Näin äiti opetti

Äiti keskustelee tyttären kanssa

Kukapa meistä ei olisi saanut äidiltä oppia elämää varten. Jotkut neuvot ovat osoittautuneet omaan kokemukseen perustuviksi, toiset arveluiksi. Yhteistä niille on kuitenkin se, että äiti haluaa tarjota lapselleen parasta ja niinpä neuvotkin säilyvät hyvässä muistissa läpi elämän.

Utelimme aamiaisvierailtamme mitkä ovat olleet ne kolme parasta äidin antamaa elämänohjetta. Lue. Löydät varmaan tuhannesta vinkistä käyttökelpoisia.


Päivää, kiitos, anteeksi.

yetta


Äiti opetti rakastamaan ja auttamaan vähempiosaisia, kunnioittamaan Jumalaa ja rukoilemaan.

äidin tyttö


Äitini kasvatti meitä lapsia sananlaskujen voimalla. Tässä vahvimmat mieleen jääneet 55 vuoden takaa:

Kahta kukkoa ei mahdu samalle tunkiolle (minä ja isäni)
Kurikka se orren päässä kuuntelee.
Sitä sanaa ei sano minkä päähän ei pääse.

Pikku-pirjo


1. Naisella pitää olla koulutus johonkin ammattiin, omat tulot ja rahat tuo naiselle päätösvaltaa ja tasa-arvoa ja valinnanvapautta suhteessa mieheen. (Ennen maalaistalossa kaikki omaisuus ja tulot olivat miesten nimissä ja isonkin talon nainen saattoi olla piian asemassa paljon työtä ruokapalkalla, eikä mitään vaikutusvaltaa tilan asioissa tai mahdollisuutta erota vaikka mies kuinka häntä kaltoin kohteli)

2. Vaikeissa elämänvaiheissa ei pidä luopua yrittämästä – vaikka ihan vain piruuttaan osoittaakseen epäilijöille ja arvostelijoille heidän olleen väärässä. Auttoi kummasti, kun olin eronnut ja menettänyt kaiken omaisuuteni, mitä olin siihen mennessä kerinnyt saada. Hän vielä lohdutteli, että kun on ihan nollilla, suunta ei voi olla kuin ylöspäin, ei tarvitse pelätä kun ei ole mitään menetettävää enää, ja vaikeampaa on sopeutua niillä, jotka ovat pudonneet vielä korkeammalta – pankkikriisin aikaan oli paljon tosi varakkaita, jotka menettivät kaiken hetkessä.

3. Ammattiliittoon kuuluminen on tärkeää työelämässä ja ryhmävoima tuo turvaa työnantajan valtaa vastaan. Tärkeää on myös asettua heikomman tueksi mielivaltaa vastaan. Vanhuksia, sairaita, vähävaraisia autetaan ja heitä kohdellaan yhtä kunnioittavasti, kuin varakkaampia, koulutettuja hyväosaisia ihmisiä.

itsenäinen nainen


1. Älä jarruta kurvissa, vaan ennakoi jo ennen sitä.
2. Sukulaiset pysyvät sukulaisina, mutta ystävistä pitää pitää huolta.
3. Muista aina hymyillä!

Repesorsa


Nöyryys
Lähimmäisenrakkaus
Periksiantamattomuus

Lissu


Pää pystyyn ja eteenpäin.
Omillaan on hyvä pärjätä.
Rehellisyys maan perii.

Erika

1. Pystyt siihen mitä haluat !
2. Muista kiittää !
3. Anteeksiantaminen !

Mummi 68v


1. Ole tyytyväinen siihen, mitä sinulla on. Sinulla on kaikki, mitä todella tarvitset.
2. Pystyt mihin vain, jos todella haluat. Menet läpi vaikka harmaan kiven.
3. Koettelemukset vahvistavat ihmistä. Vastatuuli tekee viisaaksi ja vahvaksi.

Erja


Ykkönen on että kun menet naimisiin, valitse hyvin ja tee se vain kerran elämässä. Hoida liittoasi niin hyvin että se säilyy läpi elämän.
Kunnioita aina isovanhempiasi ja muitakin vanhoja ihmisiä, heidän mielipiteitään ja pyri palvelemaan heitä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä liittyy sikäli tuohon naimisiinmenoon, että äitini on saanut tämän ohjeen omalta äidiltään.

Pyykki eritellään AINA, valkoisiin, kirjaviin, villaisiin, silkkisiin, mustiin ja farkut pestään omana pyykkinään. Vauvan vaatteet pestään myös aina muusta pyykistä erillään.

Viikkosiivous on tärkeä, koska silloin ei ole niin suurta tarvetta millekään erillisille joulu- tai pääsiäissiivouksille, kun kaikki on jo kunnossa. Siivoa viikkosiivouksen yhteydessä 1-3 kaappia, niin nekin tulee käytyä läpi säännöllisesti, ympäri vuoden.

Tipsu


Elvi-äidiltäni oppimat kolme tärkeintä asiaa ovat
1. Halaa tiukasti.
2. Laula ja soita päivittäin.
3. Nauti kauneudesta, ihastele luontoa ja ympäröi itsesi ja läheisesi kauniilla esineillä ja asioilla.

Johanna


Äiti neuvoi katsomaan silmiin ja pitämään ryhdin suoraana, vaikka elämä tuntuisi kuinka ankealta.
Laskut pitää aina maksaa ja velka on vieraan oma.
Naisten ei pitää juosta miesten perässä vaan päinvastoin.

Urtica


1. Tilaisuudella on vain otsatukkaa, sanoi edesmennyt äitini ja tarkoitti, että tilaisuuteen kannattaa tarttua heti, ennen kuin on myöhäistä. Myöhemmin elämässään katuu eniten niitä asioita, jotka on jättänyt tekemättä.

2. Hän myös muistutti, että kaikkia virheitä ei kannata tehdä itse, vaan olisi hyvä oppia toisten tekemistä virheistä. Tämä tuli kokeiltua itsekin, kun teki nuorena kaikkitietävänä juuri ne asiat, joista äiti varoitti ennakkoon.

3. Ehkä tärkein äidin neuvo oli, ettei mikään asia ole sen arvoista, että kannattaisi menettää läheisiään. Asiat voivat riidellä, mutta ihmiset olisi hyvä pitää lähellään. Hän eli niin kuin opetti ja oli sukumme koossapitävä voima. Kuljen tässä hänen jalanjälkiään ja kuinka monesti olen todennut, että läheiset kantavat, kun omat voimat ovat vähissä.

On Hetki


Olen saanut edesmenneeltä äidiltäni (kuoli elokuussa 2010 syöpään) montakin hyvää neuvoa.

1. On parempi yrittää ja epäonnistua kuin olla kokonaan yrittämättä, koska muuten ei saa koskaan saa tietää mihin olisi todella pystynyt eikä pysty kasvamaan ihmisenä.

2. Lasi on puoliksi täynnä eli joka tilanteessa löytyy jotain positiivista. Välillä sitä saa hakemalla hakea, mutta kyllä se löytyy.

3. Elämä on jatkuvaa oppimista, kasvamista ja kehittymistä ihmisenä ja ihmisen eri rooleissa kehdosta hautaan. Äitini eli kuten opetti eli vielä pari kuukautta ennen kuolemaansa opetteli käyttämään uutta eli minun vanhaa kännykkää.

Ikävöin häntä kovasti ja tämä ensimmäinen äitienpäivä ilman häntä tulee olemaan aika raskas. Lepää rauhassa, äiti.

Äitini tytär, lähihoitaja vm. 1970


– katso aina silmiin kun tervehdit ja puhut jonkun kanssa
– luovuta aina paikkasi raitiovaunussa vanhemmille ihmiselle
– ruoka ei saa aterialla loppua kesken!

Iitu


Kolme tärkeintä:

1. Sitten, kun voit katsoa peiliin ja sanoa yrittäneesi kaikkesi, voit erota.
2. Lapset ovat lainassa, nauti heidän seurastaan joka päivä.
3. Ei ole sellaista ”mokaa”, joka sulkisi minun (äitini) oven sinulta. Sinulla on aina koti tässä maailmassa.

Lea


varo miehiä
pidä housut jalassa
pidä jumala mielessäsi

rikkonu oon


Oli asiat miten huonosti tahansa, kotiin on aina tervetullut.
Jos lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.
Turva on Jumalassa!

Leena


Hänen ei tarvinnut niin sanotusti neuvoa, vaan hänen omalla tavallaan opetti minulle rakastamaan, huolehtimaan ja auttamaan muita.
Kiitos Äiti!


Helmikuussa-11 poisnukkuneen äidin neuvo.
1.Elä elämäsi puhtaalla omallatunnolla, niin on helppo nukkua nurmen alla!
2.Usko
3.Arvot

itsekin 4 lapsen äiti


Ehkäpä noin vuonna 1963 äitini kirjoitti muistovihkooni runon. Silloin kaikilla tytöillä oli muistovihkot joihin kaverit kirjoittivat kuta kummempia värssyjä.

Äitini kirjoitti:
Sä luottaos päivään nousevaan, niin kaunis on huomenrusko.
Ja päivä se nousee kun taistelet vaan, ja sulla siihen on usko.

Vihko on tallella vieläkin, mutta miten lie jäänyt mieleen jo pikkutyttönä tämä runo, sillä vaikeina aikoina se vain jostain kumman syystä aina nousee pintaan ja antaa taas tehoja. Ehkä se ainakin kolmea neuvoa vastaa.

Helena


Ensimmäisenä tulee perhe, laajassa merkityksessä, ja sen sisällä on aina apua tarjolla. Yhteydenpito läheisiin on tärkeää; jos matka on esteenä, puhelin pirisee sitäkin ahkerammin. Ja kolmantena se, että elämän pienet ilot ovat lähellä ja jokapäiväisiä.

Manta


Äitini on opettanut minulle paljon asioita elämäni varrelle ja on varmasti paljon sanomia, jotka tulen vasta myöhemmässä vaiheessa elämääni hoksaamaan kunnolla.

Yksi neuvo, jonka äidiltä olen saanut ja joka on jäänyt mieleeni on: ”Koskaan ei riidan yli pidä nukkua! Tämä on osoittautunut täysin oikeaksi.

Toinen neuvo, joka on elämäni varrella ollut aina mielessäni on se, että tee aina kaikki asiat niin huolella kuin pystyt. Keskity vain siihen mitä teet ja tee se aina täysillä.

Kolmas äidiltäni saama neuvo on se, että perhe ja lähimmäiset ovat todella tärkeitä tässä elämässä ja heidän eteen on ihana tehdä hyviä asioita :).

Äidistäni aina ylpeä tytär


– Minkä taakseen jättää, sen eestään löytää.
– Kyllä tekevä työtä löytää.
– Työ tekijäänsä neuvoo.

Mama


ole itsellesi rehellinen
muista hymy
huomioi toiset

eirake


Joustavuutta, ahkeruutta ja kuuntelemisen taitoa.

Pupu59


1. Ole rehellinen
2. Rakasta lähimmäistäsi
3. Auta lähimmäistäsi aina kun voit tavalla tai toisella

Rakastan elämää


Paljonhan äiti aikoinaan neuvoja jakeli, mutta ensimmäisinä mieleen tulevat:
– Älä osta velaksi
– Muista tervehtiä
– Älä utele toisten asioita

armi


– Jos olet tehnyt väärin, pyydä anteeksi.
– Ole kohtelias vieraille ja teitittele vanhuksia.
– Porstuasta huomaa talon tavat.

