Mitä elämä on opettanut

Nainen kirjoittaa päiväkirjaa

Sittenhän sen vasta uskoo kun itse ensin kokee. Jos kuitenkin olisit poikkeus ja luottaisit kanssakulkijoiden kokemuksiin, niin lue alla olevat vastaukset.


Olen oppinut, että kaikki se mikä tässä elämässä on mahdollista muille on mahdollista myös minulle. Minua ei ole rokotettu vastoinkäymisten varalta, mutta toisaalta myöskään yhtäkään onnistumisen ovea ei ole minulta ennalta lukittu.

-Terhi


Elämä on opettanut minulle, että Menestyäkseen on taisteltava!

-Tanja


Sen ettei onnellisuus ja tyytyväisyys tule yhtenä suurena tapahtuma tai yllätyksenä vaan se on koottava matkan varrelta, joka päivä on etsittävä omat palaset elämän suureen palapeliin. Hyvin haasteellinen koko elämän kestävä harrastus!

-Elina


Elämä kantaa, kaikki käy juuri niin kuin oikein on, kunhan teet oman osuutesi, olet itsellesi rehellinen.

-Elina


Yhtenä aamuna heräsin sellaiseen onnellisuuden ja rauhan tunteeseen etten ole moista kokenut. Makasin ihan hiljaa paikallani, en uskaltanut liikahtaakaan, ettei se tunne olisi vaan karannut. Mietin ankarasti mistä se tunne johtui. Tulin siihen tulokseen että erään edellisiltaisen keskustelun jälkeen ymmärsin sinä aamuna sen yksinkertaisen totuuden että minä voin valita. Minä voin valita olenko onnellinen vai onneton. Minä voin elää loppuelämäni valittaen kaikkea kurjuutta tai minä voin nauttia elämäni hyvistä puolista. Valinta on minun. Sekä asenteessa että toiminnassa. Jos jokin asia todella tekee minut onnettomaksi. Minä voin muuttaa sitä. Minä voin ottaa lopputilin, avioeron tai mitä vaan, jos jokin asia tekee minut onnettomaksi. Mitään ei minun ole pakko tehdä – muuta kuin tehdä itseni onnelliseksi. Vain huolehtimalla omasta hyvinvoinnista voin elää elämisen arvoista elämää ja antaa rakkaillenikin sen mitä he ansaitsevat. Jos olen onneton, ei minusta mitään iloa ole kenellekään. Sen olen oppinut ja yritän muistaa sen joka päivä.

-Kaisa


Elämä on opettanut minulle ennen kaikkea, että itseironia ja kyky hekottaa itselleen oikein sydämensä kyllyydestä ovat onnen ja upean elämän avaimia. Ja siinä ohessa muutkin saavat naurunystyihinsä lisää
energiaa.

-Näin on oppinut Anne


Olen oppinut, että minun pitää olla hiljaa silloin kun päässäni eniten höyryää.
Olen oppinut, että 17-vuotias tyttäreni on usein järkevämpi kuin minä.
Olen oppinut, mutten vielä osaa hyödyntää sitä, että minun tulisi kunnioittaa toisten erilaisia luonteenpiirteitä.
Olen oppinut, että olen liian itsekäs ja laput silmillä kulkija.
Vaikeuksien kautta opettelen parantamaan itseäni. Rakkaat ihmiset ympärilläni antakaa minulle aikaa.
Olen oppinut, että turhalla huolehtimisella ja vaahtoamisella saan lähimmäiseni pahalle mielelle.
Olen oppinut, että mustasukkaisuus ja ilkeys pahoittaa toisen ja oman mielen.
Olen oppinut, että luonto ja eläimet saavat mieleni rauhoittumaan.
Olen oppinut, etten sittenkään pysty hillitsemään kiukkuani, vaikka hetki sitten olin varma että onnistun.
Olen oppinut, että mukavalla aamunajatuksella päivästäni tulee onnistunut.
Olen oppinut, että aamulenkki koirien kanssa kirkastaa mielen.
Olen oppinut, että innostava toiminta pitää minut virkeänä.
Olen oppinut, että pystyn itse kehittämään itselleni virikkeitä.
Olen oppinut, että laiskottelu tekee minut saamattomaksi.
Olen oppinut, että ystävät ovat elämänlahja.
Olen oppinut, että tanssi tekee minut onnelliseksi.

