Parisuhteen ABC

Pariskunta vuorella

Parisuhteen solmuja itse avannut osaa parhaiten kertoa miten se tapahtuu. Utelumme runsas vastausmäärä sisältää toimivia ja yllätyksellisiäkin vinkkejä. Lue, ota vinkistä vaari ja muista, että rakkaus on teonsana.


Tärkeintä on molemminpuolinen luottamus, kunnioitus, arvostus ja jokapäiväiset halaamiset ja suukottelut eli läheisyys. Näistä rakkaus kasvaa ja sen jälkeen kaikki muu on järjestelykysymyksiä.

Avovaimo


Lopetimme viikonloppujen viinin litkimisen. Se avaa silmät.

jupettaa


Jos mahdollista, niin menkää yhtä aikaa nukkumaan. Sängyssä voi vielä keskustella miten päivä on mennyt, jos ei sitä muuten ole ehtinyt päivän aikana tekemään. Antakaa hyvänyön halit ja pusut. Myös hereillä ollessa kannattaa kosketella ja halailla kumppania mahdollisimman paljon. Läheisyys on kaiken a ja o.

MK


Muista koskettaa joka päivä, monta kertaa. Sekä fyysisesti että henkisesti.

marakatti


Paras oppi on se, että huumorilla pärjää pitkälle. Yhteinen hassuttelu ja pienet hauskat jutut, joilla voi missä tahansa muistuttaa kumppanin mieleen yhteisen nauruhetken lujittavat suhdetta kummasti. Myös se, että pari kertaa päivässä istutaan yhteisen pöydän ääreen edes sen puurolautasellisen tai nopean illallisen merkeissä on tärkeä asia, muuten kumpikin nopeasti häviää omaan arkeensa.

Vadelma


Toista ei saa, eikä voi pitää koskaan itsestään selvyytenä, vaan toisiaan pitää kunnioittaa ja kun puolisoni pyrkii tekemään itselleen uutta tai eteenpäin elämässään, pitää häntä tukea, sillä voin olla varma, että puolisonikin tukee minua aina. Vietämme tänä vuonna 33-vuotis hääpäiväämme.

Saija 53v.


Toisen kuunteleminen ja omien ajatusten ääneen lausuminen ovat avain keskustelulle, mitä ilman en ole parisuhteessani pärjännyt.

Helinä


Olen oppinut tuntemaan itseni. Sen myötä meni parisuhde mutta muutaman vuoden kärsivällisellä odottelulla löytyi mies joka ymmärtää minua ja antaa minun olla oma itseni. Vanhasta oppineena ja uudessa taas harjoitellen olen oppinut myös sitä toisen huomioimista, jossa minulla riittää petrattavaa. Kaikkein vaikeimpia ovat omat ”mökötyspäivät” jotka johtuvat omasta väsymyksestä, eivätkä siis edes kohdistu kumppaniin.

ilopossu


Olen oppinut sen, että toista ei pidä koskaan ottaa itsestäänselvyytenä eikä olettaa tietävänsä mitä toinen ajattelee. Ota puolisosi huomioon, joka päivä. Vaikka laittamalla kahvin valmiiksi keittimeen, hakemalla lehti laatikosta, kysymällä miten päivä meni. Pieniä asioita, mutta todella tärkeitä.

Helinä


Kaikista tärkeintä parisuhteessa on molemminpuolinen kunnioitus, arvostus ja ihailu. Näistä kolmesta kivijalasta kasvaa vahva rakkaus, joka kestää tyynet ja myrskyt.

Primrose


Rakkaus kasvaa kun kilpailemme toinen toistemme kunnioittamisessa. Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat parisuhteen tärkeimpiä asioita. Ja kun antaa sydämestään anteeksi, ne sovitut asiat saa ja pitää unohtaa. ”Joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään”

Kiikka


Jommankumman on tehtävä riidasta rauhan ehdotus ja riita on aina sovittava. Siitä se rakkaus vaan lisääntyy, kun oppii tulemaan toimeen toisen kanssa. Pitäisi tehdä yhdessä asioita ja mennä yhdessä, niin että hitsaantuu yhteen kiinni. Niin ja seksistä ei saa kumpikaan koskaan kieltäytyä. On jo 42 vuotta kokemusta.

Tintti


Olla aidosti läsnä, kun toinen tulee lähellesi. Näyttää katseella ja eleillä että olet huomioinut toisen läsnäolon. Kuunnella, vaikkei toinen puhuisikaan.

Tirkka


Anna tilaa puolisolle myös puheissasi. Anna hänen kertoa ne asiat, jotka hän haluaa, ei tarvitse kysellä esim. mitä teit silloin, miksi et vastannut puheluuni tai missä olit ja kenen kanssa. Näin saat lisää energiaa muuhun tärkeään.

Liljuska


Rakkaus kasvaa rakastamalla ja toista ihmistä kunnioittamalla. Toista ei voi muuttaa; kaverin pienet viat ja mokat kun antaa anteeksi, ne eivät enää haittaa yhteiseloa. Huumoria voi käyttää lääkkeenä moneen ongelmaan.

armi


Anna toisen olla oma itsensä, ehkä hänkin sitten antaa sinun olla sinä. Eikä se nyt ole niin nokon nuukaa, kuinka päin se vessapaperirulla on telineessä tai kuinka sitä hammastahnatuubia puristaa…

Mirja


Olemme kohta 38v olleet avioliitossa. On hiertänyt ja hangannut monet asiat. Mutta se täytyy sanoa, että on oppinut jo sen, ettei kaiva sitä toisen huonoa ja heikkoa kohtaa esille. Se on turhaa kaivella toisen arkaa kohtaa, josta varmasti tietää saavansa riitaa ja eripuraa. On tärkeää myös pyytää ja antaa anteeksi. Päivän ystävälliset ja hellät hetket ovat tärkeitä. Niitä kannattaa vaalia. On kiva tehdä yhdessä pikkuhommia, vaikka puutarhatöitä, tai mennä yhdessä kävelylle tai pyöräilemään. Yhteiset hetket ja tekemiset yhdistää. Se on minusta myös hyvä malli lapsillemme. Tänä päivänä niin helposti kasvetaan erilleen! Yhdessä jutustelu illalla, ennen kuin käydään nukkumaan, hiljaisempikin mies on oppinut juttelemaan, sen olen opettanut! Kannatan sitä, että yhdessä tehdään asioita, ja rakastetaan toisiaan vaikka kunto heikkenee ja tulee kremppoja. Olemmehan luvanneet Jumalan kasvojen ja seurakunnan edessä rakastaa myötä ja vastoinkäymisissä. Se on hyvä palauttaa mieleen, mitä on luvannut.

mummi56


Vastaus on helppo, intohimo on syvän pitkän liittomme voima.

kaunis vaimo


Hyvä parisuhde syntyy usein elämän koettelemusten myötä, mikäli ne kestetään. Puhuminen on kaiken ydin. Kun asiat avataan, ei kuvitella tai arvailla asioita, joita ei tiedetä. Mielikuvat ja oletukset usein alkavat rapauttavan hyvänkin suhteen. Rehellisyys ja toisen huomioiminen ovat tärkeitä. Riitaa ja huonoja tunteita kuuluu elämään, myös parisuhteeseen, nämä puhutaan rauhallisella hetkellä. Läheisyys, pienet koskettelut kiireentuntu keskellä sitovat yhteen. Olemme molemmat käyneet lähellä kuolemaa. Tätä ei tarvita, mutta se on lujittanut suhteemme, joka kestää kaiken.

Tuuli-Marija


Hyvä itsetunto, positiivinen asenne kaikkeen tekemiseen, aktiiviset elämäntavat (harrastukset niin liikunnassa kuin kulttuurissakin)ja välillä myös sitä rauhallista olemistakin omana itsenään, voi parisuhdekin paremmin. Jotain yhteistä, mutta aika paljon sitä ihan ikiomaa. Mitä paremmin olen sinut itseni kanssa ja tyytyväinen työhöni, edistyn harrastuksissa ja elän terveellisesti, sen paremmin menee parisuhteessa ja sama koskee myös toista puoliskoa. Jos toisella on haasteita töissä tai energiat vähissä vaikkapa liikunnan puutteen vuoksi, vaikuttaa se parisuhteeseen selvästi. Itsestä huolehtiminen ja itsensä tekeminen onnelliseksi on parasta parisuhteen hoitoa. Lisäksi pitää olla varma, että juuri tässä parisuhteessa haluan olla, tehdä se päätös ja elää sen mukaisesti.

Heidi


Kohtele ja rakasta puolisoasi niin kuin haluaisit itseäsi rakastettavan. Tehdä yhdessä asioita nauttien toisen läsnäolosta. Katsoa rakkaampaa uusin silmin, hakea uusia puolia ja kertoa niistä myös hänelle itselleen.