Anu


Äidilläni on 4 tytärtä ja me olemme saaneet varmasti lukuisia neuvoja, mutta äidiltäni oppimani 3 tärkeintä ja mieleenpainuvinta asiaa ovat:

1) ”Hengittele, hengittele” (neuvo aina kun jollain meistä oli kylmä mettäreissulla tai joku meistä on ollut hermostunut tmv – >aika hyvä neuvo, on aina auttanut ja olen ottanut neuvon itsekin jatkokäyttöön:)

2) Kohtele toisia, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Tämän äiti on opettanut meille omalla esimerkillään ja empatiakyky hänellä sairaanhoitajan työssään kyllä näkyy, kuten meissäkin. Työskennellessäni samalla osastolla, kuulen usein työkavereilta, meidän tekevän työtä samalla tyylillä:)

3) Nainen pystyy mihin vain.
Tämänkin itseluottamuksen äiti on kasvattanut meihin 4 tyttäreen omalla esimerkillään, hänen hoitaessa tarvittaessa sujuvasti niin ”naisten kuin miestenkin työt”. Tuloksena se, että vanhin tytär on loistava 4 lapsen äiti itsekin, itse olen käynyt armeijan, kaikki me siskokset käymme hirvimettällä äitimme tavoin, vaihdamme itse autonrenkaat, olemme itsenäisiä ja uskomme itseemme, että pystymme tekemään mitä vain, oli se sitten yleisesti kenen tahansa ”homma”. Meillä on siis feminiinisyys ja maskuliinisuus hyvin tasapainossa, voimme hyvin.

Lisäksi: Huolimatta siitä, että äitimme on näin monitaituri, meillä on myös loistava isä;)

Kiitos molemmille !

Saara Keisala + 3 siskoa


Vain yksi neuvo on riittänyt pitkälle: tee vain sellaisia asioita, jotka sinusta itsestäsi tuntuvat hyvältä.

Neuvon sain teininä ensimmäistä seurustelua aloitellessani, mutta sen voi yleistää melkein mihin vaan. Ja kun yhdistää vielä oikean asenteen valitsemisen, voi johonkin ei-hyvänkin tekemiseen saada kunnon motivaation.

Satu


OLE rehellinen ja luotettava kaikissa toiminnassa. Ennen kuin aloitat työn, rukoile Jumalalta voimia ja viisautta tekemiseen. Muista kiittää myös kaikesta Jumalan huolenpidosta. Nämä olivat äidin neuvot.

tuittu


OLET RIKAS, KUN SINULLA ON YSTÄVIÄ. MIKÄÄN RAHASUMMA EI VOI SITÄ KORVATA.
MUISTA ETTET OLE PYYHE, JOHON KÄSIÄ PYYHITÄÄN.
ELÄMÄ ITSESSÄÄN ON IHANAA.

Hömötiainen


1. ota toiset ihmiset huomioon
2. ole oma itsesi
3. ole rehellinen

Zale


Pidä huolta sisaristasi
Älkää riidelkö
Pitää elää kaikki ne päivät , jotka on annettu

Krapu vm -60


Mennessäni naimisiin, äiti sanoi, että älä anna auringon laskea vihasi yli. Siis sovi ennen nukkumaanmenoasi päivän riitasi ja anna anteeksi. Se on kaikkein tärkein oppini. (Olemme olleet naimisissa jo vuodesta 1974 lähtien) On se joskus ollut tosi vaikeaa! Siis se puheeksi ottaminen ja anteeksipyytäminen. Muut kaksi asiaa ovat tämä aina uudestaan.

Ancki


Anteeksi pyytäminen ja antaminen.
Toisten ja itsensä arvostaminen sekä kunnioittaminen.
Rakkauden osoittaminen.

TUULIA2


Äitini neuvo maailmalle lähtiessäni oli ”älä sano koskaan EN OSAA, sano että OPETELEN” ja ohje on toiminut moitteettomasti viisikymmentä vuotta!

Sisko


Äitini on opettanut minulle niin paljon, että niistä taidoista voisi kirjoittaa kirjan, mutta ehkä tärkeimpinä nousee muiden huomioonottaminen, välittäminen ja hyvät käytöstavat.

M


1) Työ on elämän arvokkaimpia asioita – mikä tahansa työ
2) Häntä pystyyn – vaikka hakaneulalla
3) Virheettömiä on vain haudassa

Ama


Äidiltäni olen oppinut kolme tärkeää asiaa:
– muista asioista paitsi ruoasta voi tinkiä
– rehellinen pitää olla, koska edestään sen löytää minkä taakse jättää
– rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

Ansku


1) mitä teetkin, tee se iloisella mielellä ja sydämellä
2) pidä pienemmistä huolta
3) hyvät eväät takaavat huonommankin reissun onnistumisen!

manteli


rehellisyys,
säästäväisyys,
oikeudenmukaisuus

LK


1. Siivoa jälkesi, joku joutuu sen kuitenkin tekemään.
2. Näytä tunteesi, osaa myös pyytää anteeksi
3. Ole ahkera ja tee työsi niin hyvin kuin mahdollista

-Minna


Pidä huolta ystävistäsi
ole rehellinen
Älä anna huijata itseäsi

Lisbet


Yhden olen saanut, mutta se kattaa kaikki kolme: ”Kaikki mikä ei tapa, kasvattaa”. Näin sanoi äitini, joka menetti miehensä ja jäi kahdeksan lapsen kanssa yksin (minä nuorimpana 10kk) ja joka menetti vanhimman lapsensa vain viisi vuotta tämän jälkeen…

Tirlittana


”Jokhainen meistä on Jumalan luoma, mutta tavat on niinko itte tahtoo.” Ei ulkonäköön eikä perimään voi juurikaan vaikuttaa, mutta käytöstään jokainen voi muuttaa. Rumakin komistuu, jos hän osaa käyttäytyä; karsea käytös saa kauniinkin vaikuttamaan kuvottavalta.

Jaana


– ole rehellinen
– Usko Jumalaan
– kävele selkä suorassa

lempukka


Kunnioitus Isäinmaahan, kun Äiti oli nuoresta lähtien Lotta (vaikka nyt asummekin ulkomailla)
Luotto tulevaisuuteen – ”kyllä se vielä iloks’ muuttuu” äidin sanat kuuluvat usein korvissa
Katsoa ihmisiä kasvoihin puhuessa, ”huomaa minkä väriset silmät”

Irma Kanadasta


1. Muista, että aurinko paistaa joskus risukasaankin ja sateen jälkeen tulee aina pouta.
2. Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista. On hyvää sydämessä jokaisen, vaikk’ ain’ ei se esille loista.
3. Älä unohda koskaan isänmaatasi etkä äidinkieltäsi.

(Muutin asumaan ulkomaille 45 vuotta sitten ja olen pitänyt mielessä kaikki kolme neuvoa)

Raili


1. Ole niin laiska, että kaiken mitä teet, teet niin huolella, ettei sitä tarvitse tehdä uudelleen.
2. Älä noudata ruokareseptejä kirjaimellisesti. Stressaannut ja stressaantuneen ihmisen valmistama ruoka ei ole maukasta vaan kitkerän ”stressimausteen” pilaamaa.
3. Älä auta lapsiasi avuttomaksi. Anna heille aikaa ja tilaisuuksia tehdä itse, oppia onnistumisista ja myös oppia erehdysten kautta.

Ilios


1. Jumalan johdatukseen etsiytyminen
2. Toisen paras oman edun edelle
3. Rehellisyys

Orpo


1. Toisten ihmisten kunnioittaminen, olemme kaikki saman arvoisia.
2. Auta ihmistä silloin kun hän apua tarvitsee, ilman että odotat vastapalvelusta.
3. Luonnon ja kaiken elollisen kunnioitus.

Aino


1. Kotitaloustöihin liittyvät neuvot ja vinkit ovat olleet tärkeitä.
2. Parisuhteeseen on joskus tullut neuvoja. Parhaimmillaan neuvot ovat olleet silloin, kun äiti on pystynyt katsomaan tilannetta hieman etäämpää eikä neuvonut suoraan.
3. Muutamia yleismaailmallisia neuvojakin on tullut esim. millaisia vaihtoehtohoitoja tai vanhan kansan hoitomuotoja erilaisiin vaivoihin on olemassa.

Helinä


Älä pelkää.
Seiso omilla jaloillasi.
Ole itsenäinen.

Rita


”Kuha sie muistat, et miehet on aina suurii lapsii, niin kyllä sie avioliitos pärjäät.”
”Vie mennessäs, tuo tullessas.”
”Valehella ei saa, eikä takanapäin puhua pahhaa.”

Elämänkoululainen


”Kysyvä ei tieltä eksy”, oli äitini neuvo usein, kun kysyin, miten löydän johonkin tiettyyn paikkaan tai tietyn henkilön. Pitää edelleen paikkansa. Kun joskus nuoruuden päivinä iski tylsyys ja valitin, ettei ole mitään tekemistä, sanoi äitini: ”Työ ei koskaan tekevältä lopu.” Ja taas äiti oli oikeassa. Lapsena tuntui mukavalta, kun sai kiitosta tehdystä työstä. Mutta joskus äitini sanoi: ”Työ tekijäänsä kiittää”. Nyt aikuisena ymmärrän sen hyvin, lapsena se viisaus ei ihan auennut.

Sike


– hanki ammatti
– tule toimeen omillasi
– pidä aina puhtaat ja ehjät alusvaatteet (koskaan ei tiedä jos joutuu sairaalaan 🙂

Leena


rehellisyys
suvaitsevaisuus
rakkaus

siru


Äiti on opettanut, että ihminen osaa mitä hän haluaa ja jos ei anna periksi. Tämän olen pitänyt ohjeenani ja aika monenlaista olen osannutkin vain pelkästään päättämällä.

Sinde


1. Suvaitsevaisuus. Muiden tekoja ei saa ankarasti tuomita, sillä koskaan ei tiedä milloin on itse samassa asemassa.
2. Muiden hyväksyminen sellaisina kuin he ovat.
3. Yhtä palkkaa vastaava rahasumma tilillä (yllättäviä menoja varten) silloin kun tulee seuraava palkka. On osoittautunut kullan arvoiseksi neuvoksi.

tuiretuinen


Jokaisen ihmisen sisimmässä on hyvää, toisten on vaan vaikea sitä näyttää.
Nauti kaikesta, mikä sinulla on hyvin NYT.
Muista pilke silmäkulmassa.

Nyt vasta sen ymmärrän…


Ole niin kuin voikukka. Nouse aina uudelleen pystyyn vaikka joku sinut ajaakin matalaksi.
Rakasta ja hyväksy itsesi sellaisena kun olet.
Jokainen on arvokas timantti, vaikka sitä et aina näkisikään peilistä. Jokaisella on jokin tärkeä ominaisuus. Se on vain löydettävä.

Päivi Wahlsten


1. Tee kaikki mitä teet huolellisesti ja keskittyneesti, asia kerrallaan. ”Et vai elää koko viikkoa tänään, elä nyt tämä hetki ja keskity nyt ajankohtaisiin haasteisiin.”
2. Älä kadehdi ketään, sillä joka ikisellä ihmisellä on takkinsa alla huoltensa reppu. Et voi tietää, mitä siellä on ja millaista surua ja tuskaa menestyneen hymy taaksensa piilottaa.
3. Vaikka saavuttaisit suurimman menestyksen maailmassa ja saisit kerättyä valtavasti rikkautta, olisi kaikki vain tuhkaa ilman läheisteni rakkautta ja läheisyyttä.

