Mitä hyvää korona tuo tullessaan?

Haluamme torjua tämän viruksen millä keinoilla tahansa. Olemme valmiit luopumaan monista vapauksistamme ja siirtämään hyväksi koetun arjen tulevaisuuteen. Me haluamme selvitä voittajina, mutta olemmeko me voittajia jo nyt? Kysyimme Ajatusten aamiaisten lukijoilta onko korona tuonut mukanaan jotain arvokasta, josta koko yhteiskunta voi myöhemmin saada palkan uhrauksistaan. Lue vastaukset ja huomaa kuinka nopeasti olemme valmiit muuttumaan ja muuttamaan kun syy on riittävän voimakas.


Opimme elämään tässä ja nyt. Mikään ei ole itsestään selvää. Ystävyyttä arvostetaan eri tavalla kuin ennen. Elämä on tässä ja nyt.

-Fossiili


Kuinka tärkeää meidän onkaan välittää lähimmäisistä.

Suomen omavaraisuus on tärkeä säilyttää kriisien varalta kaikilla sektoreilla. Erikoisesti arvostetaan niitä, jotka meille kasvattaa puhdasta ruokaa ja tuetaan heitä. Tuetaan suomalaista työtä ja pidetään se työ Suomessa!

Yhtäköyttä vetämällä olemme selvinneet aiemminkin pidetään siitä kiinni!

-Tiiu63


Toivon, että oma koti voi tuntua monesta entistä paremmalta paikalta. Kun kesä tulee, oma takapiha tai terassi tehdään niin houkuttelevaksi, että siellä viettää aikaansa mieluummin kuin pakkaa kimpsut ja kampsut ja ipanat monen tunnin lennolle, tehdäkseen sitä samaa – maksaen siitä vielä aika mojovan summan rahaa. Näin luonto kiittää, lapset ovat todennäköisesti paljon onnellisempia, ja kiire ei ole määrittävä tekijä lomalla.

Nyt on paljon jaettu vinkkejä arkeen, mitä tehdä lasten kanssa jne. Huomasin itse itsessäni piston sisälläni, että nämähän ovat oikeasti asioita, joiden pitäisi olla normi. Niiden kaikkien kivojen yhteisten tekemisten kuuluisi kuulua elämään aina, eikä olla vain poikkeusolojen ajantäytettä. Toivotaan, että näistä jää meille aikuisille kipinä vapaa-aikaan myöhemminkin.

Toivotaan myös, että turha matkustelu jää. Välillä on kiva tehdä irtiotto jonnekin suuntaan, kasvattaa kulttuurista tietämystään, nauttia eri maisemista. Mutta kumpa se matkailulla mässääminen, kuluttava, käsistä karannut turismi on taaksejäänyttä, eikä kenenkään harrastus olisi enää matkailu. Harrasteet olisivat jotain ihan muuta, lähiympäristössä mahdollisia asioita ja matkailu olisi sellainen silloin tällöin oleva kiva juttu. Samaan syssyyn soisi myös yritysten huomaavan, kuinka paljon turhia matkoja tehdään – välillä ihan vain tuhlaamaan yrityksen rahoja syömisen ja juomisen muodossa, mutta myös paljon lopulta turhien palaverien nimissä. Asiat voidaan hoitaa verkon välityksellä. Ja kun ei olisi laajennettu kaikkea tuotantoa aina vain edullisempiin maihin, työt olisivat pysyneet kotimaassa ja turha suhaaminen edestakaisin ympäri palloa ei olisi tarpeen.

Me olemme irvailleet maapallolle, luonnolle ja ihmisoikeuksille vähän liiaksi, liian kauan. Maailma on ollut täällä ennen meitä ja on vielä ainakin seuraavat 5 mrd vuotta. Se on meidän vuokraisäntä – kohdellaan sitä ja kaikkea täällä siis kunnioittaen, rakastaen, mahdollisimman vähän harmia tehden.

-Anne


Lähes kaikki muuttuu! Pakon edessä tällä kertaa! Ne lähtee jotka eivät suostu muuttumaan. Loputon kuluttaminen laskee tarpeellisen tasolle. Ihmiset ovat tyytyväisiä, suvaisevaisia ja rakastavia toisiaan kohtaan eikä ketään suljeta laitoksiin, vaan he voivat elää loppuun saakka yhteisönsä keskellä!

-Tarja


Eri työtehtäviin opitaan uusia toteuttamistapoja ja oivalluksia, mitkä saattavat jatkossa säästää kustannuksia. Vaikka on irtisanomisia, niin syntyy myös uusia työpaikkoja uusiin tehtäviin.

Ihmiskuntaa on hyvä ravistella toisinaan, jotta opimme oivaltamaan sen, mikä on tärkeintä. On aikaa rauhoittua, aikaa puhua pitkiä puheluita läheisten kanssa.

Naapuriapu ja toisesta välittäminen nousee uudelleen. Perheet tutustuvat toisiinsa ”kiire-vuosien” jälkeen.

-Kirsi


Toivon, että ihmiset oppivat arvostamaan tärkeintä, läheisiään ja terveyttä, tavallista arkipäivää. Toivon kuluttamisen ja jatkuvan kasvun tavoittelun loppuvan. Uskon tämän olevan etenkin luonnolle toipumisaikaa, koska ilmakehää tuhoava lento- ja laivaliikenne on radikaalisti vähentynyt. On vain todella surullista, että sen takia ihmisten pitää kärsiä ja lukuisien ihmisten kuolla.

-Surullinen Kristiina


En toki voi olla varma muuttuuko mikään. Muistimme on valitettavasti joskus yllättävän lyhyt. Toivon, että pidämme huolta toisistamme koronan jälkeenkin. Autamme apua tarvitsevia ja muistamme läheisiämme puhelun merkeissä tai käymme heidän luonaan, kun sen aika on. Puhalletaan yhteen hiileen niin liekki ei sammu!

-Lentsku -66


Saadaan pieni hengähdyshetki, ilmasto puhdistuu koronan ansiosta hetkellisesti, ehkäpä maailma herää eikä anna ylikansallisten firmojen lisätä enää valtaansa  Ja oivaltaa ettei viidakkoja polteta. Pienissä piireissä yhteisöllisyys lisääntyy ja pidetään toisistaan huolta, toisaalta multimiljonääritkin on pieni piiri, pelkään rikkaat rikastuu köyhät köyhtyy.