-Soile


Elämä on opettanut minulle, että oppia voi vain elämällä. Liian moni jättää opintonsa kesken, eikä näe, että jokainen uusi päivä haastaa meidät uuden oppimiseen.

-T.L


Elämä on opettanut minulle, että asioissa on aina hyvät ja huonot puolensa ja se mikä minun mielestäni on minulle haitaksi, voi olla toiselle ihmiselle hyödyksi ja hän arvioi asiat omalta kannaltaan. Elämä on opettanut minulle, että puhuessasi toisen ihmisen kanssa, on arvokkaampaa kuunnella mitä hänellä on sanottavaa, ennen kuin itse puhun, sillä hänellä voi olla sinulle paljon viisautta annettavana. Lörpöttely vie energiaa molemmin puolin.

-Päivi


Oleellisin opetus on ajan kuluminen varmasti koko ajan. Harmaat ohimolla pysäyttää aina liian kiireisen kolmekymppisen isän miettimään. Päivääkään ei saa takaisin, joten…

-Joel


Elämä on 33 vuoden aikana opettanut sen, että se ei ole helppoa, mutta onnen hippujakin löytyy ja niistä täytyy silloin nauttia. Alamäen jälkeen on tapana tulla ylämäki.

-Sari


Elämä on minulle opettanut, että ei ole olemassa mitään sellaista, kuin ilmainen lounas!

-Mauri


Elämä on minulle opettanut, että jokaisella teolla on seurauksensa.

-Terhi


Kannattaa olla sanomatta ”ei koskaan” – asia, jota nyt pidät mahdottomana, saattaa olla edessäsi pikemmin kuin luuletkaan!

-Marja


Elämä on opettanut minulle sen, että elämä on elämistä varten. Siihen kuuluu niin naurua kuin itkuakin. Elämän ilot on naurettava ja itkut on itkettävä, ne kasvattavat ja vahvistavat ihmistä. Ja hyväksyttyään
itsensä niin iloisena kuin surullisenakin, selviää vaikeuksista joita elämä heittelee jokaiselle jossakin vaiheessa. Iloinen mieli ja ennakkoluuloton suhtautuminen tulevaan päivään, niin jo kulkee homma kuin homma.

– Leena


Mitä elämä on opettanut minulle:

– jokaisesta päivästä pitää nauttia täysillä, koska kukaan ei tiedä, milloin tää lysti loppuu!
– pitää osata sanoa/näyttää teoin rakkaille ihmiselle, että välittää ja rakastaa heitä!
– Jokaisesta simpukasta voi löytää helmen! Jokaisella ihmisellä on hyviä puolia!
– Minä voin aina kehittyä ihmisenä, kattona on itse asettamat rajat!
– Positiivinen asenne elämään antaa meille voimaa ja rohkeutta toteuttaa omia unelmia!
– Unelmat ovat osa elämää! Ja niihin pitää itse uskoa tosi vahvasti!
– Oma perhe on tärkeä!
– ”Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan!”
– CARPE DIEM – tartu hetkeen!
– Elämästä saa juuri sellaisen, mitä itse siitä haluaa!
– Tunteet saa ilmaista, antaa itkun tulla tai hymyn, jos siltä tuntuu!

Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa!

-Liisa


Mitä elämä on minulle opettanut?