Sagesse


1. Älä murehdi liikoja, asioilla on tapana järjestyä.
2. Ole oma itsesi
3. Elä tässä ja nyt

Jenezky


. sitoudu; hoida, hoivaa, kuuntele, rakasta
. ole oma itsesi
. ajattele myös itseäsi

Sirkka


Lapselta pitää pyytää anteeksi
Halaaminen
Ihmisten auttaminen: (ruokaa, vaatteita, rahaa, sairaan hoivaaminen)

Rosie


Älä kehu ittees (en tiedä onko aina hyvä neuvo)
Hyvä ruokaa pitää tehdä (tie miehen sydämeen käy vatsan kautta)
Silitä vaatteesi.

tytär


Ole rehellinen, puhu aina totta
Auta jos joku tarvitsee apua esim. oven avaus *
Ole ystävällinen kanssaihmisillesi

helkku


1. Rakasta lujasti – rakasta myös häntä, joka ei näyttäisi sitä ansaitsevan.
2. Tee työsi hyvin – myös silloin kun kukaan ei ole näkemässä.
3. Tunne oma arvosi.

Tupustiina


Nämä ohjeet ovat jääneet päällimmäiseksi mieleen mummuni monista opetuksista (hän oli minulle enemmän kuin äiti):

1. Jollei mielessäsi ole toisesta ihmisestä mitään hyvää sanottavaa, älä sano hänestä mitään.
2. Turha nuukuus ja pieni varkaus, molemmat yhtä pahasta.
3. Oli ylläsi mitkä vaatteet hyvänsä, muista että alusvaatteiden pitää olla ehjät ja puhtaat.

* Näillä on menty ja mummuksi itsekin ehditty.

Rillatuutikki


Rehellisyys, Avoimuus ja Keskustelutaidot

Tarja


Vie mennessäs tuo tullessa .
Köyhä antaa vähästäänkin, paha ei paljostaankaan (Rikas).
Pidä puhdas nenäliina mukana .
Paikattu saa olla, muttei rikki (vaate).
Anteeksi voi pyytää ja on hyvä antaa anteeksi.
Ei saa antaa periksi .

anneli


Vieraanvaraisuus, ystävällisyys ja epäitsekkyys

Tiitu


Tavoitteiden toteuttamiseksi on oltava valmis tekemään töitä.
Kysele – muut kertovat innolla tietonsa ja sitten tiedät asiasta jo paljon enemmän.
Äitini edustaa suuria ikäluokkia ja ihannoi omaisuutta – toteutan käänteisesti eli ei kannata hankkia riesakseen mitään turhaa ja säästyy paljon rahaa.

CAS


1. Pidä huolta siitä, ettet koskaan ajaudu kenestäkään miehestä taloudellisesti riippuvaiseksi.
2. Muista aina, että sinulla ei ole missään seurassa mitään hävettävää, kelpaat mihin tahansa.
3. Jos tulee riitatilanteita tai muuten joku haukkuu, valehtelee, kieroilee tai pettää, tilanteista selviää kunnialla, kun itse ei alennu samalle tasolle.

Suoraselkäisen tytär


– OLE REHELLINEN
– OLE KIITOLLINEN SIITÄ MITÄ ON
– OLE AHKERA

MIMMI


Paras ”neuvo” omalta äidiltäni on ollut hyvä esimerkki, kuinka hän on elänyt oman elämänsä suurperheen äitinä.
1: Iloiten jokaisesta työntäyteisestäkin päivästä.
2: Rakastaen lapsiaan tasapuolisesti, luottaen, kannustaen ja toivoen parasta.
3: Nauttien kaikkien kukkien kukkimisesta.

Merja


Turha ”hosuminen” ei kannata!

Lelle


1. Asiat selviävät aina!
2. Rehellisyys kannattaa vaikka aina siltä ei vaikuta.
3. Kun yrität, pystyt!

Äitini kasvatti isäni kanssa 10 lasta pientä maatilkkua viljellen. Äitini oli erittäin kekseliäs, jotta tulimme toimeen. Työnteko oli tärkeää!

Arja


Empatia, niksit ruoanlaittoon ja pidä poika ittes puhtaana niin mieleltäis kuin kropaltais. (Äitee kuoli leukemiaan v. -61 jolloin olin 14 –vuotias).

sepeteuksen poika


– huumoria pitää olla elämässä ja jakaa sitä myös työyhteisössä
– työt pitää hoitaa hyvin
– kasvata lapset riittävällä vapaudella, liian kova kuri saa heidät vain ahdistumaan ja tukahduttaa itsenäistymisen etenemisen

Johanna


Rauhallisuutta elämään; ohjeeksi
Tee työtä ja ole rehellinen
Rakasta läheisiäsi, mutta myös kaikkia lähelläsi olevia

seepra


* Sovussa eläminen kannattaa aina, ei kannata riidellä turhista asioista.
* Kahdella kattilalla ei keitetä (jos tehty ruoka ei kelpaa, olkoon tenavat syömättä. Kyllä sitten syö kun on nälkä)
* Kunnioita vanhempia ihmisiä


1. Rehellisyys: Valehdella ja varastaa ei saa, myöskään löytämäsi tavara ei ole sinun, vaan on yritettävä etsiä oikea omistaja.
2. Kaikista ihmisistä ei tarvitse pitää, mutta toimeen heidän kanssa on tultava.
3. Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostakaan.

tupu


Flyg och pröva dinavingar, lyckas du nte alltid har du ändå ett hem.
Försök, det lönar sig alltid att försöka.
Repektera äldre personer.

JN


– Elämän tarkoitus ei ole päästä helpolla.
– Ystävyys on ikuista.
– Onni on hyvin tehty työ, vaikkei siitä kukaan kiittäisikään.

Eko


anna rajoja ja rakkautta lapsille
aina on koti siis aina, ota lapsesi vastaan aina löytyy jotain syötävää kun lapsi aikuisena tulee kotiin käymässä

pidä kodista huolta

pirre


Älä anna kenenkään lyödä itseäsi!
Äiti neuvoi neulomaan sukan kantapään.
Vaikeuksien sattuessa ei kannata masentua, katso huomenna tilannetta uudestaan!

Pirjoleena


Ihmisenä ihmisten maailmassa

suvi


– Älä rutise turhista asioista.
– Puhtaus on puoli ruokaa.
– Muista ihmisistä pahan puhuminen on rumaa.

Paula


Tasa-arvoinen kohtelu, peräänantamattomuus ja sitkeys.

Merja


– rehellisyys
– kohteliaisuus (anteeksi, kiitos, tervehtiminen)
– yrittäminen

jaana -64


Äidiltäni opin sen, että periksi en anna vaan rämmin eteenpäin vaikka kontaten 🙂 Ja rakastan vaikka joskus se satuttaa, hymy huulillasi tekee tien sileämmäksi kulkea, äkäinen ilme tuo kuoppia tiellesi 🙂 Nauru auttaa jaksamaan läpi elämän kolhujen.

Mary-Ann.


Siisteys ei pysy tekemällä, vaan pitämällä!.
Kävellessämme hän sanoi ”polvet ja selkä suoraksi” !
Työ tekijäänsä neuvoo, osaat kyllä jos joku toinenkin on sen osannut tehdä!

Helena


Ole rehellinen.
Vastaa teoistasi.
Älä kerro kaikkia asioitasi muille.

Neela


Äiti ei ole koskaan tuputtanut neuvoja, vaan ollut taustalla tukena aina. Omalla esimerkillään hän on ”neuvonut”. Se on riittänyt.


Kärsivällisyys, aina toisten etua ajatteleva, anteeksiantavainen luonne (tosin liian hyväluonteinen vahvan, alistavan miehen puolisoksi ja toisten murheitten kaatopaikaks i- elämä jäi lyhyeksi)
Arvostan itsekin näitä ominaisuuksia ja ne toimivat parhaiten toisiaan kunnioittavassa parisuhteessa.

Äitiliini


1. Ole Vahva ja tunnista/tiedosta oma arvosi.
2. Tule toimeen omillasi, älä ole taloudellisesti riippuvainen kenestäkään.
3. Kyllä sinä osaat, kun vaan haluat. Älä lannistu, vaan yritä uudestaan, kunnes sinä opit.

Petra


Rakasta itseäsi niin kuin lähimmäistä. Siis juuri näin päin.
Käyttäydy niin, että aamulla voit katsoa peliin ja todeta minä olen tässä.
Tee työsi niin, että uskallat kaikille sanoa, MIÄ olen tehnyt tämän.


1. Rappunen, rapun pieli ja eteinen tulee pitää siistinä, sillä ne ovat ”käyntikortti”, jonka tulija näkee ensimmäisenä.
2. Huonekasvien tulee olla siistejä ja hyvin hoidettuja. Niistä tulee poistaa kuolleet ja huonot lehdet ja kukat sitä mukaan kun niitä tulee. Huonot ja rumat kasvit tulee hävittää.
3. Omatehdyt riepumatot ovat ainoita oikeita mattoja.

Taina


En tiedä, ovatko nämä tärkeimmät ohjeet, joita olen äidiltäni saanut, mutta ehkä ne, jotka tulevat selkäytimestä:

– Pidä aina porraspää siistinä, sänky pedattuna ja tiskipöytä tyhjänä.
– Pidä itsesi ihmisenä. (Tämä ohje sisälsi kaiken: seksuaalikasvatuksen, nautintoaineiden käytön ja käytöksen ylipäätään.)
– Vie mennessäs, tuo tullessas ja tee ollessas.

Anne


Ensimmäisenä: kunnioita toista ihmistä ja hänen mielipidettä, vaikka et olisi samaa mieltä hänen kanssaan.
Toisena: seksi on maailman kaunein asia, jonka voi jakaa toisen ihmisen kanssa. Harkitse tarkkaan kenen kanssa haluat sen kokea ja jakaa.
Kolmantena: äidit kasvattavat lapset – eivät itseään vaan maailmaa varten – luovu ja lähetä lapsesi aikanaan maailmalle ilolla ja nauti hänen aikaansaannoksistaan – ne ovat osaksi sinunkin.

Pimmi


Älä murehdi asioita etukäteen.
Asioilla on tapana järjestyä.
Äänestä aina naista.

Riikka


Pidä itses kunnon ihmisenä,
siistit ja ehjät vaatteet,
älä varasta ja ole iloinen.

Ne on muistettu.

nainen 53v


Missään ei ole parempaa kuin tässä elämässä!
Aina pitää olla pieni säästö pahan päivän varalle!
Naisen pitää hankkia ammatti ja olla työelämässä, koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu!

Tästä elämästä iloiten


Äitini opetti että:

Kaikkia ihmisiä tulee kohdella samanarvoisena.
Kohtele ihmisiä siten kun haluaisit heidän kohtelevan sinua.
Ole rehellinen.

Mummeli


Jos aloitat jonkun työn, tee se kunnolla tai älä aloita ollenkaan.
Ole rehellinen itsellesi ja muille.
Muista hyvät verkostot ja ihmissuhteet.

Mirkku


1) Paskalla ei ole kynsiä. Eli että kyllä siivoamalla kaikki irtoaa.
2) Jumala ei anna meille suurempaa taakkaa, kuin mitä jaksamme kantaa.
3) Halauksessa on voimaa.

mantsu


Äidiltä olen oppinut kauhiasti asioita, mutta ennen kaikkea säästämisen. Äitini on tosi tarkka kaikesta ja kyllä se on tarttunut myös minuunkin. Nyt osaan olla jopa säästäväisempi kuin äitini itse.

