulevat, ovat todella nähneet vaivaa päästäkseen mökille. Heidän on joko pitänyt tulla omalla tai kaverin veneellä tai sitten ilmoittaa että haluaa nähdä ja noudan hänet /heidät mantereesta veneelläni. Näin olemme valmistautuneet tapaamaan toisemme ja odotamme innolla tapaamista. Tuliaisiksi voi tuoda hyvän mielen lisäksi tulitikkuja tai lamppuöljyä

Unelma Saari


Itselläni ei ole mökkiä, mutta vanhempieni mökki on maailman paras paikka. Siitä huolimatta, että se ei ole vesistön ääressä ja moottoritie menee lähellä. Mökki edustaa minulle pysyvyyttä, se kun on ollut perheessämme ”aina”, eli vanhempani ovat hankkineet sen ennen kuin olen syntynyt. Olen omalla työlläni osallistunut sen ylläpitoon, rakentanut isäni kanssa sinne saunarakennuksen, eli siellä on myös minun kädenjälkeni, myös saunarakennuksen sisustamisessa. Kun maailma oikein murjoo, menen mökille ja maailman parhaaseen saunaan hikoamaan surut pois. Muistelen usein lapsuuteni aurinkoisia kesiä ja sitä, kuinka edesmenneen mummoni kanssa joimme ”päiväkaffet” takaterassin pihakeinussa. Tai kuinka sadepäivinä leikin siskoni kanssa leikkimökissämme, jonka isämme rakensi meille jämälaudoista. Jos mökki olisi minun, toivoisin vierailta tuliaisiksi vessapaperipaketin, kahvipaketin (itse en sitä juo, kuten muut yleensä, joten sitä minulla ei olisi vieraille tarjota) ja iloisen mielen. Mitä sitä muuta ihminen tarvitsee 🙂

Marketta


Mökillä ei tarvitse tehdä mitään. Voi vain kutoa terassilla ja katsella kukkivaa luontoa ja kuunnella lintujen laulua. Tai maata riippumatolla ja katsella pilviä ja auringon säteiden taittumista puiden lehtien välissä. Mökillä voi nauttia viinilasillisen ohi lipuvaa jokea katsellen ja nauttia auringon lämmöstä. Ei tarvitse pelätä että kukaan tulee käymään. Saa olla ihan rauhassa oman perheen kesken.

Rentoilija


Meillä on mummun ja ukin, mutta henkisesti koko suvun yhteinen mökki, johon kaikki ovat tervetulleita. Järven ranta, rinnesauna ja leppoisa tunnelma sen tekevät. Muurinpohjaletut ja loimulohi ovat herkkuruokia. Joulut vietämme myös täällä ja silloin on ihanaa käpertyä uunin viereen tulen loimuun lämmittelemään. Vinkkinä vieraille: kahvia, vessapaperia ja tulitikkuja.

Annika


Kertakäyttöastioita ja ruokaa 🙂

E.R.


Rauhallinen paikka luonnon keskellä, ei melua – mieli lepää ”tuijottaessa” järvelle ja seuratessa vuodenajan vaihteluja. Tervetulleita tuliaisia ovat kahvi/kahvileivät, grillattavaa, saunatarvikkeita – arjen käyttötarvikkeita.

Pirjo-Anneli


Olemme rakentaneet mökkimme rakkaudella ja siitä on tullut meille ja pojallemme sekä hänen kavereilleen rauhan tyyssija, missä ollaan yhdessä ja nautitaan elämän pienistä asioista – suuria ei aina tarvitse olla. Tuliaisiksi toivoisin että tuodaan syömistä kaikille, koska väkimäärä on usein suuri ja kauppa 30 km päässä. Jonkin kasvin alku, jonka voi istuttaa ja se muistuttaa tulevina vuosina ystävistä ja siitä kerrasta kun vietimme aikaa yhdessä. Usein kuitenkin riittää että rakkaat ihmiset tuovat itsensä – siinä on enemmän kuin riittävästi.

Anne


Minun ”mökki” on lomaosake Kainuussa. Kun asuu maaseudulla omakotitalossa, niin siellä on tarpeeksi ”askartelua” muutenkin ympäri vuoden. Siksi on ihanaa pari kolme kertaa vuodessa irrottautua arjesta ja mennä paritalon puolikkaaseen lomailemaan. Jos kavereita on mukana, niin arvostan eniten sitä, että he maksavat ruokakassin kaupassa, koska minä kuitenkin maksan majoituksesta. Alkoholin tuominen tuliaisena ilman etukäteen kysymistä on hölmöä – meitä juomattomia kun on.

Sofi


Rauhallinen paikka metsän keskellä. Saa hyötyliikuntaa; kantovesi järvestä, ei sähköä.

– säilyviä ruokatarvikkeita

– kuivia polttopuita

– omia leivonnaisia kahvihetkiin

Suopursu


Minulla ei ole omaa mökkiä, mutta jos olisi, toivoisin, että mökkituliaiset olisivat tavallisia mökillä säilyviä tuotteita

 1. WC- ja talouspaperia.
 2. Kertakäyttöastioita (ei tarvitsisi tiskata niin paljon, jos käy vieraita)
 3. Kuivassa säilyviä keksejä kahvipöytään.

Leena


Meillä on muutaman vuoden ikäinen mökki, mieheni rakentama. Mökki on lähellä rantaa, vaikka ei olekaan rantatontti. Se sijaitsee mäntymetsän keskellä, korkealla kankaalla. Auringonlaskut varsinkin osuvat niin hienosti siihen paikkaan, että ne suorastaan huikaisevat joka kerta. Paikka on rauhallinen, muitakin mökkejä on samalla kankaalla mutta kukaan ei häiritse toista. Mökissä on hyvää se, että sinne on helppo mennä myös talvella, koska siellä on kaikki mukavuudet: lämmin vesi, vessa, sauna, sähkö ym. ulkohuussikin kyllä löytyy. Siellä on kaikki mitä ihminen tarvitsee. Tuliaisiksi toivoisin että vieraat toisivat tullessaan paljon iloista mieltä. jos jotain tavaraa niin pullat itselleen ja makkarat. ei meillä mökiltä oikeasti mitään puutu. No pyöräkatos vielä puuttuu…

Mummeli


Mökistä tekee ihan parhaan se, että se on kauniilla paikalla, meren äärellä. Rannassa on sauna jonne vesi kannetaan ja joka lämpiää puilla. Mökki on pieni ja tiskit tiskataan pesuvadissa. Mökillä se ei haittaa, vaan kuuluu asiaan. Pihan perällä on huussi. Kaikki kaupungin kiireet jäävät taakse. Mökillä on aikaa istua kuistilla, kuunnella radiota, lukea ja vain olla.

Lahjaksi vierailta en oikeastaan toivo mitään. Yhdessä voitaisiin hankkia vierailun ruokatarvikkeet tai vieraat voisivat tuoda vaikka marjapiirakan tullessaan. Jos nyt jotakin ihan välttämättä haluaa tuoda, niin kynttilöitä, serviettejä, kertakäyttölautasia ym. kuluu mökillä paljon. Tai vaikka saunalle tervatuoksua. Ei lahja ole tärkeä, vaan se että saa viettää mukavaa aikaa heidän kanssa yhdessä!

Annukka65


Mieleiset tuliaiset mökille ovat

– saunassa käytettäviä tuotteita esim. laudeliina, laadukkaat peseytymistuotteet.

– kertakäyttölautaset, servietit, kynttilät

– vihta

Mökkihöperö


Mökin parhaat puolet ovat kantovesi ja puulämmitys. Tuliaisvinkit vieraille: valmista ruokaa, omat petivaatteet ja saunomisvälineet, sekä halu ja kyky tehdä mökkiaskareita yhdessä emännän ja isännän kanssa.

Kesäfiilis 2013


Omaa mökkiä ei ole mutta käytössä on äidin kimpassa veljensä perheen kanssa omistama pieni mökki suolammen rannalla. Mökin tekee rakkaaksi erityisesti se että se on mummovainaan perustama, paljon muistoja hänestä on siellä jäljellä. Luonnonläheisyys on myös erittäin tärkeää, ja se että mökillä ei ole mitään mukavuuksia, vesi menee ja tulee kun kannetaan, aurinkopaneelit sentään on hankittu muutama vuosi sitten hieman tuomaan valoa mökkiin sisälle pimeinä syysiltoina. Tuliaisiksi saa tuoda vanhoja aikakausilehtiä, sekä porukalla juotavaa tai syötävää, taikka siemenperunoita vaikka! Mitään krääsää ei meidän mökille kerätä!

Kanttarelli-Elli


Oma mökkini on vaatimaton, pienen järven rannalla sijaitseva saunamökki ja makuuaitta. Oikeastaan mökki on hankittu koiralleni, kiinteistön nimikin viittaa koiraani (vaikka koirallani onkin ihmisen nimi 🙂 ). Siellä ei ole juoksevaa vettä ja sähköä saa tarvittaessa aggregaatin avulla. Mutta siellä on lähteitä, metsää, marjoja, lintuja ja nisäkkäitä päästäisistä hirviin ja karhuihin. Se on oikeastaan aika lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Siellä pääsee irti arjen paineista ja voi lepuuttaa hermojaan vaikka jatkamalla ikuiselta tuntuvaa risusavottaa tai rämpimällä suolla metsästämässä karpaloita. Joidenkin mielestä voi kuulostaa kamalalta, minun mielestäni mahtavalta.