Elämä on opettanut minulle, että jokaisesta päivästä täytyy nauttia täysinsiemauksin ja ON ELETTÄVÄ KULUVASSA HETKESSÄ. Liian useinhan me elämmeeilisen muistoissa tai huomisen haaveissa. Lisäksi olen oppinut, että on tärkeää ottaa tilanteet vastaan sellaisinaan, olipa tilanne kuinka vaikealta tuntuva tahansa, aina se jotenkin etenee, eikä aika pysähdy, hetki on jossakin vaiheessa pelkkä muisto.

-Ann-Meri


Elämä on opettanut minulle että lukuisista vaaroista ja vastoinkäymisistä huolimatta onni on sittenkin olemassa. Joskus tosin tuntuu että onni yrittää kaikin keinoin karata, niin kuin innokas pentukoira karkailee innostuessaan syksyisistä vesilätäköistä, kevään tuoksusta, talven ensimmäisistä lumihiutaleista, ja kesäisistä jäätelötötteröistä. Silloin onnea täytyy napata kiinni hännästä, mutta varovasti ettei se säikähdä ja karkaa uudelleen. Ystävysty onnen kanssa pikkuhiljaa, pikkuhiljaa, niin se on uskollinen sinulle koko loppuelämäsi niin kuin koira on uskollinen ystävä hyvälle isännälle.

-Heidi


Mitä elämä on minulle opettanut? Kiitollisuutta jokaisesta uudesta päivästä! Kärsivällisyyttä, malttia. Nukun yön yli ennen kuin teen päätöksen vaikeassa asiassa, seuraavana päivänä tilanne näyttää monesti aivan erilaiselta.

-Eila


1. Viiden vuoden juopottelu opetti minut olemaan itselleni rehellinen.

1. Taloudellinen konkurssi 10 vuoden menestyksekkään yrittämisen jälkeen opetti minulle, että elämässä on olemassa muitakin arvoja, joista en aiemmin tiennyt.

2. Henkinen konkurssi opetti minulle ymmärtämään aivan uudella tavalla itseäni ja muita ihmisiä. Se antoi myös uuden kiinnostavan opiskelun ja ammatin.

4. Nämä kaikki yhdessä opettivat löytämään itsestäni uusia voimavaroja ja nämä kaikki kokemukset ovat tänä päivänä työssäni ja elämässäni suurimpia voimavarojani.

5. Nämä kaikki yhdessä opettivat minua myös näkemään, että moni muu on saanut kokea elämässään paljon enemmän kuin minä. Minun ei tarvitse olla marttyyri. Olisinko muutoin uskaltanut pysähtyä ja löytää omaa hiljaisuuttani.

-Tuomo


Elämässäni olen oppinut että, MITÄÄN EI TULISI PITÄÄ ITSESTÄÄNSELVYYTENÄ, vaan olla kiitollinen pienistäkin asioista.

-Tuula


Onhan elämä opettanut paljonkin asioita, mutta yksi jota en uskonut koskaan oppivani on kärsivällisyys. Asiat pitäisi tapahtua heti ja tekeminen myös, jo mielellään suunnitteluvaiheessa. Kuinka ollakaan tuonkin kärsivällisyyden läksyn opin, tuli vesivahinko, muutto pois kotoa. Kokoa kaikki viiden hengen, kaksikymmentä vuotta kertyneet tavarat ja muuta kaksioon. Tee normaali päivätyösi, illat kotona remonttia joka vastusti rankasti. Remontin aikana tuli uusi vesivahinko jne. Joka aamu vain ajatteli: mitä kurjaa tänään tapahtuu. Sitten tuli mieleeni sanonta: ”Paistaa se aurinko vielä risukasaankin”.

-Vuokko


Asioihin kannattaa suhtautua positiivisesti, ylämäen jälkeen seuraa aina alamäki! Lisäksi ihmisiin ei saa luottaa liian sinisilmäisesti, mutta avomielisyys kannattaa kuitenkin uusiin ihmisiin tutustuessa!