Tuija


Muistele hyviä hetkiä – unohda huonot. Kun on takana 25 vuotta parisuhdetta, osaa arvostaa sitä, että joku tuntee minut niin hyvin ja silti haluaa olla kanssani.

Elise


Yksi toimiva vaihtoehto: Joka päivä vähintään puolen minuutin suutelu ja lämmin hymy päälle vielä.

MR X


Läheisyyden vaaliminen arjessa on tärkeä asia. Pienikin kosketus, halaus, suukot – kaikki kasvattavat yhteyttä kumppaniin.

Uusioperhe


Vaikka raivostuisit miten kovasti tahansa, älä koskaan sano sellaista mitä et oikeasti tarkoita!

34 vuotta ja edelleen onnellisia yhdessä


Kun puoliso ja puolison käytös on ottanut kovasti päästä, olen ajatellut, etten ole itsekään täydellinen. Näin olen päässyt pahimman yli. Ajatuksen voimalla. Ei ole tarvinnut ruveta huutamaan.

Mummeli


Ei tarvita mitään poppakonsteja. Toisen huomioon ottaminen, hyväksyminen sellaisena kuin on, kunnioittaminen ja tilan antaminen ovat tärkeitä asioita. Toisesta pitää olla kiinnostunut aidosti ja kysyä mitä kuuluu. Hellyys, läheisyys ja seksi kuuluvat myös hyvän parisuhteen palikoihin.

Eronnut ja opiksi ottanut


Paras neuvo, jonka itse olen saanut: Mieti, onko sinulla parempi olo, jos olet onnellinen kuin jos olet aina oikeassa.

Kaija


Laske ainakin viiteen, ennen kuin ”yrität” olla oikeassa. Naiset ovat syntyneet ”opettamaan meitä miehiä”, tämän tosiasian hyväksyminen helpottaa elämää kummasti!

Peukki


Annan aina pusun miehelleni ensimmäiseksi aamulla ja viimeiseksi illalla.

Naimisissa 20 vuotta


Kohtele puolisoasi, läheisiäsi aina siten, kuin epätoivoisesti yrität umpeen luodun haudan äärellä

Kirsikka


Antaessaan saa. Elämän myrskyt kun koettelee, silloin kun on tukena tai saa tukea se vahvistaa ja lujittaa. Myrskyssä tukeminen tai tuettavana oleminen ei koskaan ole helppo, joten anteeksi antaminen ja saaminen on siinäkin kulmakivi. Yhteinen näkemys ja yhdessä oleminen on hunajaa, toki tilaa pitää olla myös omillaan.

kuru-muru


Kärsivällisyys, annetaan aikaa itselle ja parille, muistetaan että olemme yhdessä, mutta emme yksi. Huumori ja lupa nauraa sekä itselle ja toiselle, arvostaa toista niin kuin itseään. Anteeksipyyntö ja anteeksianto. Siinäpä ne tärkeimmät…

Takapiru


Olen oppinut, että on oltava silloin tällöin ihan omaa aikaa ja antaa sitä myös kumppanille, saa tehdä ihan omia juttuja ilman toisen läsnäoloa. Sitten on mukava taas olla yhdessä. Pitää olla sinut itsensä kanssa ja rakastaa itseään että voi rakastaa toista. Rakasta on silloin tällöin muistettava pienellä yllätyksellä / muistamisella, esim. kukkakimpulla, suklaalla, leffakäynnillä, hieronnalla jne. Siihen ei tarvitse olla mitään juhlapäivää, sen voi tehdä muutenkin. Ja muista kertoa ainakin kerran viikossa että rakastat häntä ja että hän on tärkeä sinulle. Suukko ja halaus aamuin illoin.

Katria


Huomiota x 3, kosketusta. Pitää kertoa mitä itse ajattelee, haluaa ja toivoo.

Pekka


Älä oleta, en osaa lukea ajatuksia on tärkeä asia jonka puolisoni on opettanut.

SusannaRölli


Parisuhteessa tulee oivaltaa se mikä on itselle ja kumppanille luontevin tapa osoittaa rakkautta arjessa. Jollekin se voi olla kukkien antaminen, jollekin rikki menneen kodinkoneen korjaus, jollekin saunan lämmittäminen.

Kastehelmi83


Ottamalla toinen huomioon ja antamalla hänelle tilaisuus tehdä ja toimia omalla tavallaan ja hyväksyn sen. Elämällä tätä meneillään olevaa hetkeä ajatuksella, et nyt on tätä ja sitten myöhemmin toista. Hemmottelemalla toista pienillä arkisilla jutuilla. En puhu koskaan ihmisille toisesta negatiiviseen sävyyn, siis en mollaa toista selän takana.

Ruusutar


Ketään ei saa omistaa ja hallita, jokaisella parisuhteessakin on oma elämä. Toinen on hyväksyttävä sellaisena kuin on. Toista pitää kunnioittaa ja arvostaa, ihailla ja rakastaa. Kiittää, että on olemassa. Toisesta ei saa tehdä omien toiveiden täyttäjää. On itse täytettä omat toiveensa ja antaa toisenkin elää. Muistaa antaa positiivista palautetta. Muistaa järjestää yhteisiä kahdenkeskisiä hetkiä. Olla läsnä toiselle. Helliä ja halia aina silloin tällöin 🙂

Eippa


Pitää hyväksyä asiat joita ei voi muuttaa. Aloittaa suhteen parantaminen omista asenteista ja teoista. Antaa jokaiselle vapaus olla oma erilainen yksilö. Jokainen tarvitsee omaa tilaa ja aikaa, vapautta olla yksin. Kypsässä suhteessa ymmärtää ja arvostaa entistä enemmän toista. Yhtä tärkeä asia kuin minä rakastan on minä tahdon.

YHTEISELÄMÄÄ 48 VUOTTA


Anteeksi pyytämisen ja antamisen. Yhteiset harrastukset, joskus myös omaa aikaa omien ystävien kanssa. Toisen mielipiteiden ja toiveiden kysyminen, ne voivat olla eriä mitä itse kuvittelemme. Pitkät kahdenkeskiset keskustelut yömyöhään eli kahdestaan olemista että ei haalita aina mukaan ystävä pariskuntia.

jo 29 vuotta onnellisessa avioliitossa ja yhä rakastunut.


Rakasta, niin saat rakkautta.

Mimosa


Älä pidä toista itsestäänselvyytenä. Muista kiittää ja halata. Joka päivä!

TK


Rakastaa toista sellaisena kuin hän on, pyyteettömästi. Katsoo sydämellään, ei välttämättä aina silmillään pintaa. Kun tulee mieleen jotain positiivista sanottavaa, sanoo sen heti eikä panttaa. Ei kannata ajatella että toinen ”ylpistyy” jos sanoo hyvät asiat ääneen. Kannustusta tarvitaan aina. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta koettaa olla rakentava tai ainakin pyytää anteeksi jos ja kun mokaa. Kiitos ja anteeksi ovat upeita sanoja, ja minä rakastan sinua, tai mie rakastan siuta, tai mä rakastan sua, jne. jne. Vaikka suomen kielessä rakastaminen on vaikeampi sanoa kuin esim. englanniksi livauttaa sana love, niin kannattaa yrittää, tai voihan sen sanoa niin monella kielellä, ja rakkauden kieli on myös tekoja, ei pelkästään sanoja. Johan Raamatussakin kehotetaan rakastamaan teoin ja totuudessa eikä pelkästään sanoin ja puheessa. Olen oppinut että rakkaus vain syvenee vuosien myötä. Avioeropaperitkin on kerran mies laittanut vireille mutta selvisimme siitä kriisistä ainakin toistaiseksi. Koskaan ei kannata pitää toista itsestäänselvyytenä! Rakastakaamme toisiamme!

FairyTale


Toista pitää kohdella kuten itseään haluaa kohdeltavan. Mikäli jokin asia ärsyttää, sitä ei heti yleensä kannata sanoa ääneen. On monia tapoja esittää asia niin, että toinen ottaa siitä opikseen eikä suutu. Ihminen suuttuu, kun kokee, että arvostellaan. Aikalisän kun ottaa, niin keksii tavan sanoa asiasta toiselle jollakin tapaa niin ettei toinen suutu. Raivoavaa puolisoa kannattaa vain kuunnella. Ei kannata ruveta huutokilpailuun mukaan. Kun toinen rauhoittuu, niin asioista voi rauhallisesti keskustella. Toisen hyviä puolia kannattaa ihastella tilanteissa, missä ne tulevat esiin. Silloin palaute on aitoa ja toinen on onnellinen siitä, että osaa tehdä jonkin asian hyvin! Mihinkään negatiiviseen ei kannata mennä mukaan, koska se mihin keskittyy, se myös lisääntyy. Toisen huomioiminen arkielämässä on hyvin tärkeätä. En jätä toiselle tiskejäni ja sotkujani. Siivoan omat sotkuni. Jos unohdan tehdä jonkin sovitun asian, pyydän anteeksi. Hyvällä käytöksellä, toista huomioiden, toista kannustaen ja arkenakin hellyyden osoittaminen, halaaminen jne. niin on kumma juttu, mikäli ei tule toisen kanssa toimeen!