Hessutyttö


Ole rehellinen, myös itsellesi
Kunnioita toisia ihmisiä
Osaa asettua toisen ihmisen asemaan

kuusama


rehellisyys, auttaminen, lähimmäisen rakkaus

yksi 13.sta


Äitini opetti, että koti on paikka, jossa saa turvallisesti purkaa tunteensa, ne tulisimmatkin. Toisekseen hän opetti, että itsestä huolehtiminen on tärkeintä elämässä, ja kolmanneksi, ettei sitä kuitenkaan saa tehdä muiden kustannuksella, vaan myös heidän ilokseen.

Ikuinen lapsi


Ei kannata tupakoida.
Kannattaa opiskella.
Elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa.

Heli


1. Vaikeiden asioiden edessä ei lannistuta vaan jatketaan sitkeästi elämää eteenpäin.
2. Kohtele ihmisiä niin kuin itseäsi haluaisit kohdeltavan. (et koskaan ulkokuoresta voi tietää mitä ihminen on joutunut elämässään kokemaan)
3. Nauti jokaisesta hetkestä, älä elä elämääsi sitten joskus vaan nyt. Hymy antaa hymyn :))

Merja Immonen


– miten käytännössä pidetään huolta kodista, että se pysyy siistinä ja viihtyisänä
– ruuanlaiton
– hellyyttä ja huolenpitoa ei ole maailmassa koskaan liikaa

Bärtsigan kundi


1. Kunnioita vanhempia ihmisiä ja avaa heille ovi.
2. Kouluta itseäsi niin elämässä kuin koulunpenkilläkin.
3. PIDÄ AINA PUHDAS VALKOINEN NENÄLIINA mukanasi.

ribe


1. Työn arvostaminen. Tee työsi aina niin hyvin kuin osaat ja ole ylpeä työstäsi oli se sitten ojan kaivuuta tai jotain muuta.
2. Peräänantamattomuus, jos jotain haluat niin kun teet sen mitä se vaatii, niin voitto odottaa matkan päässä.
3. Rakkaus ja erilaisuuden hyväksyminen, kaikki ovat yhtä arvokkaita, olivatpa he katuojassa tai presidentinlinnassa.

Pirjo


Jo edesmennyt äitini opasti omalla käytöksellään ja sanoillaan seuraavat tärkeät neuvot: Salaisuus on salaisuus ja pysyy sellaisena. Teet mitä teet, mutta itse kannat vastuun. Muista, että koskaan et ole tehnyt mitään niin pahaa, ettet kotia voisi tulla. Nämä lienevät kolme tärkeintä, joita yritän siirtää myös omille lapsilleni.
Salaisuudella hän tarkoitti ammatin tuomaa vaitiolovelvollisuutta ja sinulle kerrottuja henkilökohtaisia asioita, jotka eivät ole rikosoikeuden alaisia.

Mörriäinen


Olen tutustunut äitiini vasta 16-vuotiaana ja siksi ”neuvot” tulivat seuraamalla äidin omaa elämää: suvaitsevaisuus ja toisten rakastaminen ehdoitta, sinnikkyys ja rakkaus hyvään ruokaan.

Omena


Rukoileminen niiden ihmisten puolesta, joiden kanssa on hankaluuksia. -Aina on auttanut.
Rakastamaa kaikkia erikseen omina yksilöinä.
Liikkua pitää joka päivä, muuten kangistuu.

Arja-mummi


Äitini neuvot olivat!

1. Älä unhoita hymyäsi.
2. Sen työn minkä teet, niin tee se huolella.
3. Ole rehellinen itsellesi ja muille ihmisille!

Pipa


Äidiltäni olen oppinut suhteellisuuden taju ja kykyä nähdä ihmisissä mieluummin hyvä kuin paha.
Nimimerkki esikoistytär.


Kotoa saa aina apua.
Vie mennessäs, tuo tullessas.
Lapset ovat tärkeitä.

Leena


Rakkaus. Ihmisten auttaminen ja tukeminen, silloin kun on vaikeita aikoja. Rinnalla kulkeminen.
Optimismi. Kaikki asiat järjestyy parhain päin. Vaikeista asioista voi löytää valoisamman puolen.
Työnteon opettaminen ja arvostaminen. Ahkeruus on ilomme!


1. kulje pää pystyssä
2. pyri aina eteenpäin
3. ota itsellesi myös omaa aikaa ja huolehdi omasta hyvinvoinnistasi (näin jaksat huolehtia myös muista)

Päkä


Kunnioita vanhempia, kotiruoka/kotileivonnaiset tuovat perheen yhteen ja arvot oikeaan järjestykseen.

Uusi mummi


-Maailman tärkein asia on terveys
-Ei tätä maailmaa valmiiksi saa
-Fiksut pärjää aina, hyvällä ja asiallisella käytöksellä voittaa aina.

emmi


Asioilla on tapana järjestyä.
Kaikella on tarkoituksensa.

Sain äidiltä joskus kortin, jonka tekstiä en hänen lausahdustensa ohella koskaan unohda. ”Rakkauteen tuhlattu aika ei ole tuhlattua aikaa”.

Johanna


1. Valitse ne sodat, jotka tahdot voittaa (kaikkia sotia ei voi voittaa)
2. Parempi laiha sopu kuin lihava riita
3. Älä polta siltoja takanasi – minkä taakseen jättää, se edestään löytää

Elämää oppimassa


Pitäkää kaikkia tasa-arvioisina, varsinkin sisaruksia. Hankkikaa ammatti ennen perheen perustamista. Matkustelkaa ennen kuin perheeseen tulee lapsia.

Eikka


1. Joka asiassa on ainakin yksi hyvä puoli.
2. Vaikka kaikista ei tykkäisi, kaikkien kanssa voi tulla toimeen.
3. Ajattele, miltä se itsestä tuntuisi.

Essi Marleena


1. Huolehdi ja välitä lähimmäisistäsi
2. Huomioi aina muut ennen itseäsi.
3. Ruuasta on aina jakaa oli sitä kuinka vähän tahansa. (ja välillä sitä oli vähän, mutta aina riitti naapureidenkin lapsille)

Taikku


Kuiva rikka hameesta karisee.
Parisuhteen kannalta tärkeimmät ovat ohuet langat, älä katko niitä.
Elämässä pitää oppia antamaan anteeksi.

tepali


Oikeastaan jo äidinäidiltä periytyvää ohjeistusta:

1. Nuori ihminen pärjää kaksi viikkoa vaikka aidanvitsaksena! (Kaikkiin töihin, jotka on tehtävä, tulee tarttua, vaikka ne eivät niin kovin mieluisia aina olisikaan, ja epämiellyttävätkin asiat on hoidettava aikanaan.)

2. Lasten vaatteiden ei aina tarvitse olla tahrattoman puhtaita ja silitettyjä, pääasia, että ne ovat ehjiä ja kuivia. (Kiireen keskellä asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen, turha nipottaminen ei auta mitään.)

3. Käykää toistenne luona niin kauan, kuin jalat kantavat. Vanhana ette enää pääse, vaikka haluaisittekin. (Onterin muorin perinnöksi jättämä ohje sisaruksille pitää yhteyttä niin kauan, kuin terveyttä riittää. Siinä vaiheessa, kun pötkötetään tipassa paikallisessa hoitokodissa, on liian myöhäistä katua yhteydenpidon katkeamista.)

Riitu


Äiti on antanut eväät työelämään ja työnteon kunnioittamiseen sillä, että on aina kehottanut tekemään kunnolla sen minkä teen, priimaa pakkaa siis tulemaan ;o).

Äidin luona on myös turvapaikka, jonne saa AINA mennä kun elämä potkii, tämän neuvon haluaisin omille lapsilleni siirtää, äiti ei koskaan saa kääntää selkää omalle lapselleen!

Äidin neuvo kasvattamiseen on ollut myös aina se, että rajat ja rakkautta sopivassa suhteessa, äitini mielestä sellainen äiti joka ei lastaan rajoita, ei myöskään rakasta jälkikasvuaan.

Minulla on maailman paras, rakastavin ja sitkein äiti!

leijonanpentu


Rehellisyys, ystävällisyys ja toisten ihmisten huomioiminen.

Äitini täyttää joulukuussa 88-vuotta, ja hän on ollut ja on maailman paras äiti ja mummo. Toivottavasti saamme pitää hänet vielä vuosia.

Anssu


Äitimme ei tosiaankaan ollut koskaan kateellinen muille ja sanoikin meille lapsilleen: ”Toisen ilo ei ole sinulta pois.” Usein kuulimme myös: ”onnellinen on se, jolla on aikaa elää!

Kun olin jo varttunut iältäni aikuiseksi, niin yritin joskus kysellä äidiltä neuvoa, että tekisinkö näin vai noin, johon äitini vastasi: ”En voi sanoa, miten tekisit, sillä VAIN sinä itse joudut elämään päätöksesi kanssa, joten on parempi, että teet päätöksen itse.”

Leni Willman


1. Jos ei ole toisesta ihmisestä mitään hyvää sanottavaa, niin älä sano sitäkään huonoa.
2. Meillä on aina ystävänpäivä.
3. Muista sanoa Kiitos.

Kiti


Olen vähän yli 53 v ja maalla kasvanut. Olisin kaivannut selkeitä neuvoja, mutta sain vain omasta mielestäni sanattomia neuvoja.
1. Lasten perustarpeista huolehtiminen
2. Kaikki kävijät otettiin vastaan ja syötettiin sekä tarjottiin yösijaa
3. Koti ei ollut humalaisten käymispaikka

Leijona57


Kasvoin aikana, jolloin katsottiin, että lapsi pilautuu, jos häntä kehuu. Joskus kuitenkin äitini mainitsi ääneen pieniä asioita, kuten: ”Katri oppii laulut ensi kuulemalta” tai ”Olet äidin oma perhonen” (vastasilitettyyn röyhelöessuun puettuna). Jäi mieleen niin vankasti, että aikuisena olen miltei tuhlannut kehuja ja ihastusta lapsille – ja aikuisillekin, varsinkin ikäihmisille, joiden tiedän myös jääneen kehuvaillinaisiksi lapsuudessaan.

Toinen vakavasti otettava neuvo oli pelkistettynä näin: ”Suostu puolisoksi vain ammattimiehelle.” Neuvo annettiin tietysti leikillisemmässä muodossa, mutta niin, että me tyttäret ymmärsimme sen huolen, mitä vanhemmat tunsivat tulevaisuudestamme.

Kolmanneksi voisin mainita sen, että äiti antoi hyvän mallin itsenäisestä naisesta pyörittäessään pula-aikana 4-lapsisen perheemme huushollia tehokkaana kotiäitinä ja ottaessaan pieniä spurtteja työelämään meidän pikkulapsiajan jälkeen.

Panipa miettimään, mitä omat lapseni vastaisivat tällaiseen tehtävään.

Katri


Tee työtä
Ole oman polun kulkijasi
Rakasta itseäsi

Nella


Minun äitini tärkeimmät opit olivat:

1. Ole aina rehellinen
2. Kunnioita vanhempia ihmisiä
3. Ole työssäsi tunnollinen ja hoida kaikki siellä kunnolla.

Angelic


Äitini on saanut minut vakuuttuneeksi siitä, että:
– onneen ei tarvita rahaa, vaan vaatimattomasti elävä ihminenkin voi olla pohjimmiltaan hyvin rikas
– tärkeää on ihmisen sisäinen kauneus
– äidin rakkaus kestää vaikka läpi harmaan kiven.

Esikoinen


1. Älä anna auringon laskea vihan päälle.
2. Lapsi pitää ottaa aina syliin, kun hän niin haluaa.
3. Kun illalla jaksaa laittaa paikat kuntoon on seuraava päivä heti aamusta parempi.