Tuliaisiksi mökille voisi tuoda rasiallisen mansikoita, punaherukkapensaan taimen tai yksinkertaisesti vain itsensä ja tarjoutua auttamaan mökin askareissa, joita on vaikea tehdä yksin.

Taistontorppa


Positiivista ja iloista mieltä. Mukavaa yhdessäoloa ja hyvää ruokaa, hieman viiniä.

Jussi


Meidän mökki on maailman paras paikka, koska lähellä on vain ihana luonto, ei naapureita. Paras mökki maailmassa, koska siitä ei ole tehty liian hienoa, on ihana aurinkosähkö. Ja järvi, jonne pulahdetaan aamulla, oli sää mikä tahansa! Mökki on tärkeä koko perheelle, lapsenlapset haluavat aina mökille. Talvella paistetaan makkarat ja hiihdetään ja lasketaan mäkeä…kesää jo odotellaan kovasti!

Mummeli


Minulla on pitkään suvussa ollut mökki ja sen parhaimmat tunnearvot ovat, että se on lohkottu iso-tädin tontista meille, Isä on omin käsin rakentanut sen sukulaistalkoo voimin. Saimaan upeimmat maisemat täydentävät kuvan, ja vaikka mökissä ei ole sähköjä ja juoksevaa vettä – se on maailman paras paikka. Hyvät kalavedet, hyvä uimaranta, metsämarjoja, oma peltotilkku, hiljaista lintujen laulua lukuun ottamatta. Ja nyt se on vihdoin minun, jaan sen toki toisen kanssa yhdessä, mutta haluan nauttia ajatuksesta että se on minun ja nyt saan sitä laittaa uuden sukupolven malliin.

Rakastan Mökkiäni.

Sukulaisia ja ystäviä käy kylässä joka vuosi ja mukanahan voi tuoda voita, makkaraa/perunoita ja kahvipullaa – ja aina loppuvat kesken. Sillä hinnalla Saunakin lämpiää 😀

Virve


On, on minulla mökki ja maailman paras paikka ehdottomasti. Mikäkö sen tekee? No meri on ehkä tärkein tekijä. Täydellinen rauha, mökki on saaressa eikä sinne kukaan eksy vahingossa. Metsä, heinäkuusta marraskuun alkuun sieltä saa marjat, sienet ja sen levon, jonka vain metsä voi antaa. No parasta tuomista on jo usean vuoden ajan ollut se, että ne joita kutsumme mökille tulevat paikalle omana itsenään. Mukanaan he tuovat ehkä pipareita, näkkileipää, Wc-paperia, viinipullon, oluttölkin eli siis käyttötavaraa.

Sirkka


Hei, Mökki on Hämeessä ja mukava paikka onkin. Vieraat ovat kivoja kun tuovat iloisen mielen tullessaan. Toinen toive on että soittaisivat ja kysyisivät onko kaupasta mitään tuotavaa, kun matkaa lähimpään kauppaan on 13km. Ei tarvis pikkuasioiden takia lähteä. Yövieraat toisi omat lakanat. Tervetuloa kesä ja kesävieraat!

Korvessa kulkija


Mökkimme on ihana, koska se on puhtaan ja kirkasvetisen järven rannalla, siellä on isot korkeat ikkunat, joista auringonvalo ja lumiset järven hanget tulvivat sisään ja siellä on keinutuoli, jossa istuskellen tätä luonnon ihanuutta saa rauhassa ihailla.

Mökillä kävijöiden tuliaisina toivoisin saavani näkkileipää, kauniita ja iloisenvärisiä serviettejä sekä rauhallista energiaa.

Peppi


Maailman paras mökki sijaitsee Mäntyharjulla. Se on rauhan tyyssija, lämmittää sydämeni myös talvella ja antaa aina uskoa paremmasta huomisesta. Talitintit visertävät keskitalvella kysellen, milloin kevät tulee, korppi lentää harvakseltaan ja raakkuu terveiset koirallemme, kurjet lentävät pihamaamme yli auroissa keväisin ja syksyisin, kehrääjä saalistaa itikoita iloksemme.

Sopivia tuliaisia mielestäni on kaikki käyttötavara kuten esim. WC-paperi, talouspaperi, kertakäyttöastiat, kynttilät. Linnunpöntönkin voi tuoda.

Orvokki


Kerrostaloasujana arvostan mökillä sitä, että voin mennä ulos pihalle heti kun haluan. Saappaat jalkaan ja ovi auki! Se on parasta, kun pihalla voi puuhailla kaikenlaista, nyppäistä rikkaruohon sieltä täältä, tai vaan kuljeskella ja ihailla kaikkea mikä kasvaa. Nautin aamukahveista aamuauringon lämmössä, kun on muuten ihan hiljaista, vain linnut laulavat pakahtuakseen.

Vieraat voivat tuoda tullessaan jotain tarjottavaa, juuri sellaista mistä itse pitävät. Minullahan on mökillä vain sitä mistä itse pidän!

Rauhaa rakastava


Mökille tullessa aikataulut, säännöt ja velvollisuudet karisevat matkalla. Mökillä on paljon tekemistä, mutta kaikki on inspiraation varassa. Silloin tekeminen luo uusia inspiraatioita ja sunnuntai-iltana huomaa olleensa taas työleirillä. Mutta kun tekeminen on omaehtoista, niin se ei rasita. Mökillä voi vapaasti tehdä kaikenlaisia kokeiluja, kaukana ympäristön valvovista silmistä.

Parhaat mökkituliaiset tulevat yhteiseen ruokapöytään, vinkit tuliaisista voidaan kysyä isäntäväeltä.

Arja


Saunavastan, saunaoluet ja iloisen mielen

Timbe


Mökkimme on rauhan tyyssija. Saunominen ja uiminen on siellä parasta. Yllätysvieraat voisivat tuoda tarjottavaa tullessaan. Paperituotteita (WC- talous- ja servietit, kynttilöitä.)

Helena


Keltainen torppa, kylänmiesten sodan aikana perheelle rakentama, wanhassa maaseutumaisemassa ison kotikuusen juurella. Kamarin ja köökin ikkunasta avautuu näkymä peltomaisemaan, jota reunustaa kaukaisuudessa vihreä metsänraja ja jossa silmä lepää aamuin, päivin, illoin. Vanhassa pihamiljöössä aurinko asuu kesäisin ja sateella vanhat sitkeänkauniit kasvit, palava rakkaus, lemmikki moninaisine kasvinkumppaneineen nautiskelevat elämästään ja luovat meille torpanasukeille iloa ja väriä. Niitä ei tarvitse erikseen koulia ja kaulia, ne kasvavat omaksi ja meidän iloksemme omine aikoineen. Käppyräiset omena- ja luumupuut antavat kesäisin auringonsuojaa ja syksyisin makeaa satoa.

Täällä asuu rentous ja hengähtäminen, elämästä ja luonnosta nauttiminen. Vesi kannetaan pihakaivosta, pökköä laitetaan pesään viileällä, sauna lämpiää puilla ja punamultaisessa huussissa käydään silloin tällöin.

Työltä se ei tunnu, vaan elämältä. Samaa mieltä on koiruksemmekin, joka täällä on aivan erilainen kuin kaupungissa. Olen kiitollinen tästä ilosta!

Tuliaisiksi:

Oikeasti ei ole pakko tuoda mitään, kylällä on kauppa, jos vieraat pitkäksi ajaksi jäävät ja normaalisti kaffetta ja pullaa kyllä pistäytymisvierasvaraksi löytyy.

Mutta jos tuovat, niin

– Sauna juomat ovat arvokas ja käytännöllinen tuominen

– Kaffetta aina tarvitaan

– Parhain tuominen olisi kuitenkin halu talkoisiin, vaikka ex temporekin(kylältä löytyy rautakauppa, josta tarvikkeita ja materiaalia saa)esim. ulkorakennuksen maalaamiseen, ikkunoiden pokien korjaamiseen, mattojen pesuun läheisessä järven rannalla olevassa ulkopesupaikassa, ikkunoiden pesuun jne. jne.

Keltaisen ilakan torpan asukki


Parasta siellä on, vesi, sauna, rauha, sekä omat harrastukset, oli se sitten juurikasmaa tai puutyöt.

Vieraat voisivat tuoda tuliaisina päivän lehden, vaikka viikonkin lehdet, omat makuupussit tai vuodevaatteet, myös ruokapuolta, ettei ruokavarastot hupene yhtäkkiä. Silloin kaikki nauttivat.

Uneksija


Suomalainen järvimaisema, siitä saa voimaa, mökkikirjastosta hengen ravintoa ja puuhastelusta mielen virkeyttä. Ruokatarpeet ja tekijä niille ovat aina tervetulleita, kylmä kupliva kohottaa tulijoiden mielialan.

Kukkanen


Paikka, jossa – saa kukin erikseen toteuttaa luovuuttaan ja mieltymyksiään tai touhuta yhdessä, hikoilla hommissa, maata ja ihailla aurinkoa tai tähtitaivasta, kokea luonnon vuoden kierron, viettää joulut ja muut juhlat, saunasta hyppiä hankeen tai riemuita sateessa, heittää paineet ja huolet harteiltaan, tutustuttaa kaupunkilaislapset pärjäämään erilaisissa oloissa, saa mieli ja kroppa levätä sekä latautua – on Meidän Mökki!

Vieraat tuokoon avoimen mielen, muu sovitaan erikseen.

