Oletko onnellinen?

Suomen kerrotaan olevan maailman onnellisin maa. Niinpä kysyimme aamiaispöytämme vierailta ovatko he onnellisia ja mitä onnellisuus heille tarkoittaa. Lue vastaukset ja pohdi löytyvätkö samat onnellisuuden ainekset omastakin elämästäsi.


Olen onnellinen, koska olen terve vielä 60-vuotiaana. Sain potkut muiden mukana oltuani Postin asiakaspalvelussa 36 vuotta, mutta ajattelin heti, että saan uuden mahdollisuuden tehdä jotain muuta kiinnostavaa. Työ oli hyvin iltapainoitteista, joten emme voineet koskaan osallistua mihinkään säännölliseen iltaharrastukseen. Uutta myyjän työtä en saanut, mutta onneksi pääsin opiskelemaan ammattiopisto Liviaan Maataloutta ja Puutarha-alaa! Opiskelu kestää vajaa pari vuotta ja on ihanaa oppia uusia hyödyllisiä asioita, kuten puiden kaatoa moottorisahalla turvallisesti. Muut oppilaat ja opettajat ovat suhtautuneet hyvin myönteisesti, vaikka olen kaikkein vanhin. Alussa oli outoa opiskella ilman kirjoja Moodlessa, mutta näytöt ovat menneet hyvin. Kouluttaudun Marjojentuottaja-yrittäjäksi luomuna, enkä odota eläkeikää. Suhtaudun tulevaisuuteen innokkaan positiivisesti.

-Merja Länsitalo


Rauhaa, ruokaa ja muutaman ystävän joitten kanssa voi ideoida tekemistä. (myyjäisiä tms johonkin tärkeään tarpeeseen)

– Eikku


Vapautta olla oma itsensä ja toimia omalla tavallaan samalla kunnioittaen lähimmäisiä, luontoa, maailmaa. Sopusointua itsensä ja muiden kanssa. Välttämättömän hyväksymistä, pienistä riemuista iloitsemista isosti ja huolien kanssa hioutumista koloonsa sopivaksi. Tuntua saa juuri siltä kuin tuntuu.

-Onnellinen keski-ikäinen elämänkoululainen


Kyllä. Olen onnellinen juuri nyt.

Minulle onnellisuus tarkoittaa rakkaita ihmisiä lähelle, sukuun hyvät ja lämpimät suhteet, pari tosihyvää ystävää, mukavia ystäviä, tuttavia ja naapureita sekä terveyttä, jaksamista että merkityksellistä tekemistä eläkepäiville. Aikaahan nyt on….

-eilakaarina


Onnelisuus on tavallisia arjen asioita! Rutiinit toimivat, saa olla terveenä

-Tuula Kukkonen


Olen onnellinen. Onnellisuus on elämäntapa, sisäinen voima. Arkipäivän onneksi minulle riittää että läheisilläni on kaikki hyvin ja kun heillä on kaikki ok, niin olen itsekin ok. Myös arjen pikkuilot tekevät onnelliseksi. esim: kirja jota olen kauan etsinyt, löytyy esim. kirpputorilta tai saan sen ystävältä, lintujen laulu, heräävä kevät, kesäaamut, se että pakkasten jälkeen saa vesiputken sulaksi ja pääsee pesemään pyykkiä. Oi on niin monta syytä olla onnellinen!

-Nautin elämästä


Terveyttä, ystäviä, arjen pieniä asioita.

-Huavei


Olen onnellinen. Olen terve eläkeläinen, pärjään arjessa ja välillä juhlissakin, sekä matkailussa. Saan itse päättää päivieni sisällön, lueskelen ja nukun hyvin. Ruokaa rakastan vähän liikaakin, sekin on mukavaa. Minulla on hyviä ystäviä, ja paljon yhteistä ohjelmaa. Omaa aikaa on silloin, kun tarvitsen. Ja perusluonteeltani olen onnellisen positiivinen, se kai on onnellisuuden perusta.

-Höpsö ja onnellinen


Olen onnellinen jokaisesta päivästä, paistaa aurinko tai ei. Takana on monivaiheinen lapsuus ja eletty elämä. Aistit avoimena joka hetki ja onnellinen niin lähimmäisten kuin omistakin onnen hetkistä. Onnellinen siis jokaisesta hetkestä, jolloin voin tukea ja kannustaa!

-Pieniä tekoja kylvävä


Olen onnellinen kun vielä pääsen liikkumaan, säryistä huolimatta ja kaapissa on ruokaa ja aurinko paistaa.

-irmeli


Oon onnellinen hetkinä, jolloin hyväksyn itseni ja elämäntilanteeni sellaisina kuin olemme.

-Hanna


Onnellisuuden tunne vaihtelee elämäntilanteen mukaan. Kun olet kokenut läheisen kuoleman, puolison työttömyyden, taloudellisen ahdingon, oman kroonisen sairauden aiheuttaman syvän väsymyksen ja voimattomuuden tunteen sekä julkisen sektorin vanhustyön tuoman paineen voi tietenkin kokea onnellisuutta siitä, että on vielä hengissä ja aurinko sentään vielä paistaa.

-Sari


Olen onnellinen. Minun onnellisuuteni on herätä joka päivä tähän kauniiseen maailmaan, olla mukana lapsieni ja lastenlapsieni elämässä, käydä keikkatyössä vielä eläkeläisenä, saada matkustaa ja elää ihan omannäköistäni elämää leskirouvana eli minulla on asiat oikein hyvin!

-onnellinen mummeli


En ole tällä hetkellä onnellinen. Selkäni on kipeä ja joudun syömään särkylääkkeitä. Mutta olen silloin onnellinen, kun lapset ja lapsenlapset tulevat käymään. Silloin en tunne paljon kipujakaan. Samoin kun soitellaan tai kirjoitellaan toisillemme. Meillä on kuusi lapsenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. Ikävöin heitä ja kun joku heistä tulee käymään, niin voi sitä ilon määrää! Halataan ja suukotellaan, varsinkin tyttöjen kanssa. Pojat ovat vähän jäyhempiä. Silloin olen oikein onnellinen.