-Ylva


Ihan ensimmäisenä tulee mieleen yllätysvieraat ja ystävät. Olin ennen tosi tarkka huushollini siisteydestä, kun odotin vieraita kylään. Kaikki piti kiiltää ja olla tip top sekä tuoreen pullan aina tuoksua. Niinpä tulikin stressattua etukäteen monta päivää ystäviä odotellessa. Siinä sivussa sai perhe
osansa ”hyvätuulisuudestani”. Jossain vaiheessa muutimme taloyhtiöön, jossa oli paljon lapsiperheitä, kiirettä ja vipinää riitti joka suuntaan. Naapurit saattoivat kesken päivää piipahtaa jutustelemaan. Aluksi olin aivan kauhuissani, kun he tulivat yllättäen epäsiisteyden keskelle. Pian aloin nauttimaan noista iloisista ja rentouttavista hetkistä. Huomasin, että samanlainen sekasotku ja touhu oli muittenkin huusholleissa. Mutta kukaan ei koskaan puuttunut siihen ja silti vietimme monia hauskoja extempore-hetkiä. Näin elämä on rehellistä.

Toinen asia on anteeksi antaminen. Ihmiset mokailevat ja tekevät erehdyksiä matkansa aikana. Emme ole täydellisiä ja se pitää ymmärtää.

Eräs rakkaimmista motoistani on elämän varrella opittu: ”Elä ja anna muittenkin elää.” Eli kateus on liian raskas taakka kannettavaksi.

-Anne


Elämä on opettanut minua pienestä pitäen kunnioittamaan itseään ja siinä samalla toisia ihmisiä. Kuten vanha intiaani-viisaus kuuluu: ”Jos et ole vaeltanut 100 mailia hänen mokkasiineissaan, ei sinulla ole mitään oikeutta arvostella hänen ratkaisujaan.” Elämä on opettanut minulle suvaitsevaisuutta ja ennen kaikkea sen, että on hyvä kuunnella ensin toista ja vasta sitten avata oma suu. Jokaisella meillä on syymme olla juuri sellaisia kuin olemme ja tehdä juuri niitä ratkaisuja, joita teemme. Älkäämme siis arvostelko toistemme valintoja, jos emme ole vaeltaneet 100 mailia toistemme kengissä.

-Ritva


Olen oppinut ettei mitään saa, jos ei mitään tee.

Olen oppinut ymmärtämään motiiveja siihen, että teetpä mitä tahansa, tai olepa tekemättä, silti ihmiset tietävät tekemisesi ja tekemättä jättämisesi paremmin kuin itse.

Olen oppinut, ettei kannata kuunnella kenenkään juoruja kenestäkään, vaan kannattaa perustaa mielipiteensä henkilöistä omien kokemusten perusteella.

Olen oppinut lukemaan patologista valehtelijaa ja ymmärtämään häntä ja antamaan anteeksi.

Olen oppinut, ettei mies vaihtamalla kummene, todenäköisesti se vaan pahenee.

Olen oppinut, että lapset kasvavat omalla tavallaanopetitpa heille mitä tahansa, silti he tekevät aikuisena omat päätöksensä.

Olen oppinut, että vaikka kuinka rakastaisin henkilöä, ei mikään auta jos toisen tunteet eivät vastaa omiani.

Olen oppinut olemaan positiivinen ja etsimään ihmisistä ja heidän teostaan ja motiiveistaan positiiviset puolet.

Olen oppinut, että auttamalla ihmisiä autan itseäni ja saan siitä hyvän mielen.

-Paljon oppinut Sari


Olen oppinut, että terveys ohittaa rahan ja maallisen mammonan.

-Tuija


Se, ettei sitä voi loputtomiin hallita, ohjailla ja määräillä mielensä mukaan. Elämä on kuin vuolas, arvaamaton virta: sen voi padota ja säännöstellä, mutta entä kun yläjuoksulla tulee rankkasateita ja hieno patosi murtuu? Pidemmän päälle on kannattavampaa hypätä kanoottiin, heittäytyä virran vietäväksi ja opetella melomaan. Matka jatkuu, vaikka välillä kastuisikin.