-Juha Savolainen


Haluan ajatella että toisten ihmisten huomioiminen ja auttamisen halu olisivat niitä positiivisia asioita joita tästä koituu. Ehkä kiitollisuus siitä mitä kaikkea meillä on, emmekä enää pidä asioita itsestäänselvyyksinä.

Isovanhempana huomaan että vanhemmilla ja lastenlapsilla arki on yhtäkkiä aivan erilaista. On enemmän aikaa olla yhdessä, vanhempien iltamenot ovat loppuneet, sukkuloinnit lasten lukuisiin harrastuksiin viemisistä ja hakemisista ovat rauhoittaneet illat yhdessä tekemiseen ja olemiseen. Tämä jos mikä on hyvä asia ja toivon todella, että jatkossakin minuuttiaikataulutettu ”vapaa-aika” kokisi muutoksen ja todellinen yhdessä vietetty vapaa-aika saisi enemmän sijaa.

-Titta


Pariisissa vihdoin hengitetään puhtaanpaa ilmaa.

Toivon että se herättää ihmiset tajuamaan että ellemme kaikki ole valmiita luopumaan jostain yllenkyydestä, maapallo ei enään kestä tätä saastutusta..

Covid-19 varoittaa.

-Kukka


Me olemme ajautuneet outoon elämäntilanteeseen. Ollaan valtavan ahneita eikä mikään riitä. Matkustellaan aivan tolkuttomasti. Ei osata enää elää normaalia elämää. Nyt tuli pysäytys, vaikka rajulla tavalla. Tämä tilanne pakottaa miettimään, kuinka paljon hyvää meillä on ihan tavallisessa elämässä.

-Kaisu


’- Toivottavasti turha resursseja syövä kulutushysteria ja pintapuolinen lentomatkailu joka viikonloppu johonkin toiseen kaupunkiin pikku lomalle ainakin alkaa olla mennyttä aikaa.

– ehkä ihmiset, jopa nuoretkin, löytävät kirjojen upean ja opettavan, aivoja avaavan maailman, ja alkavat lukea enemmän, ihastuvat ja jatkavat lukemista, niin että asunnoissa taas näkisi täysiä kirjahyllyjä….jokainen kirja on matka!! kulttuuria kotiin ja sydämiin!!

– samalla toivon myös, että pienimuotoinen laatutavaran kotimainen tuotanto ja sen kannustaminen tulisivat jäädäkseen…. ei enää halpoja hepeniä, joista ei ole muuta kuin lattia-räteiksi…. ja joita aliarvoisissa oloissa tuotetaan mahdollisimman halvalla, ja siltä ne myös näyttävät….

-tuulasalo      (onnellinen ulkosuomalainen maailmankansalainen)


Meidät ihmiset ammutaan alas miettimään mikä tässä elämässä on tärkeintä!

-Marjo


Ajattelen näin, että yhteisöllisyys ja toisten huomioiminen tulee näkyvämmin esiin tulevina aikoina. Myös se, ettei tämä maapallo ole terveysympäristöltään ja hyvinvoinniltaan mikään itsestäänselvyys myöskään näissä yltäkylläisissä ”sivistysvaltioissa”. Monessa asiassa joudumme aloittamaan tavallaan alusta.

-Risto Reipas


On todella tästä Koronasta jotain hyvääkin sanottavaa: Ilmasaasteet laskeutuvat ales ja ilma selkeytyy. Liikenne on hiljentynyt niin paljon, koska ihmiset eivät saa liikkua entiseen malliin. Hyvä niin.

Kiinassa varmaan huomataan hiljentynyt liikenne, kun saasteisen ilman läpi alkaa auringonkajo pilkistelemään.

Italiassa on gondolien liikkumiskiellon vuoksi vesistö alkanut puhdistumaan. Italiassa se on suuri asia, koska siellä tämä Korona on saanut hyvin paljon pahaa aikaan.

Meillä Suomessa myös ihmisten välittäminen toisistaan on nyt puntarissa. Näyttää siltä, että meillä yhteisöllisyys nostaa päätään entisestään. Välitämme ja pidämme toisistamme  huolta. Vanhuksista, isövanhemmista ja sukulaisista pidetään nyt huolta enemmän, Puhelimitse muistetaan heitä melkeinpä päivittäin ja kirjeiden ja korttien kirjoittaminen on lisääntynyt. Jopa paketteja lähetellään hiukka enemmän kuin ennen Koronaa.

Eli ei niin pahaa jottei jotain hyvääkin.

Tarkoituksemme täällä Suomessa on, että Korona voitetaan ja hoidellaan yhdessä pois ja jatkamme uusin voimin eteenpäin. Aivan kuten talvisotahengessä isovanhempamme tekivät.

-RIEMUN RITVA, KAIHON KATVE


Ilmasto, vesistöt ja maaperä puhdistuvat – ainakin vähäksi aikaa. Maanviljelyä, maanviljelijöitä sekä kaikkea alkutuotantoa aletaan arvostaa entistä korkeammalle. Turhan tavaran tuottaminen voi vähentyä. Hiilijalanjälki eli maapallon raaka-aineiden rajallisuus tunnustetaan selkeämmin kuin ennen. Eläimien sukupuuttoon kuoleminen voi loppua tai ainakin hidastua. Ihminen alkaa tiedostaa entistä selvemmin sen, mitä hänen tekonsa tai laiminlyöntinsä luonnossa ovat saaneet ja saavat aikaan.

-Olli Viiri


Ihmiset huomaavat ettei kaikki olekkaan itsestään selvää, joten jatkossa varmasti osaamme paremmin varautua pahan päivän varalle, kuten elintarvikkeiden hankinnan jne.

Ehkä ihmiset välittävät enemmän toisistaan, sekä myös ulkomaanmatkailua harkitaan uusin silmin.

-Pidämme huolta toisistamme


Osaamme arvostaa paremmin lähiopetusta, liikkumisvapauttamme sekä muiden kanssa vietettyä yhteistä aikaa.

Näemme konkreettisesti sen, mikä vaikutus päästöjen vähenemisellä on luontoon. Tämä toivottavasti kannustaa meitä kehittelemään entistä tehokkaammin menetelmiä, joilla päästöjä saataisiin vähennettyä niin, että kaikilla olisi mahdollisuus nauttia puhtaasta hengitysilmasta, sinisestä taivaasta ja kirkkaista vesistä.