Onnekas mökkiläinen


Mökki on, pieni ja retro vanhasta vajasta tehty, maailman paras. Hyttysten ininä uinuttaa uneen ja aamukaste kömpii sisälle. Silti en vaihtaisi. Kesä tuntuu kesältä.

Mökkivieras voisi tullessaan tuoda vaikka kertakäyttöastioita, wc-paperia, ja ruuanvalmistukseen vaikka lihapullataikinan muurikalla paistettavaksi. Tietysti kaasupullokin olisi hieno ISO tuliainen.

Serkkunen


Vehreä puutarha on avain onneen! Vieraat voivat ottaa mukaansa hyvän, avoimen mielen, ripauksen uteliaisuutta; en tarkoita, että töihin vaan, mutta pieni osallistuminen olisi suotavaa. Puutarhassa on aina tekemistä, joten emäntänä ei aika riitä pelkkään passailuun, toisaalta monet ystäväni oikein haluavat tulla haravoivaan ja kitkemään, samalla siinä voi jutustella ja juoruta, ja sitten grillataan ja syödään.

RTA


Mökillämme on juokseva vesi, kun kiikutan juomavesikanisterit autosta ja pesuveden järvestä, liikunnantarve tyydytetty. Kompostorista ja kompostivessasta saan multaa, oman tontin risuista ja puista saan lämpöä tupaan, auringosta loput. Kissavanhukseni on onnellinen, kun saa kiertää taloa, ei lähde kauemmas. Linnunpönttöjen asukkaat laulavat kiitokseksi asunnostaan.

Tuliaisvinkit: kanisteri raikasta vettä, pussillinen multaa, kukkien siemeniä tai sipuleita.

Kosini


Suku omistaa yhteismökin, jota jokaisella on oikeus käyttää mutta kenelläkään ei velvollisuutta kunnostaa. Toivoisin siis, että mökillä vierailijat veisivät mökille mukanaan reipasta mieltä ja jokainen käydessään tekisi vaikka vain yhden pienen asian sen eteen että meillä kaikilla olisi tulevaisuudessakin paikka jossa kesäisin käydä lataamassa akkuja.

Pehtoorska


Meidän mökillä on ihana oma yksityinen ranta pikkuisen järven rannalta. Järvi on niin pieni ja hyvin sijoittunut, että sen vedet lämpiää aina isompia lätäköitä lämpimimmiksi. Toissa kesänä veden lämpötila oli parhaimmillaan 28 astetta. Koirakin istuu onnellisena kesät läpeensä järvessä, aina vapusta syyskuun lopulle.

Mökillä on mukava tehdä niitä hömppäjuttuja, mitä kaupungissa ei tule tehtyä. Siksi mökkituliaisena ehdoton on esimerkiksi krypto- tai ristikkolehti taikka joku mukamas nolo aikakauslehti, kuten vaikkapa Valitut Palat. Koiran puolesta mieltä lämmittäisi eniten jonkun vanha kumitossu, joka on ensiluokkainen vesilelu. Koiran lempivärissä, punaisena tietysti. Kooltaan sen verran iso, että leuat saa puristettua siihen ympärille. Näitä kuluu ainakin yksi kesässä.

Primrose


Olemme vuokranneet samaa mökkiä jo 15 vuotta ja se tuntuu ihan omalta, jossa vietämme kaiken vapaa-aikamme ja nautimme luonnosta. Vierailta toivoisin että tullessaan toisivat ruokaa ja juomansa itse, koska viemme kaiken tarvittavan juomaveden itsekin kaupungista. Muuten vieraat ovat kyllä tervetulleita.

Leila


Oma mökki on joen rannalla metsän keskellä. Sen ihana rauha ja hiljaisuus on jotain mitä koko perhe odottaa. Saunan lauteilta saa pulahtaa joen virkistävän veteen. Illalla saa ihailla auringon laskua joen varrella.

Mitä vieraisiin tulee, niin kannattaa tuoda mukana mitä itse haluaa syödä / juoda, sillä mökillä varannot ovat aina suppeammat kuin kotona.

Hiksu


Minulla ei enää ole mökkiä, mutta mökkituliaisina on tervetulleita ruokatavarat, mikäli olet yllätysvieras. Myös kuivamuona, kuten keksit, näkkileipä, säilykkeet yms. Myös saunatuotteet ovat hyvät. Myös omat liinavaatteet mukana olisi emännälle iloinen yllätys. Myös viinipullo, grillattavat ovat mieleisiä tuliaisia.

Rapelo


Tuliaisiksi jotain käytännöllistä esim. kahvipaketti, piirakka, makkaraa, serviettejä eli ei mitään seinälle ripustettavaa koristetta tms. Jos aikoo viipyä koko päivän, niin ehdottomasti on muistettava, ettei kaikilla välttämättä ole mökillä yllätysvieraille mitään tarjottavaa. Tavaroista esim. pelikortit voisivat olla ok, eivät vie paljon tilaa ja voivat tulla tarpeeseen.

Ruusa


Punainen vanha mökki pullollaan vanhoja tavaroita, keskellä metsää. Pelottavia ääniä sysimustassa yössä, valko- ja sinivuokkomeri keväällä, vaskitsan auringonottoa kiviaidalla, hiirenpesä patjan alla (ei ihan kiva), kuparinruskeat ketut vaeltamassa peräkanaa talvisella hangella, savusaunan mahtavat löylyt. Vesikin juoksee sisään ja ulos (joskus nopeasti, joskus vähän hitaammin, putket eivät koskaan jäädy, emäntä kylläkin voi hyytyä). Aina on tekemistä, joskus jopa liikaa, mutta mieli piristyy ja liikunta pitää vetreänä. En vaihtaisi tätä paikkaa luksukseen.

Myrsky


Mielikuvitusmökkini on järven rannalla ja istuisin aamuisin laiturilla katselemassa järvenselkää sekä kuuntelemassa lintujen liverrystä ja kuikan huutoja. Tälle mökille ystävien ei tarvitsisi tuoda kuin itsensä hyvällä mielellä. Itse olisimme kaiken tarvittavan sinne jo hankkineet. Yllätysvieraat tosin voisivat tuoda sen, mitä mieluiten haluavat tarjottavan heille. Rajallisissa varastoissamme ei välttämättä ole kaikkia herkkuja. Mutta luonto on ja järvessä kalaa.

Todellisuudessa ”kesämökkini” on lapsuuskotini ja sen pihatyöt keväällä ja nyt syksylläkin, kun aikaa on enemmän, eikä vain loma-ajat. Siellä ei kylläkään ole kuin peltojärviä nyt entistä laajemmalla, kun metsät on tehty pelloiksi muutaman vuoden aikana. Silti nautin suunnattomasti sisarteni mökeillä, jotka ovat oikean järven rannalla ja joissa on se laiturikin, jossa istua.

Tuulentuomaa


Mökistä tekee maailman parhaan paikan upea, monimuotoinen luonto. Kevään ja alkukesän saa nautiskella lintujen konserteista, myöhemmin seurata lintujen perhe-elämää. Syksyllä on nautittavaa puutarhan runsas sato ja värikylläisyys, talvella hiljaisuus.

Tuliaisiksi yllätyn positiivisesti esim. astianpesuaineesta, servieteistä ja viinistä.

Ethel


Meillä on mökki Velkualla saaressa. Jäiden lähtöä odotellaan. Mökillä on mahtavaa meri, rauhallisuus, luonto ympärillä. Siellä on tavallaan suojassa kaikelta ankealta ja pahalta. Ei tarvitse miettiä maailman murheita, vaan jo matkalla unohtaa kaikki harmittavat ja tylsät asiat.

Teija


Me olemme melko tuoreita ”mökkiläisiä”. Mökkeilyä on takana vasta se ensimmäinen kesä. Paikka on todella maailman paras rentoutus ja irtiotto paikka tästä arjen kiireestä ja aikatauluista. Teemme siellä kaikkea sitä mitä emme tee kotona; pihatöitä, saunan- ja vesien lämmittämistä, käsin tiskausta, grillausta ja mikä parasta: iltaisin nukkumaan mennessä tulee mieleen, ettei päivän aikana ole miettinyt kertaakaan työasioita ja niitä tekemättömiksi jääneitä töitä! Mökkimme on ”onneksi” niin pieni, että yövieraita ei ole tarjoutunut, jos tytärtämme ei yövieraaksi lueta. Mökki on myös niin lähellä asuinpaikkaamme, että mökkivieraat tulevat vain päivävierailuille. Itse en kaipaa tuliaisia tai tuomisia vierailtamme. Mutta jos joku jotakin haluaa tuoda, mieluisana kokisin käytännölliset asiat; kahvi, tee, keksit, yms. etukäteen sovittuna myös päivän ruokaan liittyvät tarvikkeet. Paras tuominen on ehdottomasti iloinen, positiivinen mieli!

Sinna


Maailman paras mökki, vaikkakin tuntuu, että remontti ja kunnostustyöt on pysyvä asia. Aina on joku kulma työn alla, juurikin se tekeminen ja omien kätten jälkien näkeminen tekee paikasta rakkaan. Siellä voi myös laskea työkalut käsistään ja olla vaan, nauttia hiljaisuudesta vilkkaan kaupunkielämän vastapainoksi. Meillä on mökillä myös iso piha, jossa voi koirat juosta ja temmeltää, koko perhe siis viihtyy siellä. Plussaa on myös se, että paras ystävättäreni asuu lähellä, tapaan häntä aina mökkireissuilla. Mökkimme on läpivuoden asuttava.