Katinka


ole rehellinen ja aito aina ja kaikkialla
puhtaat sukat ja puhtaat hiukset on hyvä tavaramerkki ihmiselle
paikka kaikelle ja kaikki paikalleen – niin tavarat aina löytyvät

Ullapulla


Miehen liika alkoholin käyttö ei ole hyvä.
Tupakkaa ei nainen saa polttaa kadulla.
Elämästä voi poistua arvokkaasti.

KS


– Muista levätä
– Pidä lippu korkeella
– Kyllä asiat järjestyy

(Rakkaan äitini muistoa vaalien)

Sari


äitini sanontoja
– pitää rohkeasti olla oma itsensä
– rehellisyys
– toisten huomioon ottaminen ei kaikessa oman eduntavoittelu
– elämä opettaa jos ei muuta niin hiljaa kävelemään

Heluna


Miehet ovat sikoja.
Seksi on pakollinen paha.
Epäile aina kaikkea.

Valitettavasti olen todennut, ettei mennyt ihan niin kuin Strömsössä eli oman kokemuksen kautta kaikki ei ollutkaan niin mustavalkoista kuin äiti opetti.

Omat neuvot käytössä


Kun olin nuorena tyttönä lähdössä ”maailmalle” työn perässä äitini neuvoi: kun saan työn, minkä tahansa ja vaikka miten vähemmän arvostetun työn, yritä aina tehdä parhaasi ja siten ettei työn jälkeä tarvitse itsekään hävetä, yritä tulla toimeen ihmisten kanssa ja ole kohtelias ja sano ”päivää” aina kun menet vieraaksi jonnekin. Näitä ohjeita olen asiakaspalvelijana noudattanut n. 30 vuotta, enkä parempia ohjeita ole mistään muualtakaan löytänyt.

Tyttö maalta


Luota Jumalaan, kohtele tasa-arvoisesti kaikkia ihmisiä ja osoita rakkaus käytännössä.

Päivi


Kun elämän varrella joutuu tekemään tärkeitä valintoja, kirjaa vaihtoehtojen plussat ja miinukset paperille. Valitse se, jolla on enemmän plussia. Ja sen jälkeen panosta kaikkesi tähän päätökseen -> taaksepäin ei voi enää peruuttaa eikä tarvitse vuosien päästä murehtia että teinpäs silloinkin sellaisen valinnan. Tämä on kantanut koko elämän 🙂

Ulpukka


Kuuntele sisimpääsi, elä sovussa itsesi kanssa ja pyri pysymään totuudessa.

Mirjami


ole oma itsesi, luota itseesi ja yritä parhaasi

Muumimamma


Olen 12-vuotiaana menettänyt äitini, mutta hän ehti luomaan hyvän pohjan elämälleni:

1) toisen haaveita pitää kunnioittaa
2) toisen mielipiteitä (esim. uskonto, politiikka ym) on pidettävä arvossa
3) minulla on ollut vapaus kasvaa, ainoastaan oikeaan ohjailu on tullut aikanaan äidiltä

Neljän lapsen äitinä ja nyt jo 7 lapsen mummina olen pyrkinyt noudattamaan ainakin näitä neuvoja.

Mirkku


Yhden ainoan neuvon, mutta sitäkin tärkeämmän – Älä anna auringon laskea vihasi ylle –

ilona


Mitä olen oppinut äidiltäni:

Jokapäiväistä arkiuskoa Jeesukseen.
”Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”, eli priorisointia, ei turhaa.
Nuori pari ei koskaan samassa huushollissa kummankaan vanhempien kanssa.

KP


Äitini opetukset
– rehellisyys
– työnteko
– siisti kielenkäyttö

Tiitti


– Ole aina rehellinen
– Tee vähäarvoinenkin työsi hyvin
– Kunnioita kaikkia ihmisiä, mutta älä anna huiputtaa kenenkään sinua.

Ritva


1. Älä hätäile
2. Siivoa jälkesi
3. Luota itseesi

Manteli


Ole rehellinen.
Huomioi myös muut kuin itsesi tilanteessa kuin tilanteessa.
Autuaampi antaa kuin ottaa, sen toteuttamisen käytännössä

Sirkka


Olen oppinut äidiltäni oikeudenmukaisuuden toisia kohtaan, nöyryyden nöyristelemättä ja sen että tukea pitää osata pyytää ja antaa.

Kolme tärkeintä neuvoa… niin, jos olisi edes yksi, mutta kun ei niitä neuvoja ole saanut. Vai katsotaanko neuvoksi se, kun äiti sanoi, että älä huoraa?

Seikku


Mitään rahanalaista tavaraa ei saa panna hukkaan.
Ruokaa ei saa jättää lautaselle.
Muista, iltarukous joka ilta.
Sota-aikana nämä neuvot olivat tärkeitä. Enkä unohda niitä vieläkään.

Rauha Pirttiniemi


1. Pitää osata tervehtiä – kuulin omalta lapseltani, että tänä päivänä ei edes päiväkodeissa osata sitä taitoa. Kun viet tai haet lapsesi hoidosta, kukaan ei sinua noteeraa eikä varsinkaan vastaa tervehdykseesi.
2. Täytyy osata kiittää ja muutenkin olla kohteliaat tavat
3. Vanhempien ihmisten huomioon ottaminen.

Näillä pienillä neuvoilla olen pärjännyt elämässäni ja olen myös omille lapsilleni antanut samat neuvot.

Mummeli


Äiti on aina yrittänyt saada minut uskomaan itseeni. Älä aliarvioi itseäsi, hän sanoo vieläkin minulle. Hänen mottonsa taitaa olla ”Kukaan ei ole täydellinen”. Äitini on opettanut minut kunnioittamaan toisia ihmisiä. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystävä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Iso kiitos äidilleni ja hänen äidilleen eli mummolle siitä, että olen saanut hyvät opit ruoanlaittoon ja leivontaan. Heidän ansiostaan en kuulu uusavuttomiin.

Sari -66 Lahdesta


1. ”Sama se minkä värinen, kokoinen, hajuinen tai makuinen; samalla viivalla kaikki.” – kun puhuttiin ihmisistä ja ihmisarvosta
2. Puhdas on aina siisti.
3. Pärjää, jos päättää pärjätä, mutta ilman työtä se ei tapahdu.

nallenainen


1. Pidä itsesi ”kurssissa”, jos et itse arvosta itseäsi, ei sitä muutkaan tee.
2. Joskus pitää olla ”pökkänä”, ei saa liikaa miettiä, muuten pää hajoaa.
3. Usko rukoukseen.

Kerttuli


1. Ahkeruus kovan onnenkin voittaa.
2. Et ole parempi kuin toiset eli älä koskaan arvostele toisia ja aseta itseäsi toisten yläpuolelle äläkä aiheuta toiselle tahallasi pahaa.
3. Ole säästäväinen omissa ja yhteisissä talousasioissa.

Meikeläinen


Äitini opetti, että ei pidä koskaan antaa kenenkään lyödä itseään, eikä tyytyä kehnoon kumppaniin. Hän sanoi ”parempi yksin kuin huonon miehen kanssa”.

Näiden ohjeiden mukaan en ole tullut kaltoin kohdelluksi ja opin myös nuorena jo ymmärtämään oman arvoni.

Hiksu


Työ, oli se mitä tahansa, ei ketään ”tapa”.
Iloinen ilme, iloa voi tartuttaa.
Kysyvä ei tieltä eksy, eli kannattaa avata suunsa myös aivan ”vieraiden” ihmisten ollessa kyseessä.

Liisa


Isoäidiltäni saamani kaksi neuvoa, joiden merkityksen olen alkanut ymmärtää vasta nyt viisikymppisenä! Hänen haudallaan käydessäni muistan ne nykyään joka kerta.

1. Jokaisella päivällä on murhe itsestään.
2. Hänen luonaan käydessäni hän lähtiessäni aina sanoi: Onnea matkalle!

Olen yrittänyt välittää nämä neuvot omalle pojalleni, joka nyt on 18-vuotias.

Pirjo


Vain yksi: Suvaitsevaisuus ihmisiä ja heidän valintojaan kohtaan.

Tuire


Rehellisyys
Siisteys/puhtaus
Lähimmäisen rakkaus

Ani


1. Ketään ei saa kadehtia!
2. Ketään ei saa arvostella – perusoppi oli: ”Itsestään hyvämies asian arvaa!”
3. Käsilaukkua ei saa laittaa lattialle EIKÄ kenkiä pöydälle.

(äitini kuoli 3 vuotta sitten – hieno nainen kerta kaikkiaan!)

Kuuliainen tytär


EI NIIN PITKÄÄ YÖTÄ, ETTEI AAMU TULISI
VAIKKA SYDÄN VERTA ITKISI, NAAPURIN EI TARVITSE TIETÄÄ
REHELLISYYS MAAN PERII

Äitini on peruspositiivinen, joka ei valita koskaan vaan löytää kaikista asioista aina jotain hyvää

elsa


Ystävällisyys muita ihmisiä kohtaan, hyvän ruuan tekeminen ja luottamus Jumalaan

Kisu


1. Muista aina auttaa heikoimpiasi
2. Kunnioita vanhempia ihmisiä
3. Ole rehellinen

Hilkka


1) Elä joka päivä täydesti, sillä voi olla, että huomista ei enää ole.
2) Juuri leivottua pullaa ei ”säästetä vierasvaraksi”.
3) Vaali kaikkea, mikä on kaunista ja totuudenmukaista.

Marke Muhonen


Äitini ruukasi sanoa mielipahaan tai huolestumiseen: ”Surkoon hevonen sillä on suurempi pääkin.” Monet kerrat kuulin nämä lohdutuksen sanat ja repesin nauramaan 🙂 Jos täytyi tehdä jokin epämiellyttävä työ tms. jota ei oikein olisi halunnut tehdä tai ottaa vastaan niin äitini tapasi sanoa: ”Tehköön se, joka sen on keksinytkin.”

Sirlilin


Äiti sanoo aina, että jos jotain on sattuakseen, se sattuu. Eli kaikkea ei tarvitse pelätä turhaan etukäteen.
Lapsille ei saa huutaa.
Ja kaikella on tarkoituksensa, vaikka sitä ei sillä hetkellä tajua, sen voi tajuta joskus myöhemmin.

lapsi


1. Taivaan Isä on paras isä, johon voi aina luottaa ja turvautua.
2. Älä koskaan mene takaamaan toisen ihmisen raha-lainaa, ei edes parhaan ystävänsä, eikä edes oman äidin.
3. Älä koskaan rakastu rekkamieheen.

Äiti


1. Joka ilta. Laita kädet ristiin ja kiitä kaikesta siitä mitä sinulla on. Kiitä kaikista läheisistäsi ja toivo heille siunausta. Kiitä terveydestä, kodista, ruuasta, vaatteista… jos vielä on jotain mitä halua, niin pyydä sitä lopuksi.
2. Älä koskaan naura sairaille, tai vammaisille. Voit itse liukastua vaikka liukastua banaaninkuoreen ja vammautua.
3. Älä vähättele toisia ihmisiä. Tervehdi kaikkia.

Martta


Parhaan neuvon omalta äidiltäni sain jo pikkutyttönä; ”Älä koskaan aloita riitaa kenenkään kanssa. Mutta jos sinua kohdellaan huonosti, puolusta itseäsi”. Tämän neuvon avulla minusta on kasvanut suvaitsevainen ihminen. Samaa neuvoa/opetusta siirrän nyt omalle tyttärelleni.