-Lisbeht


Semmoista sopuisaa olemista itsensä ja muiden kanssa. Työ josta saa nautintoa ja työpaikka jossa saa toteuttaa itseään. Kaikkiaan elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa. Siihen kuuluu alamäkiäkin totta kait.

-antti


Olen onnellinen, koska olen terve ja voin tehdä mieluisia töitä ja auttaa toisia ihmisiä ainakin vähän. En ajattele mitä minulta puuttuu vaan mitä minulla on. Olisin vieläkin onnellisempi, jos pystyisin aina olemaan ystävällinen. Hyvä mieli tuo onnellisuutta ja hyvät ihmiset. hyvän mielen.

-Maxu


Kaikki hyvin avioliitossa ja koirat terveitä. Sain työpaikan – ainakin puoleksi vuodeksi!

-Mimmi Mansesta


Olen onnellinen kaikista vuodenajoista, kevään vihreys, kesä kaikkine väreineen järvien sini ja kukkaloistot, syksyn ruska, sateet ja tuulet ….ja talvi lumineen, sekä järvien jäätyminen….. harrastan nimittäin avantouintia…. olen siis onnellinen

-Poopi


Olen pikemminkin tyytyväinen kuin onnellinen. Syy miksi olen tyytyväinen on se, että olen perusterve, ei ole verenpainetautia eikä diabetesta. Ja hoidan ja huolehdin että terveys säilyy. Liikun ja kuntoilen omaan tahtiin. Lajeja ovat uinti, kävely ja pyöräily säiden salliessa. Vastapainoa liikkumiselle on lepo ja rauhoittuminen kirjan parissa. Kulttuuri tekee myöskin hyvää ihmiselle.

Oma huomio kuuluu läheisille ja miesystävälle. Heidän seurassa huolet kaikkoavat ja mitä sydämelle kuuluu saavat huomion. Olen lähes onnellinen ihminen. Kiitollinen olen Taivaan isälle tästä kaikesta.

-Oili


Meillä on hyvä maa, Suomi, jossa on turvallista asua. Useimmat asiat toimivat erinomaisesti, tuloerot eivät ole valtavia, täällä ei kuolla nälkään, sairauksiin saa hoitoa jne. Elämme demokratiassa, ei ole kauheasti korruptiota, viranomaisiin voi luottaa.

On ihanasti neljä vuodenaikaa.

Onnen aiheita on paljon. Itselläni korostuvat jumalasuhde, perhe, läheiset ihmiset, liikunta, työ, harrastukset. ”Sydämemme on levoton kunnes se löytää levon Sinussa”, sanoo Raamattu ja se pitää paikkansa kokemukseni mukaan. Etsivä löytää tien Jumalan yhteyteen.

Käänny rukouksessa yksin ollessasi (tai hengellisessä tilaisuudessa) Herran puoleen ja pyydä syntejäsi anteeksi, jos koet tehneesi väärin ja olosi on kurja. Kysy Häneltä jotain (mikä mielessäsi on akuutti asia) – minulle selvisi Jumalan todellisuus tällä tavalla! Koska Jeesus on kuollut syntiemme tähden pelastaakseen meidät kadotukselta, noussut kuolleista ja elää, niin meillä on pääsy Jumalan yhteyteen, On onnellista olla uskova.

Olen saanut kiitollisen mielen, paljon rukousvastauksia, Jumalan johdatusta monissa elämän tilanteissa (”Minä johdatan heitä kun he kulkevat rukoillen”, lupaa Raamattu).

Luonnossa on nautinto kulkea; suosittelen kansallispuistoihin ja luonnonpuistoihin tutustumista. Lisäksi on Lappi erämaineen, tuntureineen, vaellusmaastoineen.

Patikointimatkat ulkomaille maistuvat paremmalta kuin rantalomat.

-Helena


Päivittäin tulen onnelliseksi kun saan olla yhteydessä tyttäreni lapseen. Hän on ensimmäinen ja samalla ainoa lapsenlapsi, tyttö. Minusta on mukavaa, kun saan seurata hänen kehittymistään. Tunnen kuinka elämänilo säteilee pienestä ihmisestä ja se tarttuu minuunkin. On vaikeaa olla pahoilla mielin, kun toinen säteilee elämänhalua.

-Lekku


Onneen tarvitaan kolme asiaa; jotain tekemistä, joku jota rakastaa ja jotain mitä toivoa. Tämä jäi mieleeni eräästä huoneentaulusta. Mielestäni hyvin kiteytetty. Itse koen olevani nyt onnellinen.

-Maatuska


Onnellisuus on elämänhallintaa

Onnellisuus on elämistä

Onnellisuus on ihmissuhteita

Onnellisuus on mielekästä tekemistä

Onnellisuus on onnistumista

-Pasi Oulu


Olen Onnellinen. Onnellisuus minulle tarkoittaa Vapautta olla oma itsensä, terveyttä, puhdasta juomavettä hanasta, puhdasta ulkoilmaa, puhdasta ja kaunista luontoa, jossa voi vapaasti retkeillä. Hyviä Ystäviä ja vapautta harrastaa ja toteuttaa omaa luovuuttaan. Tasapainoa elämässä. Riittävästi omaa aikaa ja rauhaa. Itsenäisyyttä ja omaa Elämää Eläkkeellä.

-”Sinirinta”


Onnellisuus on arjen pieniä iloja; painomusteelta tuoksuva Aamulehti, pikkukoululainen, joka iloisesti vilkuttaa, kun päästät hänet tien yli, kollega, joka on keittänyt aamukahvit, koiranpentu, joka odottaa sinua aina, ystävä, joka tuo särkylääkettä ja nakkikeittoa, kun olet kuumeessa, aamuaurinko, joka väkisinkin herättää unisen minän. Lista on loputon.

-Catze


Olen onnellinen. Olen onnellinen joka aamu, kun saan herätä uuteen päivään. Vasta sairauksieni myötä olen oppinut olemaan kiitollinen jokaisesta päivästä, ja kun pitkän työuran jälkeen pääsin eläkkeelle, niin nautin vapaa-ajastani ja harrastuksistani täysin siemauksin. Elän nyt 66-vuotiaana elämäni parasta aikaa.