-Jarna


Olin töissä eräässä firmassa, missä tehtiin todella kauniita ja tyylikkäitä vaatteita. Ostin kerran oikein kunnolla vaatteita, hameita, jakkuja, housuja ja takkeja. Viikonloppu kun tuli, niin ajattelin, että nyt sitten tämä tyttö lähtee kokoukseen tyylikkäänä. Ei muuta kun sovittelemaan erilaisia asuja päälle. Ja eipä aikaakaan, kun huomasin, että kello olikin jo kauheesti. Äkkiä takki päälle ja autolla kokoukseen. Oikein nautin siitä kun ajattelin, että olen tyylikäs, jopa siedettävän näköinen kerran elämässäni. Ah, se tuntui hyvälle! Niinpä sitten vein alakerran naulakkoon takkini, ja samalla tuli kaksi herrasmiestä vastaani ja ne katsoivat minua hiukan pitkään… ajattelin, että ne kattoo minua, kun olen niiiiin tyylikäs… ja kiiruhdin peilin eteen katsomaan onko hiukset hyvin… ja mitä näinkään… no, sen, että minulla ei ollut ollenkaan puolihametta, vain lantiolle asti ulottuva jakku, sukkahousut ja korkeat kengät!!! Olin unohtanut laittaa sen viimeksi valitsemani hameen päälleni..!
Kyllä sain äkkiä takin päälleni ja mietin, että jäänkö vai lähdenkö kotiin. Jäin kylläkin, mutta olin tosi pettynyt… kun en ollutkaan tyylikäs… Mutta niinhän se on, että hajuvesi ei sovi lihapullaan ja tyylikkyys ei sovi minulle. Mutta kyllä sitä tapausta olen monta kertaa nauranut.

-Päivi K.


Selkeimmin elämä on minulle opettanut sen, ettei onnea, tyytyväisyyttä, ymmärtämystä, elämän tasapainoa löydy toisista ihmisistä, tavaroista tai oman itsen ulkopuolelta, vaan se löytyy, jos on löytyäkseen, omasta sisimmästä. Se aito elämä!

-Sirpa


Elämä on todellakin opettanut – että kaikista vastaan tulleista vastoinkäymisistä huolimatta – huomaan jaksaneeni taapertaa päivästä toiseen. Rankkasateen välillä vaihtuessa pilvipoutaan ja aurinkoon joka hymyilee pilvihunnun takaa – jaksan jossain sydämeni sopukoissa säilyttää sitä toivonkipinää, että se aurinko vielä soisi kauniita säteitään minunkin elämänpoluilleni.
Kaikki vaikeudet ovat kasvattaneet ja elämä itsessään on minulle opettanut sen, että täytyisi jaksaa uskoa unelmiinsa – vaikka tuntuu, kuin ne itsellenikin haaveilemani ”tavalliset unelmat” toteutuvat käytännössä aina toisilla – ja itse saan jatkuvasti kerätä voimanrippeeni ja aloittaa väsyneenä uudestaan. Toisaalta elämä on vastikään opettanut sen, kuinka ”haavoittuvaista” kaikki on – miten arvokas lahja elämä itsessään on – ja kunpa ymmärtäisimme ja osaisimme arvostaa sitä. Kuinka tämän kiteyttäisi parhaiten: ”Elämä on jatkuvaa ”koulunkäyntiä” ja toisille se opettaa enemmän ja toisille vähemmän”!