Sari


Rehellisyys Ahkeruus Kiltteys

74-vuotias mummeli


– Ihmisten arvostuksen ja ystävyyden ansaitsee suoraselkäisyydellä, rehellisyydellä ja aitoudella.
– Tasa-arvo syntyy kun katsoo kaikkia samalla tasolla, ikään, rotuun, seksuaaliseen suuntautumiseen etc. puuttumatta. Kaikki me olemme vain ihmisiä. Ja jokainen meistä sisimmässään ilahtuu vilpittömästä tervehdyksestä jos haluaa.
– Hampaat, kasvot ja kainalot pestään aamuin illoin.

Ainokainen


Kun avaat toisen silmäsi, pidä huoli ettei toinen mene kiinni.
Kun pyydät toiselta jotain, mieti miltä tuntuisi ja mitä vastaisit, jos toinen pyytäisi samaa sinulta.
Toisen tekemä vääryys tai epäoikeudenmukaisuus ei oikeuta sinua tekemään samoin, olet itse vastuussa omista teoistasi.

Pyy


Matkaeväänä kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus, itsestään määrääminen ja asioiden hoitaminen oikeudenmukaisesti.

tiittuli


– Rakkautta elämää ja ihmisiä kohtaan
– Rakkauden jakaminen
– Nauttiminen elämästä

Hellyys


Minun äitini neuvoi, että hyvä olo lähtee jaloista. Hiero jalkoja, jokaista varvasta erikseen ja kehu pestessäsi tai rasvatessasi niitä. Tätä viestiä olen antanut edelleen lapsilleni ja lapsenlapsilleni. Varsinkin kun matkustamme, kuuluu iltaseremonioihin jalkojen hemmottelu.

memma-mummi


Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.
Käske lasta, käy itse perässä, mene itse edelle päin.
Ahkeruus on ilo.

(kaikki on kokeiltu ja todettu pitävän paikkaansa)

Virpi


1. Kohtele muita kuten haluat itseäsi kohdeltavan
2. Älä murehdi etukäteen, kaikella tapahtumilla on tarkoituksensa, jotka ymmärtää vasta jälkikäteen
3. Olemalla oma itsensä, ei petä muita eikä itseään

Pike


1. Pidä itsesi ihmisenä. Se tarkoitti häneltä sitä, että kuuntele ensin ja sano vasta sen jälkeen. Koska olen pitkä ja yritin näyttää pienemmältä, ohjeena oli:
2. Pidä ryhti hyvänä ja jalkaterät eteenpäin, näin pääset elämässä pitkälle.
3. Kunnioita itseäsi vanhempien elämän kokemusta, mutta älä nöyristele.

Karjalan neito


1. Kuuntele aina vanhempia.
2. Ole ylpeä itsestäsi.
3. Ainoa ihminen jota voit konrolloida, olet sinä itse.

Tuija Nordling Stockholm


äitini sanontoja
– pitää rohkeasti olla oma itsensä
– rehellisyys
– toisten huomioon ottaminen ei kaikessa oman eduntavoittelu
– elämä opettaa jos ei muuta niin hiljaa kävelemään

Heluna


Äitini kuoli kun olin vasta 10v, joten minulla on vain Isäni neuvot tiukasti muistissa;
– Muistakaa neljäs käsky!
– Tehkää mitä käsketään.
– Olokaa rehellisiä, niin työ pärjeette elämässä.

Neljännen käskyn olen muistanut, mutta olenko noudattanut…. Sitähän ei isäni pyytänyt.

Leena 48v.


Sitkeys, positiivisuus, sydämellisyys.

LR


– Älä koskaan rakenna elämääsi sen varaan, että mies elättää sinut.
– Osta kaappiisi uusi tavara vain jos olet valmis luopumaan yhdestä vanhasta
– Opettele liikkumaan jo nuorena

Tytär pohjoisesta


– Siisteys keittiössä; kerää aina tarpeettomat tavarat pöydältä ja käytetyt astiat ennen seuraavaa puuhaa.
– Pukeudu siististi tilanteen mukaan vaikka varaa ei olisi uusiin vaatteisiin.
– Leipomisen taito sekä kiinnostus käsitöihin.
– Taito ottaa asiat rauhallisesti vaikka mitä tapahtuisi

äippä


1. Minä olen ainutlaatuinen ja upea ihminen.
2. Kohtele toisia ihmisiä, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.
3. Minä voin taipua elämän vaikeuksia kohdatessani, mutta en katkea.

Anna


1) Rehellisyys maan perii
2) Suosi suomalaista
3) Käytöstavat kunniaan

Kurissa ja nuhteessa kasvatettu


Tee työsi hyvin
Muista aina, että naiset ovat yhtä hyviä kuin miehet
Pukeudu siististi

jag


Kotiin voi aina tulla, jos elämä kolhii.

martsa.


Kun isäni hermostui veljeeni ja sanoi, että saat remmiä. Äitini puuttui asiaan ja sanoi, että lapsia ei ole tehty tänne maailmaan lyötäviksi. Nuo sanat ovat jääneet ikuisesti mieleeni.

Tuuli


Jo edesmennyt äitini kannusti meitä tyttöjä ennen kaikkea arvostamaan itseämme. Ja sitten, ei kannata polttaa kynttilää molemmista päistä, eli ei aina voi jaksaa ’paahtaa’ eteenpäin – silloin täytyy ottaa lunkimmin ja kuunnella itseään. Kovia kokeneena ja omalla vaatimattomalla elämäntyylillään hän myös antoi esimerkkiä siitä että pienet, arkiset asiat ne ihmisen onnelliseksi tekevät.

Kirsihelena


* Pyri olemaan aina rehellinen, valehtelu kääntyy itseäsi vastaan.
* Jos et jotakin voi, niin et sitten voi, eli hyväksy se, ettet voi mitä se sitten onkin ja mieti muita vaihtoehtoja.
* Ihminen tulee hyväksyä oli hän millainen tahansa. Ei kukaan voi mitään jos syntyy vammaisena tai on sokea tai kuuro.

Ansku -59


1. Oli työ kuinka pieni tahansa, se on aina hyvin ja kunnolla tekemisen arvoinen.
2. Ei ole niin pahaa, huonoa asiaa elämässä etteikö siitä aina löytyisi jotain nauramisen arvoista.
3. Kyllä sinä pärjäät, mielestäni olet kuin tuhkasta noussut Fenix-lintu, kuinka tahansa sinua tallataan, aina nouset jaloillesi ja yrität uudestaan.

Aila


Puolitoista vuotta sitten poisnukkunut, monien sairauksien ja vaivojen uuvuttama äitini, luottamalla viimeiseen asti Jumalan tahtoon, opetti minutkin ottamaan kärsivällisyydellä vastaan kaiken, mitä elämällä on annettavana.
Äitini sanoi aina, ettei ihminen sano sitä sanaa, mikä ei tulisi häntä itseään joskus tiellä vastaan, ja sen olen saanut kantapään kautta oppia… ja sitä myöten olen oppinut harkitsemaan sanojani tarkemmin.
Äitini oli myös hyvin lapsirakas ja hänen lapsensa, lastenlapsensa ja lastenlastenlapsensa olivat hänelle tärkeimpiä ja rakkaimpia maailmassa ja se on opettanut minullekin miten tärkeää on rakastaa lähimmäisiään ja mahduttaa heidät kaikki sydämeen!

Kaipaan äitiäni todella paljon.

Tellervo


Käy vessassa aina kun voit.

Lapsena äiti huolehti, että talvella varmasti on villahousut jalassa. Nykyään ensipakkasten tullessa äitini soittaa ja kysyy, joko ne pässinpökkimät on jalassa. Siihen vastaan että olen sinun 54-vuotias tyttäresi ja itsekin mummi. Enköhän osaa jo pukeutua. Sitten nauramme makeasti päälle. Villahousut ovat nykyään meidän yhteinen vitsimme. Ihanaa.

Anni


1) Työ on tehtävä niin hyvin, että kelpaa omille jäljilleen takaisin! (Lähtiessäni ensimmäiseen kesätyöpaikkaan)
2) Pyykki kannatta jälkikäsitellä heti sen kuivuttua (eikä vasta sitten kun tarvitsee puhdasta)
3) Älä usko mielistelevää ystävää!

Marke


1. Sen minkä teet, tee niin hyvin kuin kykenet.
2. Kun pitelet kaupassa tavaraa, joka on ihana, halpa tai muuten kiinnostava, mieti ennen ostamista TULETKO TOIMEEN ILMAN SITÄ? Monta tavaraa olen laittanut pois ja ilman olen pärjännyt! Mielestäni tämä sopisi tähän ”vippiaikaan” tosi hyvin. Ei todellakaan tarvitse saada kaikkea heti!
3. Älä kohdista huonon päivän mielipahaasi ympäristöösi – he ovat ehkä syyttömiä. SE ITSEHILLINTÄ EI OLE HUONO ASIA KOSKAAN.

Ihana elämä


– Pitää hyväksyä kaikki ihmiset.
– Pitää olla kohtelias toisia kohtaan.
– Pitää auttaa kanssaihmisiä, jos voi olla avuksi.

– Käytöstavat

– Kotiin saa aina tulla, puhumalla asiat katkeaa.

Eijukki


1. Rakkauden runouteen
2. Kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin ja koulutuksen arvostuksen
3. ”Hanki itsellesi itsestäsi nuorempia ystäviä.”

Evelyn


Neuvoja ei tullut luettelon omaisesti, vaan kaikkina päivinä arjessa eläessä pystyin aistimaan sen, että minut hyväksyttiin sellaisena kuin olen ja elettiin niin sanotusti ajan hermolla aidosti kulloisenkin tilanteen seikat huomioiden parhaalla mahdollisella tavalla ja tunsin sen, että edesmennyt äitini sydämessään toivoi minulle ja kaikille sisaruksilleni pelkkää hyvää, parempaa kuin oli itsellään ollut.
Eli yhteenveto tästä: pitää elää toiset hyväksymällä sellaisina kuin ovat ja ottaa huomioon tilanteen vaatimat seikat ja elää niiden kanssa parhaalla mahdollisella tavalla ja pitää suuntana toivo vaikeuksista huolimatta kohti parempaa.

Äideistä parhaimman sain


– tee parhaasi, kukaan ei voi vaatia enempää
– kun jotain lupaat, niin pidä se myös, jos et pystykään niin kerro se ja toteuta lupauksesi myöhemmin
– ole rehellinen itseäsi ja muita kohtaan

”Maailmalle lähtenyt”


Ahkeruus & Yritteliäisyys
Käden taitojen arvostaminen
Puhtaan kotitekoisen ruuan merkitys

Pipe


Turvaa aina Jumalaan, Hän kuulee rukoukset silloinkin, kun ei tunnu siltä.

Älä anna kuvata itseäsi kenen kanssa hyvänsä, esimerkiksi jonkun sinänsä merkityksettömän pojan kanssa kättäkaulaa. Hän voi jälkeenpäin väittää olleensa sinun kanssasi ja pilata maineesi (hyvä neuvo, jonka ansiosta säästyi ainakin kerran suurelta häpeältä erään Don Juanin kynsistä).

Älä antaudu kevytmielisesti sukupuolisuhteeseen ja poikien pideltäväksi. Se johtaa suuriin harmeihin, tahraat itsesi ja sitä paitsi he naureskelevat sinulle jälkeenpäin. (yrittäjiä ei ole puuttunut. Olen kiitollinen, että osasin pitää varani)

Sulkakynä


– Sinä pystyt.
– Jos et pysty, voit yrittää uudestaan.
– Jos et pysty sittenkään, rakastan sinua silti.