-onnellinen eläkeläinen


Kyllä, olen onnellinen, jos sen nyt saa oikein luvalla tunnustaa. Minulla on puoliso, jota rakastan ja meillä menee yleisesti ottaen tosi hyvin vielä näin 23:kin yhdessäolovuoden jälkeen. Saan tehdä työtä, ja nyt jo yhdeksättä vuotta sellaista työtä, josta pidän valtavasti, vaikka työ onkin määräaikaispätkiä eri paikoissa. Olen pääpiirteittäin terve (kellä sitä nyt ei mitään kolotuksia olisi). Minulla on uusia ja vanhoja ystäviä ja kavereita. Hanasta tulee hyvää, puhdasta vettä ja minulla on varaa jokapäiväiseen ruokaan. Minulla on koti. Aurinko paistaa, taikka sitten on pilvistä, joskus sataa, upeita säitä kaikki. Meillä on puhdasta luontoa lähellä. Toki minullakin, kuten kaikilla, on asioita, josta en ole niin onnellinen, mutta nämä positiiviset asiat painavat vaaan niin paljon onnellisuuteen päin, että se kyllä voittaa!

-Mia


Olen onnellinen. Minulle se merkitsee sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Olen sinut itseni kanssa.

-Onnellinen


Olen onnellinen. Olen terve, lapseni ovat hyväkäytöksisisiä, toiset huomioon ottavia, olen työelämässä. Kaikki elämän palaset kohdallaan.

-Sari


Uusi työ. Aurinkoloma. Kevät. Aurinko. Syntymäpäivä. Perhe. Ystävät. Liikunta. Kahvi. Uni.

-Helios


Olen onnellinen. Onnellisuus tarkoittaa hyvää oloa niin sosiaalisesti, psyykkisesti kuin fyysisestikin. Onnellisuutta tuottaa hieno ilma, läheiset ja hyvät ystävät. Myös lämmin sana kanssakulkijalta, olkoon se sitten kaupan kassa tai tiellä vastaantulija, tekee hyvälle mielelle. Nautin liikunnasta ja lastenlasten seurasta. Myös vuodenajat Suomessa tuottavat iloa. Ei ole aina tasaista samaa ilmaa. Joskus säät voivat harmittaakin, mutta silloin pitää vain ajatella, ettei huono sää kestä ikuisesti.

-Sinikka Muttilainen/ marjahelena


Yep, kiitos kysymästä, kyllä tosiaan olen….. katson just Pariisia oman, söpön pikkukotimme ikkunasta, jossa asun kivan ja fiksun taiteilijanplanttu-tytön kanssa (suom.-ruotsal.!!)….

– täällä onni on käydä sunnuntaisin CaféPhilos-keskusteluissa, nähdä ystäviä ja muita kiinnostavia ihmisiä ympäri maailmaa…. sekä yrittää parantaa maailmaa ja auttaa toisia.

löytämään oman paikkansa maailmassa omien kykyjensä mukaan, tätä ihanaa ja kaunista ”hullunmyllyä” eteenpäin vieden, parempaan suuntaan, tietysti paljon hyviä kirjoja lukien (=suuri onni!!)

– Abraham Maslow´n tarpeitten pyramidi (pyramide of needs) on edelleen voimassa!! (sitä vois taas kerran tehdä enemmän tunnetummaksi …(.media-ihmiset ei tunnu enää tietävän siitä…)

-onni on olla joka aamu kiitollinen, että elää!! ja että nyt aurinko paistaa ja kevät tulee, lähden huomenna Italiaan mukavien ja samanhenkisten ystävien luo, ja myös kielikursille… (ja että vihdoinkin on aikaa tehdä omia juttuja, kun kovat ansiotyövuodet ovat takana…)

– onni on olla vapaa, itsenäinen, terve, reipas, uskalias, utelias, avoin & amp; aktiivi maailmankansalainen, liikkuva, positiivinen realisti = optimisti(?), hyväntuulinen, kiltti ja kohtelias, hyvinkasvatettu, hymyilevä, (kiitos upeasta esimerkistä ja rakkaudesta isä ja äiti aikoinaan)

– onni on pystyä kehittämään itseään sekä matkustamaan, puhuen/oppien monia kieliä ihanien monivuotisten ystävien luokse eri maihin…. ja elämään omien kiinnostusten mukaan ja omien aikataulujen mukaan, lukea monilla kielillä hyviä lehtiä ja kirjoja, olla kiinnostunut maailman asioista + omistaa aikaa itse rauhassa ”funtsimiseen”… syviin keskusteluihin…

– onni on myös olla riippumaton TV:stä ja nk. ”sosiaalisesta mediasta”, eikä omistaa edes ”smart-phonea” ollenkaan…. eikä olla muutenkaan riippuva yhtään mistään ulkopuolisista vehkeistä…..

– onni on matkustaa hitaasti vain junalla ja laivalla…. luontoa ihaillen ja elämää ihmetellen…

– onni on olla syntynyt ja kasvanut Suomen (1950+60-luvulla) Turussa, onni on ollut tavata kiinnostavia ihmisiä (= niitä laskuvarjoni pakkaajia!!), oikeaan aikaan ja aikaisin elämässä, onni on olla ollut oikeassa paikassa just silloin ja uskaltaa tarttua tilaisuuteen….(ja osata sattumaa ja onnea vähän myös itse auttaa!!)

kiitos myös pakkoruotsista!!

-onnellinen ulkosuomalainen


Minun Onneni on olla lähellä Jumalaa, hurskasteluako? Ei, vaan kirjaimellisesti totta. Hyvä omatunto tietäen, että kaikki syntini ovat annettu anteeksi, ne viimeisetkin, eikä minun ponnistelujeni ansiosta, vaan Jeesuksen sovitustyön tähden. Juuri hänen ansiostaan minulla on esteetön yhteys Kaikkeudenhallitsijaan, suureen Rakkauteen. Tässä on vankkumaton turvallisuuden pohja elämässä ja kuolemassa. Se on todellisen onnellisuuden pohja ihan oikeasti.