Tarja


Huomioimalla häntä ja luottamalla siihen, että hän haluaa parastani, vaikka aina ei tuntuisikaan siltä.

tahdon


Pidän huolta omasta onnellisuudestani, enkä odota puolisoni tekevän minut onnelliseksi. Eli olen onnellinen ja jaan tuon onnen puolisoni kanssa!

Virpi


Myös huonoina päivinä pitää pussata ja halata. Se on tieteellisestikin todistettu, että pussailevat pariskunnat ovat onnellisempia. Ja halaaminenhan tekee aina hyvää.

k2


Olemme olleet 42 vuotta aviossa. Mieheni 68v. ja on muuttunut paljon. Olemme ystäviä ja suhde toimii hyvin ilman mieheni ärhentelyä, joka johtuu iästä. Olen oppinut lyhytvihaisuuden mieheltäni aika hyvin. Meillä sääntö että nukkumaan ei saa mennä ilman hyvän yön toivotusta. Se on hyvä sääntö. Riidat sovittu. Aamulla alkaa uusi päivä ilman riitaista mieltä. Hyvää huomenta toivotamme hyväntuulisena. Olemme oppinet olemaan erilleen. Mies golfaa, hiihtää, curling, leijonat, jne….minulla omia harrastuksia. Sekin on hyvä olla erilleen. Mökki on yhteinen harrastus ja ystävät. Toisen arvostaminen ja kunnioittaminen on tärkeää. Niitä oppii ajan myötä mutta on avioliiton alussakin hyvä omata nämä asiat.

Maija Mehiläinen


Tasapuolisuuden periaate: Anna toiselle anteeksi hänen mokiaan yhtä usein kuin odotat hänen antavan sinulle, ja siedä hänen heikkouksiaan, virheitään ja huonoja päiviään yhtä paljon kuin odotat hänen sietävän omiasi. Eihän tuosta pitäisi paljon murhetta tulla – olethan valinnut ihanimman ihmisen mitä itsesi lisäksi löysit, joten teitähän on kaksi lähes täydellistä yhdessä!

Soili


Näin meillä säilyy suhde lämpimänä ja tuoreena kuin vastapaistettu sämpylä: Yksinkertaisesti kohtelemalla toista hyvin joka päivä. Ottamalla huomioon pienissä asioissa, silittämällä ja antamalla pusun ohimennen, keskeyttämällä hetkeksi kotityöt että halataan. Näytetään joka päivä toisillemme, että on ihanaa kun toinen on siinä lähellä, että olemme onnellisia toisistamme.

onnensa_löytänyt


Jutteleminen kaikista asioista, ihan pienistäkin mm. miten työpäivä meni, miten treenit sujuivat, onko pääkipu parantunut ym. Olla oikeasti kiinnostunut miten toisella menee. Jossain vaiheessa tulee se hetki, kun miettii että en taidakaan tästä jutella, on niin mitätön asia, niin silloin pitää havahtua ja jutella asiasta. Muuten niitä asioita tulee enemmän ja enemmän eteen mistä ei puhuta.
Lisäksi toisen koskettaminen on tärkeää. Halaus, hipaisu, taputtelu, silittely, ihan mikä vaan kunhan kosketusyhteys säilyy.

Tiina


Muistakaa puhua toistenne kanssa. Kun puheyhteys katoaa, ollaan pian vaikeuksissa. On myös hyvin tärkeää kertoa toiselle, miten arvostaa ja rakastaa häntä. Älä koskaan oleta, että hän tietää ja muistaa sen, anna hyvää palautetta säännöllisesti. Kerro ja näytä hänelle, että hän on sinulle rakas juuri omana itsenään. Läheisyys on tärkeää: hellä kosketus, pusu, halaus ja hymy. Katso silmiin ja näe mitä siellä näkyy. Pieni leikki, kujeilu ja flirttailu tuo myös mukavaa kutinaa tavallisiin päiviin. Ihastukaa uudelleen ja löytäkää suhteen alussa ollut kipinä. Uskokaa tai älkää; se on mahdollista, kun keskittyy toisen hyviin ominaisuuksiin. Silloin ne vahvistuvat. On myös totta, että suhteen eteen pitää nähdä vaivaa, mutta se työ kannattaa. Rakastakaa avoimin sydämin!

Taas Onnellinen


”Rakastan sinua”- kun sen kuulee toiselta kesken tavallisen päivän. Vaikka se olisikin itsestään selvyys, sen kuuleminen tuntuu aina yhtä hyvältä ja piristää päivän.

Minttu


Kiitän pienistäkin asioista, kuten tiskaamisesta tai roskien viennistä. Lisäksi aina on aikaa halata tai pussata.

Eixel


Avioliittoni tosin kesti vain 30 v, mutta ystävyys jatkuu eronkin jälkeen, eli: Pysyvää ystävyyttä, huumoria joka tilanteeseen, luottamusta ja toisen ihmisen kunnioitusta, ei väkisin vääntöä missään tilanteessa!

Tarhis


Rakkaudessa kasvaa ja kypsyy kun vuorovaikutus on avointa ja rehellistä molempiin suuntiin. Mahdollisuus omiin mielipiteisiin ja niiden sanomiseen ääneen. Ongelmien selvittäminen ja niiden hoitaminen kuntoon ennen kuin ne kasvaa vuorenkorkuisiksi. Ollaan useammin samaa kuin eri mieltä. Samoista asioista pitäminen yhdistää ja asioiden tekeminen yhdessä. Kodin pitää olla molemmille paikka johon on aina hyvä palata ja jossa molemmilla on turvallista olla.

Olen oppinut, että on tärkeää pitää kiinni omista periaatteistaan ja toimia omien arvojen ja periaatteiden mukaan. Enhän minä muuten olisi minä vaan joku toinen. Rakasta ensin itseäsi, et muuten voi rakastaa toista. Minua rakastetaan, koska minä olen minä ja oma itseni.

Jenna


Parisuhde on kahden kauppa, sanoi jo mummoni aikanaan. Lapsena en sitä ymmärtänyt, mutta iän myötä kyllä. Meillä ei riidellä juuri koskaan. Se on suurin asia mistä olen kiitollinen puolisolleni. Kunnioitamme niin paljon toisiamme ja tahdomme olla yhdessä, ettei riitaan ole tilaa. Tutkimme ensin omaa käytöstään ja haluamme arvostaa myös toisen näkökulmaa, ettei riitaa synny. Puhumme kyllä asioista ja puhumme suoraan. Emme rivien välistä. Ihan kaikesta. Puhumme rakentavasti emmekä toista syyttäen. Annamme toistemme tehdä niitä asioita jotka tuottavat iloa puolisolle ja kannustamme. Mietimme miten asiat vaikuttavat toiseen. Jos sanon tai teen näin mitä se saa aikaan toisessa? Se reaktio jonka toinen saa se vaikuttaa minunkin.

Viltsumari


Joka ilta nukkumaan käydessä, kun se rakas tuhisee siinä vieressä, katson häntä hetken ja kiitän mielessäni, että hän on juuri nyt juuri siinä. Joka aamu herätessäni kiitän siitä, että saan nousta uuteen päivään hänen kanssaan.

Sydän toivoa täynnä


Vihkipappi sanoi meille kahteen kertaan: ”Toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne”. Hyvä ohje on ollut käytössä jo yli 30 vuotta.

Möhö


Parisuhde on kuin kolmijalkainen jakkara, jonka jalat ovat:
– luottamus
– intohimo ja
– keskinäinen kunnioitus
Kaikki jalat tarvitaan, jotta jakkara pysyy pystyssä.

Antti


25-vuotishääpäivä juuri vietetty. Tärkein oppimani asia on se, että sanottuja sanoja ei saa takaisin. Lisäksi se, että osoittaa toiselle joka päivä rakastavansa tätä, joko sanoin tai vaikka vain koskettamalla. Joka-aamuinen suukko töihin lähtiessä luo turvaa ja antaa voimaa.

Minkku


Opi kuuntelemaan ja kunnioittamaan toisen mielipiteitä. Niistä oppii aina itsekin vaikka luulee olevansa aina oikeassa. Tee pienillä asioilla iloisia yllätyksiä puolisollesi, niin tulet huomaamaan niiden vaikutuksen.

Elämänkoulun käynyt.