Vieraat voisivat tuoda tullessaan, syömisiä, juomisia ja tarvikkeita kuten esim. wc-paperi, huussikarike tms. hyödyllistä, mitä kuluu kun vieraita lappaa pitkin vuotta. Vieraamme onneksi osaavat jo kysäistä mitä tuomisia tarvitaan. Onneksi meidän vieraat myös tarttuvat pensseliin ja ovat varustautuneet ”työvaattein”, vaikkei meidän mökki mikään työleiri olekaan. Kaupunkilaiset ystäväni usein kysyvät, saavatko tulla maalle puuhaamaan kasvimaalle tai pensselin varteen.

Irene


Me, mieheni kanssa tykkäämme kovasti kutsua vieraita tai siis ystäviä mökillemme, paras ja ihanin paikka maailmassa kun on. Ihanaa tarjota mökkielämystä läheisillemme. Aivan ihania tuliaisia olemme saaneet, mutta parasta on kun yhdessä sovitaan ruokapuoli, eli mitä kumpikin hankkii. Sen lisäksi tervetulleita on mökin perusjutut, kahvi, hylamaito (säilyy ja kynttilät, näitä tarvitaan AINA!)

Mökkielämystä myös ystäville


Mökillä on usein paljon hommia ja päivät vierähtää kasvimaata kupsuttaessa, ruohoa leikatessa, maalauspuuhissa tai riippukeinussa heinä suussa – sekin on tärkeä homma! Parasta onkin juuri se puuhastelu, elo ilman juoksevaa vettä, istuskelu ilta-auringossa saunan kuistilla ja soutelu ongen kera. Silloin unohtuu kaupungin kiire ja arjen rutiinit ihan kokonaan.

Mökkivierailuista ei aina ilmoiteta etukäteen, jos vaikka toiselta paikkakunnalta ohikulkumatkalla poiketaan. Paras yllätysvieras onkin se, joka tuo tullessaan vaikkapa marjapiirakan ja säästää minulta vierasvaran vaivan. Silloin aika vieraiden kanssa ei kulu hellan ääressä, vaan jääteen kanssa pihakeinussa. Mainio tuliainen voisi olla myös saunavihta.

Mikaela


Saunominen, uiminen, puutarhan hoito, rentoutuminen saunan jälkeen viinilasi kädessä, kukat, mehiläiset, sudenkorennot, sisiliskot, ilta-aurinko, kivat mökkinaapurit, auringonotto nurmikolla, grillaaminen ym. asiat tekevät mökistäni maailman parhaan paikan.

Tuliaisiksi voi tuoda esim. lounas- tai illallistarvikkeet kaikille. Viini on aina tervetullutta ja miksei perinteinen kahvipakettikin. Paras tuliainen on sellainen, minkä voi käyttää pois, eikä se jää nurkkiin viemään tilaa.

Kesää odotellessa


Mökkini pihassa on mukava istuskella laiturilla ja katsella järvelle. Keväällä uiskentelee joutsen pariskunta poukamassani. Kesän mittaan siitä kehkeytyy perhe. Saan seurata joutsenperheen kesäistä elämää. Lasten kehittymistä ja pariskunnan toisistaan huolehtimista.

Tykkään myös istuskella pihakodassa tulen ääressä. Suomen sateisessa suvessa löytyy tulesta mielen rauhaa. Ja samalla saa ruokanautintoja.

Mahdollisilta mökkivierailta odotan kanssakäymistä, yhdessäoloa ja elämästä nauttimista. Sen parempia tuliaisia ei kukaan voi tuoda tullessansa. Ei muuta kuin kesää odotellessa.

Liisa


Meillä on pikkuinen mökki, vain 15 km päässä kaupunkiasunnostamme, mutta riittävän kaukana arjesta irtautumiseen. Mökin rauhassa laiturilla linnun laulua kuunnellessa unohtuu arki totaalisesti ja mökkipuuhista saa uutta energiaa. Vieraat voisivat tuoda tuliaisiksi kahvipaketin, jotain grillattavaa sekä limpparia.

Pikke


Mökillämme on onnistuneen remontin jälkeen hyvät tilat ja ihana tunnelma. Se on myös tarpeeksi lähellä kotia ja työpaikkaakin, näin voimme asua siellä koko kesän. Maailman parhaan siitä tekee varmaan se, että mökki on ison suvun kantamailla, ja kaikilla sukulaisilla – joista moni on myös tärkeä ystävä – on omat mökkinsä, joten vieraita ei ole ruuhkaksi asti. Aktiivisessa kesäyhteisössä riittää kuitenkin halutessa aina seuraa ja ohjelmaa. On kesätoria, iltamia, urheilutapahtumia, talkoita, retkiä jne. joihin voi mennä mukaan tai olla menemättä. Vieraitakin toki kutsumme, kun kesällä on paremmin aikaa tavata ystäviä, kutsumattakin saattaa joku tulla joskus lyhyemmin piipahtamaan.

Tuliaisina itse arvosta kulutustavaraa: ykkösenä tuoreet mansikat mutta myös kahvi, kastettavat kahvin kanssa, jäätelö (varmista että on pakastin), servietit jne. Mikäli on tarkoitus juoda saunaoluet tai viiniä ruoan kanssa, ne ovat hintansa vuoksi myös tervetulleita tuliaisia. Rakastan risusavottaa ja muita puuhommia, joten minulle loistava tuliainen olisi myös hyvä vesuri tai kunnon raivaussakset!

Kakkoskoti


Minulla on ollut mökki. Paras tuliainen vierailijoilta on ollut itse leivotut omena-marja- ja kinkkupiirakat, tuoreet leivät ja erityisesti avun tarjoaminen keittiöpuuhissa.

Imjärven mökkiläinen menneiltä vuosilta


Mökillä pääsee rantasaunaan ja uimaan. Ei ole nurmikon ajamista, ei kasvimaan eikä kukkapenkkien kitkemistä. Lepotuoli rantahiekalle ja hyvä kirja, siinä sitä rentoutuu jos missä. Mieluisat tuliaiset ovat esim. viinipullo, kynttilät ja kahvileivät.

Satu Birgitta


Oma mökkini on metsän keskellä pienen lammen rannalla. Kun kaupungissa ahdistaa, omalla mökilläni tunnen taas hengittäväni. Se kaikki, lintujen laulu, metsän puut, luonto, mikä voi olla ihanampaa. Kesäaamut kun linnut herättävät laulullaan, voi hypätä lampeen uimaan ja tuntea raikkaan ilman ja voi hakea salaattia omasta kasvimaasta ja pistää leivän päälle, juoda aamukahvit omalla terassilla auringon paisteessa se on sitä oman mökin nautintoa.

Hippa


Minulla on oma ihana pieni mökki, joka kylpee auringonvalossa, antaa suojan sateella ja ottaa kesävieraat vastaan ilolla.

Pihapiiri ja mökin ”henki” tekee siitä turvallisen, ihanan paikan johon maailman myrskyt eivät pääse.

Se on täysin maalla, pihapiirissä on erillinen saunarakennus, jossa on vierashuone. Iso varasto/askartelutila ja ihana kesäkeittiö sekä kasvihuone. Lisäksi upea maakellari. Kaikki nämä yhdessä tekevät siitä vastustamattoman! Oikea paratiisi!

Vieraat voisivat tuoda pullakranssin tai kahvipaketin tai valitsemansa kasvin taimen! Tietysti iloinen mieli tuomisina on kaikkein paras!

Tuikku


oma rauha veden äärellä. puuhastelua ja tekemistä mutta myös mahdollisuus hiljaiseen oleiluun. mikään sen parempaa kun istahtaa soutuveneeseen kera onkivavan ja matopurkin, soutaa ja pysähtyy. heittää ongen veteen ja antaa veden virtauksen viedä. Tuliaisina voisi tuoda sytytyspaloja, peflettejä, kertakäyttöastioita, tarpeellista käyttötavaraa joka kuluu käytössä. Mahdollistaa helppoa mukavaa mökkeilyä.

Mettäpöpi


Mökkimme on todellakin maailman paras paikka. Sinne kun menee, unohtuu kaikki arkinen aherrus ja maailman ongelmat. Saa olla vaan, nukkua riittävästi, nauttia säästä kuin säästä järvelle katsoen. Koitetaan elää mahdollisuuksien mukaan metsän ja järven antimilla. Sauna lämpiää joka päivä ja järveen pulahdetaan sen lämpötilasta välittämättä. Sähköisten viestimien aukaisua vältellään viimeiseen asti. Tuliaisina odotan korkeintaan jotain syötävää tai juotavaa, ei mielellään tavaraa, sillä on pyrkimys pitää paikka mahdollisimman niukkana ylellisyyksistä ja tavaroista.

Vesimies


Oma mökkimme, joka on talviasuttava, sijaitsee 60m talostamme ja on joen rannalla, saunomme siellä kesät talvet ja siellä voi käydä vaikka joka päivä, kooltaan ei ole iso, sauna ja saunakamari eli saunamökki. Tuomisia makkara, kahvi muut saunajuomat.