Toteamme, että ei se etätyöskenetely niin mahdoton ajatus olekaan, kunhan työpisteestä saa vain toimivan. Sitähän voisi jatkossa työskennellä etänä vaikka muutamana päivänä viikossa. Tämä vähentää liikenteen ja sitä myötä päästöjen määrää. Myös työtilojen, kuten toimistojen kokoja voitaisiin pienentää, kun kaikkien ei tarvitsisi olla paikalla samaan aikaan. Tämän tilan voisi käyttää esim. asuntorakentamiseen tai viheralueiden kasvattamiseen.

Omaksumamme uudet hygieenisemmät tavat vähentävät jatkossa flunssien ja influenssien määrää.

-Sanna


Kun ihmiset joutuvat olemaan enemmän omissa oloissaan ja/tai läheistensä kanssa, jää aikaa miettiä, mikä elämässä on tärkeintä ja arvokasta. Maailmaa saa nyt sitä, mitä on jo pitkään peräänkuulutettu. Perheillä on aikaa yhdessäoloon, kun harrastuksiin ja muihin menoihin ei ole kiire. Monilla työkiireet ovat hellittäneet. Omaa kulutuskäyttäytymistään voi miettiä rauhassa, onko kaiken tavaran haaliminen tarpeen. Liikenteen vähenemisen myötä päästöt vähenevt, ilma ja vedet puhdistuvat. Välittäminen toisista ihmisistä nousee arvoonsa. Yritykset ja yksityiset ihmisetkin ovat jo keksineet ratkaisuja, miten auttaa niitä, jotka ovat karanteenissa kotonaan. Vaikka joillekin ”kaiken pysähtyminen” aiheuttaa huolta toimeentulosta, arvelen, että tämä kriisi muuttaa sitäkin, mihin yhteiskunnan varoja jatkossa suunnataan. Ehkäpä nekin, jotka elävät yltäkylläisyydessä, muuttavat rahan ja omaisuuden haalimisen tarpeensa hädässä olevien auttamiseen. Vaikeudet ja kärsimykset yhdistävät ihmisiä, vaikka joudumme tilapäisesti olemaan toisistamme etäämmällä fyysisesti. Ihmisten silmät avautuvat näkemään todellisen elämän.

-Ihmeiden aika


Korona toi elämääni hitaat aamut tuoreen aviomieheni kanssa. On ihanaa herätä maailman rakkaimman ihmisen kanssa uuteen päivään.

Korona toi etäopetuksen ja ”me selviämme tästä” -hengen. Kaikki tahtovat todella paljon puhaltaa yhteen hiileen.

Korona otti minulta pois pitkät koulumatkat. Aikaa jää enemmän yhteydenpitoon rakkaiden ihmisten kanssa.

Korona tyhjensi kalenterini, kun en itse osannut sanoa ei. Saan nauttia vapaista illoista ja viikonlopuista.

Korona toi kotiini maailman säveltaiteen, ja olen rakastunut siihen syvästi.

-Hobittineito


Toivottavasti halu auttaa toisia ihmisiä hätätilanteessa jää ihmisten mieliin tämänkin jälkeen. Toivottavasti opitaan hieman siitäkin, että on pitänyt pysähtyä paikoilleen ja yhtäkkiä kaikki vapaa-ajan menot on peruttu. On aikaa olla yhdessä perheen kanssa kotona. Täytyy käyttää mielikuvitusta ajanvietteen järjestämiseksi ja kaivaa vaikkapa pelilauta kaapin perukoilta. Miksi niin ei voisi tehdä normaalinakin viikonloppuna? On ehkä aikaa levätä enemmän kuin tavallisesti, kun ei tarvitse rynnätä harrastuksiin ja kokouksiin. Ehkä opitaan ottamaan omaa aikaa ja huomataan, miten tärkeää joskus on vain levätä kunnolla. Ehkä opitaan se, että tylsä tavanomainen arki onkin ihan kiva asia. Se kun saa lähteä töihin ja kouluun ja tavata muita ihmisiä. Ehkä opitaan, että kaikki se, mitä pidät itsestäänselvyytenä, ei ehkä huomenna ole sitä. Ehkä löydetään jokin uusi harrastus tai mielenkiinnon kohde, se, jolle ei ollut koskaan aikaa, esim. neulominen. Ehkä meissä kaikissa jokin muuttuu edes vähäsen, edes hetkeksi.

-Heluna


Luulisin, että YT-neuvottelut nopeutuvat. Nyt ne käytiin viidessä päivässä ja ennen koronaa niihin käytettiin kuusi viikkoa.

Saattaapi poikia muutakin hyvä, mutta tämä nyt tuli ensimmäiseksi mieleen.

-Ritva 76


Toivoisin että suomalaiset alkaisivat arvostaa kotimaisia tuotteita niin paljon että se toisi työpaikkoja, uusiakin yrityksiä  ja omavaraisuus tulisi kunniaan. Kaikilla aloilla!

-Mummi 74 v


Toisista välittäminen kasvaa. Nykyhetkestä nauttiminen lisääntyy koska huomisesta et todellakaan tiedä. Yhdessäoloa opitaan eri tavalla

-Nuppula


Ihmiset huomaa, mikä on tärkeintä elämässä. Firmat huomaa, että etätyö on ok. (Jos ei vielä ole huomattu). Me kaikki huomaamme, miten ilma puhdistuu kun vain harva liikkuu eli näemme, miten toimillamme on oikeasti merkitystä maapallomme suhteen. Ehkä yhteisöllisyyttä on opittu arvostamaan ja sen osuus kasvaa yhteiskunnassamme.

-Claremarie


Jospa oppisimme pesemään käsiämme useammin, välttyisimme monelta taudilta myös tulevaisuudessa.

-Annuliini


Ilmasto ainakin kiittää, kun lentäminen vähenee kovasti. Samoin muukin ympäristö; mm. Venetsian kanaalit ja suurkaupunkien ilmasto. Jospa ihminen oppisi tästä.

Monet huomaavat että globaalius ei ehkä olekaan hyvä asia. Toimia voi varmaan vain omassa maassa. Ei kannata juosta halvan työvoiman ja rahan perässä. Raha ei tuo onnea.

Jospa näin saataisiin vielä muuttoliike kaupunkikeskuksista maalle, niin saataisiin koko Suomi eläväksi. Yhteisöllisyys ainakin näyttää parantuneen, Tämä on hyvä asia.