Kun kymmenen vuoden tahtojen taistelun jälkeen viskasin tasa-arvon kellarin klasista taivaan tuuliin (koti)työnjako muuttui ja yhteiselämä parani. Tajusin etten esim. halua metsätöihin vaikka minulla on alan koulutus ja meillä puulämmitys, mieluummin siivoan vastaavan ajan.

Carita


En ole halunnut muuttaa toista tai vaatia häntä oppimaan ”uusille tavoille”. Jos tätä haluaa tehdä, voi hankkia koiran puolison sijaan. Toisen heikkoina tai huonoina hetkinä ymmärrän, ettei se johdu minusta vaan hänen täytyy hoitaa asia itsensä ja ajan kanssa enkä kiirehdi häntä ”normalisoitumaan”. Jos tulee erimielisyyttä, keskustelemme rauhassa. Jos olen tahattomasti loukannut häntä, pyydän anteeksi. Hyvä elämänkumppanuus vaatii myös suurpiirteisyyttä. Osoitan pienillä teoilla rakkauttani ja kiintymystäni. Näitä saan myös itse osakseni. Kiitosta ei saa unohtaa.

Tuula


Toisen kunnioittaminen, kuunteleminen, huomioon ottaminen, yhteinen harrastus ja yhteiset molempia tyydyttävät ratkaisut.

Milja


Seurustelumme alkuaikoina lupasin – oma-aloitteellisesti – olla loukkaamatta tahallisesti.
Ja jos sen tekisin huomaamattani tai ymmärtämättömyyttäni toivoin hänen kertovan asiasta.
Kuusivuotta on mennyt ilman huomautuksia.

Rantu


Ensinnäkin Ole rehellinen itselle, vasta sen jälkeen voi olla rehellinen toiselle.

Toiseksi Ole oma itsesi, tunne olevasi rento ja uskalla olla eri mieltä jännittymättä. jos suhde ei kestä erimielisyyttä ja siitä aiheutuvaa mahdollista riitaa parisuhde menee umpeen tai räjähtelee lopuksi pienimmistäkin asioista.

Kolmanneksi muuttaa voit vain itseäsi ja luottamus syntyy oman esimerkin kautta.

Neljänneksi rakkaus ei ole valinta eikä sanoja. Se on luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiiri joka syntyy teoista olemuksesta tunteista levosta ja rauhasta.

Viides on hengellisyys. Vaikka jumala, saatana tai luonnon kulku on meiltä salattua, niin ”hyvä- ja pahahenki” sävyttää joko kovuutena tai äärimmäisenä pehmeytenä – kultainen keskitie kun yhdessäolon henkeen löytyy niin aallon harjat ja pohjat tasoittuu.

Kuudes Ota omaa aikaa, pysähdy. Pysy läsnä.

Seitsemän Mikään ei ole itsestään selvää, ei mikään!

Kahdeksan seksi on luottamuksen osoitus. Se on antautumista, oman heikkouden ja herkkyyden esiin tuomista, vasta sen jälkeen se on saamista.

Yhdeksän virheitä tekee jokainen, niitä ei saa pelätä. Täydellistä parisuhdetta tai kumppania ei ole olemassa. Minäkään en ole täydellinen! Saa sanoa Anteeksi.

Kymmenen Luovu kaikesta mitä sinulla on etukäteen. Näin osaat nauttia ja rakastaa joka päivä sitä kaikkea mitä sinulla ja teillä jo on ja mitä saatte. Näin syntyy Kiitollisuus kaikesta.

Yhdestoista Väkivalta vallankäyttövälineenä on heikon ihmisen kovan kuoren ja tunteiden kriisiytymisen ehkä masennuksen aiheuttamaa, tämä pitäisi ymmärtää että väkivallan tekijä tarvitsee paljon apua siinä vaiheessa kun ollaan niin pitkällä että henkinen tai jopa fyysinen väkivalta on jo ”hyväksytty” keino hoitaa ristiriitoja. Väkivaltatapaukset pitää tekijän saattaa ymmärtämään ja tunnistamaan mistä ne kumpuaa. Ei ole olemassa hyväksyttyä väkivaltaa.

Kahdestoista Ero kasvattaa ja tuo lopulta muutoksen. Jos todella haluat parisuhteeseen muutosta. Yritä kuitenkin ensin, jotta saatte selville onko mahdollista jatkaa. Kerro kuitenkin jo ero-ajatuksesta ennen tekoja. Kaikki, ihan kaikki asiat on mahdollista selvittää ja sopia kun luottamuksen hivenkin on jäljellä ja uskallusta riittää.

Kolmetoista, pitkissä liitoissa selvitään paljon enemmästäkin hatunnosto yli 13 vuotta parisuhteessa olleille.

Neljästoista, lapset tulevat parisuhteen väliin. Olkaa aina aikuisia keskenänne. Olette puolisoita, kauniita naisia ja komeita miehiä.

Elämässä on mahdollisuus


Rakkauden ja hyvän parisuhteen perusedellytys on molemminpuolinen kunnioitus ja yhteiset elämänarvot. Toiselle pitää tehdä se, minkä haluaa itselleen tehtävän ja vastaavasti jättää tekemättä sellaiset asiat, joita ei halua, että toinen tekee sinulle. Muistelkaa yhdessä, mihin rakastuitte toisissanne, ja harrastakaa yhdessä, jakakaa ilot ja surut, käykää treffeillä vaikka takana oli kymmeniä avioliittovuosia ja olkaa läsnä toistenne elämässä, teidän elämässänne. Olkaa rakkauden edessä nöyriä, älkääkä vaatiko vaan kiittäkää. Muistakaa, että toinen on sinun elämäsi rakkain ihminen, elämänkumppanisi, ja kohtele häntä sen mukaan. Hurmaa puolisosi joka päivä sanoin ja teoin. Rakkauden eteen ei pitäisi joutua tekemään töitä, vaan sen pitäisi olla elämäntapa, silloin rakkaus ja parisuhde voivat hyvin huonoinakin päivinä ja aikoina.

Sypressi


Yli kuusikymmentä vuotta jatkuneessa avioliitossamme olemme löytäneet rakkauden salaisuuden. Erikoisesti se on osoittautunut tehokkaaksi viimeisinä vuosina, kun ikääntyessä ei enää hormonitoiminta tuo samalla lailla vipinää elämään kuin ennen. Teimme päätöksen puhutella toisiamme kauniisti ja noudattaa kohteliaisuutta. Samoin päätimme, että hali päivässä auttaa säilyttämään läheisyyden. Ellei kerkeä halimaan, voi vaikka hipaista ohimennen, suukko poskelle tai vaikka vain läimäys takapuolelle kertoo, että olet minulle tärkeä, en ole unohtanut sinua. Teimme myös päätöksen siitä, että palautteen antaminen toiselle on annettava silloin, kun elämme, eikä vasta hautajaisissa. On turha pelätä, että toinen paisuu kehumisesta ja tulee ylpeäksi kuin sadun sammakko ja halkeaa tai juoksee toisen syliin. Ilman rakastavaa palautetta hän sen sijaan nääntyy ja juoksee etsimään rakkautta muualta. Olimme jo iäkkäitä, kun teimme tämän päätöksen ja avioliittomme oli virttynyt. Kaksi kuukautta toteutettuamme päätöstämme rakastuimme uudelleen ja sitä on jatkunut. Koko avioliiton ilmasto muuttui. Suosittelemme tätä ilmastomuutosta muillekin. On helppoa eikä maksa mitään.

Lea Kranz


Hyvään parisuhteeseen kuuluu keskinäinen luottamus ja kyky rakastaa toista ihmistä sellaisena kuin hän on. Jos luottamus ja kyky rakastaa puuttuu ei silloin suhteesta tule mitään.

timppa86


Lähes 40 vuoden aikana on tullut armollisuus kantavaksi voimaksi. On oppinut olemaan armollinen ja suvaitsevainen puolisoa, lapsia ja itseään kohtaan. Monet vaikeudet ovat myös yhdistäneet, ainakin yrittäminen selvitä niistä. Suhteen kantava voima on rakkaus, kun tuntee olevansa hyväksytty omana itsenään. ”Samassa veneessä ollaan ja kummankin vastuulla on rantaan pääsy”. Sanommekin yhtenä hääpäivänä: ”Kaikesta huolimatta yhdessä tai juuri niiden takia”. Nyt keski-ikäisenä, kun lapset ovat aikuisia, on tullut suhteeseemme seesteisempi vaihe ja osaamme ja opettelemme ottamaan elämää vastaan ”lonkimmin” eli sielumme ja ruumiimme elää hitaammalla vaihteella.

Leiju 36


Kyllä hyvän parisuhteen perusta on puolison kunnioitus ja hänen laittamisensa aina kaiken muun edelle. Yhdessä nauraminen on myös tärkeä asia.