Pirjo


Meillä on mökki saaressa, saaripaikka on siitä hyvä ettei yllätysvieraita, se on parasta että saa olla omassa rauhassa silloin kun tahtoo ja kutsua vieraita silloin kun jaksaa seurustella. Tuliaisiksi toivomme aina tuoretta leipää ja jos on ruoka-allergioita tms. niin sitten jokainen saa tuoda mitä itse voi syödä

Kalloinen


Mökki saaressa, 20 min venematkan päässä omasta rannasta. Sopivan kaukana yrittäjälle että pääsee hetkeksi irti työstä voi vaikka töiden jälkeen mennä lämmittämään rantasaunan ja yöpyä mökillä ja tulla aamulla energiaa täynnä töihin. Mikä tekee siitä maailman parhaan paikan? Se että sen on itse suunnitellut ja apuvoimin toteuttanut pikkuhiljaa, joka vuosi joku pieni projekti mikä vie sitä lähemmäs täydellistä!

Kun mökki sijaitsee saaressa kaikki sinne pitää viedä. Mökkituliainen voi olla vaikkapa kynttilöitä tai vessapaperia kauniiseen koriin tai paperipussiin pakattuna.

Ystäväni oli saanut lahjaksi lasipurkkiin kerroksittain pakattuna kakkutarpeet ja reseptin, toki vaatii sähköt mökillä, mielestäni kiva ajatus.

Itse tehdyn salaatinkastike, pesto tai paholaisen hillo, pullollisen hyväksi havaittua oliiviöljyä ottaisin itse mielelläni vastaan.

Yleisesti ottaen kaikenlaista tavaraa meillä jokaisella on niin tuliainen voi olla jokin tuote jota voi hyödyntää käyttämällä.

Haltitar


50-luvulla rakennettu mökkimme on Lempäälässä, etelärinteellä ja suuren järven rannalla. Koska asumme Tampereella, mökkimatkamme on lyhyt. Ostimme sen 80-luvun loppupuolella ja siitä saakka mökkikautemme on alkanut pääsiäisestä ja päättynyt lokakuun lopussa.

Aikamme kuluu marjastaen sienestäen, kalastaen ja pienoiskasvimaalla puuhastellen, sillä mitään isoa työmaata, kuten nurmikkoja, emme ole sinne raivanneet.

Siellä on huippuhyvä sauna, jossa pystyy löylyttelemään pitkään ja hartaasti.

Parasta on, että monet ystävämme pistäytyvät siellä usein ja viipyvät pari päivää. He tietävät, että emme halua tavaraa. Tuliaisiksi saamme suuresti arvostamiamme herkkuja sekä toisinaan esimerkiksi kynttilöitä ja saunatarvikkeita.

Onneli


Synnyinkoti kesämökkinä siellä on muistot rakkaat.

tuliaisina kahvipaketin, lihaa grillattavaksi ja omat pyyhkeet sekä lakanat jos yöpyy.

Mökkisisko


Mökillä voi puuhastella niitä juttuja joista nauttii, kasvattaa kasveja hoitaa puutarhaa, nauttia luonnosta, poimia metsästä sieniä ja marjoja ja mikä tärkein nauttia vanhan saunan lempeistä löylyistä ja uimisesta. Tuliaisia voi aina tuoda esim. kahvia, kertakäyttöastioita talous ja vessapaperia ja muutakin ruokaa jos meinaa oleilla pidempään.

Tepa


Meidän mökki kaikkein paras mökki on…

Se kun sijaitsee tässä kotirannassa. Se ei ole suuren suuri, mutta tarpeeksi suuri saunomiseen. Lapsoset mielellään siellä saunovat ja uivat. Me aikuiset viime aikoina vähemmän.

Sukulaisia ja ystäviä kerääntyy juhannusaattona kokolle ja grillailemaan rannalla olevaan grillikatokseen. Haitari soi!

Mitä muuta mökillä tarvitaan?

Tullessaan vieraat voivat tietysti tuoda syötävää, juotavaa ja iloisen mielen.

Orvokki


Saanen vastata, vaikka mökkimme on jo myyty? Se oli hyvä paikka.

1:Ruokakassin.(Varsinkin jos tulisivat yllättäen ja monen henkilön porukalla ja olisivat yötä.)

2:Iloisen mielen ja auttamis-halun kaikkiin hommiin (ruoanlaittoon, saunan lämmitykseen jne.) Eli yhdessä tekemisen meininkiä! Samalla tulisi yhteisen olemisen iloa.

3:Saunatarvikkeita(esim.pyyhkeitä, shampoota, saippuaa)

Irmeli


Parhaan paikasta tekee ihan rannassa oleva Päijänne.

Tuliaisiksi syötävää, juotavaa tai poltettavaa.

En halua enää mitään ns. krääsää, näistä ei jää kuin muistot jäljelle.

Tarja


Ihan paras on se hetki kun sammutan auton moottorin ja avaan oven ja tervehdin veistämääni karhua, joka tassut pystyssä toivottaa tervetulleeksi mökille. Samassa sieraimiin tulvii raikas metsäinen tuoksu joka välittömästi kytkee aivoista pois kaiken kiireen ja melskeen!

Toiveet kyläilijöille;

 1. EI PURKKEJA ja PURNUKOITA
 2. EI KORISTE-ESINEITÄ
 3. Anna halaus tullessa ja lähtiessä; olipa kiva tavata!

Pekka


Jos minulla olisi mökki, maailman parasta olisi se, että ystäväni muistaisivat käydä sielläkin minua tervehtimässä. Tuliaisiksi toivoisin iloista mieltä, tulemisen riemua ja tyytymistä vaikka vain kahvikupposen. Sellaisia muuten ystäväni ovatkin!

Carlinotar


Mökkisaaremme Pielisellä on maailman paras rentoutumispaikka, koska naapureita ei ole. Ei edes mantereen puolella. Rauha on lähes koskematon ja sen rikkoo vain silloin tällöin lentävät Karjalan lennoston koneet.

Koska mökkimme on saari ja kaupassa käynti on, jos ei hankalaa, niin ainakin työlästä, niin toivoisin, että vieraat soittaisivat ja kysyisivät vaikka kauppalistaa ja tullessaan toisivat tilaamamme tarvikkeet. Maksamme ne kyllä! Tuliaisiksi wc-paperia, talouspaperia, shampoota ja hoitoainetta, seurapeli ja/tai mökillä säilyvää evästä kuten kahvia, näkkileipää, keksejä yms. Ja mielellään toisivat myös omat juomat! (ei pulloja saareen).

Boss lady


Metsäpuutarhani on elämänilo, ja siellä touhuaminen virkistää sielun ja tekee päiväni kirkkaiksi.

Vierailtani toivoisin tuliaisiksi säkin kasvuturvetta, tai kalkkia. Myöskin puolivilliin puutarhaani sopivat kasvit, esimerkiksi siniheinän alku/ hurmesilkkiheinä / tai kielonjuurakot, olisivat ihana yllätys. Kevät-tuliaisina kesäkukkien taimet/ siemenpussit kertoisivat vielä syyskesälläkin vierailusta. Syksymmällä taas kukkasipulipussi muistuttaisi ystävistä vielä seuraavankin kevään tullen.

Pirjo


Olemme juuri lähdössä maailman parhaalle mökillemme. Parhaaksi sen tekee ympärillä oleva kaunis luonto, rauha ja hiljaisuus sekä tietty yksinkertaisuus elämisessä. Ihan kohta laitetaan tuli uuniin rätisemään ja suunnataan lumikengillä aurinkoiselle jäälle kuuntelemaan lintujen viserrystä. Ehkä paistamme vielä makkarat nuotiolla, sitten onkin jo aika aloitella puusaunan lämmittämistä ja istahtaa terassille nauttimaan kupilliset kahvia.

Kivoja mökkituliaisia maailman parhaalle mökille voisivat olla esim. kertakäyttöastiat, kynttilät tai vaikkapa omatekoiset leivonnaiset, mutta paras tuliainen on kuitenkin iloinen mieli.

Mökkiläinen


Ei ole omaa mökkiä, mutta perheessä on. Tuliaiseksi kaikenlaisen tavaran sijasta säilyvää perussapuskaa tai jotain grillattavaa tai spesiaaliherkkuja yhdessä kokattavaksi tai kassillinen kauden marjoja tai/ja vihanneksia, herneitä ja mansikoita.

Satu


En tiedä mitään sen parempaa, että kun perjantai-iltaisin pääsee mökille ja saa purettua kaikki kamat ja laitettua ne paikoilleen. Ottaa vaikka lasillinen viiniä ja istua mökin terassille ihailemaan kaunista ilta-aurinkoa ja kuunnella luonnon ääniä. Mikä ihana rauha astuukaan sisimpääni, siellä se sielu lepää.

Mökki tuliaisista viis kun vaan joku tulisikin joskus kyläilemään ihan yllättäen eikä aina vain sovitusti. Mökkikautta odotellen 🙂

Johanna


Mökkini on Saimaan saaristossa Taipalsaaressa. Hyvinkin ”maailman paras paikka”, ainakin joskus.

Kun hankin sen 1997 ostoilmoitukseni perusteella ajelin veneellä rantaan ja ”koe uin” hiekkarantaisen kirkkaan veden. Kävelin pihan poikki ja katsahdin olkani yli Suur-Saimaan selälle; se oli rakkautta ensi silmäyksellä; tämän ostan! Mökki on monet kerrat ladannut paristoni; joskus tekemisen ja joskus vaan olemisen muodossa mutta yhtä kaikki, siellä on voinut olla enemmän oma itsensä, kuin missään muualla. Siellä voi tehdä sisustus- ja muita rakenneratkaisuja, joita ei kuunaan voisi ajatella kotonaan sovinnaisessa miljöössä. Samoin ruoan laitto; siellä tulee tehtyä ja kokeiltua ruokia, joihin ei ole kotona aikaa, tai rohkeutta. Mökkikeittiö onkin usein ollut koekeittiönä myöhemmille toteutuksille arjessa.