-Pieni on kaunista


Luonnon tila paranee kun teollisuutta/saastetta on vähemmän ja esim. lentokoneet paikallaan ja työskentelemme melkein täysin etänä. Ja jos jatkossa toimimme fiksummin näistä uusista käytännöistä reilusti oppien voimme hidastaa ilmastokriisiä merkittävästi.

Opimme myös tulemaan toimeen vähemmällä ja silti voimme olla onnellisia. Vähempään tottumalla voimme merkittävästi parantaa ihmiskunnan ja elinkelpoisen planeetan säilymiseen.

Pian ilmanlaatu on Suomessakin parempi (vielä ei merkittävää parantumista vaan edelleen saasteita hengitysilmassa), kohti parempaa kun ollaan enemmän paikoillaan ja liikutaan jalan sekä pyörillä.

Kaupunki- ja lehtimetsien säilyminen voi onnistua tämän avulla kun uudelleen laajemmin muistetaan metsien, luonnonmonimuotoisuuden ja elämänkehdon itseisarvo ja myös virkistysarvo muistetaan. Rakennetaan jatkossa uutta jo saastuneille teollisuusmaille eikä enää kaadeta yhtään luonnontilaista aluetta (sama metsäteollisuudessa, jätetään vanhat metsät virkistyskäyttöön (pysyvä hyöty) pikavoittojen sijasta (pysyvä haitta). Opimme elämään ihmisiksi eli fiksummin koko ekosysteemin kautta. Saimme varoituksen ja jos opimme tästä voimme vielä juuri  pystyä pelastamaan elämän.

-Toiveikas


Kirkastuu elämässä olennaiset asiat: usko, toivo ja rakkaus!

Läheisten arvo huolenpitäjinä ja terveyden arvo ylipäätään korostuu.

Puhtaan ruoan, omavaraisuuden ja elintilan/luonnon arvo kasvaa.

Uudenlaisia ratkaisumalleja ja luovuutta tarvitaan arjessa selviytymiseen.

Lapsi/koululaisperheet uuden edessä, kun koulut ovat kiinni.  Joutuu ottamaan itse vastuuta oppimisestaan.

Luulempa, että koululaitoksen ja yleensä opettajien arvostus kasvaa.

Samoin hoitoalan jokaisen ”rattaan”, jopa siivoojankin arvo nousee.

Kunkin sisäinen luovuus voi päästä valloilleen.

Korona ravistelee arvopohjaa.

”Pintaliito/jetset”-elämän ja ns. trendien arvo rapisee. Vaatimaton elämä tulee tavoittelemisen arvoiseksi.

Veikkaampa, että haasteita tulee olemaan jokaisella vauvasta vaariin, joten uskotaan, toivotaan ja rakastetaan.

-65  ja Kuusamosta


Toivon ihmiskunnan löytävän sellaisen yhtenäisyyden koronan taltuttamisessa että yhteinäisesti katkaisemme myös ilmastonmuutoksen.

-Helly


Suhteet lapsiini entistä läheisemmät !!!

-TukkaPee


Oppii arvostamaan uutta aamua, tavallisia arkisia asioita, kuten kaupassa käyntiä, ihmisten tapaamista kasvotusten, halaamista ja suukottelua, kun on nyt saanut kokea, ettei mikään tässä maailmassa ole itsestään selvää!

-ritahayworth


Mikään ei ole sattumaa. Maailmanlaajuisella Koronalla on varmasti tarkoitus.

Ajattelen, että nyt ihmisillä on pysähtymisen aika ja mahdollisuus kääntyä enemmän sisään päin. Nyt jokainen voi tutkia omaa sisintään ja elämän tarkoitusta. Auttamalla muita auttaa itseäänkin. Toivottavasti tämän jälkeen Suomessa osaamme arvostaa aiemmin itsestään selviä asioita paremmin, kuten puhdas kotimainen elintarviketuotanto ja omavaraisuus.

-Mahdollisuus henkiseen kasvuun


Ilmasto ja meret kiittävät.

-Tama


Ilmansaateet vähentyneet jo nyt. Ihmisten itsekeskeisyys vähenee, Tuetaan toisiamme. Kerskakulutus vähenee. Suositaan kotimaista puhdasta ruokaa. Kenties saadaan alihankkijoita Kiinasta Suomeen, ainakin pitäisi näin menetellä. Tutustumme toisiimme karanteenissa ollessa. Kenties seuraa pienokaisia, kun ollaan päivät yhdessä

-Toivoa on


Ilmastonmuutos. Tehtaita on kiinni; autoliikenne vähentynyt rutkasti; ajattelumallit  toivottavasti muuttuneet ja suuntaituneet  nykyistä vähemmin saastuttaviiin tuotteisiin ja osataan kuluttaa järkevästi…

-Tumppi 1954


Tuleepa ainakin etätyömahdollisuudet kokeiltua. Tämä saattaa jatkua epidemian mentyä ohikin. Tämähän on hieno mahdollisuus muidenkin romuskoiden aikana. Jos taloudelliset seikat unohtaa, niin onhan tämä hieno kokeilu miten yleensä selviämme vähemmällä vouhottamisella.

-Pertti Rytkönen


Ilma puhdistuu monessa maassa, esim. Kiinassa. Rahat säästyvät turhilta ostoksilta. Rajat menivät kiinni. niin kuin pitäisi olla aina.

-Leena66


Ihmiset saattavat ymmärtää, että vähemmälläkin kuluttamisella tulee hyvin toimeen. Hienoa, että ilmasto kiittää tästä; nyt jo havaittu selviä merkkejä; toisaalla näkyy poikkeuksellisesti sininen taivas ja toisaalla vesi kirkastuu. Ehkä nämä ovat asioita, jotka avaa osaltaan ihmisten silmiä ja toivottavasti asenteita.

-Tintti


Taitaa olla varsinainen ilmastoteko.

-eetu1962


Ihmiset huomaavat hyvän ympärillään, osataan arvostaa pieniäkin asioita, kulutus vähenee, ei olla enää, minulle kaikki nyt ja heti tyyliin.

Tietty kiire häviää, pidetään, ns. netti palavereja kotimaassa ja ulkomaille.. Matkustetaan kotimaassa enemmän.  Ostetaan kotimaisia tuotteita ja palveluja.

-Mäksi


Turha lentely ainakin loppui – edes hetkeksi. Ilmasto kiittää.