S


1. Vie mennessäsi ja tuo tullessasi.
2. Joka vanhoja muistelee sitä tikulla silmään.
3. Anna ja pyydä anteeksi

Omena ei putoa kauas puusta


”Joka vanahoja muistaa, sitä tikulla silimään.” (äiti opetti, ettei pidä jäädä vatvomaan vanhoja asioita vaan katsoa tulevaisuuteen ja pysyä myös tässä hetkessä)

”Ku yhelle kumartaa, niin toiselle pyllistää.” (äiti opetti, ettei kaikkia voi eikä tarvitsekaan miellyttää. Pitää tehdä niin kuin oikealta tuntuu.)

”Vie mennessäs, tuo tullessas.” (näin pysyy koti siistinä ja tavarat järjestyksessä ohimennen ja vähemällä vaivalla)

Tarjak


Äitini antoi ja antaa neuvoja pikkuasioissa, isoissa hän on vaikuttanut minuun eniten omalla esimerkillään:
– ole utelias positiivisella tavalla
– kaikki ovat samanarvoisia
– usko, että kaikki kääntyy aina parhain päin

Irene


1. Hoida terveyttäsi (Äiti eli 91-vuotiaaksi.)
2. Pidä hyvää huolta raha-asioistasi. (Jätti tuloihinsa nähden hämmentävän perinnön.)
3. Vaali ihmissuhteistasi ja kohtele kaikkia tasapuolisesti. (Äiti jäi monen sydämeen aitona ja hyvänä ystävänä)

Tuija -59


Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää yrittää tulla toimeen.
Toisen mieliksi eikä puolesta voi elää.
Aina on tehtävä jotain: opiskeltava tai tehtävä töitä.

O


Äitini kuoli kolme vuotta sitten. Hän oli nöyrä ihminen, muttei nöyristelijä. Äitini ei paljoa puhellut, vaikka Savosta olikin – tai ehkä juuri siksi. Opin häneltä kuitenkin monenmoista lapsuudessani:
– Ei ole niin vähäpätöistä ihmistä, etteikö hän olisi arvokas.
– Puhtaus on puoli ruokaa.
– Köyhä antaa vähästään vaan rikas ei paljostaankaan.

Ansku


Tee mitä teet, mutta älä sielullesi pahaa tee.

Anne


Maailma ei laiskaa elätä!
Rehellisyys maan perii!
Muista iltarukous!

Pohojanmaan likka


Synkänkin pilven reunalla on kultareunus. Otetaan rennosti ja odotellaan:)

Janna


– Työ ei ole häpeä vaan laiskuus on.
– Ole hyvä, kiitos ja anteeksi – ovat avain elämän onneen.

Hello1


Tässäpä matkaevääni:
– ihimiset pittää kahtua kohalleen
– näkö on niinko Luoja suo, tavat niinko ite tahtoo
– markka se markkaan kuulluu

Pohojos-Pohojammaan tyttö


Rakas äitini täytti tammikuun 1. päivä 90 vuotta. Asuu omassa kodissaan yksin -ruokapalvelu ja siivous ainoana tukena sekä monet monet upeat hänen omat ominaisuudet
– iloisuus, positiivisuus, kiitollisuus
– huumori, leikkisä
– vaikeista asioista selviämisen sitkeys

-13 lapsen äippä ottaa mallii 🙂


Kaikki neuvot ovat olleet tärkeitä, mutta tässä mieleen painuneet.

– Vieraille pitää olla tarjolla muutakin kuin käsipäivää!
– Puhtaus on puoliruokaa
– Hyvä ryhti ja silmiin katsominen

Anna H


Tee kovasti töitä.
Älä ota lainaa.
Kunnioita vanhoja ihmisiä.

viiru


1. Muista, että voit kuoria vain perunan kerrallaan.
2. Älä koskaan mene nukkumaan riidoissa.
3. Saat miehen tekemään mitä tahansa kun uskottelet, että idea on hänen.

Paulina


1. Jos maailma ahdistaa, niin pidä huoli, ettei vaatteet ahdista.
2. Jos on ”räytynyt” olo, niin laita punaista huulipunaa.
3. Jos et tiedä, mitä väriä käytät, niin käytä kultaa.

Ohjeet ovat toimineet hyvin.

evakon tytär


Älä koskaan mene vihamielisenä nukkumaan, vaan sovi ennen yötä riidat.
Kiitokset ovat aina paikallaan määrätyissä paikoissa.
Jos sinulla ei rahaa johonkin asiaan, mitä haluaisit, älä koskaan varasta kuitenkaan. Huomaat ettei se niin tärkeää ollutkaan ostaa

Annuli


Anteeksiantamus….. koskaan ei laiteta pahalla mielellä nukkumaan…
Sisukkuus.. töitä tehdään, vaikka aina ei kiinnostaiskaan..
Rakkaus…. se on aina.. sisällä, sydämessä… vaikka pinnalla kiehuiskin..

BisaNte


Arvosta itseäsi, käy koulusi ja hanki ammatti, josta pidät, lukeminen avartaa

Eve


1. Pyydä anteeksi
2. Pidä puolesi
3. Pukeudu siististi

Ja näillä kolmella tärkeimmällä on kyllä pärjännyt aika pitkälle 🙂

Satu


Lisää vettä joulukuuselle
mennen, tullen ja palatessa.

Tuija


”Antaessaan saa”
”Älä anna ihmisten käyttää sinua hyväksi.”
”Siihen ei tarvi olla häävi joka pystyy toista hakkumaan.”


Tee se minkä lupaat, ole rehellinen itselle ja muille, älä hötkyile.

lele


1. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi!
2. Vie mennessäsi, tuo tullessasi!
3. Ensin työ ja sitten leikki!

Sinikka


1. Rukoile ja työtä tee, siitä siunaus virtailee.
2. Tee työsi hyvin! Ei kukaan kysy kauanko meni, vaan kuka tämän teki.
3. Niin metsä vastaa, kuin sinne huutaa!

Elviira


1. Älä mene naimisiin ensimmäisen miehen kanssa joka vastaan tulee. Kokeile ja tutustu. Aikaa on. Sitten ei ainakaan tarvitse katua.
2. Vaihda kotiin tultuasi kotivaatteet päälle. Mielikin rentoutuu.
3. Älä kiduta itseäsi makean nälässä ja ole ostamatta mitään. Sen sijaan, osta pieni suklaalevy. Se ajaa saman asian kuin jättikokoinen levy, muttei jälkikäteen kaduta niin paljon.

ja sen tein!


Rehellisyyden, ajattele aina positiivisesti ja Kiitos sanan kaikki sitä ei osaa. Se on pieni sana, mutta merkitsee paljon.

Odi


1. Jos joku ystäväsi on pulassa ja pyytää takaajaksi, lainaa mieluummin kuin takaat.
2. Älä allekirjoita lukematta tekstiä
3. Muista aina käydä äänestämässä. Kun olemme saaneet naisena vielä tämän oikeuden, älä laiminlyö sitä.

mummeli


1. Keittiö ei ole mikään käsienpesu paikka. Kädet pestään aina vessassa.
2. Astiapyyhe tulee olla kuiva ja puhdas.
3. Limppua leikataan leikkuulaudan päällä, kunnon veitsellä, eikä sitä koskaan jätetä ylösalaisin ”keikkumman”.
Eivät ole ehkä niitä tärkeimpiä, mutta jääneet mieleen äidistä

”Tyttäristä keskimmäinen”


Äitini opetuksista parhaiten on jäänyt mieleeni se, että ”kukaan ihminen ei ole niin paha, etteikö hänestä löydy jotain hyvääkin”. Eli se miten näemme jonkun ihmisen, tai minkä tahansa asian, on kiinni ennen kaikkea omasta näkökulmastamme ja asenteestamme.
Toinen asia, mitä äiti korosti, on ahkeruus ja tunnollisuus kaikissa töissä.
Kolmanneksi tuli mieleeni ystävien merkitys elämässä. Ne ovat ihmiselle tärkeitä ja ystävyyssuhteita pitää hoitaa ja vaalia.

Kiaha


Äitini kolme elämänohjetta olivat:
valehtelu, varastaminen ja kateus ovat pahimmat kuolemansynnit. Niitä olen noudattanut elämässäni, mutta todennut monta kertaa katkerasti, ettei umpirehellisyys olisi kannattanut. Silti en osaa valehdella, sen huomaisi minusta jokainen heti. 56 vuotta olen näitä neuvoja noudattanut.

arjuska


Ole ihmisiksi.

Ainokainen


– Ole oma itsesi
– Kohtele toisia siten kuin haluat itseäsi kohdeltavan
– Ajattele positiivisesti elämästä

Kipukka


Jumalaan luottaminen
Ahkeruus
Huumorintaju

”tänään kävin äidin haudalla”


Ensimmäinen neuvo: Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia.
Toinen: Ole rehellinen.
Kolmas: Tee työsi ahkerasti.

Hyviä neuvoja, joita olen pyrkinyt noudattamaan.

Lienukka


– Rakkaus luontoon ja sen kunnioittaminen
– Rakastamaan eläimiä ja pitämään niistä huolta
– Hoitamaan raha-asioita. Kuinka saa rahat riittämään ja miten pitää toimia kun on tiukkaa rahan kanssa.

Äitiä kaivaten


Luottamuksen Korkeimpaan Voimaan, vaikka oma käsitykseni on muotoutunut erilaiseksi kuin äidin; halun auttaa ihmisiä, säästäväisyyden.

Sisko


Muista sitten perheen perustettuasi ja lasten synnyttyä, että mieskin vaatii osansa. Itse olen ajatellut miehelläkin olevan oikeus osaansa, joten ei vain kaikenaikaista ”emostelua” lapsille.
Tee onnelliseksi, tulet onnelliseksi!
Työ on ihmiselle siunaus.

Lolita


– Ole rehellinen
– Rakasta lähimmäisiäsi.
– Anna anteeksi

Nyt itse iso-äiti


1. Älä valehtele.
2. Kohtele kaikkia ihmisiä ystävällisesti.
3. Älä hyväksy rikollisuutta ja älä varasta.

Tuila


– Ihan sama mitä työtä tulet tekemään – kunhan pysyttelet lain oikealla puolella
– Älä valehtele itsellesi
– Muista rakastaa

Arjuska


1. On kiitollinen siitä mitä on.
2. Lapselle ja muille lähimmäisille pitää antaa aikaa ja nauttia myös yhdessäolosta, pois koko ajan suorittamisesta.
3. Asiasta saa sanoa ja pitää sanoa.

Helkku


Sen minkä teet, tee kunnolla tai älä tee ollenkaan.

Mereta


* Ei sinun tarvitse olla tyhmä, vaikka muut ovatkin. (eli vaikka joku kohtelee sinua ”kaltoin” ei tarvitse lähteä kostamaan)
* Minä olen kaikkein paras minä ja sinä olet kaikkein paras sinä, mitä maailmassa voi olla.
* Ei niin suurta murhetta, etteikö asiasta puhuminen auttaisi.

Siivekäs


1. Pysy aina totuudessa
2. Kunnioita ja auta lähimmäisiäsi
3. Pidä mieli iloisena

Siipukka


1. Hyvä vasikka ellää juomallakin!
2. Kiitäppä miehuuttas!
3. Kehuu poikaansa kun hän on rikas! (itse olen työtön enimmäkseen)..