Kolme vinkkiä vieraalle mukaan tuomiseksi. Voi olla, että yksikin toive riittää sillä, jos vieras on fiksu hän ottaa huomioon, ettei saaresta lähdetä veneillen R-kioskille suklaapatukan hakuun, tai muihin normaalisti helppoihin ratkaisuihin. Jos vieras tuo jotain mukanaan mökilleni, niin se on eläytyminen olosuhteisiin ja jos jotain omia erityistarpeita on niin tuo ne sitten mukanaan. Myös omat lakanat on hyvä olla, koska lähin pesukoneeni on Lahdessa 170km:n päässä. Mökilläni on siis ”juokseva vesi”, eli hakijan nopeudesta riippuu, kuinka nopeasti sauna on valmis. 😉 Itse tehdyssä saunassa tulee aina maailman parhaat löylyt.

Jari


Meillä ei ole mökkiä, kun asumme maalla omakotitalossa, mutta meillä on pieni retkivene. Se on paras rentoutumispaikka, koska siinä ei tarvitse tehdä juuri mitään. Ja maisemaa on helppo vaihtaa kun siltä tuntuu.

Koska ruuansäilytystilat ovat minimaaliset, niin yllätysvieraiden toivoisin tuovan mukanaan juomista ja syömistä sen verran kuin itse arvelevat tarvitsevansa.

Armi


WC-paperit ja talouspaperit ovat aina tervetulleita, eikä voi mennä pieleen (no ehkä värisävy voi riidellä puuceen värimaailman kanssa) .

Leila


Nimenomaan Maailman Paras Paikka! Oma rauha, hiljaisuus, kiireettömyys: ”kaukana kavala maailma.” Vieraat ovat tervetulleita, kunhan vierailusta sovitaan etukäteen. Yllätysvieraat eivät sovi kuvioihin. Tuliaisiksi en halua koriste-esineitä, saunan kiuluja ja lämpömittareita. Sellaista krääsää on kerääntynyt vaivaksi asti. Kaikki käytännöllinen, mieluiten syötävä käy. Kahvipaketti, serviettejä, kynttilöitä, ja jos vieraat aikovat syödä, myös suolainen käy: grillattavaa, valmis salaatti, viinipullo.

Mökki ei ole palvelukeskus


Meillä on todellinen unelmapaikka. 1880-luvulla rakennettu talo Varsinais-Suomessa, jota olemme entisöineet alkuperäiseen asuun kahden vuoden ajan, mutta urakkaa on vielä paljon jäljellä. Talo on perhettämme ja ystäviämme varten ja siellä vietetään elämämme parhaita hetkiä. Paratiisissamme on tilaa sisällä ja ulkona ja kaikkinaiset puitteet, floora ja fauna mukaan lukien, ovat ihanat. Se ei ole mökki, vaan asunto kaikin mukavuuksin. Mieluisimmat saamamme tuliaiset liittyvät yhteiseen aterioitiin ja viihtymiseen ystäviemme kanssa. Siis herkkuja ja viiniä sekä erilaisia aikuisten lautapelejä. Iltaisin sauna kutsuu, joten myös saunatuoksut, saippuat, ym. saunavarusteet ovat mieluisia. Itse emme käytä alkoholia, joten sen ostaminenkin tuntuu turhalta, siksi on hienoa, kun ystävämme tuovat viinit ja saunaoluet mukanaan. Kaikista kamalampia tuliaisia ovat erilaiset esineet ja astiat. Parhaita ovat kaikki ne, joista ei jää käytön jälkeen jäljelle mitään. Mieluisimmat vieraamme tuovat mukanaan omat lakanat ja pyyheliinat. Kynttilän valo on ihanaa vuodenajasta riippumatta.

Annu


Siellä mieli rauhoittuu. Saan laittaa sormet multaan ja katsoa mitä maa antaa.

Vieraat voivat tuoda hyvää mieltä perennoja istutettavaksi maahan Näin.

Tarina


Mökkimme on hengähdyspaikka. Työthän sieltä ei lopu, mutta eiväthän ne työltä tunnukaan. Se on oma mansikkapaikkamme, vaikka mitään kasvimaata ei olekaan. Lemmiskelykin tuntuu nautinnollisemmalta.

Toivoisin, että kylään tulevat ystävät toisivat mukanaan rentoa mieltä, naurua ja hyväntuulisuutta. Ehkä kuitenkin tuliais-sytytyspalat varmistaisivat kiuaspesän syttymisen ja leppoisten löylyjen nauttimisen.

Mansikkapaikan emäntä


– säilykkeitä (hilloa, hedelmiä, oliiveja, suolakurkkuja, pestoa…)

– tuoretuotteita (hedelmiä, leipää, piirakoita, pullaa …)

– vichyä, tuoremehua, hapankorppuja, näkkäriä, keksejä

Ja jos mökille joudutaan juomavesi tuomaan kauempaa, reilu määrä puhdasta juomavettä olisi hyvä tuliainen.

Virpi


Ylä-Savon korpien kätkössä pienen järven etelärannalla seisoo mäen päällä punamullattu ja kengitetty kesäkotimme, jota voisi sanoa mökiksi. Talon on rakentanut isoisäni 1920-luvulla itse kaatamistaan ja pinnaamistaan hirsistä, jotka on kirveellä veistetty. Talon nurkat on salvattu piilolukoilla. Hartiavoimin ukki on raatanut peltotilkut ja rakentanut navetan, ladot ja saunan. Talo ja tienoo ovat minulle rakkaita, sillä kasvoin siellä mummulassa sodan jälkeen aina kouluikäiseksi asti. Sukupolvien saatossa tila jäi sisaruksilleni, joilta ostin 18 vuotta sitten sisarosuudet. Siitä alkaen kesät ovat kuluneet autiona olleen talon ja muiden rakennusten entisöinnissä. Sillä seudulla ei ole koskaan ollut sähköjä, emmekä sinne kesäkotiimme mitään korvaaviakaan aio hankkia. Maakuoppien romahdettua meillä on ainoana ”jääkaappina” lähde ja sen kylmä vesi. Vieraaksi toivon ihmisiä, niin sukulaisia, tuttavia kuin ventovieraitakin,

1) jotka arvostavat ja ymmärtävät sitä uurastusta ja elämisen taitoa, jota aikoinaan talossa on ollut ja tuovat menneisyyden kunnioituksen meille tullessaan

2) jotka tuovat mukanaan sellaisia omia eväitä, joita itse kaipaavat, mutta jotka jääkaapittomasta talosta puuttuvat

3)tuovat pullon/kanisterin juomavettä, mikäli on tulva-aika tai kuivuus, jolloin rannassa oleva lähteemme on tulvan peitossa tai kuivunut. (Toinen lähteemme on 1,5 km:n päässä poluttoman suon takana)

Tuikku


Vieraiden omaa ”herkkuruokaa/juomaa”

Kahvi/teepaketti

Siivoustarvikkeita

Ronsuli


Omistin mökin aikanaan ja ihanan siitä teki sijainti, oma rauha ja sauna. Saunassa vesi lämmitettiin tietty padassa ja kiuas oli kertalämmitteinen. Ai että niitä löylyjä!

Vieraat olivat tervetulleita. Kukaan ei enää onneksi tule nykypäivänä mökkivieraaksi päiväkausiksi kahvipaketti tuliaisenaan. Kivalta tuntui vaikkapa se, että treffasimme vieraaksi tulevan pariskunnan kanssa lähikaupalla (20 km!), teimme ruokaostokset yhdessä ja kulut pantiin puoliksi. Mukavina tuliaisina jäivät mieleen myös kesäkukat, saunatarvikkeet, kuivatuotteet keittiöön (jauhot, hiutaleet), itse tehty piirakka ja multapussit keväällä. Olen myös itse aina sanonut reilusti mitä voi tuoda jos sitä on kysytty.

Anni


Käymme mökillä lähes joka viikonloppu, vähintäänkin joka toinen. Vaikka sinne mennessä olisi kireä olo, päässä pyörisi työasiat ja perhekin ottaisi hermoon, niin hetken mökillä ollessa huomaan levon ja rauhan laskeutuvan. Siellä luonnon rauhassa, kaikkea arkista ja fyysistäkin työtä tehdessä, unohtaa kaiken muun ja huomaa vain sen tärkeimmän.

Lahjavinkit vieraille liittyvät miestäni käytäntöön. Usein mökkiläisillä kuluu paljon kynttilöitä, serviettejä, wc-paperia, ruokaa ja juomaa. Näitä menee erityisesti vieraita kestitessä. On mukavaa, jos vieraat osallistuvat jotenkin siis siihen arkiseen touhuun, jota mökilläkin pyöritellään. Mutta tärkein tuliainen vierailta kuitenkin on iloinen ja hyvä mieli.

Jonna


Meidän mökki on niin lähellä kaikkia ja silti keskellä ei mitään, ihanan rauhallista. Tuliaisina toivoisin näkkileipää, tulitikkuja ja kynttilöitä.