-Ella


Toivottavasti ymmärrämme että elämä ei ole turhanpäiväisten asioiden ja oman itsensä ympärillä vatvomista.  Toivottavasti olemme kiitollisia lähimmäisistämme, puoliso, lapset, lastenlapset ja miniät, isovanhemmat ym. Kiitollisena tästä ihanasta Suomen maasta jonka isämme ovat meille puolustaneet. Toivottavasti elämän arvomme muuttuvat muita enemmän huomioon ottavaksi. Itse kiitän joka päivä Jumalaamme ja olen kiitollinen kaikesta mitä hän on meille antanut, ja pyydän suojelusta ja turvaa rakkailleni.  Jeesus Kristus on turvamme ja kiitollisuus on elämänasenne jota voi jokainen opetella.

-Aurinko


Yhteisöllisyys, etätyömahdollisuuksien järjestäminen,

Illalla uutisia katsoessani ilahduin kun Oululainen pesäpalloseura oli järjestäytynyt toimittamaan kauppa-asioita yli 70-vuotiaille. Tätä tiedän olevan muuallakin.  Toisista huolehtiminen, toisista välittäminen.  Asioiden kääntäminen oman navan ymp’äriltä toiseen ihmin´seen on ilahduttavaa, toivottavasti se jää jollain tavalla elämään.  Nyt ei ole ajan puutetta, koska ei pääse punttisalille, eikä mihinkään muuallekkaan.

Työnantajani laittoi étätyömahdollisuuden .  Olen ajatellut, että on mahdotonta tehdä minun töitä kotoakäsin.  Eipä ole enää.  Voin, niin halutessani siirtyä kotiin/mökille tekemään niitä tuttuja juttuja, jotka tekisin töissä työhuoneessä.  Viimeistään kesällä tulen käyttämään tätä mahdollisuutta.

-Anni Sarjanoja/ Annikka


Toivon mukaan opimme  että terveys on ihmiskunnan paras pääoma jota ei voi mitata rahassa. Uskon että  ihmisten väliset suhteet tulevat entistä  tärkeämmiksi ja heikoimmassa asemassa olevien huolehtiminen on itsestään selvyys. Rahan ja mammonan palvominen  + ahneus ei tuo onnellisuutta se kokee inflaation. Rahaa ja omistamista opitaan käyttämään järkevämmi ja jakamaan sitä tasapuolisesti.. Eriarvoisuus Ihmisarvo ja inhimillisyys kasvaa ja luo  hyvinvointia sekä yhteisöllisyyden tunnetta meille jokaiselle. ”Yhteiset airot” ovat ne työkalut joilla soudetaan kohti parempaa huomista ..Pidetään ns. kaikki samassa veneessä.

-Yhteiset airot


Uudet tavat pitää yhteyttä perheen, ystävien ja työyhteisön kesken. Matkustelun väheneminen työssä ja vapaalla. Kotimaan arvonstuksen nouseminen. Matka itseen, mikä on oikeasti tärkeää. Työelämässä turha kiire pois, keskittyminen oleelliseen..

-Matka itseen


Minulla on tunne, että suuret yritykset joutuvat pohtimaan toimintatapojaan. Tulee uusia ja entistä toimivampia tapoja toimia. Se on hyvä. Mielessäni on raamatunlause: ”ellei nisunjyvä putoa maahan ja kuole, se jää yksin…” Pidemmälle en muista. Mutta mielestäni tämä on juuri sitä kuolemista, jolloin maailmalla huomataan että rutiinit eivät enää toimi. Tulee elämää ja ehkä myös välittämistä. Ei ole enää muka-tekemistä vaan aitoa tekemistä. Minä itse köyhänä koen, että muut ihmiset ovat tulleet enemmän minun tasolleni. Tosin ei ehkä rahallisesti, mutta mieleltään jutut ovat samoja. Minulla ei ole ollut mahdollisuutta käydä leffassa, matkoilla tai syömässä. Siis en ole voinut tehdä mitään, joten olen ollut monen keskustelun ulkopuolella. Nyt teemme kaikki samoja asioita, joten olen jutuissa samalla tasolla.

-Tuula


Ihmiset tulevat miettimään enemmän eettisiä ratkaisuja ja toivottavasti myös maapallon kannalta turhaa, energiasyöppöä ja ilmaston lämpenemistä aiheuttavaa matkustamista. Meillä on loistavia dekkareita maailmanmatkoista ja niitä katsomalla – ei joka paikkaan tarvitse itse matkustaa, eikä useita kertoja esim. samaan paikkaan.

Ihmiset ovat suvaitsevampi toisiaan kohtaan, kun joudumme turvautumaan erilaiseen naapuriapuun ja oppimaan sietämään epävarmuutta yhdessä.

Toivottavasti meistä tulee armollisempia myös itseämme kohtaan. Opimme olemaan murehtimatta turhista asioista ja näkemään metsän puilta, lopetamme omaan itseemme käpertymisen ja liiallisten omien asioidemme ajamisen. Yhteinen etu nostaa päätään ja talkoohenki palautuu.

Uskon, että maailmasta voi tulla parempi paikka elää monelle – kun joudumme kriisitilanteiden läpikäymisen myötä arvottamaan arvokasta elämää ja maapallon kantokykyä uudelleen.

Se onko laskimme puoli täynnä vai puoli tyhjä . Tähän ajatusideologiaan voimme nyt suuresti vaikuttaa ja opettaa lähi-ihmisemme näkemään myös elämän valoisat puolet – kaiken ahdingonkin keskellä.

Yhteinen hätä – yhteinen ratkaisu luoda parempaa maailmaa ja kunnioittaa toisiamme ja elämää 🙂

Kiitos Positiivarit -sivustosta – tällä jaksaa taas

-TuPaRi


Ihmiset ymmärtävät, että jokainen on itse vastuussa omasta hyvinvoinnista ja terveydestä. Sitä ei tuo lääkäri eikä rokote vaan ne perusasiat, jotka pitävät yllä mm. vastustuskykyä.

Stressin vähentäminen, terveellinen ruoka, liikunta, käsien pesu, hyvät sosiaaliset suhteet, ravintolisät, luonnon voima jne.

-Luonnon voimaa


Mitä hyvää koronasta on jo nyt saatu, on se, että olemme heränneet kiireisistä elämänmenoistamme itsemme ulkopuolelle. Mitä läheisilleni kuuluu? Haluan kuunnella läheiseni tuntemuksia aivan toisella korvalla kuin aiemmin. Sama pelko, ahdistus, huolenpito yhdistää lähipiiriä, kuin kansainvälisestikin. Vastuunkanto on yhteinen asia, josta nämä oppikuukaudet muodostuu, toivottavasti jää henkiin.