Maallisen onnellisuuden pohja on hyvä toimiva parisuhde (64 vuotta kestänyt. jossa tiedetään toisen heikot paikat, eikä odoteta, että hän olisi muka luotu minun onnellisuuteni vuoksi, vaan missä työskennellään ritirinnan tukien toistaan selviämään elämän haasteista, ja Jumalalle kiitos, on selvitty!

Onnelliseksi tekee myös neljä kunnon lasta, jotka rakastavat meitä vanhempiaan sekä suuri joukko lastenlapsia ja heidän lapsiaan lapsineen.

Kun sylissä istuu isomumminsa sylissä istuu kolmivuotias Johannes saunapuhtaana katsoen suurilla sinisillä silmillään mummiaan silmiin ja kaivellen varpaitaan pajattaa

kuulumisiaan – voisiko suurempaa onnellisuutta ollakaan?

Onnellisuutta merkitsee myös todellisten ystävien joukko, kaikki erilaisia ja ainutlaatuisia

Tällaista onnellisuutta ei saa rahalla. laulun tekijää lainaten: ”Aartehet maan ei riittää ne voi!”

-Onnellinen Isomummi


Olen onnellinen. Hyvää terveydenhoitoa, jota saan vain yksityiseltä lääkriasemalta. Työtapaturman vammaa ei voida hoitaa perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa ei ole ko. hoitoa antavaa osaamista.

-CRPS


Olen onnellinen terveistä lapsistamme ja lastenlapsistamme. He kaikki ovat meille suurta lahjaa, tuovat meille iloa niin paljon. Olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Se toi harmaata raitaa elämän räsymattoon, kun terveys oli niin huono, että 7v ennen aikojaan jouduin jäämään työelämästä. Mutta olen saanut pidettyä kuntoni kovalla työllä joltisella tasolla, eli pärjään koko lailla tässä kotielämässä, eläkkeellä olevan terveen ja mukavan puolison kanssa. Pikkuaskareet, kaunis keväinen auringonpaiste, hyvät ystävät ja kävelylenkki aamulla ulkona, tuovat hymyn huulille. Paljon paljon on iloa ja hyvää elämässä, sen näkee, kun on nähnyt ensin vaikeuksia. Osaa olla kiitollinen juuri nyt, tämä päivä on hyvä päivä!

-mummi59


Olen onnellinen, sillä minulla on se kaikki mitä tarvitsen. Unta ja nälkää, ihana työ ja rakkaat ihmiset ympärilläni.

-Nasu


Onnellisuus tarkoittaa minulle; omaa kotia, läheisiä, terveyttä, aurinkoa ja valoa sekä uskoa anteeksiantoon.

-Mummi45


Olen erittäin onnellinen. Onnellisuus tarkoittaa minulle perustyytyväisyyttä. Luottamusta siihen, että elämä kantaa. Vaikka olisi pientä kremppaa, koti kaaoksessa, ukko ärsyttää, ulkona (taas) sataa, some sekoaa ja on poliittista draamaa, niin kaikki tapahtuu syystä. Elämällä ja kaikilla sen tapahtumilla on tarkoitus. Suuria tunteita herättävät ilahduttavat huippukokemukset tai surulliset tai ärsyttävät tapahtumat eivät hetkauta tätä perustyytyväisyyttä puoleen tai toiseen. Ohimenevät tunteet eivät siis ole yhtä kuin onnellisuuden kokemus.

-Tylsä arki on luksusta


Onni koostuu pienistä arkipäivän asioista ja läheisten ihmisten kanssakäymisestä.

-Merja


Perhe, lapset ja heidän lapset voivat hyvin, silloin minäkin voin hyvin ja olen onnellinen heidän voinnistaan.

-Ilona


Olen selvinnyt kahdesta aivoinfarktista. Pystyn kulkemaan jumpassa ja osallistumaan teatterissa käyntiin. Sään matkustella mieheni kanssa

-Leila 72v


OIen onnellinen. Onnellisuus tarkoittaa minulle mielen tasapainoa. Sen edellytyksenä on hyvät ihmissuhteet, tasapainoinen parisuhde, oma ja läheisten terveys ja hyvinvointi, rakkaus omassa sydämessä läheisiä – aviopuolisoa, lasta perheineen ja lapsenlasta – sekä ystäviä kohtaan, huumorintaju, luonto, liikkuvuus, kaunis koti rauhallisessa ympäristössä, taloudellinen riippumattomuus, mahdollisuus hyvän hoidon saantiin sitä tarvittaessa (Suomessa asiat ovat monessa suhteessa todella hyvin, se vaan usein tuntuu unohtuvan ja kompastelemme lillukan varsiin) ….. SUURI KIITOLLISUUS kaikesta tästä mielen tasapainoa ja onnellisuutta tuottavasta elämästä.!

-Eevuski


Rankan tai haastavan asian voittaminen.

-Toini


Olen. Lähimmäisilläni asiat sujuvat kohtuullisesti, vaikka isojakin ongelmia ja suruja on ollut.

Onnellisuuteen kuuluu turvallisuutta, asioitten toimivuutta ja ihmisten luotettavuutta. Suomessa voi vielä luottaa sanaan; kun joku asia sovitaan, se pitää.

-Tyytyväinen eläkeläinen


Kiitollisuudentunne tuo onnellisuutta. Olen kiitollinen puolisostani, kahdesta lapsestani, omasta kodista, terveydestä, työpaikasta, keväästä, pian tulevasta kesästä…

Onneani lisäisi, jos lapseni pitäisivät enemmän yhteyttä ja jos isältäni tulisi edes yksi viesti.

-armi


Olen onnellinen lapsistani, lapsenlapsistani, terveydestäni ja turvallisesta elämästäni.

-mummeli


Olen onnellinen läheisistäni!

Olen onnellinen ihanasta auringonpaisteesta.

Olen onnellinen että saan asua kotonani, terveenä.

Olen onnellinen että saan olla avuksi läheisilleni.

Olen onnellinen koko elämästäni.

-Seija


Olen onnellinen ihan kaikesta, mm. siitä että minulla on kaksi ihanaa lasta, kaikki tavarat mitä tarvitsen ja varaa antaa lasten harrastaa, olen terve ja minulla on työpaikka. Nyt olen onnellinen myös siitä että olen löytänyt monen vuoden jälkeen itsellenikin mieluisen harrastuksen ja raivannut siihen aikaa. Ihana kevättalvi ja ihana elämä.