Sanni


Kunnioitus toista kohtaan
Vinkkejä hoitoon ja ylläpitoon:
+ Jos näet toisessa vain vikoja niin mieti onko hänessä mitään hyvää ja ne hyvät asiat jotka löydät, tee ne isommiksi. Koska et voi muuttaa toista mutta voit olla lempeä itsellesi kun ajattelet hyviä ajatuksia.
+ Riidat ovat yleensä väärinkäsityksiä. Yritä välttää niitä esim. keskustelussa toistaa toisen väittämää siten että ”tarkoititko että …” tai ” olenko ymmärtänyt oikein kun minusta tuntuu nyt niin…”
+ Huumori helpottaa kireitä päiviä voi vaikka hauskasti pelleillä toiselle mitä tarkoittaa esim. pohjalaisittain:
Mun kaas ei oo ikinä vaikiaa, teherähän vaan justihin niinkun mää sanon!”

Auran aallokko


Puhukaa, puhukaa! Selvittäkää keskenänne puhumalla kaikki asiat, mitkä aihuttavat ihmettelyä tai epäilyksiä tai turhia luuloja puolisossa.

Eevatar


Muistan joka ikinen päivä sanoa puolisolleni jotain kaunista / kiittävää hänen ominaisuuksistaan / tekemisistään. Esim. piha on kaunis ruohonleikkuun jälkeen. Pannuhuone on siisti. Ruoka on hyvää. Iho tuntuu hyvältä. Hauikset ovat timmikunnossa. Sinulla on kaunis hymy. Olen onnellinen, että sinä olet sinä. jne

Anonpi


Järjestämällä yhteistä aikaa, toisen kunnioittaminen, huomioiminen ja kannustaminen. Anteeksi pyytäminen ja antaminen. Yllätysten järjestäminen. Mieheni sairastui vakavasti, silloin tajusin että oli lähellä hänen menettäminen ja pelko yksin jäämisestä. Sen jälkeen tajusin että mikään ei ole itsestään selvää, olen onnellinen jokaisesta päivästä minkä saamme yhdessä viettää. Rakkaus syveni entisestään sairastumisen myötä. Nyt hän voi hyvin.

Aila


Meillä menee hyvin, kun muistan huonoinakin päivinä sen, mitä tunsin ja ajattelin, kun tutustuin ja rakastuin mieheeni, kun muistan, että mieheni ei ole viholliseni vaan puolustajani, kun muistan, etten tahallani loukkaa miestäni, sillä miehilläkin on tunteet, kun muistan, että miehenikin sisällä asuu se nuori, epävarma poika, joka hän joskus on ollut, kuten minunkin sisälläni asuu vielä nuori tyttö, kun muistamme, että yhteisen kasvun sellaisiksi mitä nyt olemme, olemme tehneet yhdessä toinen toistamme muokaten.

Aviossa 30 vuotta


Miksi ihmisellä on kaksi korvaa ja vain yksi suu ? Jotta hän kuuntelisi tuplasti enemmän. Se on hyvä vinkki myös parisuhteessa, eli kuuntele oikeasti mitä toisella on sanottavaa, ei vain sanoja, vaan koko ihmistä.

Porvoon flicka


Kun toinen puhaltaa raskaasti otan häntä hartioista kiinni ja hieron häntä. Jos hänellä on joskus yllätys olen ilahtunut. Jos olen väsynyt hän koppaa syliinsä ja hyväilee. Jos itken menen hänen kainaloonsa. Jos mökötämme toisillemme, niin kutitamme ja kiusoittelemme, että on pakko nauraa. Jos tulee erimielisyyksiä, yritetään ensin miettiä ja sitten keskustelemme asiat halki.

Lekku


Ota tietoisesti asenteeksi palveleminen hyvillä mielin. Toteuta tätä erityisesti epätasaisesti jakautuvissa kotitöissä (ruuan laitto, pyykin pesu, siivous, ruokakaupassa käynnit…) horjahtamatta nalkuttamisen hyllyvälle suolle.

Jaana


Huomioi toinen joka päivä, kysy kuulumiset – myös kuuntele, pienin elein, kosketellen ja pusutellen arjen keskellä se puolen minuutin hali ei paljon vie aikaa. Kävelylenkki yhdessä luonnossa, haista tuoksuja, katso kumppania, halaa välillä ja pidä kädestä. Yhdessä maailma on parempi paikka <3

Petra


Puoliso ei ole ajatustenlukija, vaikka joskus siltä tuntuukin :). On sanottava ääneen, mitä toivoo hänen tekevän ja miltä esim. hänen käytöksensä tuntuu sinusta.

mummeliini/ YLI 40 V YHDESSÄ


Kahdesti eronneena ja nyt syvästi rakastuneena toivon, että olen jotain oppinut ja olenkin. Tekee hyvää palauttaa aika ajoin mieleen, mihin rakastuin tuossa ihmisessä, jota nyt silmiin katson; löytää se sama kiehtova pilke katseesta ja tuntea käden lempeän voimakas puristus.
Hellyyden osoitukset arjessa, ohi mennen niskaan suukko tai halaus kertovat, olet minulle tärkeä. Muutaman sanan viesti puhelimessa tai höperö hymiö piristävät työpäivää kummasti ja yhteistä iltaa jo odottaa. Niin kuin aina sanotaan virittäytyminen ties mihin 😉 alkaa jo aamusta ja näinhän se on.
Yhdessä pitäisi osata tehdä kaikenlaista, jutella kuin parhaan ystävänsä kanssa nauraa ja touhuta kaikenlaista yhdessä vaikkei kylki kyljessä olisikaan, siivous, remontit, ruuanlaitto, lakanoiden veto, kävely, tv:n katsominen, ihan kaikki monin verroin mukavampaa kaksin. Kaikenlaiset huomionosoitukset, kuten ”kiva mekko”, ”nam, mikä parta” taputus takapuolelle ja pelkkä hymy ja silmiin katsominen tuhat kertaa päivässä.
Kyllä näillä säilyy ja jopa voimistuu hauskuus, intohimo ja yhdessä olon kaipuu.

Annami


Jos töissä tai muualla kodin ulkopuolella on harmia ja on pahalla tuulella ja kiukuttaa, niin kannattaa ensin sanoa puolisolle, että miksi on pahalla tuulella – ettei ole hänestä johtuvaa, näin välttyy riidalta puolison kanssa. Kokemusta on molemmin päin – oma ja miehen kiukku muista johtuen.

jep


Pitää olla kiinnostunut ja innostunut puolison ehdottamista tekemisistä ja lähteä rohkeasti kokeilemaan uusia harrastuksia, voi yllättyä itsekin yhteisten uusien kokemusten tuomasta yhteenkuuluvuuden tunteesta.

Meidän juttu


Ole läsnä, kuuntele. Arvosta ja vietä aikaa yhdessä ja hiukan erillään. Toimii (jo yli 11vuotta).

Taina


Itselläni on uusi parisuhde alkamassa ja taidan olla rakastumassa 🙂 Uskon siihen että täytyy uskaltaa luottaa, jakaa sitä kaikkea hyvää, eikä antaa pelolle missään vaiheessa tilaa. Luottaa täysillä siihen että vihdoin kaikki järjestyy.

Puhukaa tunteistanne mutta älkää syyttäkö niistä toisianne.

M


Muistako, mitä pappi kysyi alttarilla? Ei, ei kysynyt, että rakastatko. Hän kysyi, TAHDOTKO rakastaa. Vaikeina ei joskus riitä pelkkä rakkaus. Pitää TAHTOA rakastaa. Toimii! Nim. 36 vuotta parisuhdetta plakkarissa

Marja-Liisa


Hei! Meillä on nyt meneillään 8. yhteinen vuosi. Eikä tullut sitä kriittistä 7. Sen kun vaan koko ajan paranee. Molemmat olemme toisella kierroksella, ja sen vuoksi onnistuminen nyt on tosi tärkeä. Itse olen pyrkinyt korjaamaan kaikki ne virheet mitkä tein ensimmäisessä liitossa. Asian ydin lienee siinä, että me molemmat päivittäin osoitamme toisillemme rakkautta sanoin ja teoin. Me arvostamme toisiamme ja suhdettamme, me sanomme sen ääneen ja osoitamme sen myös fyysisesti. Näin kummankin itsetunto on vahvistunut ja katsomme samaan suuntaan. Koskaan emme nolaa toisiamme muiden kuullen. Jos on erimielisyyttä, puhumme asiat puhki kahden. Alussa sovimme, että koskaan emme ala luulemaan mitään mitä toisen päässä liikkuu. Aina pitää voida kysyä ja puhua. Olen hyvin, hyvin kiitollinen tästä rakkauden lahjasta, joka kaiken aikaa kasvaa jaettaessa. Jos yhdellä sanalla voisin kuvata mitä olen oppinut. Olen oppinut olemaan kiitollinen.