-HIlse55


Somessa on viime päivinä ollut valtavasti luontokuvia, metsäkuvia, perheet ovat ulkoilleet. Lähimmäisistä huolehditaan, naapuriapu on herännyt unesta. Kotimaisia tuottajia ja viljelijöitä kiitetään ja arvostetaan, poissa on kateus ja panettelu. Lasten kanssa vietetään enemmän aikaa. Yrittäjiä ajatellaan ja tullaan varmasti jatkossa tukemaan. Kotimaan matkailu tulee lisääntymään.

-Tarja


Uskon, että toisistamme välittäminen ja huolehtiminen tulee lisääntymään ja toivon, että se jää osaksi arkeamme. Erityisesti vanhuksista välittäminen ja huolehtiminen.

Paluuta entiseen ei ole. Tulee kestämään kauan, että taloutemme on taas tasapainossa.

Onko se hyvää vai huonoa, jää nähtäväksi, mutta tämä tulee myllertämään maamme eri kentät aivan uudella tavalla.

-Leena


Toistaiseksi olen keskittynyt tähän hetkeen, tähän nyt just käsillä olevaan tilanteeseen. Olen sikäli onnellisessa asemassa, jotta saan keskittyä vain omiin asioihini. Riskiryhmään monellakin tapaa kuuluvana pysyttelen kotioloissa, peruin kaikki sovitut menoni. Teen hiljalleen kaikkea sitä, mitä ei normiarjessa koskaan ennätä. Mies on työelämässä, tuo ruokaa ja lääkkeitä. Ajattelen niin, että sitten kun elämä tästä taas palautuu normaalimmaksi, on mukava käynnistellä taas kaikkea sitä mikä nyt on tauolla. Kaikille toivotan iloa ja valoa kevääseen! Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

-Kotoilija


Tarve yhteisöllisyyteen ja välittäminen lisääntyvät.Katseet nousevat eteen ja ylöspäin,pois omasta navasta!

-Minni


Toivottavasti ihminen alkaa ymmärtämään, että ei. voi hallita kaikkea. Toivottavasti holistinen ajattelu lisääntyy; tietoisuus siitä, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Luonto on vahvempi kuin ihminen ja näyttää hänelle oman paikkansa. Universumin näkökulmasta ihmiselämä on kärpäsen pierun veroinen energiapulssi avaruudessa.

-Tuula Kangas


Huomaamme nyt, että ihmisellä on ainoastaan luonto ja toiset ihmiset.. Koronan johdosta maailma puhdistuu saasteista!!

-Tepa


Uskon, että suurempi osa ihmisistä ottaa vastuuta elämästä, omasta ja toisten. Mennään kylään vain terveinä, eikä viemään tauteja. Autetaan lähellä asuvia ja omaisia. Tarkennetaan arvoja. Henki nousee materiaa vahvemmaksi. Opitaan muutenkin jotakin siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Kaupungistuminen hidastuu ja maanviljelyksen arvostus kasvaa, kun opitaan, että tärkeintä on saada puhdasta ruokaa ja pitää omat rakkaat turvassa. Opitaan muutenkin käyttämään enemmän lähellä tuotettua.

Moni huomaa, että matkalle tai töihin pääsee nykyaikana omassa olohuoneessa. Kaikkialla ei tarvitse itse käydä, paitsi ulkoilemassa. Saattaa jopa maapallo pelastua, kun sen voimavaroja ei enää yhtä huolettomasti tuhlata.

-Auli Kousa


Ainakin ilmastonmuutokseen ,kun ei lennetä ristiin rastiin. Selkeesti myös huomannut ,että ihmiset välittää enemmän. Kysyy naapureilta ,tuodaanko kaupasta jotain ja muutenkin vointia .

🙂

-AKAA


Saastuttaminen vähentyy eli säästää luontoa.

-Ei huono


Mikään ei palaa ennalleen.

Tulemme aina huomioimaan ensin lähimmäisen.

Avunanto lisääntyy ja itsekeskeisyys vähenee.

Ihmiset arvostaa sitä mitä heillä on,

Kahtiajako rikkaisiin ja köyhiin, tasoittuu..

-Terveyttä ja lähimmäisen rakkautta sinunkin loppuelämään.

-Aina huoli huomisesta


Toivottavasti kiinan villieläinkauppa kielletään.

-muurahaiskäpy


Maapallo saa jatkoaikaa, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset hidastuvat. Tavallisen arjen arvostus kasvaa, ei tarvitse lähteä enää elämyksiä hakemaan, koska normaali kyläily, harrastukset ja vapaa liikkuminen tuntuu luksukselta. Monien ammattien arvostus nousee. kuten hoitohenkilöstö, elintarviketeollisuuden ja kaupan työntekijät. Yhteishenki ja toisesta välittäminen lisääntyy. Ihmisten luovuus ongelmien ratkaisussa nousee ihan eri tasolle. Maailma on paljon valmiimpi ottamaan vastaan seuraavan, pahemman uhkan,

-Turbomamma


Ehkä maailma tulee jälleen yhteisöllisrmmäksi.

-Sussu


Olen ajatellut, että nyt on aika rauhoittua. Perheiden elää ja lasten ja isien ja äitien olla nyt yhdessä. Voi olla hissukseen kotosalla, tehdä käsitöitä, vielä uskallamme tehdä kävelylenkkejä. Ennen kaikkea kiire, kaupoissa kiertely on nyt jäänyt. Tuntuu siltä, että rauhoittuminen tekee hyvää.  Henkilökohtaisesti en hermoile tätä, mutta huomaan että erityisesti nuorten perheiden on vaikea olla. Ei harrastuksiin menoa, ei shoppailua, nyt on oltava lasten kanssa. Minusta se on hyvä, moni on nyt lähes ensikertaa seuraamassa, kuinka lapsi tekee koulutehtäviä kotona! Nyt kiikarit käteen ja lintuja seuraamaan ulos ja luonnon heräämistä kevääseen seuraamaan. Tämä on taloudellisesti raskasta aikaa monille, mutta jotain hyvää rauhoittumista ja perhettä kokoavaa tässä on. Toivotaan että ohjeilla ja oikeala asenteella selviämme. Kesä tulee!