-Miili


Olen onnellinen siitä, että kävin ammatin, josta saan nyt kunnollisen eläkkeen. Minulla on suht hyvä terveys ikääni nähden, siis 77v. Minulla on kumppani jonka kanssa olen elänyt yli 50 vuotta ja lapset ovat olemassa. Terveydenhoito on ulottuvilla ja saan sieltä hyviä hoitoja. Saan kulkea metsässä ja hengittää raitista ilmaa milloin haluan. Elämä on ihanaa ja vaikka mitä yllätyksiä tulee välillä.

-Onnellinen akka


Olen onnellinen. Positiivisuus elämässä luo onnellisuutta. On hyvä toimiva parisuhde, ihanat lapset ja lastenlapset ja uusi tulossa. Lapsilla elämä kohdallaan… mitä muuta ulkona ihana kevät, aurinko paistaa.

-Annikka


Onnellisuus on sitä että haluaa olla juuri tässä juuri nyt eikä missään muualla. Siispä olen onnellinen.

-soiliy


Olen onnellinen, koska minulla on ihana perhe ja olen suht terve ja minulla on työ.

-Bee


Onnellisuuteni mahdollistaa kiitollisuus kodista, terveydestä, perheestäni ja ystävistäni. Onnellisuutta ja iloa tuottaa lähimetsä, kotiranta, ja puhtaat valkoiset hanget ympärillä. Onnellisuus tarkoittaa minulle kohtuullista, monimuotoista arkea, muutoksien kuvioimaa yllätyksellisyyttä. Onnellista on yhteispuuhastelu harrasteissa, sen merkitys on todella suuri, kun ajattelee elämänsä kokonaisuutta.

-paulasulevi


Onnellisuuteni syntyy mahdollisuuksista:

– lähteä ulos, kävellä luonnossa ja palata kotiin

– tavata ihmisiä, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia

– halata ja saada halauksia (lasten rutistukset parhaita)

– tehdä käsilläni jotakin hyvää, vaativaa, kaunista ja onnistua, ehkä vielä saada kiitosta (ruuasta veistoksiin)

– hymyillä kohtaamilleni, sanoa kiitos saamastani palvelusta

– olla kiitollinen, sillä näen lukea – opiskella, tunnen käden kädessäni, kuulen lintujen laulun

– olen vielä niin terve, että pystyn kävelemään, kumartumaan ja nousemaan portaat

– pääsen saunan lämpöön, (joskus löylystä uimaan) ja rentoutuneena ja puhtaana yöpuulle (=levolle)

– saan sotkea mielin määrin ja sitten siivota jälkeni – onnistuin tekemään kodistani vieraskelpoisen hetkeksi, tämä on vapautta luovalle ”lapselle minussa”

-Lapsi minussa


Onnellisuus on sitä, että osaa pysähtyä, katsella ympärilleen, elää hetkessä ja iloita pienistä asioita.

-Ninsku


Onnellinen, onnellisuus – ihanista lapsenlapsista, Adelesta ja Samusta. Terveydestä ja ihanista siskoista ja ystävästä.

-Palmu


Pidän itseäni onnellisena. Onnellisuus on minulle sitä, että saa toimia omien arvojen mukaan ja että voi päättää sen millä päivänsä täyttää. Mutta onnellisuus on minulle myös joka kerta päätös siitä, että on todella tyytyväinen siihen mitä on, huomaa ja arvostaa omaa elämää, eikä aina katso miten seuraava pöytä on katettu.

-Miia


Olen 58 vuoden aikana huomannut, että mitä enemmän saa, sitä enemmän vaatii. Edelleenkin huonoina päivinä pitää itselle tiukasti muistuttaa, miten onnellinen voin olla. Minulla on asiat hyvin ja tulevaisuus näyttää tasaiselta ja turvalliselta.

-Minsku


Olen onnellinen koska saan asua vapaassa maassa ja minulla on koti ja rakastava perhe ja nyt jo yksi lapsenlapsikin ja saan olla terve.

-Ilde


Olen onnellinen monesta asiasta. Saan olla terve, nauttia raittiista ilmasta, rauhasta, kokea saada olla rakastettu sekä lastenlapsilta kuin ystäviltä. Saan syödä mahan täydeltä joka päivä.

-Isoäiti ja äiti


Onni on pieninä hippuina jokaisessa hetkessä: raittiissa ilmassa, kevään ensimmäisen mustarastaan laulussa, rakkaan lämpöisessä kädessä.

-Helly


Olen onnellinen! Silloin kun perheeni ja itse voidaan hyvin, elämän vastoinkäymisissä on toivoa loppumisesta. Tunnen!

-Mormor


Koen, että en osaa olla täysillä onnellinen, vaikka minulla varmasti piilee jossain kaikki avaimet ja kyvyt siihen. Suurin esteeni on, että olen vielä niin kesken prosessissa muun muassa masennuksesta toipumisessa. Koen onnellisuuden hetkiä puolisoni kanssa ja ystävien kanssa, sekä oivaltaessani jotain uutta ja kehittyessäni. Kuitenkin koen myös, että minulla on vielä hurjan paljon opittavaa (ja ehkä irtipäästettävää), jotta osaisin olla täysmittaisesti onnellinen.

Onnellisuus tarkoittaa minulle harmoniaa ja hyväksymistä nykyhetkessä, menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Erityisesti nykyhetkessä hengailu tuottaa onnellisuutta, sillä elämä kuitenkin tapahtuu juuri nyt.

Koen, että tärkeää on tehdä selväksi itselleen mitä ovat todella niitä asioita, joista saa iloa ja merkityksellisyydentunnetta. Kun tietoisesti valitsee tehdä niitä asioita, se lisää onnellisuutta.

-monni


Olen onnellinen, rakkaat läheiset, terveys- ja on onni naisena syntyä Suomeen.

-Mummu


Olen onnellinen. Onni tarkoittaa perhettä joka rakastaa ja jota voi rakastaa. Onni on ihana koira, auringon kimallus puhtaalla hangella. Onni on elämä, se on joskus hiuskarvan varassa. Kaunis, puhdas luonto. Kohtuullisen hyvä terveys ja toimeentulo. Turvallisuus. Kaikki nämä yhdessä ja vielä paljon muuta. Onnellisuus on mielentila.