-Kirsi


– elämä on opettanut sen että mummi on korvaamaton yhdysside lapselle oman aikani lapsuusmuistoihin ja vielä mummin aikaisiin lapsuudenmuistoihin: historia on elävää kun mummi kertoo tapahtumia lapselleni.
– elämä on opettanut myös sen että ystävyyssuhde ei välttämättä kestä business-suhteen koukeroita. Koska tunnen ystäväni vain ystävänä, en työtoverina, voivat seuraukset olla tuhoisat – niin businekselle kuin ystävyydelle. Sitä todella huomaa että ystävästä ja lapsuudentoverista ei tunne kaikkia puolia, kun ei koskaan ole oltu samassa työpaikassa. Yrittäjyys on raskasta eikä se todellakaan sovi kaikille – kun jaksaa uskoa positiiviseen huomiseen niin kyllä se tulee, ennemmin tai myöhemmin.
– elämä on myös opettanut että harjoittelulla saavuttaa tulosta oli asia mikä tahansa ja ettei mikään harjoittelu ole vielä koskaan mennyt hukkaan.
– elämä on ihmeellistä: jos annat yhtäällä, otetaan sinulta pois toisaalla, joten tasapaino säilyy.

-Helena


Olen oppinut, että elin miten tahansa, en voi miellyttää kaikkia ihmisiä. Täten ei kannata välittää siitä mitä ihmiset minusta puhuvat.

-Anna-Maija


Elämä on minulle opettanut, että yksin ei ole hyvä olla; ilot ja surut on paljon helpompi kantaa kun ne voi jakaa toisten kanssa.

Elämä on minulle opettanut, että kun jotakin tekee mieli tehdä – on se tehtävä nyt. Asioita ei kannata siirtää – on ne sitten hyviä tai pahoja tai siltä väliltä!

-Lakimies Keski-Suomesta


Se on opettanut elämään täysillä ainakin muutaman hetken päivässä, nöyryyttä elämän pienien asioiden ihmeellisyyden edessä. Lisäksi se on opettanut luottamaan omaan intuitioon ihmisten, asioiden ja itsensä suhteen. Positiivisuus ja myönteisyys on elämän voiman lähde.

-Maarit


1) Elämä on minulle opettanut nöyryyttä ja kiitollisuutta siitä mitä minulla nyt on. Kaikkea ei saa ja pitää yrittää löytää se positiivinen juju siitä, mitä on saavuttanut. Elämä on ylämäkeä ja alamäkeä mutta jos yrität pitää positiivisen mielenvireen päällä, ne vastoinkäymisetkin tuntuvat helpommilta kestää. Yksinkertaista mutta ainakin minun kohdallani toimii.

2) Lasten kautta palautuvat mieleen tai pysähdyttävät ne pienet mutta tärkeät asiat, jotka muuten arkitohinassa unohtuvat. Sieltä metrin korkeudelta huomioidaan asioita eri tavalla kuin täältä vähän korkeammalta.

-Malla


Olen oppinut sen, että ihmiset tekevät huonoja päätöksiä riippumatta iästä ja asemasta. Lapsena ja nuorena luulin, että ihmiset tekevät aikuisena ja tärkeissä asemissa olevina vain järkeviä päätöksiä. Mutta, en ole vielä oppinut hyväksymään tätä tosiseikkaa. Odotan päivää, jolloin voin sen hyväksyä!

-Mari


Elämä opettaa koko ajan – sen olen huomannut, mutta ennen kaikkea yhä enemmän ja enemmän hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. Vielä joskus kankeaa ajatus, että muita pitäisi vähän muuttaa! Eli toisten hyväksymistä sellaisena kuin he ovat pitää koko ajan harjoitella. Elämä on opettanut, että positiiviset ajatukset ja niiden ääneen lausuminen tuottaa hyvää mieltä myös kanssaihmisille. Elämä on opettanut myös sen, että pitää olla kiitollinen elämästään, niin paljon rikkautta jokainen päivä tuo tullessaan, kunhan sen vain huomaa.

-Liisa


Alkuun kysymys tuntui vaikealta, mutta pian huomasin, että mieleen tulee aina vain se ensimmäinen ajatus, jonka kysymys herätti; Elämä on opettanut sen lyhyyden, sen että se voi loppua koska tahansa, joko äkkiä yllättämällä, varoittamatta mitenkään, julmasti ja epäreilusti, tai antaen aikaa tietyn määrän valmistautua ajatukseen, ja aina se on liian vähän.