Sipelius


Opettelen olemaan suurpiirteisempi kuin ennen (nuorempana) ja yritän olla huomauttelematta asioista, jotka ärsyttävät minua. Toisin sanoen olen opetellut katsomaan asioita ”läpi sormien”. Ja yritän myös antaa positiivista palautetta. Opiskelun tiellä tässä ollaan edelleen, vaikka yhteiseloa on jatkunut jo yli 40 vuotta…

Apris


Alussa tutustuessani kumppaniini tunsimme toisiimme vetoa ja intohimoa. Silloin uskalsimme rohkeasti kertoa toisillemme tunteistamme ja toiveistamme. Nämä eivät aina toista osapuolta täysin miellyttäneet. Siitä syntyi alkuvaiheessa ns. ”rakastavaisten riitaa”, joka tietenkin aiheutti molemmille pahaa mieltä. Riidat saimme sovittua ja jatkoimme edelleen yhdessä. Vähitellen opin, että pikkuasioihin ei tarvitse puuttua eikä etenkään toisen ominaisuuksiin, vaikka ne aluksi tuntuivat häiritseviltä. Niihinkin totuin ajanoloon ja unohdin ne. Tärkeintä minusta on, että välittää toisesta ja tuntee syvää kiintymystä. Näin minullekin kävi. Kumppanini hurmasi minut omalla, kiehtovalla tavallaan. Ihastuin ja kiinnyin häneen. Kunnes huomasin rakastavani häntä syvästi. Vähitellen rohkaistuimme puhumaan ja keskustelemaan asioista keskenämme varsin avoimesti. Monesti olemme myös uskaltaneet nauraa intiimeissäkin tilanteissa. Huumoria meillä on riittänyt. Olemme puhuneet toinen toistemme toiveista ja ajatuksista, joiden pohjalta suhteemme on jatkunut hyvänä. Olemme antaneet toisillemme tilaa, joka näkyy mm. siinä, että voimme pitää yhteyttä omiin ystäviimme tahollamme, tavata näitä ja järjestää näiden kanssa ”omia juttujamme” ilman, että toinen meistä on ”perään katsomassa”. Toisin sanoen keskinäisen hellyyden ja tunteemme syventyessä olemme oppineet luottamaan toisiimme. Välillä ollessamme joitakin aikoja erossa, pidämme yhteyttä puhelimitse tai meilitse. Palatessamme kotiin toisen luo, tuntuu hyvältä olla taas lähellä tätä ihanaa, hellää ihmistä ja tuntea hänen tuoksunsa ja rakkautensa.

Huumori, hellyys ja rakkaus


Ensinnäkin, että toiseen tutustuminen kestää koko iän.
Toiseksi, yritä kuunnella toista, vaikka inhoatkin pikkukännissä jutustelemista, koska silloin tulevat esille tärkeimmät asiat. Minulta meni 20v tämän oivaltamiseen.
Kolmanneksi anna toiselle tilaa ja omaa aikaa.

elina, naimisissa 32vuotta


Ei koskaan saa mennä vihaisena nukkumaan ja aina kun toinen lähtee jonnekin halataan ja annetaan suukko. Myös riidelläkin saa, mutta riidat täytyy sopia rakentavasti. Toisen kunnioitus on myös tärkeää. Näillä on menty aviossa nyt 32 vuotta.

Vipukka


Kuljetaan rinnakkain, samaan suuntaan katsoen. Rakkaus kasvaa tukemalla toista, kohtelemalla häntä niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Huumori pidettävä arjessa (ja juhlassa) mukana! Osattava nauraa yhdessä itsellekin. Kosketuksia ja läheisyyttä unohtamatta.

Sanna


Aina enemmän saa itse kun antaa enemmän, ei siis kannata ”laskea” hyviä tekoja, vaan tuhlata niitä! Sanonta ”kun teet kaksi ihmistä onnelliseksi, olet yleensä itse toinen heistä” pitää paikkansa.

Manta


Osaa ottaa itse rakkautta vastaan. Osoita aina kaikessa rakkautta. Osoita ja Anna kunnioitusta. Ole aina rehellinen ja ystävällinen ja auttavainen. Ota aina muita ihmisiä huomioon. Kunnoita terveyttäsi ja muiden terveyttä. Älä pidä mitään itsestään selvänä. Älä alista .Osaa kuunnella. Yritä olla ymmärtäväinen. Auta vaikeuksissa pyytteettömästi. Raha ei ole tärkein asia. Hymyile ja ole iloinen. Pysy optimistisena ja ajattele positiivisesti. Tee niin kuin haluat itsellesikin tehtävän. Luota ja usko hyvään. Luota Taivaan Isään.

Hannele


Tapasimme 1973, kihloihin 1978 ja naimisiin 1979. Nuoruuden mustavalkoisuus on saanut uusia värejä. Vuodet ovat hioneet särmiä. Olen oppinut tekemään kompromisseja, kunnioittamaan elämänkumppaniani ja oppinut anteeksiantamisen, vaikka se joskus ottaakin koville. Teemme kaikkea yhdessä; matkailemme, mökkeilemme, ulkoilemme, olemme kasvaneet yhteen ja meillä on hyvä olla yhdessä. Osaamme myös kinastella ja torailla, mutta sehän kuuluu myös parisuhteeseen. Meillä on omat erilaiset harrastuksemme, emme ole aina ”kyljekkäin”. Tuntuu vaan aina hyvältä mennä yhteiseen kotiin, oli sitten ylämäki tai alamäki menossa. Minusta on tärkeää tehdä asioita yhdessä, lasten kanssa ja myös sitten lasten lennettyä pesästä. Meille se on sopinut, yhdistänyt, lähentänyt, syventänyt rakkautta ja tehnyt myös hyviksi kavereiksi. Uskalletaan nauraa yhdessä itselle ja yhteisille höpsötyksille, kömmähdyksille ja sattumille. Tämä on meidän tapa ja se on sopinut meille. :o)

Päivi


Parisuhteen kivijalkoja ovat luottamus, toisen arvostaminen ja huomioiminen, taito puhua ja keskustella kipeistäkin asioista, sopia isoista päätöksistä yhdessä tuumin. Sekä näyttää päivittäin kuinka tärkeä toinen on osoittamalla se vaikka halaamalla ja kaikenlaisin pienin elein. Teot ovat rakkaudessa tärkeät, pelkkä sanahelinä ei riitä hyvään parisuhteeseen.

Rakastanut


Yhteinen harrastus! Meillä se oli moottoripyöräily, jonka aloitimme nelikymppisinä, kun lapset olivat jo niin isoja, että vanhemmat pääsivät vähän ”tuulettumaan” yhdessä.

Mr Honda & Ms Suzuki


Toista ei voi muuttaa, omaa suhtautumista vain.

Luna


Läsnäoloa arjessa, kuuntele kahdella korvalla – älä oleta ja muistele menneen talven unia, huomioi hymyllä, kosketa hellästi, keskustele, älä mökötä, pyydä anteeksi ja anna anteeksi päivän päätteeksi. Ole inhimillinen ihminen ihmiselle elämäsi tärkeimmälle henkilölle <3

Onnistu yhdessä


No meillä 55 v jälkeen jos oisin oppinut olemaan vähän nöyrempi, hiljaisempi, korottamaan, kunnioittamaan tuota toista. Mies tarvitsee kunnioitusta, hellimistä, nainen tarvitsee rakastamista niin sitä mennään nurinmutkin kilpaillen kumpi enemmän osoittaa rakkautta. Kunnon riidan jälkeen käsi toisen kaulalle voi anna taas anteeksi vaikka et olisi kokonaan syypää (siihen kun mies ajaa juuri ostetun moottorisahan päälle autollaan, ite olit toisella puolen pihaa, mutta kun olit olemassa )

kati


-Ajattele ennen kuin sanot
-Muotoile sanomasi positiiviseen muotoon
-Kosketa ja helli
-Huomioi kumppanisi mielentila
-Tarjoa apuasi ennen pyyntöä
-Hymyile, kosketa ja helli
-Muista merkkipäivät
-Keskustele mieltäsi vaivaavista asioista ennen kuin ne kasvavat esteeksi
-Sano ääneen myös itsestään selvät positiiviset asiat
-Tee välillä asioita joista tiedät kumppanisi pitävän, vaikka ne olisivat itsellesi vastenmielisiä

Sanna


Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne, sanotaan Raamatussakin. Toimii, ihan oikeasti 🙂 Toisen etu ennen omaa etua. Rakkauden määrä kasvaa kun sitä vaan tuhlaa. Jos vaikeista kausista on vaikea selvitä kahden kesken, ei kannata epäröidä pyytää ulkopuolista apua, ei ole häpeä hoitaa parisuhdettaan ammattiavun turvin, siitä pitäisi olla ylpeä että ymmärtää niin tehdä. Vaikeudet usein vahvistaa ja syventää suhdetta. Yhteiset harrastukset lisäävät yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, ”tämä on meidän juttu”, mikä kenelläkin, yleensä jotain yhteistä löytyy kaikilta… Usein laitetaan kaikki älylliset vempaimet hyllylle ja kosketellaan toisiamme niiden näyttöjen sijaan 🙂 läheisyys lämmittää! Meillä myös sanotaan joka päivä rakastan sinua! Ja sydänviestejä lentelee erossa ollessa puolin ja toisin, työpäivinäkin. Nämä ihanat tavat suhteen alkuajoilta ovat pysyneet vuosien aikana mukana ja muutenkin käyttäydymme toisiamme kohtaan niin kuin alkuihastuksen aikana, kuten ohi kulkiessa hellästi koskettaen ja söpöillä lempinimillä toisiamme kutsuen… arki ei ole astunut suhteeseemme liian harmaana 🙂 ja rakkaus vain kasvaa <3

Jonna


Olemme huomanneet, että aina kun toinen alkaa tympimään ja arki loksahtaa vanhaan uomaan, on aika istua alas ja jutella siitä mitä kumpikin tuntee ja suhteelta haluaa.