-Goldie


Onnellisuus on sitä, että elämässä on kaikki tärkeimmät asiat kunnossa. Ihmissuhteet ja terveys.

-Henna


Suomi on kaunis ja hyvä maa asua. Tykkään kovasti olla suomalainen

-Kerbut


Olen. Onnellisuus on arjen sujumista ja terveyttä.

-Ukkosaukko


Olen onnellinen. Minulla on läheisiä, jotka ainakin kerran viikossa soittelevat ja kysyvät kuulumiset (=välittävät). Selviän laskuista ja asuntolainasta nipin napin ja kaikki on hyvin – elämä on seesteistä ja tunnen olevani onnellinen.

-Eppu


Sanoisin olevani onnellinen. Elämässä on toki isojakin haasteita, mutta kun mietin kaikkea mitä minulla tällä hetkellä on…. kumppani, perhe ja ystävät, pari karvaista otusta, katto pään päällä, opiskelupaikka, marjoja pakkasessa ja kasveja itämässä ikkunalaudalla jne., niin ei tähän hetkeen löydy muuta kuin kiitollisuutta. Kaikki on ihan hyvin, ja jos välistä tuntuisikin pahalta, niin se on ohimenevää. Olen onnellinen, en vasta ”sitten joskus”, vaan just nyt.

-Sasu


Terveyttä, puolison ja kahden ihanan pojan ja miniän kanssa yhdessäolo. Lapsenlapseni hymy ja koirani pyyteetön rakkaus. Aidot ystävät, Suomen 4 hienoa vuodenaikaa ja kaunis luonto, puhdas vesi ja vapaus. Hyvä ruoka ja liikunnan tuoma ilo.

-Riitta


Onnellisuus tulee todellakin jokapäiväisistä asioista, jotka pitää osata nähdä. Tärkeimmät ovat tietenkin oma terveys, terveet ihanat lapset ja kumppani, perhe ja ystävät, sekä työpaikka. Lisäksi minut tekee onnelliseksi ihan pienetkin asiat: luonnon kauniit yksityiskohdat kaikkina vuodenaikoina, pitkään nukkuminen viikonloppuna, viikonlopun herkutteluhetket tai hyvä lempisarja, jota saan katsoa illan päätteeksi. Elämä on täynnä asioita, joista iloita! Joka ikinen päivä! Toiset näkee vaan kaiken masentavana: liikaa lumitöitä, liikaa ylitöitä, liikaa laskuja jne. Jos haluaa valittaa, aina löytyy valittamisen aihetta, mutta sitä apeammaksi mieli siitä tulee! Onnellisuus täytyy osata nähdä omassa elämässä ja itse olen todellakin onnellisin perheeni parissa, kun esimerkiksi katson ihania lapsiani ja mietin, kuinka onnekas olen, kun saan olla heidän äitinsä ja nauttia heidän seurastaan! Voiko parempaa aihetta onneen olla?

-Hymykuoppa


Onnellisuus merkitsee minulle jotain mistä innostua, mihin paneutua täysillä. Esim. uuden oppimista, tehtäviä yhteisössä. En ehdi ajatella ikäviä asioita, kun ajatukset keskittyvät olennaiseen. Huumoria ja turvallisuutta. Luontoa lähellä kävellä ja mukavia ihmisiä ympärillä.

-utelias


Olen onnellinen sillä tavalla, että arkipäivässä on kaikki hyvin, elämä sujuu. Työpaikka on (ainakin toistaiseksi), olen perusterve, ja vanhat vanhempani ovat elossa ja korkeasta iästään huolimatta liikuntakykyisiä ja toimintakykyisiä edelleen. Saan elää ja harrastaa rakkaiden koirieni kanssa, kuten jo lapsena toivoin. Hyviä ystäviä on sekä töissä että harrastuksen parissa.

Onnellisuus tarkoittaa minulle myös hyvää parisuhdetta, ja se minulta puuttuu. Myöskin lapset jäivät tekemättä, koska en kohdannut sellaista miestä, joka olisi ollut valmis perustamaan perheen kanssani, suhteeni katkesivat joskus hyvinkin yllättäen. Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa toisen onnesta muuta kuin silloin, kun loukkaa tahallaan. Näillä premisseillä toivon, että mitään isompaa katastrofia ei enää tulisi eteen, ja silloin voin sanoa olevani arkionnellinen.

-Anu


Onni on terveyttä ennen kaikkea. Oma perhe ympärillä voi hyvin. Ystävät ja sukulaiset ovat elämässä mukana. Rakkaus antaa voimaa ja onnellisuutta. Työkaverit arjessa tärkeitä ja luottamus molemmin puolin.

-Teijjuli


Lähimmät ihmiset voivat hyvin ja myös minäkin!

-Härkä -65


Olen erittäin onnellinen! Asun ihanassa maassa, jossa naisenakin on hyvä elää. Tunnen itseni vapaaksi kouluttautua, työskennellä, valita aviomieheni ja ylipäätään tapani elää.

Kotikaupungissani kaikki toimii, on kaunista ja turvallista. Voin luottaa tiedotusvälineisiin, poliisiin ja lääkäreihin. Meillä on toimiva terveydenhuolto, lähes ilmaiset upea kirjastolaitos, yliopisto ja monenlaiset koulut. Asfaltoidut tiet aurataan ja hoidetaan. Kauppoja löytyy monenlaisia.

Minulla on mieluinen, lämmin koti, tiski- ja pyykkikone, pölynimuri, juokseva juomakelpoinen vesi ja riittämiin ruokaa. Niin ja oma auto! Naapurini ovat mukavia, ystävät rakkaita, miehestä ja pojasta puhumattakaan.

Olen tällä hetkellä niin terve, että puhun, liikun ja hoidan huusholliamme. Onnellinen olen pienestä eläkkeestäni, joka mahdollistaa minulle kaiken, mitä arjessa tarvitsen sekä matkustamisen ja auton.