Nää pitää lukea siten kun narsistiäiti on ollut vahingossa jotain olevinaan opastanut! Siis ei mitään hyviä neuvoja koskaan, mutta onneksi elämä on opettanut paremmin!

Huumorin kukka


1 ”Noh ei se nyt koko maailmaa ole” oli Mirjam-äidin vastaus mihin hyvänsä kommellukseen tai vahinkoon.
2 ”Noh nyt nukutaan, huomenna voimme jatkaa pohdintaa” pani asiat tärkeysjärjestykseen. Ja huominen tai ylihuominen toi ajallaan vaikeidenkin asioiden ratkaisun.
3 ”Jumala tietää meidän resurssimme eikä koskaan pane eteemme niin suurta vaikeutta ettemme pysty sitä voittamaan.” Tämä viisaus on antanut luottamusta elämään ja vienyt harmaidenkin kivien läpi.

mirja


1. Asioilla on tapana järjestyä!
2. Kaatuu niitä valtamerilaivojakin! (suhteellisuudentaju harmistumisessa)
3. Tee parhaasi, silloin voit olla tyytyväinen!

Sari Listenmaa


1) Äidin mielestä maailmalle sai lähteä vasta sitten, kun osaa pestä omat pyykkinsä, laittaa ruokaa, leipoa, siivota ja hoitaa omat raha-asiansa. (lähinnä tytöt, pojat joutuivat pyykit, ruuat ja siivouksen opettelemaan itse tai vaimon kanssa)
2) Olet arvokas joka tilanteessa. Vaikka menisi huonosti hetkellisesti, jonain päivänä menee paremmin.
3) Ei Luoja enempää taakkaa anna, kuin mitä jaksaa kantaa. (ja niitä taakkoja on riittänyt!)

Nuorimmainen


Rakkaus, toisten ihmisten tasapuolinen kohtelu ja arvostaminen, aito välittäminen!

Tuijis


1. Ole aina rehellinen.
2. Tervehdi, kun tapaat tuntemasi henkilön tai menet asioimaan jonnekin.
3. Muista kiittää aina, kun saat jotakin tai nouset ruokapöydästä, niin kotona kuin kylässä.

Leena


1. Vaikka ”maailman valot” usein houkuttavat, paras turva ja suojelus on Kodissa omien rakkaiden luona ja heidän hyväkseen tehtävässä työssä.
2. Siisti, huoliteltu ulkomuoto ja nöyrä (ei nöyristelevä!) käytös hymyä unohtamatta (ilo kasvot kaunistaa!) on paras ja kaunein käyntikortti.
3. Älä koskaan luovu uskosta Korkeimman suojelukseen ja johdatukseen.

Birgitta


1. Älä koskaan anna kenenkään kävellä ylitsesi; ole vahva.
2. Kaikki ovat samanarvoisia
3. Luota itseesi ja muihin

Kiitos, äiti rakas, kaikesta!

vahva & ”ylpeä”


1. ”Kunnioita toisen vakaumusta!” Partiosta opittu ja minun mieleeni jäänyt, vaikka äitini sanoi sen vain yhden kerran!
2. ”Kun olet vastarakastunut, nauti siitä täysillä niin kauan kuin suinkin!”
3. ”Siivoamisessa on hyvä oppia vähän fuskaamaan – elämässä on tärkeämpiäkin asioita johon aikansa käyttää!”
4. ”Sen joka tarvitsee eniten hätäapua, on saatava se riippumatta siitä missä päin maailmaa hän asuu!”

Hanna Elsantytär


Äitini oli syntynyt 1903, itsekin olen nyt kohta 72v. Neuvot on mielessä.
1) Pidä aina kaapissasi yksi hyvä käyttökelpoinen mekko, ettei yllätysmenon tullessa tarvitse lähteä kiireellä ostamaan vaatetta.
2) Säilytä aina sen verran omaa rahaa tallessa, että pääset käymään kotonasi.
3) Opeta lapsillesi rukoukset ja käyttäkää kotonasi aamu-, ilta-, ja ruokarukousta joka päivä.

Mersu-mummo.


Räkänokastaki mies tulee; tuulennaurajasta ei mitään.
Kehu itte itteäs- kyllä muut pitää haukkumisesta huolen.
Kun ovet kiinni kolahtaa, jossain akkuna aukeaa.

Mari


Rehellisyys, lapsesta asti!
Teininä pidä housut jalassa ja Jumala mielessä! Näin tein alkumetreillä ja sama ”poikaystävä” vieläkin, tulee 36v naimisissa!
Vaikka ulkokuori rapistuu mieli ei!

Positiivisin ihminen oli äitimme : )

Senni


Asioilla on tapana lutviutua.
Anna jos voit ja unohda antaneesi.
Millaistahan olisi olla tyhmän miehen kanssa naimisissa , kun viisaankin kanssa on joskus niin vaikeaa?

Hetu


Äidiltäni saamat hyvät neuvot, jotka vielä tänä päivänäkin pätevät:

1. Rukoile ja tee työtä
2. Asioilla on taipumus järjestyä
3. Älä halveksi köyhintäkään

Rita


Jos on köyhä, ei tarvitse olla likainen, rikkinäisissä vaatteissa ja hymy ei maksa mitään!

hanne


Kärsivällisyys, toisen kunnioittaminen, positiivisuus.

Tuisku


1. Rehellisyys maan perii!
2. Saa olla sekasta, mutta ei likasta!
3. Pitkä viha kuluttaa, anteeksanto helpottaa!

Mari


1) juoppoa miestä älä sinä huoli, juoposta miehestä aina on huoli
2) karjalaisen äidin neuvo, suursiivous on tehtävä kodissa keväisin
3) lapsia täytyy rakastaa

Karjalaisen äidin tytär


1. Auta niitä jotka pyytävät apua tai palvelusta, tavalla tai toisella. Pienikin apu voi olla tarpeen. Älä katso aina omaa napaa.
2.Tee reilusti ruokaa silloin kun ruokailijoita tulee kotiin.
3. Pieni ja vaatimaton koti voi olla puhdas, siisti ja huokua kodinlämpöä

hepa


1. Rehellisyys maan perii.
2. Tyytyväinen ihminen on rikas.
3. Rukoile ja työtä tee.

Pupukka


Hymy huulilla, vaikka vastatuuleen.
Halauksella jaksaa pitkään.
Katso aina kotoa lähtiessäsi perääsi, mistä lähdit ettei nokka nouse liian ylös.

Kipa


– pitää kunnioittaa aina lähimmäistä
– paljon neuleohjeita ja vinkkejä heti pienestä tytöstä saakka
– olen saanut paljon äidinrakkautta jonka nyt osaan antaa omille lapsilleni oman hyvän kokemuksen kautta

Mirri


Äiti vain varoitti:
– ”Älä koskaan rupea miesten aluseksi!”.(?)
– ”Älä koskaan rupea miesten kanssa pelehtimään!”(?)
– ”Miehet tahtoo vaan sitä yhtä!!!” (?)

Mulariska


Pidä huolta itsestäsi
Pidä huolta lähimmäisistäsi
Pidä huolta luonnosta
Nämä kun muistat, kaikki muu järjestyy itsestään

Lellu


”Vanhaks ei passaa ruveten” oli äidilläni tapana sanoa vielä yli kahdeksankymppisenä. Hän tarkoitti, että pitää säilyttää vireys ja uteliaisuus uutta kohtaan iäkkäänäkin. Nyt iäkkäänä asian tajuaa itsekin.

Kanu


Tällä yhdellä olen pärjännyt: Muista, jos haluat jotain, se onnistuu. Satut olemaan mun lapseni, emme luovuta helposti.

*monoi*


Vaikka äiti on aina oikeassa, kuuntele aina omaa sydäntäsi päätöksenteossa.
Ole aina oma itsesi, silloinkin kun näky ei ole täydellinen.
Auta aina huonommassa asemassa olevia ja puolusta heikompia.

iina


Olen saanut paljonkin hyviä neuvoja äidiltäni, mutta ehdottomasti paras ja joka tilanteeseen sopiva on ollut: ”Eikun lisää huulipunaa ja hymy huulille!” Testattu ja toimii ympäri maailmaa:)

Ulpukka


kohteliaisuus, rehellisyys ja ystävällisyys…… sekä innostus kukkien ja puutarhanhoitoon, käsitöiden tekoon ja ruuan laittoon…… toisten huomioiminen, ei siis tarvitse tuoda itseään esille

piiperi


Pese pannu kuumana.

siskoriitta


1) Ketään ei nosteta jalustalle – olemme tasavertaisia.
2) Kulje kylällä niin ettei kotiin kuulu turhia kaikuja.
3) Ole aina oma itsesi.

Annukka


Minulla on viisas äiti:

1. Turha vaahdota asiasta, jolle ei voi mitään. – Itsensä vain ajaa kiukkuun ja asia pysyy silti samanlaisena.

2. Vähemmän on enemmän – liikaan turtuu eikä siitä enää nauti. (Pätee tavaraan, herkkuihin, työhön, harrastuksiin…)

3. Useimpiin voi luottaa ja useimmat ovat mukavia, jos heille on mukava. Vaikka joku poikkeus vahvistaa säännön, ei kannata menettää uskoaan enemmistöön.

Mia


Pitää muistaa kaikessa huumori! Ei saa ottaa itseään niin tärkeeks, että luulee olevansa maailman napa!
Kohtelen toisia ihmisiä, kuinka haluan, että itseäni kohdellaan. Miten huudan metsään, niin se takas tulee!
Arvostan kaikkia ihmisiä ja heidän tekemää työtä! Oli se mikä tahansa! Jokainen on tärkee tehtävässään.

talitintti


1. Sinä olet hyvä sellaisena kuin olet.
2. Mitä se haittaa, mitä muut sanovat?
3. Elämä kantaa.

Ilman näitä neuvoja olisi jäänyt kesken tämä matka. Heikosta itsetunnosta rakentui vahva ensimmäisellä neuvolla. Kokemus, jolla voidaan nyt auttaa ja tukea heikkoja. Oma perspektiivi asioihin on tärkeämpi kuin muiden toisinaan kateelliset tai omaa etua tavoittelevat mielipiteet. Elämä kantaa oli vaikein oppia, luottamaan siihen, että vaikkei aina näe miksi asioita tapahtuu, elämällä elämää voi löytää vaikeisiinkin asioihin syyn. Kiitos äiti! 🙂

Antti


1. Aina kannattaa yrittää – mitään et saa, jos et edes yritä.
2. Menneitä ei kannata kaivella.
3. Päivä kerrallaan selvitään.

Kaija


Pidä itsesi IHMISENÄ
Muista olla aina rehellinen
Muista toisia miten haluaisit heidän sinua muistavan
Muista iltarukous

Mummeli


Äitini opetti minulle olemaan hänen vastakohtansa; siksi osaan harkita asioita ja en tee ns. suin päin mitään kuten hän. Häneltä pääsi ns. lapsuksia suusta usein ja niitä selviteltiin usein.

RAISA


Ole rehellinen muille ja itsellesi. Arvosta ja pidä huolta itsestäsi. Pidä kotisi siistinä.

Ailuska


Ole rehellinen, turvallisuus on rakkautta, kaikki ovat yhtä arvokkaita

Ansu


1. Sisukkuutta
2. Suvaitsevaisuutta
3. Muiden auttamista

ailakan


”Mikään, mitä elämässäsi teet ei koskaan voi olla mitään niin kauheaa, että äiti hylkäisi lapsensa.” Ainoa murhe tässä on vaan se, että oma äitini ei ole tätä opettamaansa pystynyt toteuttamaan elävässä elämässä…

Minarina