Mummula


Savusaunamme lämpiää joka päivä, seuraavana aamuna pääsemme sinne vielä löylyihin lenkin jälkeen!

Rentouttavaa, rauhallista mökkielämää! Sitä me vietämme kesäisin!

Eveli


hiljaisuus ja kauniit maisemat.

1) hyvän mielen ja mukavia tarinoita

2) istutettavan kukan/sipulin

3) puutarha rukkaset

Mimma


Mökin rauha ja ranta. Muita ihmisiä ei näy, voi kuulla, nähdä ja tuntea luonnon sekä hiljaisuuden.

Mökin vähäisten kylmätilojen ja kaupan kaukaisuuden vuoksi mökkivieraat voivat yllättää ”mökkiläisen”. Toivoisin, että toisivat sinne itse tarjottavaa eli syötävää ja juotavaa ja omat pyyhkeet uimista ja saunomista varten.

Tintti


Mökkimme on saaressa, joten kutsumattomia vieraita ei valitettavasti meille tule. Tietenkin siinä on hyvätkin puolensa. Vieraat tuovat pullon viiniä, kuivakakun tai piirakan, joskus jopa täytekakkutarpeet, josta itse kehittelevät mansikkakakun, nam!

Jatta


WC-paperia, talouspaperia, juomavettä (ei kaivoa), kuivia elintarvikkeita ja säilykkeitä, kaasupullo, bensakanisteri, talkoohenkeä.

Puppu


Mökki. Siellä on sauna, järvi ja kiireetön hiljaisuus. Sinne ovat myös ystävät tervetulleita. Jos tulet kesällä, tuo tullessasi saunavasta (tiedät varmasti paikan, mistä se on luvallista taitella). Tai kerää kesäisiä kukkia kimppu – terassin maljakossa ne ilahduttavat pitkään. Jos välttämättä haluat ostaa jotakin, tuore leipä saa pitkään mökillä mököttäneen mielen iloiseksi.

En kaipaa mökille erityisiä lahjatavaroita – niitä on jo vuosien varrella kertynyt taakaksi asti. Mieleisimpiä ovat Sinun itsesi lisäksi tuliaiset, jotka voimme käyttää yhteiseksi iloksi, ja jäljelle jäävät hyvät muistot.

Puppo


Mökki ei ole hieno, mutta sillä on tunnearvoa. Lapsuuden kesät siellä serkkujen kanssa telmittiin. Uida polskittiin. Myös omat lapseni viettäneet siellä kaikki kesät. Parhaimpia mökkituliaisia on saunatuotteet. ruokatarvikkeet ja tietysti hyvä viini.

Minttu66


Siellä rentoutuu ja tulee oltua paljon ulkosalla. On kiva myös tehdä puuhommia ym.

Esim. kynttilöitä, kertakäyttöastioita ja tietysti itsensä.

Anki


Näillä seuraavilla asioilla meillä on majailtu sopuisasti. Tervetuloa viihtymään!

 1. ruokakassissa kaikille syötävää (tuoretta ja säilykettä)ja juotavaa (jota itse aikovat nauttia)
 2. omat lakanat ja pyyhkeet mukana
 3. iloinen mieli ja kyläilyn pituus tiedossa

Seija saaressa


Oma rauha, Kuolimo, Partakoski, Savitaipale, aurinko, lenkkeily.

Vieraat voi tuoda mukanaan itsensä ja leppoisan mielen ja asenteen.

Leppoisa asenne


Meidän mökki on paratiisisaarella. Sanon sitä sillä nimellä, koska se on sellainen. Saarella on 3 mökkiä, saa olla omassa rauhassa jos haluaa tai voi olla naapureiden kanssa tekemisissä myös niin halutessaan. Koska mökki on saarella, ei tule kutsumattomia yllätysvieraita (paitsi ehkä talvella kun pääsee jäätä pitkin). Siellä tuntuu usein, että saaressa on aina sunnuntai, niin mukava siellä on olla. Vaikka sataisi tai pitäisi tehdä jotain puuhommia tmv. Minulla on siellä oma ranta, jonka kanssa keskustelen kun on ongelmia, vastauksiakin olen rannaltani saanut :). Tuliaisiksi toivoisimme päivän lehden, vieraiden tulopaikkakunnan leivän ja ajankohdasta riippuen mansikoita, uusia perunoita tai kynttilöitä.

Eiköhän niillä pärjäisi.

Meku


Luonnonantimia esim. hunajaa ja marjoja tai itse tehtyjä käsitöitä, kirja.

Terveellistä


Minulla on mökki, oma mökki, äidin kanssa puokkiin. Vanhempani ostivat paikan v. 1964 ja pieni saunamökki oli pystyssä -65. Olin 5-vuotias. Tämä paikka on ollut henkireikäni monessa, kun on ikävät asiat painaneet päälle, se on ollut myös paikka, jossa on elämän ihanimpia muistoja on mieliin saanut, kaikkea maan ja taivaan välillä. Nyt on jälkikasvuni kasvattamassa myös juuriaan vanhaan kesäpaikkaamme omien lastensa kanssa. Ei ole elämää ilman mökkiä Nauvossa 🙂

Anne


Vanhemmillani on mökki rakkaalla lapsuuskodin lähellä. Perheenjäsenistä ei enää kukaan asu siellä. Vanhempien muuttaessa pois lapsuudenkodistani, mökistä tuli ”lapsuuskotia” edustava paikka. Olin siellä useita viikonloppuja kuin kotonani.

Tunnen sanoinkuvaamatonta kiintymystä mökkiin, rantaan ja maisemiin. Mökillä mieli ja sielu lepää, rauha vallitsee sydämen.

Eeva Kontiokaren runo tiivistää tunteeni sanoiksi: ”Rakastan tätä maisemaa, kun suviyö peittyy sineen, aamu sarastaa ja koivunlehden värisevät. Täällä taivaan ääret koskettavat maata, vedet aaltoilevat etäisyyksiin ja ilmojen sineen katoaa muuttolintujen kaari.

Kesässä tuoksuu juhannus, ruusut ja lehvät. Päivien kirkkauden, himmeän yön hiljaisuuden talletan tuiskupäiviä varten ja ankeitten aamujen valoksi.”

Teetin mökkirannasta otetusta kuvasta sekä yllä mainitusta runosta itselleni joululahjaksi ison canvas-taulun. Se muistuttaa olohuoneessani rakkaimmasta maanpäällisestä paikasta <3

Jenni


On mökki maailman paras paikka siellä sielu lepää ja rauhoittuu. On hiljaista ja ei sähköä ei televisiota ja se hiljaisuus vain linnun laulu kuuluu ihana istua terassilla saunan jälkeen olla vaan. Vieraat voisivat tuoda jotakin hyvää valkoviiniä

Päivikki


Siirtolapuutarhamökki on maailman paras paikka autottomalle keskustassa asuvalle, kun matkaa on kotoa vain noin 6 kilometriä ja bussilla pääsee melkein ovelta ovelle. Kävellenkin matka taittuu alle tunnissa. Piha on sopivan pieni, ettei sen hoitaminen stressaa.

Mökkikauppakin on muutaman sadan metrin päässä (Citymarket!), joten vieraat voivat tulla ihan ilman tuomisia.

Tuula


Kun menen mökille, pääsen ihan eri maailmaan, joka on täysin erilainen kuin se missä arkena elän. Mökillä minulla on eri identiteetti, vaatteet, naapurit, kaverit ja velvollisuudet. Vieraat voivat tuoda itse leipomaansa pullaa tai muuta yhteistä syötävää, kynttilöitä, sytykkeitä ja tulitikkuja. Paras tuliainen on ollut 10 v kummityttöni tekemät partiosytykkeet (kananmunakennostot väännetty kauniiksi ruusukkeiksi ja kasteltuina steariiniin, ne olivat itse ommellussa kangaspussissa). Toinen tosi hyvä oli itse tehty kuivakakku silikonivuoassa, vuoan sain pitää.

Hannele


Meillä on lähes sata vuotta vanha mökki: jonka kunnostaminen on rentouttavaa puuhaa:)

Siinä tuntee ajan hengen ja rakennus henkii rauhaa ja mennyttä; johon puolestamme tuomme omaa aikaamme! Perheen yhdessäolo kruunaa mökillä vietetyn ajan, mutta mökillä on rentouttavaa olla aivan yksinkin! Luonto ja meri, puulämmitteinen sauna lisäävät mökin viihtyisyyttä:)

Tuliaisina arvostan itse tehtyä ruokaa, halonhakkuuta mökillä taikka haravointi talkoisiin osallistumista oman kunnon mukaan! Pääasia on rento yhdessäolo ja tekeminen mökillä,

Turun maan saaristosta

Pirkko


Juomia olisi kiva saada.

Ne pitää joka tapauksessa jonkun kantaa sinne.

Sipi


Sitä on vaikea kuvailla mikä mökistä tekee maailman parhaan paikan, niin se vain on. Yksi asia mikä siihen vaikuttaa, on että siellä irtautuu täysin arjesta, mitä ei kotona tapahdu. Nytkin odotan jo kovaa pääsiäistä, silloin pääsen pitkästä aikaa mökille ja siitä se mökkikausi sitten alkaa.

Hyviä tuliaislahjoja ovat kaikenlaiset ruoat ja syötävät mitä voi tarjoilla vieraille sekä muut käytännölliset tavarat kuten kynttilät, saippuat, wc-paperi, servietit, tulitikut ja jos mökillä ei ole vesijohtoa niin pullovesi olisi varmasti mieluinen tuliainen.