-mummi61


Hienoa nähdä että asiat kuten huoltovarmuus ja kotimaisuuden arvostus voivat palata  perusarvoiksi.

-Jepu


Ihmiset huomaa että useita töitä voi tehdä oikeasti myös kotoa käsin, ei tarvitse käydä joka päivä kaupassa ja ennen kaikkea opimme arvostamaan enemmän aitoja ihmiskontakteja, luontoa ja kaikkea ei materiaalista sälää mitä kotimme ovat täynnä.

-Oli


Saan kaksi tuntia päivässä tehdä mitä lystättää kun työmatkat jäävät pois etätöitä tehdessä.

-Tyytyväinen


Hyvää on tämä KIIREETTÖMYYS!

Kalenteri on ihan tyhjä.

Kelloa ei juuri päivän aikana tarvi.

Kun ei liiku juuri missään, ei kulu rahaa. Hyvin vähällä pärjäillään nyt.

-Leena


Todennäköisesti turhaa matkustelua vältetään jatkossakin ja monet kokoukset ja asiat hoidetaan etäyhteyksillä. Saasteet vähenevät ja Äiti Maa kiittää.

Taloudellinen romahdus vähentää turhaa kulutusta ja tavaroiden siirtelyä maasta toiseen. Saasteet vähenevät – ja jälleen Äiti Maa kiittää

-Leena


Maailman meno on jo pitkään ollut äärettömän hektistä. Ei ihmistä ole moiseen menoon ”rakennettu”. Sen huomaa monesta asiasta; nuoria palaa loppuun ja moni voi huonosti vaikkei oikein keksi siihen syytä. Olen varma, että syynä on se, ettei ehditä/osata pysähtyä. Nyt meno väkisinkin rauhoittuu. Tekee hyvää..

Myös ilmasto kiittää, kun hiilidioksidipäästöt ovat romahtaneet. Ja ylipäätään luonto ja koko maapallo kiittää.

Ruikuttava hyvinvoitiyhteiskunnan jäsen oppii huomaamaan, että tulikohan ruikutettua sittenkin turhasta.

Tulee tasoitusta, kun varakkaat ja rikkaat huomaavat, ettei rahalla saakaan ihan kaikkea…. tai oikeastaan hyvin vähän. Köyhille taas on itsetunnon kohotusta, kun omasta elämänmenosta (huvituksiin yms. ei raha ole oikein koskaan riittänyt eli niihin ei ole päässyt) tuleekin koko maailman ”normaali”/pakko…

Ja kun tämä joskus on ohi, toivoakseni kaikki osaavat arvostaa niitä ennen itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita ja oikeuksia, jotka nyt ovat kiellettyjä.

-Tuumaaja


Ehkä me ihmiset tämän kaiken jälkeen osaamme arvostaa sitä mitä meillä on. Rakkaat ihmiset ympärillämme. Annamme aikaa enemmän läheisillemme. Huomaamme paremmin mitä ympärillämme tapahtuu. Kiireettömän elämän arvostaminen.

-Mummu kolmelle lapselle.


Oleelliset asiat kirkastuvat. Kuluttaminen turhakkeisiin vähenee, huolenpito lisääntyy. Ihmisten ymmärrys siitä, että olemme globaalisti yhtä ja kaikki liittyy kaikkeen kasvaa. Kun rajat on pantu pakosta kiinni, moni arvostaa sitä, että ne saavat taas olla auki. Lisääkö tämä meidän hyväosaisten ymmärrystä sotatila-alueilla tai pakolaisleirillä eläviä kohtaan. Opimme, että vaikuttamalla siihen mihin voi vaikuttaa teemme parhaamme. Lopusta on turha kantaa taakkaa.

-Yksi meistä


Meneillään olevien erityistehokkaiden käsienpesu- ja yskimishygieniakuukausien aikana nämä loppuelämän hyvät tavat juurtuvat valtaosaan tämän ajan eläneistä. Vuosittaisten flunssien ja influenssien määrä vähenee. Pienokaiset, lapset ja vanhemmat ovat kukin enemmän ”påivätöissään” sairastumisten ja niistä johtuvien jälkitautina vähetessä. Oppiminen paranee ja tuottavuus kasvaa. Ehkäpä myös ihmisten keskimääräinen elinikä hiukan nousee ikäihmisten sairastuttua vähemmän näihin yleisiin tartuntatauteihin kun tartuttujia on vähemmän.

-Taru P.


Ulkoilu/retkeily ystävien kanssa lisääntyy jatkossa. Ilmamatkailu tulee pysyvästi vähentymään. Nyt löydetään kotimaa uudelleen kunhan saadaan lupa taas kokoontua.

-Palokka


Luonto on saanut hengähtää. Perheet ovat löytäneet toisensa ja uudet yhteistoimintatavat. Tunnemme kiitollisuutta asioista, joita ennen pidimme itsestäänselvyytenä.

-Tuutikki


Kukaan ei pidä enää itsestäänselvyytenä mahdollisuutta  kokoontua yhteen esim. harrastus-, yhdistys- tai  järjestötoiminnassa.

-Mervi


Nyt näkyy selkeästi missä suurimmat ilmansaastuttajat ovat. Me kuluttajat ostamme turhakkeita, joita tehdään riisiryynipalkalla ja hinta nousee kauppojen hyllyillä 100 % eli pilviin. Se näkyy nyt selkeästi ja toivottavast kulutustottumukset muuttuvat.

Koti tulee siivottua ja turhat tavarat karsittua. Kiireettömyys on varmasti hyvä asia monille. Rästiin jääneet työt ja jutut saa (ehkä nyt) tehtyä. Arvomaailmamme muuttuu, mutta muuttuuko se inhimillisempään ja parempaan suuntaan jää nähtäväksi.

-Pohtija


Kokousten määrä tulee vähenemään ja ne pidetään ns. videokokouksina.

-Christer Lindberg


Suomalaisen ruuantuotannon ja  maaseudun arvostus nousee. Yhteisöllisyys kasvaa ja narsismi vähenee. Ilmastonmuutos hidastuu lentoliikenteen vähenemisen myötä.