Onnellisuus merkitsee minulle vapautta, rauhaa, turvallisuutta, kotia, puhtautta, kauneutta, läheisiä ja ystäviä sekä riittävää toimeentuloa.

-Paukku


Onnellista elämää puolison kanssa. Lasten pärjäämistä elämässään. Turvallista arkea.

-Hekla


Elämäni on ollut hyvin onnellista monestakin syystä: ihana vaimo, menestyvät lapsemme, lastenlapsemme joista ei vielä tiedä mitä heistä isona tulee kun hyviä merkkejä näkyy jo ja kaikkein tärkein asia on se kun aikoinaan opin iloitsemaan pikkuasioista. Niitä kun riittää kun vaan hieman katsoo ympäriinsä ja ihmettelee mitä kaikkea on nurkan takana kunhan sinne viitsii katsoa!

-Ersbygubben


Onnellisuus on sitä, että on vapaus valita. Vapaus valita puolisonsa, työnsä, koulutuksensa, harrastuksensa, ihan kaikki.

-Kaisa


On turvallista, kaunis luonto tuo onnellisuutta, hyvät ystävät, terveys.

-Ritva


Onnellisuus on nähdä ja nauttia arjen pienistä iloista, elää tässä hetkessä.

-Satu


Olen onnellinen, vaikka olen työtön ja rahaa ei liiemmin ole. Raha ei tee onnelliseksi, ihmiset ympärillä tekevät onnelliseksi vaikka muut asiat menisivät päin mäntyä. Ajattelutavalla on suuri vaikutus onnellisuuteen.

-jjopiimaarit


Olen onnellinen. Onnellisuus on minulle sitä, että voin tehdä haluamiani asioita. Asun aurinkoisessa ja upeassa maassa, minulla on fiksua jälkikasvua sekä hyviä ystäviä, joitten kanssa harrastan kaikkea antoisaa ja vietän mielekästä aikaa.

-Marjut


Saatiin oma pieni mökki.

-Onnellinen


Minä olen onnellinen. Mielestäni onnellisuus tarkoittaa sitä, että on tyytyväinen elämäänsä. Pystyy vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa, on elämänkumppani ja muita läheisiä, nauttii elämän pienistä asioista ja huumori kukkii.

-Malle


Onnellisuus on minulle tavallista hyvää arkea. Se, että saan lähteä työhön, jossa viihdyn. Kotiasiat ovat hyvin ja on ystäviä. Onnellisuutta lisää, jos ehdin luontoon liikkumaan.

-Margit


Olen onnellinen saatuani elää hyvin monipuolista, mielekästä elämää niin lapsena kuin aikuisena, äitinä, sosiaalialan työntekijänä, eläkeläisenä ja vielä uudessa parisuhteessa varsin tyytyväisenä, vaikka kroppa alkaa olla aika risa!

-Kikka


Onnellisuus rakentuu monista pienistä palasista. Onnellisuus on tasapaino kaikkien elämän osa-alueiden välillä.

-ansu


Tällä hetkellä osaan olla onnellinen jokaisesta uudesta aamusta, johon saan levänneenä herätä. Lähipiirissäni on vakavaa sairautta ja elämä voi kenen kohdalla tahansa muuttua jo seuraavassa hetkessä. Olen myös kiitollinen Kompassi-ryhmästä, johon menin. Elämän peruskysymyksiä ja meille kaikille tärkeimpien asioitten ääreen.

-Riitta


Olen onnellinen … sain vuosi sitten lonkkaani tekonivelen ja kivut jäivät … on ihanaa elää kivutonta elämää. Kaikki muu on kunnossa kun saa pitää terveytensä.

-marjatlea


Että lapset ja lapsenlapset ovat onnellisia, voivat hyvin ja terveys ja iloa elämässä tyytyväinen mieli ja mammonaa riittävästi. Hyvät ystävä.t

-Marjis


Olen onnellinen. Onnellisuus tarkoittaa minulle hyvin monia asioita: Saan asua vapaassa Suomen maassa. Olen onnellisesti avioliitossa. Minulla on lapsia ja lastenlapsia. Tällä hetkellä ei ole suuria suruja omassa elämässä kuten kuolemia, onnettomuuksia, menetyksiä jne. (niitäkin on ollut). Monia sairauksia on mutta niitä yritetään kuitenkin hoitaa ja lääkitä.

Onnellisuus tarkoittaa myös sisäistä rauhaa ja tyytyväisyyttä.

-Mummeli


Olen onnellinen kun saa asua omassa kodissa ja on oma perhe. Saan viettää aikaa koirani kanssa jne. Onnellisuus on kaikkea mitä elämäni aikana saan kokea hyvää, kaunista ja mieleenpainuvia asioita.

-Sunshine


Olen onnellinen, koska minulla on työpaikka, koti ja läheiset ihmiset. Olen onnellinen, että olen syntynyt Suomessa, joka on maailman hienoin maa. Olen onnellinen, että meillä on jokamiehenoikeudet ja saamme kulkea upeassa luonnossa vapaasti ja kerätä marjoja ja sieniä. Olen onnellinen, että meillä on 4 vuodenaikaa. Olen onnellinen ja ylpeä esi-isistä, jotka aikanaan taistelivat urheasti meidän itsenäisen maamme puolesta.

-Rymyli


Olen onnellinen. Onni löytyy arjen asioista. Puolison järjestämä kahvihetki, yllätysimurointi, repsottaneen asian hoitaminen. Kotityöt yhdessä puolison kanssa. Työkaverin vinkki tilattaviin tuotteisiin, huikkaus ”tuletko kahville/syömään yhdessä”. Huonekasvien aurinkoisista päivistä innostunut vihertyminen. Kanssakulkijoiden hymy ja hyvänhuomenen toivotus. Viestit lapsilta, heidän huolehtimisensa jaksamisestani, murrosikäisen bonuslapsen murahdus tervehdykseen, selostus traktorin remonttiasiasta (josta asiasta en mitään ymmärrä, mutta kuunnella kyllä taidan). Minusta onnellisuus ja kiitollisuus kulkevat käsikädessä. Elämässä on ollut vaikeita aikoja ja asioita ja tulee eteen varmasti vastakin. Muutosmahdottomien asioiden hyväksyminen mahdollisimman pian, hyvin olevista asioista kiittäminen, katseen suuntaaminen eteenpäin ja ulospäin itsestä ovat olleet väylä kohti onnellisuutta.