Jos vielä on mahdollista vetäytyä jonnekin erilliseen paikkaan kahdestaan, tekee se tunnelmasta vielä parantavamman.

Hiksu


Luottaa ja kannustaa kumppania.

Rakkaudesta juopunut


Huumori ja yhteinen laatuaika on gutaa!

Mimmi


Asiat täytyy ottaa puheeksi ennen kuin niin sanottu viimeinen sininen palaa.

Sini.


Olen yrittänyt muistaa kiukunkin keskellä ne puolison parhaimmat puolet. Ja muistaa myös sen etten ole itsekään mikään enkeli, ja jos mikä on parasta kireyden poistajaa on huumori. Mieheni tilanne huumorin taju on loistavaa jolla on vältetty monta sanaharkkaa. Yhteisiä vuosia on jo 49 ja puoli vuotta – aika hyvä saavutus siis .

muori puun takaa.


Pitkän ja hyvän parisuhteen salaisuus on puhumisessa, kuuntelemisessa ja luotettavuudessa. Kohtele toista juuri siten kun haluat hänen kohtelevan itseäsi.

Avoimuus on tärkeää ja rehellisyys on kaiken a ja o.

Näin kypsemmällä iällä sen huomaa ja suhde toimiikin moitteettomasti. Me olimme ensin teininä yhdessä 8 vuotta, erosimme 15:sta vuodeksi ja nyt olemme olleet naimisissa jo 12 vuotta. Nyt sen tietää, että hän on se oikea!

vm.65


Kun vuodet elämänkumppanina lisääntyvät, ne muuttavat muotoaan. Mitä enemmän vuosia sitä enemmän se syvenee. Ensimmäiset vuodet ovat kuin aurinkoisella niityllä tanssimista. Sitten tulee hieman arkea mukaan ja vuosien lisääntyessä enemmän huolehditaan toisistaan. Kun lähestytään eläkeikää rakkaus ja huolehtiminen lisääntyy. Vinkkini on se, että anna tilaa toiselle, mutta pidä huolta rakkaudesta ja toisen huomioimisesta. Muista, että olemme kaksi, jotka olemme yhtä.

Aurinkoniitty


Rakasta lähimmäistä niinkin itseäsi.

Avoimuus, luottamus, rakentava keskustelu, älä pelkää ottaa asioita puheeksi jotka mieltä painaa.
Anteeksi pyytäminen ja antaminen.

Riitta


On hyvin tärkeää olla kiinnostunut puolison tekemisistä, harrastuksista, kiinnostuksen kohteista ym. hänen elämään liittyvästä, vaikka ei itse harrastaisi juuri samoja asioita. Silloin puolisokin jaksaa olla kiinnostunut myös minun maailmasta jolloin molemmilla on tunne siitä, että ollaan kiinnostuneita toinen toisistamme. Siten myös oppii paljon toisesta ja voipa joistakin jutuista tulla myös yhteinenkin harrastus mikä on hyvä asia sekin.

Mymmeli


Sano itse puolisollesi esim. ”Olet minulle rakas” ja arvaa mitä hän vastaa? Aivan oikein ”niin sinäkin minulle” tulee toiselta.

45 vuotta yhdessä.


Hyvä ruoka ja pullaa
Ystävien tapaaminen ja vieraiden kutsuminen kotiin
Silitetyt paidat
Yhteiset kävelyretket
Iltarukous ja hyvän yön suukko
Aamulla taas iloisesti
Mökillä rauhoittuminen
Näin helppoa!

Anneli


Leikkimään kotileikkiä… elämään hetkessä!

anna


Hei!

Olen oppinut puolisona ja elämänkumppanina kuuntelemaan puolisoni puhetta keskeyttämättä häntä. Kun vastaan hänelle, olen oppinut hillitsemään kieleni, enkä piikittele tai aloita lausettani sanalla ’EI’, vaan esitän mielipiteeni rauhallisesti ja kiihkoilematta.
Kieltämättä tähän kaikkeen on minun pitänyt mennä monta kertaa itseeni ja ajatella, miltä minusta tuntuisi saada jokaiseen esittämääni asiaan tulikivenkatkuinen vastaus.
Olen oppinut myös hoitamaan parisuhdettamme pienillä, kauniilla lauseilla kesken päivän: ”Mitä minun kultani touhuaa”, tai menemällä hänen luo ja antamalla suukon poskelle.
Rakkautemme on syventynyt kiinteäksi ystävyydeksi, luottavaiseksi parisuhteeksi, jossa kesken päivän sanat ”OMA KULTA” merkitsevät enemmän kuin ”PALJONKO MEIDÄN TILILLÄMME ON RAHAA”!
Tämä on aitoa rakkautta….

Riemun Ritva


Tärkein oppini on, että avioliitto on kompromisseja!

KooPee


Toisen kunnioittaminen ja avoimuus. Siinä hyvä pohja rakentaa tulevaa yhdessä. 🙂

vaimona jo yli 20v


Hyväksy toinen sellaisena kuin hän on. Kaikkia arkipäivän asioita ei tarvitse kertoa puolisolle, jos tietää että hän ei niistä tykkää.( Esimerkiksi jokaista vaatteen ostoa, vaikka ostaisi omalla rahalla).

ikkinnaalie


Yhteiset mieltymykset ja yhteiset harrastukset, jotka vaihtelevat vuosien saatossa. Meillä se on tällä hetkellä luonnossa liikkuminen vaeltaen, hiihtäen ja maastossa pyöräillen. Yhdessä katsomme myös TV:stä samoja sarjoja, kuten Hercule Poirot tai Ville Haapsalon seikkailut eri puolilla Venäjää.

Anne


Toisen kunnioittaminen ja luottamus on kaiken perusta. Tahto olla yhdessä ja rakastaa. Itse olen . Viime aikoina huomannut hyödylliseksi sen, että hyväksyy itsensä kaikella lailla. On helpompi elää ja se heijastuu parisuhteeseenkin. Itsensä hyväksyminen ei olekaan kaikille niin yksinkertainen juttu. Täytyy tutkiskella, pohtia, ymmärtää. Askel kerrallaan kohti lempeyttä ja hyväksymistä. Sitä huomiota ja hyväksyntää janoaa kumppanilta liiaksi, ja silti mikään ei tyydytä, jos ei hyväksyä itse itseään.

Henna


Sillä että uskoo omaan parisuhteeseen ja sen onnistumiseen, on jo lähtökohtaisesti iso merkitys. Itsellä vastoinkäymisissä on auttanut se voima-ajatus, että parisuhteeseen kuuluvat myös ne alamäet, jonka jälkeen tulee aina ylämäki, se vaihe kun menee taas vähintäänkin hyvin. Ja näin on aina käynyt. Tärkeäksi olen myös huomannut yhteisen ajan järjestämisen, sen että asioita tehdään yhdessä ja nautitaan aidosti toisen läsnäolosta. Jokaisella täytyy olla myös omaa aikaa mutta yhteiset muistot ja kokemukset vahvistavat parisuhdetta ja me-henkeä.

Niina


Pieniä tekoja pitäisi tehdä usein toisen hyväksi ja pitää korvat auki ja valittaa vähemmän.

Aba


Parisuhde on kuin kasvimaa…… sitä pitää hoitaa joka päivä. Ei auta, että kun siemenet heittää maahan, niin luulla, että tulee satoa…pitää kastella, harventaa, ottaa rikkaruohot pois…. parisuhdetta pitää myös hoitaa joka päivä…huomioida toista, sanoilla, kosketuksella ym.