-Teija


Korona on meille siunaus, vaikka se ei siltä tunnu eikä näytä. Toivon, että me kaikki ymmärrämme nyt, että emme voi jatkaa entiseen malliin, tuhota meidän maapalloa, maaäitiä joka pitää meistä huolta, emme voi seurauksitta enää hakata sademetsiä tai muitakaan metsiä, peittää maapallon pintaa yhä enemmän kivellä ja asfaltilla, teho tuottaa luonnottomilla tavoilla ruokaa eläimien hyvinvoinnin kustannuksella. TOIVON että tämä kaikki muuttuu. Alamme myös ymmärtää miten tärkeitä perheet ja yhteisöllisyys ovat, ei harrastusten määrä, matkojen määrä, omistamisen määrä, tittelit ja asemat, vaan kaikki voivat tehdä työtä joka auttaa kaikkia. Suomessa myös takaisin luonnon yhteyteen vaikka luontoihmisiä jo olemme, mutta maaseudut ovat tyhjentyneet, kaupungit etelässä liian ahtaita, tämä varmaan muuttuu, kun ihmiset ymmärtävät, että elämä voikin olla yksinkertaista, luonnonläheistä ja henkisesti antoisaa. Koko pallolle ymmärrystä.

-Tuula Maria


Uskoisin, että ihminen oppii rauhoittumaan, hellittämään oravanpyörässään.

Pakollinen kotona olo, etätyö joillain opettaa näkemään kodin lämpöä ja arvostamaan sitä, aikaa läheisten kanssa ja aikaa itsensä kanssa.

Myös mielikuvitus ja luovuus paranee = palaa takaisin. Opitaan uusia ruoanlaittotaitoja, ja löydetään vaikka ne lautapelit, ristikot, kirjat ja mitä kaikkea muuta.

Auttaminen, välittäminen lisääntyy.

-Jaanuli


Koronaepidemian aikana kaikki ’turha riisutaan’. Ehkä tavalliseen arkeen palatessa osaammekin paremmin jättää jäljelle vain olennaisen.

Kotona koko perheen kesken pyrimme ottamaan ilon irti yhdessäolosta. Tauolle jääneiden harrastusten paikalle keksimme yhteistä tekemistä.

-Tiiu


Koronaepidemian aikana yritykset kehittävät mahdollisuuksia etäyhteyksiin ja ihmiset oppivat viimein käyttämään niitä työnteossaan niin tehokkaasti, että turha matkustaminen vähenee. Olen jo vuosia ihmetellyt, miksi ihmiset lentävät muutaman tunnin kokouksen takia toiselle puolelle maata tai jopa toiseen maahan palaverin takia. Ehkä nyt aletaan säästää aikaa, rahaa ja luontoa tällaisten matkojen osalta.

-Tiiu


Uskon että tulemme jatkossa olemaan enemmän läsnä, kun olemme ystäviemme seurassa ja arvostamme yhdessäolon hetkiä enemmän.

Valitettavasti pelkään, että ihmisen perusturvallisuuden tunne ei enää koskaan tule olemaan sama kuin ennen tätä.

-Vattu


Pakko keskittyä olennaiseen

-Ulbu


Uskon ja toivon, että monissa perheissä yhdessä vietetty aika lähentää perheenjäseniä ja hioo heitä tiimiksi.

Auttamishalu parantunee.

Elämän asioiden tärkeys seljennee monille.

Luonto ja ilmasto puhdistuvat.

Lähituotteiden tärkeys saattaa vahvistua.

-Maisa


Kiitollisuus

-Hiuskarvan varassa


Ehkäpä ilmastonmuutos kääntyy oikeaan suuntaan.

-Kirsi


Toisten auttaminen lisääntyy, arvostetaan hyvää arkea ja luontoa enemmän.

Ystävällisesti Eija


Mä luulen, että moni eläkeläinen yllättyy sitä, kun rahat riittää pidemmäksi aikaa nyt, kun nuo peliautomaatit on suljettuja. Vaikka veikkaus tekeekin hyvää kansanterveydelle yhteisvastuullisesti, niin kyllä se vie myös monen eläkeläisen rahat.

-’-säästöpossu-


-Vanhukset ja kaikki muutkin oppivat digitaitoja mm. videoyhteyksillä kokoontumisia.

– Digipalvelut kehittyvät ja vuorovaikutus niissä lisääntyy.

– Karanteeniaikojen vaikutukset ilmastonmuutokseen puhuttelevat ja kulutus- ja matkustustottumukset muuttuvat.

– ihmiset lähentyvät, perheet ovat kiireettömästi yhdessä. Ikääntyneisiin pidetään yhteyttä.

– työyhteisöt oppivat etätyöskentelyyn.

– kriittisten alojen palkat saisivat nousta

– maiden omavaraisuus ruuantuotannossa nousee arvoonsa.

– hengelliset asiat tulevat ihmisille tärkeämmiksi

-Sanainen 51 v


Tämä on nyt politikoille suora näyttö, mihin olisimme ajautuneet heidän ilmastonmuutos vouhotuksissa.

Eli näin pysähdyksiin maailman täytyy mennä, että ilmasto puhdistuisi.

Nyt myös selvää se, että biologiset aseet otettu käyttöön.

Meillä on  maailmanlaajuinen lama, josta räpiköidään pitkään ylös.

Näemme miten sitkeitä ihmiset  ovat.

Toivottavasti ihmiset jaksavat kaiken tämän yli.

-marttasi


Osaamme ehkä jonkin verran enemmän arvostaa ns. ihan tavallista arkea: saat mennä töihin, kouluun, päiväkotiin, teatteriin, uimahalliin, konsertteihin, liikuntapaikkoihin jne jne

-Tavallinen elämä on arvostettavaa


Ehkäpä tämän jälkeen maailma ei olisi enää niin itsekeskeinen kuin nykyään. Huomioitaisiin toiset, autettaisiin ilman pyyntöä, ei pidettäisi toisiamme tai mitään hyvää itsestäänselvyytenä.

-Tin


Toivottavasti ihmiset löytävät yhteisöllisyyden merkityksen uudestaan, sekä huomioivat ja auttavat toisiaan enemmän. Osaamme toivottavasti arvostaa enemmän arjen isoja pieniä asioita, kuten sitä, miten ihanaa on liikkua ulkona ja julkisissa paikoissa vapaasti ja huoletta mahdollisista taudeista. Kuinka ihanaa on ollakaan, kun huomaa mitä vapaus arjessa ja elämässään oikeasti tarkoittaakaan.

-Saska


Kenties ihmiset oppisivat arvostamaan tavallista arkea, joka on kullanarvoinen asia maailmassa ja omien rakkaiden seura!!

-Kirsikankukka