-22372


Onnellisuus on minulle rauhaisaa mielen ja sydämen tasapainoa. Se on myös kiitollisuutta tulvillaan! Se kumpuaa ihan pikkiriikkisistä elämän iloista kuten tänään auringonnoususta, toivosta lasten iloisista silmistä ja mahdollisuudesta tänäänkin aloittaa uusi päivä mahdollisuuksineen! Onnellisuus on myös rakkautta ja anteeksiantoa.

-Tirlittan-tyttö


Olen onnellinen, koska olen selvinnyt melko monesta yli kuusikymmenvuotisen elämäni aikana. Kahlattu on kolmen lapsen onnistunut kasvatus, pitkän liiton aikana konkurssi, velkajärjestely, puolison monivuotinen sivupolku, avioero, anteeksianto, yhteen paluu, yrittäjyys, lähes viisikymmentä työvuotta. Nyt olen päivä kerrallaan onnellinen siitä, että olen terve, lukuisista ihanista lastenlapsista, lemmikeistä, vapaa-ajasta, kodista, ihanista ihmissuhteista. Vaikeudet vahvistavat ja opettavat nauttimaan oikeista asioista. Ja kyllä, onnellinen asia on olla suomalainen.

-Taas aurinko nousee


Hyvä parisuhde, työpaikka ja oma asunto. Läheiset ihmiset.

-Lexa


Olen onnellinen ja se pitää sisällään terveyden, toimeentulon, läheiset ja luonnon.

-Saija


Olen onnellinen, koska saan olla töissä ja opetella uusia asioita. Sekä kotona on mies ja kaksi lasta ja kaikki hyvin!

-Julia


Onnellisuus tarkoittaa minulle tiivistä perhettä jossa jaetaan ilot ja surut, sekä vietetään aikaa yhdessä. Työyhteisöä jossa jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Onnellisuus kiteytyy omaan mielenrauhaan ja arjen hallintaan – Carpe Diem, tartu hetkeen ja tee siitä paras mahdollinen.

-NMH


Koen olevani onnekas. Turvattu toimeentulo, ansaittu eläke. Vapaus ilmaista oma mielipide. Vaikuttamismahdollisuus. Hyviä ihmissuhteita. Hyvä omatunto, jonka suhde Jeesukseen antaa. Terveys. Liikkumiskyky. Puhdas ilma ja kaunis luonto. Vuodenaikojen vaihtelu.

-Anja


Olen onnellinen. Tärkeitä ovat: Terveys, koti ja isänmaa. Unohtamatta hyviä ystäviä ja rakkaita omaisia, joiden kanssa on hyvät välit. Tässä hyvät ainekset onnellisuuteen ja säilyttää positiivinen asenne elämään. Ilot ja surut kuuluu elämään, ne on kohdattava ja elämän jatkuttava, myöskin kaunaa kantamatta. Anteeksi antaminen ja saaminen auttaa myöskin onnelliseen elämään.

-Hellin


Olen onnellinen. Onnellisuus on minulle sitä että on hyvä ja turvallinen olo, niin itsellä kuin läheisilläkin. Onnellisuuteen sisältyy eri asioita, kuten terveys ja rakkaus, hyväksytyksi tulemisen tunne ja tunne että merkitsee jollekin jotain. Onnellisuuden syntyyn tarvitaan toisia ihmisiäkin, ystäviä. Onnellisuutta ei ihan helppo olekaan määritellä yksiselitteisesti. Onnellisuus on iso ihana hyvää oloa kumpuava olotila.

-Helena


Mielenrauhaa

-pia


Suomen ilma on puhdasta. Olen kokenut kahden aasialaisen suurkaupungin ilman.

-Helia


Tuosta olen onnellinen… voi kuinka paljon aiheita onkaan! Koti ja peti ja ruokaa. Perhe ja ystävät. Joltinenkin terveys ja kohtuullinen toimeentulo. Vapaa, itsenäinen ja vielä melko rauhallinenkin kotimaa. Jokaisessa päivässä on tukuittain isoja ja pieniä onnen aiheita. Jos meinaa käydä tylsäksi tai stressi painaa, katselen hetkisen nukkuvaa kissaa ja taas on ajatukset järjestyksessä.

-Oili Onnellinen


Olen onnellinen:

  1. Minulla on ihana, rakastava perhe, mies ja 2 upeaa lasta
  2. Minulla on minua rakastavat, pitkäaikaiset ystävät
  3. Teen unelmatyötäni, jonka avulla voin auttaa muita menestymään ja tehdä monen ihmisen päivästä pikkusen paremman. Saan myös työstäni joka päivä kiitosta ja hyvää palautetta
  4. Minun vanhempani ja mieheni vanhemmat ovat kiinnostuneita elämästämme ja ovat siinä vahvasti mukana
  5. Valmentajani on tiukka ja haastaa minua kehittymään

-Jenni M.


Saan viettää tavallista elämää, harrastaa erilaista liikuntaa ja muita harrasteita. Minulla on aviomies, jonka kanssa vapaa-aikana keksimme kaikkea kivaa ja muutoinkin suhde on hyvä. Onnellisuus on sitä, että jaksaa osallistua kaikista sairauksista huolimatta, eikä valita. POSITIIVINEN AJATTELU VIE ETEENPÄIN JA VAALII TERVEYTTÄ. ONNELLISUUS ON LÄHEISYYTTÄ, RAKKAUTTA JA HYVÄÄ RUOKAA.

-RIITU


KUN saan olla kohtalaisen terve, pystyn itte liikkumaan, vaikk rollan kanss, on Ystävii, joitten kanss saa jakaa niin ilonaiheet kuin surut JA USKOA JUMALAAN, JOKA KURITTAA MIUA, KOSKA HÄN RAKASTAA MIUA

-YX AKKA


Olen onnellinen, minusta onnellisuus on sitä, kun on oma koti ja on sinut itsensä kanssa ja vaikka sairastaa kroonisia sairauksia niin osaa nauttia elämästä köyhyydestä huolimatta.

-hymytyttö