Kari Turusta


Rehellisyys ja luotettavuus on kaiken a ja o. Säännöllinen seksi ja yhteiset kiinnostuksen kohteet yleensäkin pitävät parin yhdessä. Puolisoa pitää arvostaa ja olla jollain tasolla ylpeä hänestä, ihan kuin lapsistakin. Raha-asioiden reilu hoitaminen on tärkeää. Sitoutuminen ja tahto selvitä vaikeuksien yli, koska niitä joka tapauksessa tulee.

Nyxät


Olen huomannut tärkeimmäksi asiaksi parisuhteessa kosketuksen jokapäiväisessä arjessa; pieniä sipaisuja, silityksiä, taputuksia ja suukkoja ohimennen. Ilman niitä alkaa jääkausi.

Miuku


Puolison huomiointi, kunnioitus, kosketus, katse, arvostus, kuuntelu, yhteiset harrastukset, samanlainen huumorintaju, halu olla yhdessä, lupa viettää omaa aikaa.

Tahtoo aina vain


Oikea ihminen minulle. Ei kannata jäädä suhteeseen joka ei toimi. Nyt kun sain hänet, jonka halusin, on mielessä halu tehdä hänet onnelliseksi.
Hankalana hetkenä muistan, että kaikista maailman ihmisistä halusin ja sain sinut. Se auttaa näkemään hankalan tilanteen taakse ja nielemään kiukkunsa.

Onnellinen nyt


Parisuhteessa olemme me. Me on kaksi tasavahvaa minää. Se, mikä on meille paras, on minulle paras. Minän ei tarvitse tallautua meidän alle. Suurempi riski on minun tallata meidät. Kannattaa olla kiinnostunut siitä, mikä on kummallekin minälle tärkeää. Me olemme juuri niin vahvat ja voimme juuri niin hyvin, kuin kumpikin minä erikseen. Oman edun ajaminen toisen ohi heikentää oleellisesti meitä ja siten myös minua.

Päivi


Rakasta, kuuntele, halaa, ole kiinnostunut toiselle tärkeistä asioista, tehkää yhdessä asioita, joista molemmat pidätte, löydä hänestä joka päivä ne asiat, joihin joskus rakastuit, , tee pienistä ja arkisista asioista juhla, ole kärsivällinen ja anna anteeksi.

Mummu vm.2014


Toista ei kannata pitää itsestään selvyytenä..kaikki sietävänä. Muistettava kiitos ja hyvän yön toivotus & iltasuukko sekä aamulla aamusuukko. Kiitos on myös tärkeä sana muistaa!

ILoinen 😉


Puolisoni on samalla paras ystäväni. Mitä en tekisi / sanoisi parhaalle ystävälleni, en myöskään tee / sano puolisolleni. Kun jokin hänessä ärsyttää, yritän muistaa, etten minäkään ole se maailman helpoin kumppani, vaan kumpikin meistä joutuu tekemään kompromisseja. Samalla muistelen, mihin hänessä aikanaan oikeastaan rakastuinkaan. Kun elämä tuntuu liian arkiselta, yllätän hänet jollain, mistä hän todella pitää. En nalkuta kotitöistä, vaan kun hän osallistuu niiden tekemiseen, muistan aina kiittää, enkä korjaile jälkeenpäin. Pidän siis mielessä, että jokainen meistä tekee mieluummin sitä, mitä arvostetaan. Yritän pienin asioin ja sanoin osoittaa, että hän on minulle tärkeä ihminen. Ja joskus harvoin olemme eri mieltä jostain, en koskaan nosta siitä elämää toisen edessä, vaan kunnioitan hänen mielipidettään ja jos asia on todella tärkeä, yritän jälkeenpäin hissukseen löytää kompromissin, jonka kumpikin meistä voi siiten hyväksyä.

Merja


Hän laittaa minulle joka aamu aamiaismyslin tai puuron valmiiksi. Ihanaa, hän aamunvirkku, minä hidas heräilijä. Joka aamu aamusuukko ja halaus. Kotityöt jaetaan tasapuolisesti: se tekee jolle paremmin sopii aikatauluun. Päivätorkut yhdessä aina tilanteen salliessa. Kiitollisuus puolison olemassaolosta. Yhdessä olemme eläneet yli 30 vuotta ja siitä olemme kiitollisia.

What a wonderful world


Luota, usko ja kunnioita! Älä määräile, vaan anna puolisosi ”touhuta” vapaaehtoisesti, kiitä ja huomioi!

Eemarj


Samoin kuin lasten ja eläinten kasvatuksessa, olen huomannut, että paremmat tulokset parisuhteessakin saa kehumalla ja palkitsemalla, kuin moittimalla ja rankaisemalla.

Ennustaja Suleima


Keskity puolisosi hyviin puoliin, osoita kunnioittavasi häntä ja osoita puolisosi toivomilla tavoilla, että välität hänestä. Puhukaa ja jakakaa ajatuksianne ja tunteitanne toisillenne.

Tuutikki


Kummitätini antoi joskus nuorena minulle seinätaulun, jossa luki; Tee työtä kuin eläisit ikuisesti, rakasta kuin kuolisit huomenna.

Tätä olen noudattanut ja hyvin on mennyt. Muistaa että toinen ei ole koskaan itsestäänselvyys. Näyttää tunteensa ja pitää kiinni, muttei kurista.

23 vuotta yhteistä matkaa takana.

Marja


Toista ei voi muuttaa ja toisella on omassa kodissaan oikeus elää tapoinensa, niin kuin minullakin on omine tapoineni. Tämän ymmärtäminen tuo nykyisin hymyn huulille kun näkee toisen niitä elämän jälkiä, joissa itsellä on tapana toimia toisin. Asiat ovat oikeissa mittasuhteissaan, eikä turhaa draamaa synny ”mitättömyyksistä”.

Sekä itsessä, että toisessa on oppinut tunnistamaan sen ”pirun olkapäällä”, kun tunnelma meinaa kiristyä taikka synkistyä. Huomaa, ettei se ole se todellinen minä, vaan mielellä on jokin tarve yrittää lietsoa eripuraa tai syyllisyyttä toiseen. Nykyisin molemmat osaa kysyä, että kukahan se siinä olalla kuiskii, jos kireyttä ilmaantuu ja tilanteet laukeavat ennen kuin ovat alkaneetkaan.
Yhtään siltaa ei ylitetä lenkillä tai mökkitiellä suutelematta 🙂 ja molemmille riittää omaa aikaa ja omia menoja.

Raisa


Koska kukaan ei ole itsestään selvyys, ei ketään pidä kohdella sellaisena. Vaatii paljon hyväksyä toinen sellaisena kun on, myös silloin kun takahampaat on kireällä ja toinen tekee kaiken juuri niin, kuin minua ärsyttää.
Rakkaus kasvaa, kun muistan, että olen luvannut tahtoa rakastaa toista. Mitä enemmän toista oppii tuntemaan, sitä enemmän häntä rakastan. Elämä ei ole loputonta rakkauden huumaa, mutta se voi silti olla täynnä rakkautta.
Kukaan ei voi tehdä minua onnelliseksi, minä voin olla onnellinen toisen kanssa. Se lähtee minusta itsestäni.
Mikään ei tule valmiina, kaiken eteen on tehtävä töitä, myös sen onnen ja rakkauden.
Kunnioittamalla ja arvostamalla itseä, voi kunnioittaa ja arvostaa myös toista.
Ketään ei saa alistaa tai kohdella huonosti, ei edes omaa puolisoa.

Sinna


Kun reilu neljäkymmentä vuotta sitten aloitimme vaimoni kanssa yhteiselämän, olimme alle kaksikymppisiä. Meillä ei ollut muuta, kuin ”tuulen huuhtomat takapuolet”. Alku oli vaatimatonta, mutta emme kaivanneet suuria. Katto pään päällä pienessä vinttihuoneessa, rahaa ruokaan ja bensaan (halpa auto oli pakko olla kulkemisen takia maaseudulla ). Lapset syntyivät ja kasvoivat, hoidettiin ja touhuttiin itsekin lapsen innolla. Meillä oli ja on aina ollut samanlaiset mielipiteet ja ajatusmaailmat. Yhteisnimittäjänä peruselämää, jossa lasten pienenä ollessa, suurena kohokohtana lasten kanssa vietetyt kesälomien teltta- ja luontoretket. Myöhemmin kohokohdiksi ovat muodostuneet edelleen luontoretket patikoimalla, marjastamalla, sienestämällä ja hiihtäen. Teatteri, elokuvat, tanssi ja laulu. Kaikki nämä yhdessä vaimon kanssa. Lastenlapset ja muistelot koko elämän matkalta. Juuri tänä aamuna, kun olin lähdössä töihin, kysyin vaimoltani; oliko eilinen…? ”Miten voit taas ajatella juuri samaa, kuin minä”, vaimo sanoi. Siis saman aikaiset ajatuksetkin. Olemme kasvaneet yhteen. Tällai se rakkaus on alkanut, pysynyt ja syventynyt.

Risto