Anne


Ehdottomasti jotain sellaista, jota voi syödä, juoda tai muuten kuluttaa. Mökillä on rajalliset tilat ja sisustus suunniteltu valmiiksi.

1) Korillinen säilykkeitä, mehuja (kesäkuumalla on jano!), keksejä, kahvia.

2) Apteekista ”ensiapukori” eli erilaisia voiteita (kosteusvoide, voide auringonpolttamiin/hiertymiin, aurinkovoide, voide tulehtuneille haavoille…)

3)Kesäkukkia/perannoja, jotka ovat helppohoitoisia.

Merja


Oma rauha vapauden tunne aamukaste hiljaisuus! tuliaisiksi, wc-paperia, kahvia, hyvän mielen.

Mökkivieras


Kyllä! Mökkini on maailman paras paikka… mökki ei ole aivan veden äärellä, mutta Päijänne siintää pihallemme ja rantaan pääsee hetkessä. Ranta onkin yksi lumoavimmista paikoista missä viihdyn katselemassa vuodeaikojen vaihtumista ja kuvaamassa näitä ihmeitä, uimassa, soutelemassa ja vain olemassa. Vesi kirkas, pohja matala ja aivan paras uimapaikka. Lähellä mökkiä on myös hurmaava kylän keskusta josta löytyy sopivassa suhteessa kaikkea tarpeellista mökkiläiselle. Ja joka kesä ihastun uudelleen ja uudelleen omaan pihaani sen kasveihin, kukkiin, puihin ja itse mökkiin. Mökki on ”suojellut” minua vaikeina aikoina ja iloinnut kanssani hyvinä hetkinä. tapanani on myös kerätä pikkukiviä mökkitieltä ja aina yllätyn kuinka hienoja löydöksiä teenkään. Näitä kiviä onkin sitten jonkinmoinen kasa jo kotona ja mökillä.

Saaru


Ruokaa, juomaa, pihapelejä.

Pirjo


Mentyämme ensimmäistä kertaa katsomaan kesämökkiämme, jäin pihalle kuuntelemaan. Pienen kosken kuohunta, ympärillä lintujen laulu, kesäillan hiljaisuus ja maalaismaisema ympärillämme viljavine peltoineen, sai mieleni hiljentymään täysin elämän kiireestä. Ne kaikki jäivät, ja vasta myöhemmin menimme itse mökkirakennuksiin tutustumaan. Pieni, hirsinen tupa, saunakamareineen ja keittiösyvennyksineen olivat kuin tehty meidän tarpeisiimme. Mökkikautemme alkaa toukokuun alussa ja jatkuu kelien salliessa jopa marraskuulle asti. Kesäisin kuljemme sieltä myös töissä. On ihanaa palata työvuorosta, meluisesta kaupungista, mökin rauhaan, puiden huminaa ja lintujen laulua kuuntelemaan. Ylellisyyksiä emme tarvitse. Mökkimme on vaatimaton, mutta silti rakas. Ulkohuussi, sadevesi saunavetenä tai joen vesi ja sähkö, juomaveden haemme milloin keneltäkin, ihminen pärjää vähemmälläkin. Kun kevätaurinko lämmittää hangen pintaa ja pienet purot ilmestyvät mikä minnekin, mieli palaa jo mökkimaisemiin ja alkaa malttamattomuus, joko pian pääsemme sinne. Meidän kesävieraamme, pääskysperhe asustaa mökin pienessä kuistissa ja on ilo seurata pienten munien kuoriutumista ja poikasten touhuja kesän aikana. Lentoharjoittelu on joskus huimaakin huimempaa koetusta, mutta ahkeruus palkitaan. Keväisin muuttolintujen parvet pysähtyvät läheisille pelloille ruokailemaan, ja syksyllä ne palaavat kesäretkiltään. Monet kerrat olen juossut kesken makkaranpaiston grillituvasta katsomaan, kuinka kurkiparvi kokoaa joukkoaan ja suuntaa kohti etelää. Vilkutan niille, ja toivottelen hyvää matkaa, haikeana. Muuttomatkalle mekin olemme lähdössä, mökiltä talvikotiimme. Keväällä tavataan, niinhän, kuiskaan niille hiljaa mielessäni. –

Maaret


Siellä on aina pientä puuhastelua; Kasvimaan hoitoa, pihan lakaisua, marjastusta, sienistä ruokaa, uinti ja saunominen. Vieras voisi tuoda esim. kahvipaketin. wc-paperia tai jonkin seurapelin yms.

Anneli


Mökki ei ole oma vaan vuokra. Siellä tulen ehjäksi. eli lataan positiivista energiaa. Ensinnäkin ilo kun tulevat. toiseksi voi tuoda jos haluaa ihan jotain itse tehtyä siis vaikka leipomuksia kausi luontoisesti puutarhan antimia. kyllä kukatkin ilahduttavat.

Pampula


Meillä on pieni hirsinen saunamökki 🙂 Eilen juuri laitoin valokuvausliikkeeseen ison kuvatilauksen mökkikuvista. Terassilta on 7 m järveen. Sinne tekee jo kovasti mieli. Pääsiäisenä mennään 🙂 Toiset haluavat etelään, minä mieluummin mökille, unelma olisi viettää siellä joulu! Vaikkei ole talviasuttava.

Veden vaihtelevat äänet ja muodot, maisemat, luonto, erilaiset linnut. Yhtenä kesänä yritin houkutella kaulushaikaraa näkyviin, matkimalla sen laulua, puhaltamalla pulloon 🙂 Lintu tuli lähemmäs, mutta huomasi varmaan ”pilani”.

Se on se, rauha, mukavat mökkinaapurit, luonto ja puuhailee jotain tai vain ihailee vaihtelevia maisemia.

Mökille on kova halu mennä. Viime kesäkuun alussa kompastuin pahasti siellä kantoon. Ambulanssi haki sairaalaan, vieläkin olen sairauslomalla. Työkyvyttömyyseläkepapereita tänään kirjoitin. Varmuudeksi. Jos ”saikku” jatkuu, minähän saan viettää mökillä ehkä koko kesän.

Viime keväänä kerättiin onkimatoja lapsenlapselle, joka heti silmät auki saatuaan menee laiturille kaloja narraamaan. Ikinä meillä ei ole ollut niin paljon matoja! Mutta koskaan ei niin vähän olla tarvittukaan. Mies teetti jopa madoille ilmastoidun matoboksin. Matoja kävi sitten syöttämässä kerran kuussa. Naapuritkin saivat käyttää ja syöttää 😀

Kyllä niitä kertakäyttöastioita ensimmäiseksi toivoisi tuliaislahjaksi.

Sitten jotain saunomiseen liittyvää ja

suolakeksejä, juustoja ja punaviiniä 🙂

Tuula


Sähköttömälle ja kantovedellä varustetulle mökille paras tuominen on iloiset vieraat vesikanisterin ja vaikka jäätelötuuttien kera.

Mermiina


Minulla on maailman paras mökki, siksi ettei sinne tule juoksevaa vettä, eikä siellä ole sähköjä. siellä on oikea mökkitunnelma. Veden antaa luoja suoraan taivaasta tynnyreihin. Hellassa ritisevä tuli keittää kahvit ja paistaa kananmunat. Pimeinä elokuun iltoina tv:n sijasta mökillä viihdyttää matkaradio, kynttilän valo ja lempikirjat ja seurapelit. Kesäaamuisin herätyskellona toimii upea lintujen konsertti aamuauringon noustessa. Aamukahvit laiturilla joutsenperheen ohi lipuessa ovat jotain sellaista mitä en koe hienoimmassakaan hotellissa. Aamupalalle takapihalta voin poimia suoraan pensaista viinimarjat, mansikat ja vadelmat taitavat olla lähiruokaa ja varmasti luomua. Mökillä asuu rauha ja rakkaus. Koiranikin saa olla mökillä vapaana, mikä ei taajamakodissamme ole mahdollista.

Mökkini on sieluni lepokoti.

Tuliaisiksi haluaisin positiivisia ihmisiä, tuoksukynttilöitä ja ainahan minä suussa sulavista herkuista pidän.

Ja hei huomatkaa, ensi kuun jälkeen alkaa jo mökkikausi!

Martsi


Minulla on mökki Pohjois-Karjalassa veden äärellä, ihan vain luonnon keskellä, ei nurmikon ajelua, maailman paras paikka rentoutua! Vierailta odotan iloista mieltä ja paljon naurua!

Anne


Mökki on paras paikka koska siellä on vapaus olla oma itsensä. Ei tarvitse ajatella mitä puen päälleni tai miltä näytän. Saa katsella luontoa ja sen vaihtuvuutta. Saa nauttia hiljaisuudesta ja liikkua luonnossa.

Jos aikovat yöpyä niin olisi huomaavaista jos toisivat omat pyyheliinat ja lakanat mukanaan. Tai yhteisesti etukäteen sovittuja ruokatarvikkeita.

Anne


Mökki on rauhoittumisen tyyssija. Aamukahvikin maistuu paremmalta auringonnousua katsellessa. Laineiden liplatus viimeistään rauhoittaa kiireisestä arjesta. Pieni puuhastelu piristää 🙂 Mökkituliaisiksi voisi tuoda jotain itse leivottua, mukavan pelin, jota voisi pelata yhdessä tai vaikkapa säkin kuiviketta ulkovessaan.

Sellu