Tämä on opettanut sen, että jokaisesta päivästä pitäisi nauttia, en väitä että läheskään joka päivä tuon muistaisin, mutta yritän ainakin. Olen oppinut myös sen, että ihminen on ihminen, ja on inhimillistä nurista ja valittaa, surra ja murehtia, joskus niin typerän pienistäkin asioista, emme ole enkeleitä! Ne typerät nurinat pitää antaa anteeksi, toisille ja itselleen. Jos kuitenkin useimmiten muistaa nauttia elämästä, niistä pienistäkin asioista, niin yksikään päivä ei taatusti ole turha. Ja vielä kun muistaisi sen, että kaikki sanomisen arvoinen tulisi myös sanottua, tänään! – ei huomenna eikä ensi viikolla, ei vasta sitten syntymäpäivänä tai jouluna, tänään! Eikä joka päivä tarvitse olla onnellinen, oikein kunnon känkkäränkkäpäivän jälkeen normaali arkikin tuntuu taas ihmeen mukavalta….

-Mervi


Siinäpä kysymys, johon ei ihan heti osaa tyhjentävästi vastata (saati koskaan). Elämä on opettanut
arvostamaan hyviä, kauniita, pieniä asioita ja olemaan kiitollinen jokaisesta päivästä. Lapsen hymy,
linnun laulu ja meren kohina – siinä asioita, joita ei rahalla voi saada eikä rahassa mitata. Oikeastaan
lauseen voisi kiteyttää muotoon – Elämä on opettanut arvostamaan luontoa, sen pieniä ihmeitä – voittaako mikään alkukesän vihreyttä – vasta-auenneen juhannusruusun kauneutta – pienen lapsen halausta! Elämä on opettanut näkemään asioiden positiivisen puolen ja arvostamaan sitä. Kiitollisuuden laulu on kauneinta laulua, jota voit elämälle laulaa.

-Hannele


* Elämässä ei pärjää, jos aina myötäilee toisten mukaan, pitää löytyä oma tahto ja omat ajatukset.
* Vanha sanonta: Vaikeuksien kautta voittoon, elikkä tavalla tai toisella aurinko alkaa paistamaan vaikeiden päivien jälkeen.
* Ihmisiin ei aina voi luottaa, ei edes hyviin ystäviin, mutta sekin pettymys on opettanut, että on entistä varovaisempi kertomaan omia asioitaan luottamuksellisesti.
* Ihmiset ovat kateellisia toisilleen, varsinkin naiset.
* Elämässä pitää olla unelmia, ne ovat voima jotka vievät eteenpäin pilvisenäkin päivänä.
* Positiivisilla ajatuksilla pysyt pirteämpänä, kuin se, että aina ajattelisit ikäviä asioita ja murehtisit toisten asioita.
* Hyvät ihmissuhteet, ystävät ovat voima ja niitä ihminen tarvitsee, jotta voi vaihtaa ajatuksia, purkaa tunteitaan, hyviä ja huonoja.
* Rakkaus on hyvin tärkeää ja tuntea itsensä rakastetuksi, varsinkin parisuhteessa.

-Pirkko


Elämä on opettanut minulle ainakin sen, että koskaan ei pidä/voi sanoa ”ei koskaan”.
Elämä on opettanut, että koskaan ei voi tietää kuinka kenkä toisen jalkaa hiertää. Vaikka ulkoisesti näyttäisi kuinka kivalta.
Elämä on opettanut, että ei pidä arvostella toisen tekemisiä ennen kuin on viikon kulkenut hänen kengissään.
Ja tärkeintä on elää elämää nyt. Ei odottaa eläkepäiviä, vapaapäiviä, kesälomaa, lottovoittoa tms. Jokaisessa päivässä on mahdottomasti mahdollisuuksia, kun on utelias ja innostunut. Vaikka ei aina niin huvittaisikaan.
Elämä on opettanut, että carpe diem, tartu hetkeen.

-Elina